Alergie IV

emimino  Vydáno: 01.03.02

Potravinová alergie, výskyt alergenů, možnost náhrady potravin, které vyvolávají alergickou reakci, prevence

V posledních letech roste počet dětí, které jsou alergické na určitou potravinu, odhaduje se výskyt u 2-3% populace.

Potravinová alergie není způsobena špatným trávením, jako u lidí s nemocným žaludkem nebo žlučníkem, ale přehnanou reakcí na určitou látku dané potraviny. Reakce se projeví během několika vteřin až během několika dní. Projeví se zvracení, průjmy, nechutenstvím, vyrážkou, nadýmáním apod.

Vzhledem k tomu, že odezva na potravinu může být až po několika dnech, doporučuje se při zavádění pevné potravin u nejmenších dětí podat nové jídlo a s další počkat 1-2 dny, aby se snáze odhalila případná alergická reakce. Doporučuje se také (zejména u dětí alergiků) počkat se zavedením látek, které jsou známy jako alergeny (lepek, kravské mléko, vajíčko apod.) až okolo prvního roku života, protože čím později je potravina podána, tím více se snižuje riziko alergické reakce.

V naší republice převládají dle statistik zejména alergie na bílkoviny kravského mléka, vaječný bílek, mouku, ovoce (broskev, citrusové plody, jahody, jablko, kiwi), zeleninu (špenát, petržel) lískové ořechy, mák, ryby, stále častěji se také objevuje alergie na sóju a kozí mléko. Alergie může být také na barviva, konzervační látky, které se do potravin přidávají.

Látka Vyvarovat se Povoleno
Kyseliny citrusové plody, rebarbora, rajčata, špenát, kečup sladká jablka, sladké hrušky, banány
Sladkosti čokoláda, kakao, cukr, bonbóny, větší množství medu lékořice, gumová zvířátka, vanilková zmrzlina
Ořechy ořechy, mandle, marcipán, nugát, pomazánka z burských oříšků  
Tuky sádlo, vepřový tuk, špek, buřty, pomfrity, chipsy, tlusté od šunky zakysaná smetana, margariny, za studena lisované rostlinné oleje
Koření ostré koření jako chilli nebo paprika, pepř, hořčice, ocet  
Zelenina   mrkev, hrách, brokolice, sója, růžičková kapusta, květák, kedlubna, okurky, zelí
Přílohy  
 

.{bgcolor:#FFCCCC, align:center} | neloupaná rýže, brambory, plnozrnné nudle

Saláty  
 

.{bgcolor:#FFCCCC, align:center} | hlávkový, čekankový, šťovík, ledový, čínské zelí

Chléb  
 

.{bgcolor:#FFCCCC, align:center} | žitný, pšeničný

Nápoje minerálky s příchutí, mnoho ovocných šťáv, většina nápojů z ovocných šťáv sójové mléko bez cukru, stolní vody s obsahem sodíku pod 50 mg/l, čaje, mléko v množství do 0,5 litru/den
Sůl vyloučit větší množství  
 

Pokud se prokáže alergie na určitou potravinu, je nutné se takové potravině do budoucna vyhýbat. Prevence začíná již od kojeneckého věku ? matka dítěte, kde existuje reálné riziko výskytu alergie by měla kojit co nejdéle, alespoň do 18-ti měsíců, zavádění jednotlivých druhů potravin (tedy dobu zavedení) by měla konzultovat s pediatrem nebo alergologem.

Alergen Výskyt Možnost náhrady
Syrové kravské mléko   sójové mléko, svařené kravské mléko
Mléčné bílkoviny mléčné výrobky, smetana, tvaroh, sýr, máslo, uzeniny, chléb, pečivo, čokoláda, sladkosti, puding, zmrzlina sójové mléko a sójové výrobky, ovčí nebo kozí sýr, rostlinné oleje lisované za studena
Vejce (bílek) nudle, pečivo, masné výrobky, majonéza, puding, zmrzlina, uzeniny sójové výrobky, sójová mouka
Kvasnice pečivo, koláče, chléb, keksy, podmáslí, sýr, jogurt, masné výrobky, droždí, pivo, víno, mošt, nápoje ze sladu, dietní výrobky nekvašené potraviny, výrobky bez droždí
Ryby všechny ryby, drůbež a vejce - rybí moučka se užívá jako krmivo v drůbežárnách - - - - -
Obilné bílkoviny pečivo, chléb, nudle, hotové výrobky v prášku - polévky, omáčky, zelenina, sladkosti, puding alergie je většinou jen na určitý druh obilí, lze je tedy nahradit druhem, na které alergie není
Ořechy ořechy, marcipán, čokoláda, turecký med atd. - - - - -
Zelenina, luštěniny hotové výrobky - omáčky, koření, polévky apod. - - - - -
Sója polotovary, pečivo, margarin, výrobky dia výrobky bez sóji
Plísně chléb, mouka, ovoce, zelenina, sýr, ocet, ořechy, víno, pivo  
Maso hovězí, telecí, vepřové, drůbeží, ryby, zvěřina alergie bývá většinou jen na určitý druh masa - ten tedy vynechat a nahradit masem a masnými výrobky z druhů masa, na které alergie není
Ovoce jahody, citrusové plody, kiwi  
Koření, byliny hořčice, curry, vanilka, skořice, česnek, byliny, směsi koření, hotové výrobky  
Květinový pyl obilí, med  

V případě rizika potravinové alergie je dobré vyhnout se u malých dětí dietám, vegetariánské a makrobiotické stravě.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek