Deník drobnozemědělce III.

lemaz  Vydáno: 14.10.13

Minulý deníček jsem ukončila s tím, že se chystám na můj první sýr z domácího kravského mléka

Objednala jsem si vše potřebné – kulturu, syřidlo, chlorid, doma jsem vyhrabala zavařovací teploměr a šla na to.

Největší problém mi dělalo dodržovat předepsané teploty. Mám trochu podezření, že zavařovací teploměr neměří až tak úplně přesně, ale tento měsíc si pořídím pořádný.

Veškerým možným průšvihům jsem se snažila zabránit předem několikrát opakovanou teroretickou přípravou, protože jsem byla ostře sledována. Jen mi nedošlo, že můj mozek po celotýdenním maratonu není přítomen.

Po přepočtení syřidla a chloridu na 5l množství jsem dostala částky 0,2 ml syřidla a 0,6 ml chloridu. A jak si to tak říkám nahlas, beru do ruky tužku a píšu si 2 ml syřidla a 6 ml chloridu. A vůbec mi to nepřipadalo divný. To ovšem pouze do okamžiku, kdy jsem to tam mrskla a mléko se začalo rychle srážet. Někde se stala chyba. Se stříkačkou v ruce jsem pozorovala tu srážející se hmotu a v tom mi to došlo.

„Doprčic, já tam mrskla 10násobnou dávku syřidla!!!“ „Jak desetinásobnou?“ „No, prostě jsem se sekla s desetinnou čárkou. To se ti nikdy nestalo?“ „Ne.“ Jak jinak.

Uvidíme, co z toho bude. V klídku jsem odešla na zahradu pověsit prádlo a v tom na mě přítel volá: „Heleď a kolik si tam dala toho chloridu?“ „No 6 ml, přesně dle rozpisu.“ „Jenomže si tam měla dát 0,6ml.“

Tohle už ustát nešlo. Se spoustou syřidla by se to ještě dalo, přeci jen je to přírodní látka, ale chlorid? Začala jsem na internetu hledat, jestli se dá z chloridu vápenatého otrávit. Hmmm, dá. A tak první pokus letěl do WC. Samozřejmě si přítel neodpustil mi sdělit, že jsem vyrobila chemickou bombu a stoprocentně jsem je chtěla otrávit, ale nevyšlo mi to. Jen už se tetelil radostí, komu všemu to řekne. Ve svém žalu nad zničeným mlékem jsem se už nedokázala ani pořádně naštvat a když viděl, že zuřivá reakce nenastává, obrátil a dokonce učinil letmý pokus mě politovat.

Byla jsem smutná. Další závoz mléka byl až za 3 dny. Pojedu si tam sama. „Půjčíš mi auto?“ „Kam chceš jet?“ „Pro mléko.“ „Pojedu s tebou.“
Za půl hodiny jsme byli zpět a já mohla zaháji second servis. Žádné velké peripetie už se nestaly. Po 3 dnech, kdy už jsme nedokázali čekat na větší vyzrání, jsme ochutnali. Byl výborný. Jen trochu skřípal mezi zubama. Od odborníků jsem se dozvěděla, že to mohlo být větší dávkou syřidla nebo špatnou teplotou. Obojí bylo možné, protože když jsem se podívala, jaké množství je 0,2 ml, tak mi to přišlo fakt málo a mrskla jsem tam pro jistotu 0,3 ml a teplotu brala +/- 5 stupňů. Přece na tom nebudu bazírovat, ne?

Chyba. U výroby sýrů je potřeba striktně dodržovat 3 zásadní věci: vše sterilní, dávkování a hlavně tu teplotu. No, naučila jsem se a začínám experimentovat s jinými druhy, jako je třeba balkán, gouda a jogurtový sýr. Doma se to setkalo s velkým úspěchem a od té doby z mléčných výrobků kupujeme jen lehce roztíratelný margarín, a to jednu krabičku za měsíc.

Do toho všeho jsem zakázala nákup pečiva v supermarketu. Co taky se zbylou syrovátkou a podmáslím? Strčím to do chleba. Mám domácí pekárnu, tak to bude šup šup.

Jen s rohlíkama byl trochu problém. Výborný recept se tvářil jednoduše (nebo spíš já jsem si opět říkala, že to není nic, co by mne zastavilo) a uhnětla kynuté těsto. Vykynulo, ale rohlíky bych mohla dodávat do Egypta jako nový druh zbraně. Nicméně mě to neodradilo a další dávka se už celkem povedla. Od té doby se pečou rohlíky doma.

Zrovna včera mě tak napadlo, že kdyby se všichni zařídili tak jako my, tak by mohly supermarkety zavřít. Částky, které jsme běžně nechávaly v obchodech za potraviny, klesly o 80 %. Ne že bychom tolik ušetřili domácí výrobou, ale když tam nejedeme “pro chleba”, tak se nekoupí spousta jiných “potřebných” věcí.

Doma si děláme vše z mléka, paštiky, pečivo, tatarku a majonézu (bezvaječnou), maso z domácích zdrojů nebo od soukromníků, mošty, sádlo, škvarky. Chystám se na domácí šunku apod.

Po napsání deníčků Deník drobnozemědělce I. a II. se celkem strhla lavina dotazů, kdy to všechno stíhám, že asi nechodím do práce, nemám děti (vlastní) a tak mám času dost.

A tak jsem se rozhodla, to trochu popsat, aby bylo vidět, že domácí výroba čehokoli vyžaduje sice čas, ale není to nic, co by se nedalo stihnout za běžného provozu. Pravda, nechodím spát ve 22, ale po půlnoci, ale dá se to celkem v klidu zvládat.

Večer přicházím kolem 17:30. Naházím ingredience do pekárny, zadělám si na těsto na rohlíky. Mlékař doveze mléko, přeliji ho do velkého hrnce a strčím do ledničky. Mezitím klasika: zkontrolovat úkoly a aktovky, domluvení se na večeři. Pak jdu na zahradu, kde nakrmím a obstarám plodiny.

Při vaření večeře se s přítelem střídáme, ale musím říct, že z 90 % bývá večeře teplá, protože pro nás dospělé je to většinou jediné teplé jídlo za den.
Po večeři si připravím mléko na jogurt a strčím do jogurtovače. Vyklopím chleba a mezi tím vším tvaruji rohlíky. Mezitím, co se pečou, pouklízím, nakrmím domácí havěť apod.

Vše se opakuje, jen v úterý a v sobotu ještě dělám sýry, sbírám smetanu a dělám máslo, ale na tom také nic není, protože se to dělá prakticky samo, jen se v určitých intervalech musí přidat ingredience, a na to mám minutku, která mě upozorní, že je ten správný čas.

Ano, mám domácí pekárnu, která to udělá za mě, ale stejnou funkci mi udělá i trouba (jak ta elektrická, tak já) a vlastním jogurtovač, který ale nahradí peřina.

Pravda, nestíhám žádnou televizní zábavu, seriály apod., ale světe div se, nijak mne to nepostihlo.

Většinu postupů jsem našla na internetu, takže to nejsou žádné mé vychytávky, na které by sem si musela nechat dělat patent.

A není to také o tom, že bych měla potřebu se vychloubat, co všechno si dělám sama (ale pochvala mě samozřejmě potěší), ale hlavně úspora peněz a až chorobné vyhýbání se éčkům. A hlavně mi jde o to, že i v dnešní uspěchané době to prostě jde. Jen chtít a mít motivaci. A samozřejmě jedlíky.

Necpu své názory na počkání každému, kdo mě jen pozdraví, ale pokud někdo projeví zájem, ráda poradím, jak se dá ušetřit na jídle a přitom jíst kvalitněji.
Také netvrdím, že se striktně vyhýbáme “akcím” v supermarketech. To ne, ale pokud jde třeba o kuřecí maso, tak pokud není dohledatelné, odkud maso je, tak ho nekoupíme a může být třeba za kačku. Když už, tak kupujeme z českých chovů a musíme ho mít vyzkoušené.

Možná se vracím o 200 let zpět, ale nevadí mi to. A v některých chvílích si opravdu přeju, aby byl počátek 19. století a takhle hnusná, uspěchaná a netolerantní doba zmizela. Jasně, taky neměli na růžích ustláno, ale myslím si, že k sobě měli lidi blíž.

Příště: Plánujeme králíky, asi prase (!!!) a nové ohrady, výroba šunky a výroba obilných polštářků na zmrzlé končetiny.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 4.8 bodů
 Váš příspěvek
 
Haninac
Kelišová 5059 příspěvků 14.10.13 00:28

Parada, ja ti umrimne tleskam :potlesk: a zavidim to hospodarstvi. Ale az ho jednou budu mit, poslu SZ a budu loudit tipy a triky :D

 
Gina108
Generální žvanilka 23600 příspěvků 14.10.13 01:03

Člověče, ty se tak s prominutím s. reš se zdravou výrobou zdravých potravin a nakonec kupuješ „lehce roztíratelný margarín“ dokonce jednou za měsíc :poblion: 8o 8o 8o Jinak super :palec:

 
phoma
Echt Kelišová 7711 příspěvků 14.10.13 07:02

Super deníček jde vidět že když se chce všechno jde, taky už dělam dost věcí doma a je to rozdil :D

 
Tanule23
Ukecaná baba ;) 1143 příspěvků 14.10.13 07:52

Paráda, jsi dobrá :palec: Ráda jsem si Tvé deníčky přečetla :) Každopádně před Tebou smekám, já kdybych denně spala tak málo, o víkendu by mě nevzbudilo asi vůbec nic :roll:

 
martab
Stálice 68 příspěvků 14.10.13 09:50

Obdivuju a závidím, co já bych za to dala, kdybych mohla chovat svoje zvířata, pěstovat svou zeleninu, ovoce…dělat sýry, šunku..paráda!!! Člověk za to všechno utratí nehorázný prachy a ještě jí jedy…u nás to bohužel nejde, máme sice baráček, ale malinkatou zahradu :/ takže dál budu číst tvoje deníčky a tiše závidět :)
P. S.: ten recept na domácí rohlíky by mě docela zajímal!! ;)

 
Fíííjááá
Kecalka 243 příspěvků 14.10.13 09:52

Smekám před Tebou!!! A tiše závidím :oops:

 
Liskapes
Povídálka 26 příspěvků 14.10.13 10:00

Paráda, závidím. Taky jsem si pohrávala s myšlenkou všechno si dělat doma sama a trošičku už začínám, jako lehce jenom tak domácími marmeládami, sirupy, víno, pálenku, zavařeninami a máme domácí maso, zatím jen králíci, ale chystáme se na slepice a kačenky a tak, ale zatím nic víc, ne že bych to nechtěla zkusit, ale tak nějak nemám asi tolik elánu, a tobě gratuluji k tak velké energii, ono je to možná síla zvyku, zatím jsem na to asi lína :? :) ale fakt super, fandím ti..

 
Kalla1412
Echt Kelišová 8528 příspěvků 14.10.13 15:31

Taky to máme podobně, zatím jsme na vlastním pečivu, ale s nastěhováním se do domku doufám ve vlastní jjogurty (máslo nevím nevím, netroufám si :-)) zeleninu a ovoce a časem i kuřátka a králíky. Teď jsem djedla celokváskový chleba a chutnal mi. Nebyl sice jako obláček i po pětui dnech, ale byl strašně dobrý i tak, protože jsem ho dělala já sama. O to víc to člověka hřeje, o to víc mu chutná a o to míň plýtvá, když si to musí udělat sám. A taky mám dítě a domáctnost a nemyslím si, že se starat o zahradu, zvířata a děti je něco, co dokáže jen supermanka či žena v domáctnosti, ačkoliv máš teda můj obdiv když u toho chofdíš do práce. Obdiv a respekt všem,, co tohle chtějí a umějí. A prosím o recept na rohlíky, moje s omládkem jsou strašně do sladka :think:

 
zdenkaaaa  14.10.13 18:34
superženy

Tyhle superženy nám byl čert dlužen

 
konilka
Zasloužilá kecalka 892 příspěvků 14.10.13 19:53

Deníček jako vždy super :palec: Trochu ti závidím tvou energii, já přijdu z práce naprosto ubitá a jsem ráda, když obstarám psa a slepice a v létě zaliju zahradu. Taky jsem jeden čas pekla - dalamánky, ale co mám pekárnu, tak jen chleba ;)
Už se těším na pokračování :potlesk:

 
Tiger-lily
Nadpozemská drbna 29290 příspěvků 61 inzerátů 14.10.13 19:56

:potlesk: :potlesk: :potlesk: Paráda :kytka:

 
Uživatel je onlinelemaz
Závislačka 3017 příspěvků 14.10.13 21:32

@Gina108 jj, sem tam ho koupím, protože není zbytí. Bohužel už se mi kolikrát stalo, že máslo zmizlo s čerstvýma rohlíkama. :) A ráno nebylo co na chleba. Sem tam přivřu oči.

zdenkaaaa píšu někde, že jsem superžena? Trochu mimo mísu, ne?

 
viveca
Ukecaná baba ;) 1376 příspěvků 14.10.13 21:33

Máš můj velký obdiv, jen mě mrzí že deníčku tentokrát nějak chybí lehkost a vtip, narozdíl od předchozích. Ale tak, chápu že milipn dotazů na téma koordinace dětí, domácnosti a hospodářství tě asi otrávilo. Teď je vše vysvětleno a třeba se nějakých vtipných peripetí s drůbeží a dalšími ještě někdy dočkáme ;)

Příspěvek upraven 14.10.13 v 21:36

 
Uživatel je onlinelemaz
Závislačka 3017 příspěvků 14.10.13 21:54

@viveca jj, příští už je opět ze života :)

 
ankasz
Kelišová 6267 příspěvků 15.10.13 20:12

Paráda, čtu Tvé deníčky ráda! S tím sýrem jsi mě nalákala. Prosím Tě dala bys mi odkaz na vyzkoušené recepty, ev. Stránky na netu. Doma toho taky dělám hodně, vlastní zahrádka, zrovna teď susim jablka na zimu a vařím domácí nutelu. S hláškamá jak to všechno stiham, když mám 3 děti se taky setkávám, ještě totiž peču dorty na obj.. Ono to jde jen to je na úkor spánku, a odpočinku přes den.

Vložit nový komentář