Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou str

Pupina  Vydáno: 14.06.03

Jak nakrmit drave mimiky, kteri se plazi rychlosti blesku, lezou po ctyrech, o vsechno se stavi a dokonce uz zkousi chodit ??? Ma jejich telicko stejne naroky jako pred tremi mesici ? Muzeme jim nabidnout zase neco navic ? Otazky se roji, roji, ale kdo ma cas zavrtat se do knih, kdyz dite stoura ve videu a malem splha po zaclonach ;))) ??? Pokusim se vam odpovedet strucne a jasne, treba to video nebo aspon ty zaclony jeste zachranite ;)))

Mnoho rodicu dela chybu v tom, ze v tomto veku uz povazuje detatko za ?velike? a jako takovemu zacina nabizet ?dospelacka? jidla. Neuvedomuji si, ze mrnous tim vyroste jen v jejich ocich a ze tato jidla jsou pro jeho potreby naprosto neadekvatni. Francouzske vyzkumy ukazaly, ze v 6 mesicich trpi 1 miminko ze 3 nedostatkem zeleza? Pokracovat v pripravach ?extra blivajzku ?se tedy snad jeste chvili vyplati !

MLEKO

Miminko je v plnem vyvinu, je tedy nemyslitelne prestat davat mu mlicko ze dne na den!!! Do 3 let zivota zustava jeho nejdulezitejsi potravinou, v kojeneckem mleku je nutno pokracovat minimalne do 1 roku ditete. V 9.-12. mesici potrebuje detatko stale minimalne 500ml denne !!!
Pokud ma miminko rado piti z lahve, doprejte mu jej. Pokud se ale zda, ze ho lahev zacina trochu nudit, zkuste mu dat napit z plastove sklenicky nebo z hrnecku s hubickou.

ZMENA KONZISTENCE

I kdyz uz ma miminko nekolik zoubku, stale jeste neni schopno jist jako dospeli. Nejvhodnejsi je zacit mu zeleninu rozmackavat vidlickou a postupne prechazet na kousky, nejprve malicke a mekke (varena mrkev?), pozdeji (s dalsimi narustajicimi zoubky) vetsi a tvrdsi.

Maso, ryba, vajicko take !

Nejprve je nabidneme najemno nakrajene a zamichane v zelenine a kdyz si miminko zvykne, maso mu na talirku od zeleniny oddelime. Lepe si tak zvykne na rozliseni jednotlivych chuti.

SAMOSTATNOST

Detatko se chce cim dal vic podilet na krmeni: chyta lzici, strka prsticky do jidla? Je to normalni soucast vyvoje a my mu muzeme pomoct tim, ze mu nabidneme plastovou lzicku a nechame jej, at si s ni pri jidle hraje. Ze vseho nejdriv ale radim vyzbrojit se poradnou davkou trpelivosti a poridit plastovy bryndak s kapsou, nerozbitne nadobi, na podlahu noviny nebo stary igelitovy ubrus? (maminky neposedu si asi poridi take plastenku, hihi) ;)))
Od 10.-11. mesice muzeme mrnouskovi dat do rucicky kousek varene mrkve, bananu nebo nektere druhy syra. On uz si je slastne obobruje sam ;)))

UCENI VZTAHU TVAR-CHUT

Co takhle ukazat miminku, jak takovy blivajzek vypada v puvodnim provedeni ? Proc pred tim, nez se pusti napr. do nastrouhaneho jablicka, mu ho neukazat na obrazku, nebo jeste lepe mu nepujcit cele jablicko na hrani ? Cilem je naucit jej, ze vsechna jablka nejsou nahnedla a kasovita? ;)))

SYRY

Vybirejte pasterizovane syry, spise mekke, ktere se daji dobre roztirat (hermelin a jemu podobne). U plisnovych syru vzdy odkrojte kurku. Syry jsou dulezitym zdrojem kalcia, takze po nich muzeme sahnout jako doplnek, kdyz miminko kolem roku zacina byt znudene kojeneckym mlekem a odmita dopit svoji obvyklou davku. Mnozstvi kalcia zavisi na vyrobe syra : mekke syry typu zerve nebo tavene syry obsahuji male mnozstvi mineralu, tedy i kalcia (80mg Ca na 100g syra), zatimco tvrde syry typu emental, cantal jej obsahuji mnohem vice (1200mg na 100g). Pozor na reklamu: porcovane syry (typu Babybel) obsahuji 60% vice tuku a mnohem mene kalcia nez ?rodinna baleni ?!!!

POZOR !!! Syry z nepasterizovaneho mleka (syroveho) nepodavame detem mladsim 3 let !!!

Jak syry podavat ?

Nastrouhany zamichany do zeleninoveho pyre nebo nadrobeny na kousek chleba, mekci syry namazane na kurce nebo nakrajene na male tycinky jen tak do rucicky?

KAKAO

Jedna se spis o kakaovou chut, kterou mimi ochutna v instantnich kasickach (kde je zbaveno tuku), protoze kakao jako takove je prilis kaloricke.

POZOR !!!Do cokoladove tabulky se mrnous bude moct zakousnout teprve az mu budou dva roky !

SYROVE OVOCE

Od 9. mesice muzeme miminku nabidnout syrove ovoce (hrusky, jablka?), ktere vzdy peclive omyjeme, oloupeme, zbavime pecek ci jaderek a rozmackame nebo nahrubo nastrouhame. S jahodami, ananasem, tresnemi, melounem a hroznovym vinem ale muzeme jeste dva mesice pockat (jahody a ananas mohou vyvolat alergie, tresne nadymaji?.).

POZOR!!! Syrovou zeleninu podavame az od 1 roku!!!

ZELENINA NA VECERI

Pokud mate doma jedlika, ktery s prehledem vypije doporucovanych 500ml mlicka denne (POZOR! 1kelimek jogurtu = 200ml kojeneckeho mleka!), muzete mu na veceri zacit servirovat podobne menu jako na obed, tzn. zeleninu (bez masa!!!) a mlecny dezert.

Miminci menu v 9.-12. mesici :

1. Rano /> mlicko NEBO kase

2. Poledne: ? 200g zeleniny + 20g masa/ ryby /pul zloutku ? 130g ovoce NEBO 1 kelimek jogurtu ? voda na zapiti

3. Odpoledne /> 160-210ml mlicka+ 130g ovoce + 1 dlouhy cukrarsky piskot
NEBO kase (ochucena ovocem)
NEBO 1 jogurt + ovoce

4. Vecer: ? 250g zeleniny ? 1 jogurt NEBO mlicko
NEBO kase (pokud nedame zeleninu)

Denni mnozstvi jidla v 9.-12. mesici (orientacni tabulka)

 

Ovocne stavy

.{valign:top} |
50-100ml /den (zbytek voda)

 

Kase (mnozstvi kase v prasku)

.{valign:top} |
25g (= asi 4-5 pol.lzic)

 

Ovoce

.{valign:top} |
130-250g /den

 

Zelenina

.{valign:top} |
200-250g /porce

 

Maso/ Ryba/

.{valign:top} |
20-25g /den

 

Mlecne vyrobky , Syr

.{valign:top} |
1 kelimek jogurtu, 15g syra

 

Ryze, obiloviny

.{valign:top} |
25g /den

RECEPTIKY

Sametova kasicka z mrkve a brokolice

? 100g brokolice ? 2 mrkve ? 3 polevkove lzice ryze ? troska kojeneckeho mleka ? kousicek masla

V pare uvarime brokolici a mrkev. Zvlast uvarime ryzi. Vse rozmixujeme a vmichame trochu kojeneckeho mleka. Na zaver pridame kousicek masla.


Zampionova pena

? 2 brambory ? 50g zampionu ? ½ bile cibulky ? stava z ½ citronu ? 2 polevkove lzice smetany

V pare uvarime brambory, zampiony a cibulku. Vse rozmixujeme, pridame stavu z citronu a smetanu.


Bramborova kase labuznik

Uvarenou bramboru rozmackame, pridame 1 pol. lzici strouhaneho syra a 1 lzicku smetany.


Kaviar z lilku

? 1 lilek ? ½ kelimku jogurtu ? stava z ½ citronu

V pare uvarime lilek (oloupany), rozmixujeme jej s jogurtem a stavou z citronu.


Bramborova kase trochu jinak

? 1 velka brambora ? 1 polevkova lzice jogurtu ? 1 lzicka cerstveho kopru ? kousicek masla

Bramboru uvarime, rozmackame, pridame maslo, jogurt, dobre promichame. Posypeme najemno nasekanym koprem.


Netradicni cuketovo- bananove papanicko

? 1 stredni cuketa ? ½ bananu ? kousicek masla ? nekolik kapek citronove stavy

Cuketu a banan oloupeme, nakrajime na kousky, uvarime v pare (20min.), rozmackame a pridame maslo a citron.


Banan s masickem

? 1 banan ? 1 lzicka citronove stavy ? kousicek petrzele ? 20 g tepelne zpracovaneho kureciho masa (muzeme kousek uzdibnout z peceneho kurete)

Maso zbavime kuze a najemno je nakrajime. Banan dame do trouby (termostat 6/180°C) a jakmile slupka zcerna, vyndame jej, oloupeme a polovinu rozmackame. Primichame stavu z citronu, nasekane maso a najemno nasekanou petrzel. Deti toto jidlo miluji!!!

Pozn. Stejnym zpusobem lze smichat kureci maso s varenym a rozmixovanym jablkem.


Bramborova kase s okurkou

? 1 brambora ? 80g salatove okurky ? spetka petrzele ? kousicek masla

Uvarenou bramboru rozmackame. Okurek oloupeme, odstranime seminka a 8 min jej povarime v pare. Rozmackame a smichame s bramborou. Pridame maslo a najemno nasekanou petrzel.


Mrkvovo-kukuricny blivajzek s bazalkou

? 100g mrkve ? 80g kukurice ? 3 listky cerstve bazalky ? kousicek masla ? speticka soli

Mrkev a kukurici uvarime a rozmackame. Pridame maslo, speticku soli a najemno nasekanou bazalku.


Co takhle neco sladkeho?;)))

Milk shake

? 1 banan (nebo 3 jahody, nebo pul bananu a dve jahody?) ? 120ml kojeneckeho mleka ? ½ lzicky vanilkoveho cukru

Rozmixujeme banan (ci jine letni ovoce), kojenecke mleko a vanilkovy cukr. Vyborna svacinka !!!


Jahodova mnamka pro nealergiky ;)))

? 100g omytych jahod ? 2 listky maty ? ½ kelimku bileho jogurtu ? 1 lzicka vanilkoveho cukru ? nekolik kapek stavy z citronu

Rozmixujeme jahody s matou, pridame jogurt, vanilkovy cukr a nekolik kapek citronove stavy.


Krupicno-tapiokova pochoutka

? 30g krupice ? 10g tapioky ? 1 lzicka medu ? 200ml kojeneckeho mleka

V horkem mlece rozpustime med, postupne prisypavame krupici a tapioku. Varime 15 minut na mirnem ohni.
Servirujeme studene, polite rozmixovanym cerstvym ovocem. Mnam!!!


Merunkovo-jahodova pena

? 2 hodne zrale merunky ? 4 stredni jahody ? 3-4 kapky citronove stavy

Ovoce omyjeme a osusime. Z merunek odstranime pecky a spolu s jahodami a citronovou stavou je rozmixujeme.



DOBROU CHUT!!!

Co nejdriv se pokusim zpracovat pokracovani (12.-18. mesicu), brzy uz to bude aktualni;)))!!!
Tesim se na vase namety a Eden se uz trese na vase receptiky!!!
Pusinku vsem jedlikum!

Dita (a Eden)

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů
 Váš příspěvek
 
ro
Ukecaná baba ;) 2159 příspěvků 14.06.03 09:26

Dito, recepty skvělé, až zase budem papat, tak se do nich pustíme.
Uvádíš někde přidat smetanu, předpokládám, že myslíš KYSANOU.
K tomu chci dodat, že lze rozšířit sortiment kravskomléčných výrobků právě o další kysané - biokys, kyška (netučná) atp. - u nich je třeba hlídat obsah tuku.
Překvapilas mě plísňovými sýry, česká Niva nebo Hermelín mě k podávání batolátku moc nelákaly - zkusím se po nějakých podívat, ale připadá mi, že jsou moc slané a tučné.
Martinou? použitý KIRI sýr vypadá moc dobře a taky nám moc chutná.

V době, kdy nepapáme, se mi taky osvědčují kombinace masa na sladko s ovocem:

Vařená rýže (stále ji trochu proháním v mixeru -drobné kousky), filé podušené na pánvi nakousíčkované, když se voda odpaří, přidám prohřát odšlupičkované kousky sladkého pomeranče - dužina + šťáva. Smíchám do rizota.

Vařené kuřecí prso (čtvrtina z celého),
Když je uvařené skoro doměkka, přidám do hrnce 2 čtvrtky jablka a úlomek skořice (jen na vyvaření). Změklá jablka rozmačkám vidličkou, kuře nasekám v mixeru (na drobné kousky). Přidám mačkaný vařený brambor politý rozpuštěným máslem.
Dá se použít i povařená loupaná broskev nebo nektarinka. Uváděný pečený banán je také skvělý - už jsme zkoušeli, ale vařený.

Prosím o radu ohledně zeleného hrášku. Jak vaši batýskové zpracovávají šlupičky? nebo mám stále mixovat?
A co takhle rajčátka, my už rajskou omáčku (rozmixovaná dužina z vařeného rajčete) s kuřetem a těstovinou ochutnali a byla mňam.

Johanka si velice pochvaluje přídavek růžičkové kapusty do zeleninových směsí, bála jsem se nadýmání, ale zvládli jsme to.

Dobrou chuť přeje a na další tipy se těší
Romana

 
Aja99
Kecalka 208 příspěvků 14.06.03 17:10

Ahoj, jen k těm sýrům.Někde jsem četla,že plísňové a zrající sýry(tvarůžky apod.) nejsou vhodné pro děti asi do 3 let.
Tak nevím..Receptíky jsou super!Snad je taky brzo vyzkoušíme (Ondra po nemoci stávkuje-zase plně kojím!!).Pa a mňamkám zdar! Andrea

 
Jirina
Extra třída :D 12291 příspěvků 14.06.03 20:24

Ahoj kuchařinky a labužníci!

I my jsme s vařením poněkud pokročili, i když tak vymakané jako vy to zdaleka nemám :o))
Recepty můžu uvádět pouze na oběd (zelenina) a svačina (ovoce), neboť zbylá jídla (jogurt, mléko, kaše) jaksi popis nepotřebují :o)

Takže zeleninové obědy:
poslední dobou používám nejvíce zmrazenou zeleninu Bonduelle (o kvalitě jsem přesvedčena díky kámošce, která u firmy pracuje, taktéž jsem se tam zúčastnila několika ochutnávek a jejich zelenina prostě byla v porovnání s jinou lepší).
Takže vaření spočívá v naložení několika hrstí surovin do hrnce, uvaření a rozmixování (jiný způsob úpravy se zatím neosvědčil, stále mixuji). Je toho vždy tak cca 500g (až po max na mixéru), tj. jednu porci má Jíra hned a další dvě jdou do mrazáku do skleniček od přesnídávky (a dva obědy pak nemusím vařit).

Oblíbené kombinace:

  • mrkev, hrášek, rýže, někdy maso (při troše dobré vůle připomíná rizoto)
  • hrášek, čerstvá kedlubna, vlasové nudle
  • zelené fazolové lusky, brambor, někdy maso nebo žloutek
  • maso, mrkev, troška celeru, nudle (připomíná nudlovou polívku)
  • kukuřice, brokolice, brambor
  • hrášek, kukuřice, brambor

Jistě by se dalo vymýšlet dál a dál … nicméně kombinace masa s ovocem mě nenapadla a sama to mám moc ráda, takže určitě vyzkouším!

Co se týče ovocných svačinek, nejlépe se nám osvědčilo ovoce samotné, nevařené, maximálně přidané piškoty. Jogurt má Jíra nejraději čistý bílý (buď ho má k dopol. svačině nebo jako „zákusek“ po obědě), jogurt ani tvaroh ani smetana v jídle se moc neosvědčily.
U ovoce naopak před mixováním preferuji strouhání na struhadle (strouhám i banán, jahody, broskve …), nakonec je to mnohem jemnější, ztráty (co zůstane v mixéru) jsou zanedbatelné a je to i rychlejší a míň umazaného nádobí, také je to tiché - většinou svačinku chystám během Jírova spánku.

Oblíbené kombinace:

  • jahody, broskev, piškoty (nebylo třeba přislazovat, ale s tvarohem ano a stejně to nebylo ono)
  • banán, šťáva z pomeranče, piškoty
  • jablko, broskev
  • jahody, banán

a až se dostaneme k dalšímu sezónnímu ovoci, na které se už moc těšíme (borůvky, maliny, třešně, meruňky) třeba ještě vymyslíme něco dalšího.
Z přesnídávek nakonec nekupujeme skoro nic, protože to Jíra moc nechce. Jediné, které jí celkem ochotně, jsou jablečné, které jsem loni sama vyráběla. Kdybyste měl někdo nadbytek jablek, můžete to zkusit:
jablka oloupat, vykrájet, omýt, vařit na mírném ohni bez vody, míchat aby se to nepřipalovalo. Když jsou jablka rozvařená, propasírovat cedníkem, na 1 kg přidat 3 lžíce cukru, nandat do skleniček a sterilovat (možná by to šlo i bez cukru, každopádně je to podstatně méně sladké než kupované).

Do ručičky připadá v úvahu jen kus rohlíku nebo piškota nebo chleba (i tím se Jíra zadělá od hlavy až k patě). Zkoušela jsem banán, ale stačil jediný stisk ručičky, která ho přeměnila na odpornou hmotu :o)) Zkusila jsem chleba se sýrem (Apetitto) na kostičky (tomuhle říkáte vojáčci?), ale ani to si Jíra nemůže brát sám. Ale když mu to držím tak i ty malé kousíčky ještě hezky ukousne a může se po tom utlouct.

Vaření zdar!
Jiřina a Jíra

 
Zuzka-Terka
Stálice 69 příspěvků 16.06.03 21:27

Ahoj Dito,

opět velikánské díky za přehledné shrnutí a lákavé recepty. Taky mě hodně zaujala ta kombinace masa s ovocem, samotnou by mě to nenapadlo. Určitě se do toho pustím, a na vyvážení zase zkusím na svačinu udělat jogurt na slano, se zeleninou (to jsme zatím taky ještě nevyzkoušely).

Chtěla jsem se ještě ale zeptat na takové to „mezijídlo“, t.j. rohlík, kůrky chleba, piškotky atd. Nemáte někdo ponětí, jak moc omezovat množství těchto potravin? Já jsem se zatím řídila Terčinou chutí - kolik jídla zrovna chtěla, tolik snědla, víc jsem jí nenutila, a naopak - když někdy, výjimečně, vypadala, že by si dala ještě, tak jsem jí přidala. Ale s tímhle jídlem do ručičky si vůbec nejsem jistá. Mám pocit, že by Terča snad byla schopná sníst v kočárku 2 rohlíky, kdybych jí je dala. Tady jako by nikdy dost neměla. Zatím se to tedy snažím omezit asi na půl rohlíku (maximálně 1) denně, a sem tam nějaká piškota.

Jinak, co se týče našich receptů, asi nic nového už nedodáme. Jenom snad můžu popsat mňamku, která měla u nás asi největší úspěch:
Asi 15 - 20 vypeckovaných třešní, půlka banánu a 1 kelímek bílého jogurtu. Rozmixovat, ale ne úplně do hladka, nechat kousíčky ovoce. Jestli se vám to množství zdá příliš velké, tak vězte, že maminka se taky chtěla na týhle dobrůtce přiživit, ale bohužel na ní skoro nic nezbylo.
Jo, a ještě taky Terezce moc chutnaly rozdrobené piškoty s kouskama melounu.

Je to paráda, když je teď dostupný takový výběr sezónního ovoce, přesnídávky jsme skoro zrušily. Někdy dávám ovoce nakrájený na kousíčky (ale ach jo, už nemáme skoro žádný tričko bez fleků!), a někdy ho rozmixuju nahrubo. Cukr vůbec nepřidávám - naštěstí to Terča sní tak, jak to je. A když je nějaký ovoce kyselejší, tak ho sladím banánem.

Tak už se moc těšíme na další pokračování a zdravíme a na dálku hladíme našeho degustátora-experimentáto­ra Eden.

Zuzana a Terka

 
Evulka
Zasloužilá kecalka 804 příspěvků 16.06.03 21:57

Jůůů, Dito, Ty jsi neuvěřitelně rychlá! Děkujeme za radu a inspiraci a „ujištění v kramflecích“! Tvůj článek vyšel v tu správnou dobu!

Receptíky nemáme, spíš je vítáme, bohužel Lucka odmítá zatím jogurt, i když je ho jen lžička přimíchaná do ovoce, zato podivně páchnoucí masové blivajzky v ní zmizí, člověk se v tom děcku nevyzná :o).

Hned zítra zkusíme zase něco nového, pokud se nám podaří vyhnat tátu na nákup :o)).
 Eva

 
Jirina
Extra třída :D 12291 příspěvků 17.06.03 21:01

jsem to udělala následovně: maso dala vařit s 4 lžícemi rýže, ke konci přidala jabko se skořicí, skořici vyndala, umixovala. Jíra snědl celou porci a jen se olizoval.

Taky jsem ten recept upravila pro dospěláky:
kuř. prsa osolit, opepřit, posypat trochu zázvorem, osmažit. Uvařit rýži, ke konci přidat jablko (já vařím rýži ve varných sáčcích, takže není problém něco do vody přihodit). Jablko vyndat, položit na osmažená prsíčka, přikrýt plátkem uzeného eidamu a nechat chvíli pod pokličkou, než se sýr rozteče. Pochutnali jsme si všichni tři a konečně jsme měli jednou všichni stejné jídlo.
 Jiřina

 
Jirina
Extra třída :D 12291 příspěvků 17.06.03 21:46

abyste si nemysleli, že jsem se zbláznila, někam mi zmizel kus první věty. Mělo to znít asi takto:
Vyzkoušela jsem kuřecí prsa s jabkem a byla to ohromná dobrota. Jen mi přišlo, že by to bylo lepší s rýží, tak jsem to udělala následovně: atd. atd.
Díky za pochopení. Jiřina

 
ro
Ukecaná baba ;) 2159 příspěvků 17.06.03 21:58

Já to pochopila.
A to kuře s jabkem a rýží jsme dnesky měli taky, protože chlapi chtěli včera rizoto, tak jsem si kus rýže schovala pro Johanu. A protože Johanka jí teď maličko a hubne, tak jsem ke kuřeti a jablíčkům kromě skořice přidala i lžíci medu. Nacpala jsem toho do ní cca 100 ml hrubé směsi.

 
Bublina
Zasloužilá kecalka 724 příspěvků 17.06.03 22:30

Ahoj Dito,

jako vždycky super, připojuju se k díkům, hlavně za inspiraci na masíčko nasladko. Určitě to vyzkoušíme.

Já tedy taky přispěju, ovšem upozorňuju, že nedosahuju Ditiny fantazie :)

Oblíbené kombinace (které tu ještě - doufám - nebyly zmíněny):
*Mrkev, kukuřice, kedlubna + rýže (nebo jáhly), špetička muškátového květu
*Mrkev, rajče, těstoviny (+ masíčko)
*Kukuřice, kedlubna, pórek, brambůrky
*Brambory, kopr, jogurt (+ rybička)
*Mrkev, hlávkový salát, kukuřičná krupice (+ masíčko)

Sladké svačinky:
*Banán, šťáva z 1 pomeranče, 7 piškotů
*Jablíčko se skořicí, vařená rýže (+ jahůdky)
*Banán, meruňka, jogurt
*Banán, kiwi
*Banán, jahody
*Jogurt, obyčejné cornflakes + jakékoli ovoce (musí se připravit tak půl hodiny předem, aby cereálie změkly)
*Jablko, hruška + šťáva z pomeranče (+ piškoty)
*Třešně, piškoty, jogurt

Pokud je jogurt s ovocem příliš kyselý, někdy přidávám lžičku pribiňáčka - je hustší a sladký a lžička snad není nic proti ničemu :))).

Mlsným jazýčkům zdar,

Bublina

 
ro
Ukecaná baba ;) 2159 příspěvků 18.06.03 02:05

Teď jsem si všimla, Dito, ono existuje kojenecké mléko, které lze vařit (uvádíš u krupično-tapiokové pochoutky a již v předchozím díle)?
Používám Sunar a ten nesmí mít teplotu vyšší 80°C, při rozdělávání jsem dříve zchlazovala převařenou vodu nebo teď jen ohřívám na teplotu cca 65°C.
Potřebuji-li krupici nebo rýži s mlékem, vařím ji v přiměřeném množství vody a pak podle tohoto množství po uvaření a zchladnutí dosypu Sunar a pečlivě zamíchám či mixuju (a nechám chvíli rozpustit) - nebo přilévám rozdělaný Sunar do zcezeného.

To mi připomnělo recept na večerní papů:
vařené zcezené nudličky nebo mušličky
Sunar
 med

Romana

 
Ivik4
Závislačka 3152 příspěvků 20.06.03 10:25

Ahojda!
Skvrny od ovoce a zeleniny máme taky všude - vyhlásila jsem jim nemilosrdný boj. Pokud mám hned čas, tak to jdu zaprat Lanzou bílou (mýdlem) a většinou to zabere. Na zaschlejší skvrny dám tekutý Ariel gel, promnu a chvíli nechám působit, pak vyperu v pračce v dětském prášku (používám buď Forsil (www.efekt.cz) nebo tekuté Batole, Lovela sice hezky voní, ale na skvrny se moc neosvědčila) . Na bryndáky (froté bílé s drobným barevným potiskem) jsem vyzkoušela Savo Perex a jsou jako nové!
Zjistila jsem, že se vyplatí dávat teď Mojánkovi bílá trička, protože se dají prát na 60 a jdou bělit.
Musíme se pochválit ? kromě jednoho modrého trička, na kterém jsou černé skvrny od banánu (Mojánek si uprostřed sousta potřeboval kýchnout :- ))) ), jsme bez fleků! Úspěšné praní vám přeje Ivča

 
frndulka
Zasloužilá kecalka 705 příspěvků 29.06.03 17:12

Ahojky,

vyzkoušeli jsme nový receptík, Šimůnkovi moc chutnal, tak ho dáváme do placu:

uvařit kousek lososa v páře. Meztitím si připravíme omáčku - smíchaný 1/3bílého jogurtu a trochu Sunaru a vmíchat čerstvý najemno nakrájený kopr. Touto omáčkou přelít lososa (nebo rozmačkat dohromady) a k tomu uvařit nové brambůrky a trošku omastit máslem. Šimůnek to zblajznul za chviličku a tvářil se spokojeně.
Dobrou chuť!
Martina

 
Anonymní  01.07.03 08:19

Ahoj Dito (a ostatní),
Nejprve ti musím poděkovat za perfektně zpracované všechny díly SOS, nebýt tebe, asi bych z toho všeho měla pěkný nervy…
Mám na tebe jeden dotaz, snad jste toto téma tady ještě neprobíraly (nebo jsem si toho nevšimla). Jak je to s domácím zavařováním zeleninových a masozeleninových jídel pro mimi? O mrazení do skleniček od výživ, případně do tácků na led, snad vím všechno, zajímalo by mě ale jestli je možné bez použití soli a jiných nežádoucích pří:,–( zavařit například zeleninové pyré nebo rozmixované maso se zeleninou atd. Za cca 3 týdny nás čeká začátek přikrmování, už se na to pomalu chystám, díky tobě mám dobré informace. A právě v srpnu a září se chystáme na dovolenou na chalupu a i pak na podzim budeme různě cestovat, tak bych ráda měla s sebou doma připravená jídla (zamrazená vydrží akorát tak tu cestu, pak abych něco patlala s mixérem někde v polních podmínkách), kupované výživy se mi moc nechce Marcelkovi dávat, výjimečně ano, proti tomu nic nemám, ale krmit ho tím třeba 2 týdny v kuse? To ne. Teď přes léto bych mohla od babiček ?nasbírat? vypěstované bio ovoce a zeleninu, objednané mám u bráchy taky domácí králičí a drůbeží maso, jenže nevím, jak to zavařit. Vím, že ovoce bez cukru zavařit jde v pohodě, třeba jablečné nebo hruškové pyré (mám vyzkoušené), ale jak je to prosím se zeleninou? Taky se to jen rozmixuje, dá do lahviček a zavaří? Nezkazí se to bez soli? Nejsem moc dobrá kuchařka, zkušenosti se zavařováním mám minimální… Děkuji za případné rady.
Johanka a Marcel 5 měsíců a něco
(omlouvám se, že jsem momentálně anonymous)

 
Anonymní  04.07.03 15:08

Ahoj mamimky,receptiky jsou skvele.Ale my mame trochu jiny problemek.Valen­tinka nechce pit.Vyzkousela jsem snad uz vsechno(stavic­ky,caje,atd.),a­le zatim ma uspech jen cista voda.A te vypije jen 30-50 ml/den.Takze stale delam mleko 4-5 flasek/den po 100ml.Aby mela tekutiny.Chtela bych zustat na 1 mleku denne,protoze jogurty,syry a tvaroh ji skvele.Jestli mate nekdo typ jak na to jsem jedno velke ucho.

 
Pupina
Kecalka 288 příspěvků 04.07.03 15:22

Ahoj Johanko,
Mrkni na tuhle adresu:

http://www.rodina.cz/…na/prisp.asp?…

Stastnou cestu preje
Dita

 
Anonymní  13.07.03 17:45

Ahoj Dito, díky za tip, taky jsem to shodou okolností na „Rodině“ našla… ale stejně asi zavařovat nebudu (z hyg.důvodů - jak poznám, že se můj zavařený pokrm nezačal kazit? Třeba v teple v batohu?) Možná zkusím jednu dvě skleničky, jak se to „chytne“, nicméně bez soli úspěchu moc nevěřím:) Raději dám přednost kupovaným výživám, ten týden nebo dva to přežijeme, pokusím se vzít kdyžtak mixér s sebou a něco ukuchtit občas sama, jestli to půjde.

Mám dotaz ohledně pitíí šťáviček - asi to bylo v některém z tvých předchozích dílů (nehledala jsem pořádně). Kterým šťávám jsi ty osobně dávala přednost? Kupovaným? Jakým? Nebo jsi je připravovala doma? Mám si kupovat odšťavňovač, užiju ho? Jde doma připravit například šťávička z mrkve jiným způsobem než na odšťavňovači?
Mám těch dotazů nějak moc…:-)) díky předem!
Ještě jsme přikrmovat nezačli, čeká nás to za 2 týdny, ale už teď chci Marcelkovi občas zkusit dát nějakou šťávičku (vodu občas vypije - trošku - z hrníčku - bez problémů). Napít (fakt v malilinkém množství) mu dávám jen z toho důvodu, aby nebyl „nešťastný“ když nás dospělé vidí pít (jíst), je to legrace, snaží se hrozně napodobovat, rve nám všechny hrnky, skleničky a plastové láhve s pitím z rukou, vezme to do obou ručiček a převrací do pusinky jako by pil… (jazýček správně, tváří se důležitě) a pak se diví a fňuká, že to jeho (co mu půjčíme) je prázdné. Má svůj plastový obrázkový hrníček na hraní, čím dál častěji ho normálně chytá za ouško, dává správně do pusinky a napodobuje pití… ráda bych mu do hrníčku něco dala „na ochutnání“, nějakou šťávičku.
Vodu i čajíček už ochutnal…taťka mu dal dokonce líznout piva (jen kapičku), olizoval se až za ušima… myslím, že máme doma budoucího degustátora, co je nové, to ho zajímá… taky pozoruju, že „obyčejné kojení“ = mléko ho dost nudí, kolikrát ho musím nutit, aby pořádně sál… nejraději by snad už měl svůj talíř s „normálním“ jídlem jako my! Už se opravdu těším na přikrmování, myslím že vše nové bude u nás přijímáno s nadšením.
Johanka a Marcel 5 a půl měs.

 
ro
Ukecaná baba ;) 2159 příspěvků 13.07.03 20:22

Ahoj Johanko,
odšťavňovač sice mám, ale je to velký složitý krám, takže jsem ho užila asi jen 2×. Koupila jsem tyčový mixer slušného výkonu, takže jsem například syrovou mrkev rozmixovala na jemno a přes jemný cedníček lžičkou promačkala (ještě účinnější je vymačkat zavázané do plátýnka), jestliže mi přišlo, že šťávičky je málo nebo je moc hustá, propláchla jsem mačkanou směs pár lžičkami kojenecké vody. Totéž lze i z měkkým ovocem a jablky, akorát že to zanáší cedníček a vyžaduje tudíž trošku trpělivosti. Každopádně mi to zabralo méně času než vyčištění velkého odšťavňovače po dvou jablkách. A ten mixer (mám trojkombinaci Brauna) umí i rozmixovat vařené maso (ovšem bez šlach a blanek) tak, že lze dát do lahvičky, aniž by se dudlík zanášel.
A tvé jmenovkyni vzniklá pyré dodnes moc chutnají. Tak ať Marcelkovi taky.
Ahoj
Romana + Johanka

 
Anonymní  16.07.03 16:21

Ahoj Dito a všechny maminky!
Díky všem zatím za rady:) a mám zase na vás několik dotazů jako ne moc zkušená, pokud se týče mrazení.
Mám teď dost sezónního ovoce a zeleniny, začala jsem mrazit do ledovacích tácků, zatím ca po 20 kostičkách od každého druhu - mrkev, cuketa, kedlubna, meruňky, jablíčka atd. Chci se zeptat, jak dlouho se mohou tyto zpracované „blivajzky“ uchovávat v mrazáku (-18 stupňů)? Je lepší dělat zásoby jen cca na 2 měsíce dopředu a pak vyrobit „čerstvé“ (v uvozovkách píšu záměrně, protože zelenina v zimě v obchodech kvalitní není) z nakoupených surovin, nebo toho můžu udělat teď rovnou víc, aby bylo co papat do příštího jara? Nevím, jestli se to týká zeleniny a ovoce.. prý se dá uchovávat v mrazáku jen cca půl roku (kdysi jsem to nškde četla) - je to pravda? Na jak dlouho dopředu si děláte zásoby vy?
Pak dotaz k cuketě - vykrajuju z ní vnitřek - dužinu s pecičkama - třeba by se rozvařila - nevím… je to správně?

Maliny, rybíz atd… co s pecičkama? (stačí asi propasírovat přes sítko…)?

Děkuji za rady!
Pečlivá 14 dnů předem připravující se na přikrmování Johanka

 
Anonymní  16.07.03 16:23

Ahojky, ještě jedna otázečka: dají se mrazit šťávičky doma vyrobené z čertsvého ovoce a mrkvičky? Myslela jsem, že bych to namrazila a pak před použitím naředila kojeneckou vodou… aspoň z té mrkve. Máte s tím zkušenosti?
Děkuji, Johanka

 
Anonymní  16.07.03 17:03

Odpověď na pecičky už jsem našla v předchozím dílu SOS Maminek… nevšimla jsem si toho, omlouvám se:)
Johanka

 
Pupina
Kecalka 288 příspěvků 19.07.03 23:39

Ahoj,
Nevim jak stara je tvoje holcicka, kazdopadne bud rada, ze ji cista voda chutna!!! Ja se o to zatim marne snazim, protoze nechci, aby si Eden zvykla po cely den upijet sladke… 30 -50ml za den je podle mne postacujici, pokud ti neplace zizni… Zarazilo me jen to, ze ji chces davat mlicko jen jednou denne, to podle me zdaleka nestaci! Syry ani mlecne vyrobky kojenecke mleko nenahradi, jsou dobre jen na ‚doplneni‘, kdyz uz se detatko zacina mlekem ‚nudit‘… To vsechno zalezi na tom, jestli jsou Valentince 4 mesice nebo rok a pul.
Kazdopadne se neznepokojuj a mlicko ji v pohode doprej! Krasny den preje
 Dita

 
Pupina
Kecalka 288 příspěvků 19.07.03 23:45

Ahoj Johanko,
Ja mrazim tak max. na mesic dopredu, hlavne masicko a ryby; veskerou zeleninu spotrebujeme behem tydne;). Myslim, ze v pripade sezonniho ovoce by se tech 6 mesicu prekracovat nemelo, ale popravde receno o tom moc nic nevim… Taky kupuji zeleninu mrazenou, vyborna je od firmy Bonduelle, takze tou si kdyztak v zime muzes vypomoct;)!
Ja cuketu jenom loupu, vnitrek nechavam, protoze se rozvari a da se rozmixovat do hladka.
Mej se krasne a at vam to pekne papa:D
 Dita

 
Pupina
Kecalka 288 příspěvků 19.07.03 23:52

Podle me je to bez problemu!!!
Dita

 
ro
Ukecaná baba ;) 2159 příspěvků 20.07.03 02:04

Odhadla jsem to na 2 měsíce, pak už se mražení začíná projevovat na kvalitě (alespoň v našem starém mrazáku, i když -18°) - ztrácí se voda, vitamíny, vůně, barva i chuť. Objevila jsem v mrazáku 4 měsíce starou zeleninovou polévku a když jsem ji rozmrazila, tak jsem ji podle vůně za stálého míchání raději vylila. Možná byla v pořádku, ale Johance by asi nevoněla a zatím ji jíst baví, tak jí nechci kazit celkový požitek.
Cuketu dávám až teď, kdy už jíme kouskovitou stravu (a když dozrála) a tudíž vnitřek taky vykrajuju.
Ve slušném mixéru se uváděné pecičky rozmixují, takže od půl roka mixuji a nepasíruji, jen hrozno zbavují pecek.
 Romana

 
Anonymní  22.07.03 12:21

Valentince je 10 mesicu.Mleko ji samozrejme dopravam.A svete div se zacala i pit.Ted vypije jeste 120 ml vody/den.Uz je to lepsi pocit,kdyz se napije.Byla jak velbloud.venku 30°C a ona nechtela pit.Ted je to uz v poradku.
Jeste jednu otazecku.Myslim,ze Eden je stejne stara jak Val.Jak casto ti spi pres den?Val to zkratila na jeden slofik.nekdy trva 3h.,jindy jen 1h.Myslim si,ze je to malo,ze by mela spat 2× pres den.
Mej se,zdravi Sarka

 
Anonymní  30.07.04 13:45

Ahoj, vyskousej procedit do lahvicky vodu ve ktere se varilo jabko s trosickou vanilkoveho cukru. My sme taky nechteli nic pit, ale tohle fungovalo.

 
Anonymní  30.07.04 13:47

Ahoj, vyskousej procedit do lahvicky vodu ve ktere se varilo jabko s trosickou vanilkoveho cukru. My sme taky nechteli nic pit, ale tohle fungovalo.

 
Anonymní  30.07.04 13:57

ahoj, my sme mali podobny problem. ani neviem co ma to napadlo, ked som varila jablčko na papanie, skusila som dat babenku vypit tu vyvarenu vodu, co som vzdy vylievala. S trosickou vanilkoveho cukru(ten som tam dala uz na zaciatku) som to precedila do flasky a nic ine sme asi dva mesiace nepili. A isla sa s tym zadrhnut. Potom sa nam aj lahsie prechadzalo na cajik, ale len jablkovy. Cista voda nam zatial moc nechuti. Drzim palce! Zuzana s Veronkou.

Vložit nový komentář