KUCHAŘKA „ZPÁTKY DOMŮ" - nejlepší recepty

Šárka  Vydáno: 26.05.07

ČOKOLÁDOVÁ SKOŘÁPKA PLNĚNÁ MASCARPONE
A JAHODAMI

Působivý dezert, který zatím pokaždé perfektně obstál při mých ne-dělních obědech. Asi i proto, že je krásně lehký, neobsahuje totiž těsto.

Na korpus:
225g hořké nebo hořkomléčné čokolády
225g hrubších sušenek (já používám karamelové Lotus)

Na náplň:
2 kelímky (2× 250g) mascarpone
1 kelímek (200 ml) zakysané smetany
zrníčka z půlky pravého vanilkového lusku
2-3 lžíce krystalového cukru (podle chuti a podle zralost jahod)
500 gomytých, odstopkovaných jahod
snítka máty

1. Vezměte větší misku s plochým dnem a vyložte jí dvěma pláty potravinové fólie křížem přes sebe. Křížem jsou proto, aby se vám později korpus dobře vyndaval ven. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte jí do kovové misky, posazené na hrnec s vroucí vodou. Pokud jste zatím nepřivykli tomuto užitečnému „zařízení" zvanému vodní lá-zeň, rozpouštějte čokoládu 3 minuty v mikrovlnce na nejnižší výkon (350W).
2. Sušenky nasypte do igelitového pytlíku (nejlépe se zavíracím patentem) a rozválejte válečkem nahrubo. Pak drobečky přisypte k roz-puštěné čokoládě, pečlivě promíchejte, vypněte oheň a nechte chvíli chladnout. Pomocí obrácené polévkové lžíce nebo gumové stěrky na-tlačte čokoládovou směs do vystlané misky tak, aby rovnoměrně po-krývala stěny a dno. Dejte do chladu (nemusí to být nutně do lednice - čokoláda tuhne sama, takže nejlépe do spíže).
3. Smíchejte všechny ingredience na náplň v misce. Zkontrolujte korpus. Je-li už tuhý, opatrně zatáhněte za fólie a vyprostěte jej z misky. Položte na větší talíř, naplňte krémem, ozdobte půlkami jahod a má-tou.


GRILOVANÝ CAMEMBERT

Se zařazením téhle dobrůtky do knížky jsem trochu otálela. Bude na vaší dovolené k sehnání sýr v dřevěné krabičce - nebo nebude k sehnání? Surový dřevěný obal je totiž pro přípravu receptu důle-žitý a lakované papírové krabičky se ze zdravotních důvodů zrovna nehodí. Nakonec jsem si řekla, že supermarket už najdete skoro I v divočině, případně těsně před vjezdem do ní, takže proč ne. Recept jsem našla v knížce populárního anglického spisovatele Petera Mayla Navždy Provence a hned jsem si ho oblíbila. Proč? Je to okamžitá první pomoc z grilu. Zatímco se žhaví uhlíky a naložené maso čeká tak nesnesitelně dlouho na správnou teplotu ohniště, sýr se může grilovat třeba hned, respektive když zmizí největší plameny. Na roštu se tak rozpeče senzačně jednoduchý předkrm, který čekání na maso hodně zpříjemní. Hoďte ho pak prostě doprostřed stolu, každý si bude v horkém camembertu namáčet bagetu. Mmmmm…

1 větší camembert - lépe ne moc vyzrálý, bude mít pevnější kůru
1 bageta nebo jiný bílý chléb

1. Rozdělejte oheň v grilu. Když je dřevo dostatečně ohořelé, zasypte tento základ dřevěným uhlím. Po chvíli se uhlí rozhoří.
2. Sýr vyndejte z krabičky a zbavte ho plastového obalu. Vložte zpět do dřevěné krabičky. Položte na rošt a grilujte asi 10 minut. Dře-věná krabička mezitím shoří. Rozpečený sýr možná občas ukápne do ohně, ale toho si nevšímejte - valná většina zůstane pod kůrkou uvnitř.
3. Sýr opatrně přeložte grilovací lopatkou (aby nevytekl) na talíř. Pokud večeříte sami nebo ve dvou, můžete tekutý vnitřek namazat do rozpůlené bagety. Pokud je vás u stolu víc, camembert prostě položte doprostřed stolu, naříznětě svrchu kůru do kříže a nechejte ostatní, ať si nabírají nakrájenou bagetou. Pozor velmi horké!
Můj tip:Co když použijete místo Camembertu Krále sýrů? Ale ano, také to lze. Ovšem bez obalu. Dřevěný obal dělá camember-tu ochranu, dokud se sám „neobrní" opečenou kůrkou. To u Krále sýrů není úplně možné, ale přesto vám určitě zachutná. Jen se na ohni nesmí zdržet moc dlouho - asi poloviční dobu, než v receptu na camembert.


NEJKŘUPAVĚJŠÍ VEPŘOVÁ PEČENĚ S JABLKY, ŠALVĚJÍ A CIBULKAMI

Vepřovou pečeni dělám jedině když se mi podaří koupit u řezníka pěkný kousek nezbavený tukového obalu. Myslete si o vepřovém sád-le co chcete, ale péct suchý kotlet jen tak bez ničeho je jako vyprávět vtipy bez pointy. Díky němu naopak zůstane maso krásně šťavnaté a křehké. Samotný tuk se promění v zlatavě křupavounké vypečené kostičky, o něž bývá ve .nále pomalu větší zájem než o maso .

1 vepřová pečeně i s kostí (zapamatujte si váhu)
1kg šalotky (nebo malých cibulek)
4 větší nakyslá jablka (nejlépe Granny Smith apod.)
svazek šalvěje
sůl (přibližně 2 lžičky) čerstvě mletý pepř
750g brambor (oloupaných a nakrájených na čtvrtky)
2 lžíce anglické celozrnné hořčice (nemusí být)

1. Den předem maso omyjte, pečlivě osušte a nechejte v lednici nezakryté nejlépe přes noc, aby pečeně co nejvíc oschla. Šance na křupavost se tím zvyšují, ale pokud nemáte den k dobru - můžete tento krok vynechat.
2. Druhý den maso vyndejte z lednice nejlépe hned ráno a ne-chejte ležet v pokojové teplotě. Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň, jaký máte. Oloupejte si cibuli, připravte brambory, vykrájejte jádřince z jablek a nakrájejte je na čtvrtky. Malým ostrým nožem udělejte do svrchního tuku šikmé a mělké zářezy v podobě mřížky. Jde to snadněji než se zdá, a tak dbejte jen abyste neřízli až do masa. Do vytvoře-ných zářezů vtlačte otrhané lístky šalvěje - celkem asi tak 20, ne víc. Položte pečeni do dostatečně velkého pekáče kostí naspod a potřete hořčicí. Těsně před tím, než maso šoupnete do trouby jej ještě osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek