Jak se nezbláznit z vymýšlení co vařit aneb vaříme společně

Jirina  Vydáno: 10.09.03

Milé maminky,
předem se omlouvám, že takto „fušuju“ do řemesla Ditě, protože její návody jak na dětskou výživu považuji za dokonalé a není jim co vytknout. Jen bych chtěla navázat na poslední díl.
Dita píše, že dospělácká strava je pro děti tohoto věku naprosto nevhodná. Plně souhlasím. Také každé dopoledne řešíte problém, co uvařit pro sebe a co pro děťátko? A ruku na srdce, nedopadne to většinou tak, že buď a) vaříte dvě rozdílná jídla a trávíte u plotny spoustu času nebo b) uvaříte pro děcko a sebe odbydete?

A nešlo by to udělat opačně? Vařit tak, aby jídlo vhodné pro dítě měla i maminka a oba si pochutnali? Určitě takových jídel existují spousty. Jenom kde vzít recepty pro inspiraci.

Takže se obracím na vás. Určitě máte taková jídla vyzkoušená. Takže když dáme hlavy dohromady a napíšeme si o tom, můžeme čas strávený v kuchyni zkrátit na minimum, ušpinit méně nádobí a ještě si společně s děťátkem pochutnat.

Jako první vlaštovku bych si dovolila napsat své receptíky:

Kuřecí stehno s hráškovou rýží / pro děťátko dobroučké rizoto

(v receptu schválně neuvádím sůl, ať se každý zařídí podle sebe, jestli mírně osolit i pro děcko, nebo plně solit až na vlastním talíři)
Kuřecí stehno posypat mletým kmínem a upéct (já když mám pouze 1 stehno, peču ho v mikrovlnce, kde mám šikovný program - kombinace mikrovln a grilu). V mikrovlnce to trvá asi 20 minut, na závěr přidat kousíček másla.
V kastrůlku uvařit rýži, v druhém kastrůlku trochu hrášku a mrkvičky.
Během půl hodiny je vše hotovo a vaří se samo.
Pro děťátko: z kuřecího stehna odkrojit kousek libového masíčka (samozřejmě bez kůže), nakrájet nadrobno. Spolu s rýží, hráškem a mrkvičkou dle stavu kousání upravit (nakrájet, propasírovat, rozmixovat). Možno spojit lžičkou kysané smetany nebo jogurtu.
Pro maminku: hrášek zamíchat do rýže, polít šťávou s kuřete a podávat s pečeným stehnem.
Též je možno rýži se zeleninou vařit spolu, ušetří se jedna nádoba. Nebo rýže uvařit víc, namočit ji do mléka a odložit do ledničky, kde se z ní večer (nebo druhý den večer) přidáním lžičky džemu stane výborná rýžová kaše.

Kuřecí prsíčka s bramborovou kaší

Kuřecí prsa rozříznout, naklepat, pro děťátko odkrojit takový ten proužek, který se stejně většinou sám oddělí.
Bramborovou kaši uvařit klasickým způsobem.
Pro děťátko: masíčko naklepat, posypat bazalkou a osmahnout na pánvi v minimu oleje nebo i bez něj. Nakrájet na drobno a zamíchat do kaše.
Pro maminku: maso dle chuti okořenit a osmahnout běžným způsobem, podávat s kaší.
Obměna: místo kuřecích prsou použít rybí filé.

Tak co, přidáte se a pomůžete nám?
Předem děkujeme a přejeme dobrou chuť.
Jiřina a Jíra

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů
 Váš příspěvek
 
Bublina
Zasloužilá kecalka 724 příspěvků 10.09.03 23:21

Ahoj Jiřino,

zrovna dneska jsem „šoupla“ pár tipů do Ditina posledního „Jak se nezbláznit…“, tak doufám, že trošku pomůžou nebo aspoň poslouží jako inspirace :).

Pa, Iva

 
Toffifee
Zasloužilá kecalka 622 příspěvků 12.09.03 09:06

Ahoj!
Hned si tyto rady ukládám do zásoby na budoucí časy :o))
Já bych nedávno byla adept na příspěvek: „Jak se nezbláznit z péče o miminko, učení na zkoušky a přitom neumřít sama hlady.“ Rozhodně bych si nestíhala každý den vařit něco dobrého.
Velebím ty mozky, které vymyslely mrazák a mikrovlnku.
Když jsem si potřebovala odpočinout od knih, tak jsem věnovala odpoledne vaření. Nadělala jsem polívky, omáčky, rizoto, upekla kuřátko, kus vepřového....... Od všeho více druhů (ale z jednoho základu) a mrazila a mrazila. Pak už jsem jen rozmrazovala a papkala. Občas jsem si mezi to dala nějakou zeleninku, aby to nebylo pořád jen z mrazáku.
Důležité je, že jsem to všechno zvládla, měla jsem víc času na Valušku a na učení a nemusela denně vařit pro sebe ani pro manžela. A taky jsem zjistila, co všechno se dá mrazit :o))
Takže i to je jedna z možností. Ale takové stehýnko s hráškovou rýží...... Hmmm, asi vím, co budu příště vařit!
Pa pa a hezký den!
 Zuzka

 
naivnikacatko
Kecalka 140 příspěvků 15.09.03 21:51

ahoj, no ja na to vareni taky moc nejsem, to az broucek me donutil, takze kazdy zjednoduseni vitam :) souhlasim se zuzkou, ze mrazak je senza vec, mrazim tam i nektery jidla pro verunku (dusenou mrkev s kuretem, vyvar s masem, zeleninou a nudlema a taky kvetakovou polivku, do ktery potom po rozmrazeni lupnu vejce) - cetla jsem, ze treba tyden stare mrazene jidlo je mnohem lepsi nez jidlo ohrivane druhy den..
ale ted k tem receptum

  • zjistila jsem, ze i kdyz se pece kure normalne osolene, tak vyrizneme-li ten vnitrek prsicek, je to maso nesoleny. nebo mozna tam naky minimum soli proniklo, ale vzhledem k tomu, ze verunce uz bude rok, tak mi to nepripada tragicky. no a uvarim ji trochu nesoleny ryze a naredim to vyvarem, kterej mi zbejva, kdyz varim to kureci s mrkvi. rejzi pro nas pak dosolim uz uvarenou, sice to neni vono, ale ja stejne dycky solila malo, tak jsme to pak museli dosolovat :)
  • udelam normalni dusenou kapustu na masle s cibulkou a troskou cesneku, odeberu detatku a nam pak dosolim a jeste chvilku dodusim, ta sul se pak rozlezi a neni tak poznat jak u ty rejze
  • cockova polivka: uvarim nesolenou cocku, pridam do ni orestovanou strouhanou zeleninu (kupuju tu mrazenou do svickovy), cibulku a opet odeberu verunce. nam pak pridam cesnek, sul, pepr a majoranku a jeste chvilku povarim. kupodivu cocka verunku nijak nenadmula, to po svestkach prdela vic :o)
    tak tohle byly jidla, ktery i ta nase mlsna papula ji s chuti.
    dobrou chut :-) hehe
    naivni kacatko
 
Anonymní  05.05.04 22:06

Ahojky, taky bych se přidala na jídla pro sebe i dítě. Mému Míšovi už byl rok a začal být vybíravý v jídle. Nedávno jsem nám udělala rybí filé přírodní se zeleninou(jakou­koliv) a bramborovou kaši. Snědl celý filé a tři lžíce brambor. kaše.
kamarádka zase udělala těstoviny s tuňákem. Jen to smíchala. V tuňáku je vlastně oliv. olej. Může se tam přidqat taky zelenina.

Vložit nový komentář