Letní miminka 2004 - Zdravá strava sílu dává!

Anonymní  Vydáno: 14.09.05

Ahoj maminy a batolata!

Tak protože se na mě sesypala spousta dotazů a protože evidentně všechny řešíme, co těm našim drobečkům skvělého podstrojit, budu dneska zase prudit se svou zdravou výživou :-). Předem upozorňuju, že to, co píšu, dělám já, protože chci, aby moje děti byly zdravé, a to nejen po dobu, co jsou dětmi, a jsem přesvědčená, že velkou měrou toho mohu dosáhnout právě složením stravy. Navíc mám obě děti s alergickými dispozicemi. Někomu se to možná bude zdát přehnané, tak mějte prosím na paměti, že svoje názory nikomu nevnucuju, na druhou stranu jsem toho za těch sedm let nastudovala opravdu hafo a tak si troufnu říct, že mám trochu přehled o tom, co a jak.

Co se týče stravy, rozčilujou mě tři věci: když vidím na ulici batolátko v kočárku s párkem nebo jinou podobnou dobrotou v ruce, když mi tchýně za mými zády mým dětem strká přesně to, co nechci, aby jedly a když si někde přečtu, že strava má být PESTRÁ. Dovedu si asi tak zhruba představit, co mají autoři podobných mouder na mysli, ovšem mám vyzkoušeno, že nejlepší strava pro malé dítě je velmi nudná, fádní a stále do kola se opakující. (A to nemluvím o tom, jak mě tahle věta vytáčela první čtyři měsíce Pepínova života, kdy se díky jeho prdům a sklonům k alergiím moje strava zúžila na dva dny starý chleba, těstoviny a bílý jogurt!)

Pestrou stravu lze totiž skutečně použít, až když máte jistotu, že ji dítě bez problémů přijme, a to je většinou až někdy v předškolním věku. Vlastně všechno, co dítěti předkládáte je rizikové, jedinou opravdu ideální potravinou je mateřské mléko, jde hlavně o to, podat nejmenší zlo a co nejméně citlivý trávicí systém zatížit a připravit ho tak postupně na to, co všechno od nás může očekávat.

Takže - co by měla strava obsahovat (seřazeno podle toho, čeho by dítě mělo sníst nejvíc):

1. Chléb, obiloviny, luštěniny
Většina z nás už začala s lepkem, a pokud se do měsíce nevyskytly potíže (především průjmy střídané zácpou a hlavně očividné neprospívání), můžeme předpokládat, že se nás netýká celiakie. U chleba je nejdůležitější, aby byl čerstvý, několik dní starý sice ještě nemusí být potažený penicilinem, skryté plísně a žluknutí jsou však pro roční dítě velkým nebezpečím. Ideální je chleba jednodruhový, žitný nebo pšeničný, připravovaný tradiční metodou, tedy z kvásku, bez použití různých prostředků na zlepšení mouky či kypřidel atd. Takový mají třeba v Albu a je skutečně chuťově nezaměnitelný. Šikovné maminky jako třeba Cibulka dětem upečou, pak mají 100% jistotu co se kvality použitých surovin týče. Můžeme samozřejmě podávat i bílé pečivo. Klasické celozrnné produkty, jak já říkám „drsnosrsté", nepodávám do dvou let. Někteří autoři je sice doporučují dříve, podle mě je to ale zbytečná zátěž (omlouvám se za fekálie, ale bobky tomu pak odpovídají a proč nutit děťátko tlačit snickers, no ne:-)?).
Vlaďka se ptala na sladké pečivo. Hmmmm… :-). Já ho nedávám, všechny ty vánočky, loupáky, nemluvě o smažených koblihách - teď teda mluvím o tom, co se dá koupit v obchodě - jsou plné cukrářského tuku a to je ten nejhorší, který je k dostání. Něco jiného je domácí buchtička z kvalitní mouky s kvalitním tukem (velmi dobře se dá péct i z olivového oleje), u které si sama rozhodneš, co do ní dáš, tam bych nebyla proti, ovšem kvůli trávení si myslím, že když to bude až kolem druhého roku, nic se nestane. Navíc buchtu těžko uděláš úplně bez cukru a já zastávám ten názor, že čím později se dítě začne krmit cukrem, tím líp. Navíc kolem dvou let už můžeš po vyzkoušení malé dávky dávat med a sladit i buchtu jím, nebo použít přírodní cukr. Podobně jsem proti klasickým sušenkám, dětským piškotům atd., je v nich zbytečně moc cukru a tuku, pokud se s tím maminy nechtějí dělat, dnes je k dostání spousta mnohem zdravějších variant. Pořád ale trvám na tom, že nejlepší sladkost je ovoce.
Luštěniny dávám nejdříve od 18 měsíců, v úvahu je nutno vzít samozřejmě nadýmání, zvlášť u dětí, které na to trpěly v kojeneckém věku. Nejsem příznivcem sóji, respektive toho, co se tu jako sója prodává. K nám se totiž dováží spíše to méně kvalitní a hlavně zpracované fermentací a kontaminované kadmiem, navíc i sója je silný alergen.

2. Ovoce a zelenina
Můžeme už použít prakticky cokoliv, ovoce jakékoliv i v syrovém stavu (pozor na vdechnutí malých kousků), nealergické děti mohou tuto zimu ochutnat citrusy, asi hlavně mandarinky, které jsou sladké. Vyhněte se pouze grepům, obsahují chinin, sice v tom bílém pod slupkou, ale zcela ji asi neodstraníte nikdy.
Ze zeleniny pozor na celer a petržel, můžete je už dát, ale ne v masivním množství, kořenová zelenina může ve velkém množství vyvolat u malých dětí otravu. U mrkve a špenátu pozor na dusičnany a dusitany, to se týká samozřejmě hlavně předjarní rychlené zeleniny a také skladování v lednici - čím déle je tato zelenina v lednici, tím víc v ní stoupí obsah dusičnanů a dusitanů. Nepoužívejte zeleninu sterilovanou a nakládanou v oleji, použít můžete mraženou i sušenou, ale pouze bez glutamanu (doporučuji směs Horalka).
I zeleninu už lze použít syrovou, pozor na rajčata - jsou poměrně agresivní a mnohým dětem nedělají dobře, u paprik pozor na nadýmání (možno omezit oloupáním). Hromix, je možné použít cibuli, uvařenou ji děti v menším množství obvykle dobře snášejí. A množství myslím záleží na Andulce :-).

3. Maso, ryby
Maso používáme kuřecí, králičí a krůtí, vždy odstraníme viditelný tuk a kůži a dobře povaříme (povinné minimum je 10 minut při teplotě nad 70 stupňů). Nepoužívám vnitřnosti, jak jsem už psala, jsou to vlastně části trávicího systému, v nichž se odbourávají odpadní látky a část se v nich ukládá, rozhodně jejich absencí ve stravě dítě o nic potřebného nepřijde, spíše naopak.
Ryby můžeme použít sladkovodní, mořské raději až po ukončeném druhém roce. Ideální je použít rybu absolutně čerstvou - já chodím do Carrefouru, nechám si vylovit pstroužka z kádě a před mýma očima zabít a vykuchat.
Já zatím maso pouze vařím, je ale už teď možné maso zapékat (Cibulko, pokud se bojíš, že to bude suché, můžeš to podlévat vývarem) se sýrem, těstovinami, rýží, bramborami, zeleninou… Časem může batolátko dostat prsíčka z pečeného kuřete a jíst tak opravdu to, co jí celá rodina.

4. Mléčné produkty, vejce
Od roka je možno podávat celé vejce, samozřejmě dobře uvařené. Jsem pro to oddělit bílek od žloutku, bílek podávat uvařený samotný a žloutek zašlehávat a dobře provařit v jiných pokrmech (kvůli dusivosti).

A kapitola mléko: předně - pokud pochybujete o tom, zda má smysl ještě nyní kojit, nepochybujte o tom! Pokud vy i děti chcete, není co řešit - pořád dodáváte mateřským mlékem dítěti spoustu látek, které nikde jinde nenajde a které výrazně posilují jeho imunitu a působíte preventivně proti obezitě. A dále - pokud pochybujete o tom, zda má smysl podávat dítěti kojeneckou umělou výživu, nepochybujte o tom a podávejte ji až do tří let! Neupravené kravské mléko sice je podle většiny autorů možné podávat již po ukončeném prvním roce, ale je to zbytečný risk - může totiž způsobit nejen alergie a zažívací potíže, ale i krvácení do zažívacího traktu.
Na druhou stranu, pokud dítě mléko (jakékoliv) nechce, není třeba situaci dramatizovat - jogurt, mléčná kaše a sýr v pohodě mléko nahradí. Přimlouvám se za bílé jogurty Activia a Hollandia, není v nich nic než mléko a jogurtová kultura, ovocný lehce vykouzlíte přidáním čerstvého ovoce nebo neslazené ovocné přesnídávky, je opravdu zbytečné dávat dítěti jogurt s konzervovaným doslazovaným ovocem. Absolutně odmítám pribináčky, bobíky a podobné „krémy plné čerstvého tvarohu", mívají až 16% tuku a spoustu cukru, opět si myslím, že je zbytečné tímhle dítě krmit.
Můžeme podávat sýry, ideální je žervé a neslaný eidam (doporučuju babybel, je opravdu neslaný, a to vždy, a tím, že je zabalený do vosku, nepotřebuje jinou konzervaci, tudíž není balený do dusíkatých plynů). Mnoho maminek dává tavené sýry, které ale kvůli velkému obsahu tavicích solí nedoporučuju.

5. Živočišné tuky a jednoduché cukry
Jednoduché cukry by se v jídelníčku měly vyskytovat zcela výjimečně. Denně vidím miminka se želatinovými medvídky, lízátky atd. a jak psala Any, je velmi těžké ubránit se cizím lidem, natož vlastním příbuzným (které si bohužel nevyberem, že jo), ale stojí to za to. Ještě nějakou chvilku možná vystačíme s „on je ještě malej", já jsem docela dlouho slavila úspěch s „ona to neumí jíst, vdechla by to" a pak už nezbylo než „ona to nesmí, má alergii, ekzém, má to zakázané od doktora" (ne že by to teda na tchýni fungovalo). Důsledně jsem kontrolovala vše, co mi dcera jedla a nepovolila jsem ani jedinou výjimku, byť by to bylo za cenu rodinného rozkolu (naštěstí manžel vždy stál a stojí při mně). Podotýkám, mluvím o dospělých, samozřejmě něco jiného je, když to začne chtít samo dítě, ale tady je lehká pomoc - dokud to neochutná, nebude to chtít, alespoň do určitého věku a dokud je pod vaší neustálou kontrolou. Později jsem stále vysvětlovala, proč je lepší naše jídlo. Jako ve spoustě jiných věcí, nejvíc věřím v osobní příklad.

Ale k těm tukům: na chlebíček nebo na uvařené brambory (tedy ne tepelně zpracovat) čerstvé máslo (v tenké vrstvě). NESMAŽIT, NEFRITOVAT - přes to u mě nejede vlak!
NE ztužené pokrmové tuky (které jsou právě základem všech těch cukrářských výrobků - viz výše) - jsou to směsi ztužených olejů, kokosového oleje, hovězího loje, sádla, a to i škvařeného, ztuženého rybího tuku… ještě máte chuť? NE palmový a kokosový tuk. Ideální je panenský olivový nebo slunečnicový olej přidaný do hotového jídla. Hromix, kvalitním olejem nikdy nic nezkazíš, přidávat ho můžeš pořád. Ovšem musím nesouhlasit s Rozetou s tím tukem vyvařeným z masa - látky z rostlinných olejů jsou nebe oproti dudám živočišných tuků z masa - to jsou jablka a hrušky dohromady.
Margaríny můžete použít, ovšem jen ty, které obsahují minimum transmastných kyselin, většinou to inzerují na obale.

Tak, myslím, že je toho až dost, takže zbytek si povíme v komentářích, jo?

Dobrou chuť přeje Zuzana a Josífek (13m a 9d)

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů
Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
 
hromix
Ukecaná baba ;) 2185 příspěvků 14.09.05 21:53

Jsi skvela, jsi uzasna, jsi nase No. 1 !!!!!!!

DIky moc. Do zitrka to snad nejak preberu a sepisu otazky :-))))))) (znas me! :-))

Pa

Hromix a Anie

 
Lucije
Kecalka 418 příspěvků 14.09.05 21:54

Prvnííííííí!!!!???!!! To je snad poprvé za tři roky :o)).
A jdu číst… je to dlouhý…

Lucka

 
Lucije
Kecalka 418 příspěvků 14.09.05 21:55

Teda Hromix, to jsi neměla :o)). L.

 
monty1
Zasloužilá kecalka 626 příspěvků 15.09.05 04:18

Ahoj Zuzle, doufam ,ze nevadi, ze vam lezu do denicku. Memu cvrckovi je teprve 5 mesicu, takze zatim ta strava pro nas neni az tak aktualni, ale zajimalo by me do budoucna. Jake napriklad davas k testovinam omacky? A co namazat na chleba? A cim ochutit polevku, ci ji nechutit, jen zelenina a maso? Ale zase pises, ze korenovou zeleninu radsi moc ne, tak jakou muzu dat do polevky? To je dotazu, omlouvam se. Napis prosim trochu vic, co konkretne mrnousovi varis.
Diky Andrea

 
hromix
Ukecaná baba ;) 2185 příspěvků 15.09.05 08:31

Ahojky.

Teda Zuzano, to jsem si dala. Vcera vecer jsem sla do sprchy, ale napadla me otazka a tak jsem naha behala po byte, abych si to mohla napsat nez to zapomenu. Ve sprse me napadly dalsi otazky a tak jsem zase naha vybehla ze sprchy, nez to zapomenu :-). Kdyby me nekdo videl, asi by nechapal :-). Takze zde neco ode mne (dekuji predem):

  1. mohou se detem mazat treba i marmelady na chleba? Ted jsem pro Anie koupila Bio marmeladu ze sipku a jablek. CO si o nich myslis?
  2. slad uz jsme tu jednou probiraly, konecne jsem koupila Bio kukuricny. Je to v pohode, kdybych chtela pridat treba do kase?
  3. Ty margariny - muzes mi to prosim zjednodusit a napsat, ktere maji to minimum transmastnych kyselin? At nemusim hodinu v krame studovat slozeni… :-)
  4. Jake vsechny bylinky muzeme pro deti pouzit?
  5. Ted asi trochu blba otazka. Je rozdil mezi dusenim a varenim masa? Kdybych pro Anie dusila na vode, tak je to taky v pohode, ne?
  6. Mam velkou prosbu a snad me holky podpori. MOhla bys udela treba denicek s recepty? Aspon temi obedovymi!!!
  7. k veceri davas take porad „jednotvarne“ kasi?
  8. Nikdy nedelas detem treba palacinky nebo livanecky? Jen proto ze jsou smazene? Je za ne nejaka nesmazena nahrada?

Tak, vic me asi zase napadane urcite po odeslani :-)

Zatim diky a papa

Hromix a Anie

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 15.09.05 09:35

Ahoj v novém deníčku.

Tak jak jsem předpokládala, tak Šimonek spal asi od 15.30 do dnešních 3.30. Pak se dlouhatánsky kojil a pak jsem ho i přes protesty dala s medvídkama zpátky do postýlky a kupodivu s několika přestávkami spal až do půl 7. Trošku nechápu, ale asi už měl spánkový dluh či co. A já nervy v noci, jestli, když tak dlouho spí, tak jestli se mu z té mastičky, kterou snědl přeci jen něco nestalo.

DENÍČEK- co dodat? Zuzko, jsi moc hodná, že deníčky o dětské výživě píšeš. My sice ty informace z tebe „vytaháme" i přes komentáře, ale deníček doufám čte spousta lidí, který už komentáře třeba nečtou a díky tobě se třeba chytí za nos a více se nad jídelníčkem svých dětí zamyslí, pokud už to tedy neudělali. Sice mám doma tři Fořty, ale teď se přiznám trošku víc nasávám informace o té výchově hyperaktivních a neklidných dětí. Možná to tedy v knihách doma mám, ale přeci jen- od kdy se můžou dávat pšeničné klíčky, sezamová a jiná semínka? Mám tím na mysli hlavně přidávání do chleba nebo do kašovitého jídla, kde to dítě nemůže vdechnout. U těch semínek předpokládám taky až po druhém roce nejdřív? Mák? Jo a kde kupuješ vejce? My stále přecházíme z hlídaných v obchodě na nehlídané, ale doma krmené od chovatele na vesnici. Stále se nemůžeme s manželem shodnout, která jsou bezpečnější hlavně ohledně salmonel atd.

  1. Sladké pečivo taky zatím nedávám a dávat nebudu, ale v jedné vynikající kuchařce jsem objevila recept na kuskusové sladké dortíčky a tam je jen 1 lžíce cukru na 4 porce, kterou ovšem já nahradím rýžovým sladidlem. Jinak si myslím, že to bude moct i Šimonek . Budu je zkoušet až se vrátíme ze Svatky a kdyby se povedly, tak přihodím recept. Tím rýžovým sladidlem sladím částečně i nám. Nekvasí to v zažívacím traktu a má to nejbližší PH lidské krvi. Ale čaj mám nejraději s třtinovým cukrem, ale to Šimonkovi zatím říkat nebudu…Sladkosti typu sušenek už dávno nekupujeme, ale ty jsi jednou psala, že kupuješ jen kvalitní čokoládu. Jak se pozná a která to je? Já čokoládu vlastně nejím, protože mi moc nechutná, ale chci být připravená na všechno…Ikdyž jsem se z několika pramenů dočetla, že hyperaktivní a neklidné děti by ji taky neměli jíst, takže ji stejně ani Šimonkovi byť sebekvalitnější nebudu asi dávat…no, však uvidím.
  1. Od kdy citron v uvařeném jídle? Beru- li v úvahu, že převařené je méně alergické. Já, vím, ničí se tím vitamíny, ale pokud je v jídle jen pro chuť?
  1. Chápu tvoji formulaci o rybách dobře tak, že sladkovodní už budeš dávat před druhým rokem? Přesně kdy?
  1. Ještě k těm vejcím- já si teda jen zašlehávat netroufnu. Vařený žloutek lze přeci jednoduše rozmíchat v polévce, omáčce atd. a tím se riziko dusivosti taky odstraní. Ze sýrů jsem zatím zkoušela BIO kozí žervé a měl docela úspěch, ale jen na olizování. Máslo ovšem projelo na celé čáře.
  1. Dítě které ještě ani samo neleze, ale je upatlané od čokolády- to se mi taky nelíbí. A taky se mi nelíbí, že maminka, které se osype dítě po jahodách nadává na Dr. která jí vyhubovala, jak to, že ročnímu dítěti dává už úplně všechno, co jí dospělí. To je mi líto.

Ale ty ztužené rostliné tuky výrobci přidávají i tam, kde bych je nečekala. Před pár dny jsem si koupila jakési obilné penízky od Nového věku, což jak víte je firma vyrábějící zdravou výživu a taky tyhle ztužené tuky byli ve složení… možná jsou to jen rádoby zdravé výrobky… A ještě dodávám, že tavené sýry ODVÁPŇUJÍ, takže u dětí a těhotných a kojících pozor!!!!! Mají totiž 2× více fosforu než vápníku, který ve střevech na sebe navazuje další a další vápník a průšvih je na světě. Jo a výmluvy, proč nemůže Šimonek tohle nebo tohle. Tak já žádné výmluvy nepoužívám. Jen pravdivé argumenty. Tchýni jsem několikrát udělala důraznou přednášku a už mi do toho tolik nemluví. Ale musím říct, že byla natolik přístupná, že když jsem jí donesla Fořta, tak si v něm četla. A ostatní? Možná působím jako tvrdá a nepříjemná ženská, ale prostě neustupuju. Asi si dost lidí myslí, že jsem blázen.....

Co skořice? A mažeš někdy dětem třeba ve větším věku Provamel. Já normální krabičkáče nekupuju, ale tenhle když není homogenizovaný ani esterifikovaný, tak ten si namažu. Jen ta cena!! Ale tuším, že jsi o něm taky psala..

Tak to jsem se zase rozjela. Až mám chuť zase prolézt toho Fořta.

Zatím papa.

CIBULKA + ŠIMONEK 13,5m

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 15.09.05 09:46

Teda já doufám, že ten obyčejnej bílej kuskus už může. Zatím jsem nedávala…

CIB.

 
Karkule
Kecalka 332 příspěvků 15.09.05 10:52

Ahoj holky,

ZUZKO - fajn jsi se rozepsala,ale ještě mi musíš napsat,proč vlastně je ten cukr tak škodlivý.Asi nemůžu říct babičce,že nechci,aby mu dala loupák,protože je sladký a zkazí se mu zuby,že ? Ona totiž tvrdí ,že jejich děti taky měli hrozně rádi loupák,no a Marťa je z rodiny,takže ho má taky rád.Mimochodem,já ho mám taky ráda,ale v poslední době mě po něm pálí žáha.Jo,a proč se Ti tak příčí želatinový medvídci?Někde jsem četla,že ta želatina,co je v nich je zdravá na vývoj chrupavky v kloubech .Možná to byl jen reklamní trik.

No,už se mi tyran vzbudil,takže příště napíšu víc.Mějte se VLAĎKA

 
Radina  15.09.05 12:54

Jé, to je deníček podle mého gusta. Sice většinu věcí z toho znám a používám, ale taky mám otázku. S tou kořenovou zeleninou, konkrétně teda petrželka. Na še Bětka se může utlouct po čerstvé petrželové nati do všech „slaných“ jídel. Ona by ji mohla i v koláči.
CIBULKO - s tím odvápňováním při jedení taveňáků - jsem ráda, že tomu věří ještě někdo jiný než já =o)))).
V souvislosti s výživou mne napadá ještě jedna věc. Neviděla jsem ještě v žádném deníčku nic o železe ve stravě. Takže pokud budete mít zájem, něco bych sepsala.
Holky, vážně nepoužíváte žádné sladidlo vhodné pro děti? Já jsem začala sladit tekutým, doma vyrobeným karamelem. Je to podle zá:,–( zdravé výživy. On totiž bílý cukr také odvápňuje a navíc okyseluje organismus a tohle by nemělo. Mám to dobře ověřené na sobě, takže jsem přesvědčená, že to ani mému mláděti neublíží. No, lízátka, bonbonky, to je teď u nás aktuální. Luki má 7 roků a hrozně rád provokuje tím, že si před malou bere sladkosti. Dokonce jsem ji už našla s vyžvýkanou žvejkou v puse a dneska ráno vyplivnula Tictac =o)))). Občas bych ty naše babičky roztrhnula! Ony ani neřeknou, že to malému dávají a on toho má pak všude zásoby. Pod postelí i v šuplíkách.
HROMIX - prosímtě, existuje nějaký katalog homeopatik nebo aspoň homeopatické kosmetiky?

 
Bodlinka
Kecalka 173 příspěvků 15.09.05 13:24

Ahoj,
po dlouhé době jsem konečně na e-mimču.Deníček je vážně skvělý!!Díky Zuzano.Já už jsem měla pocit, jestli naší Veru moc nešidím.Často jsem četla,že roční díťe se může postupně převádět na dospělou stravu.Ale jak POSTUPNĚ to nikde přesně moc nerozvedli.Jsem moc ráda, že jsem se tu dočetla to podstatné.

Železo -už nevím přesně, kdo to psal,ale uvítám všechny možné info o železe ve stravě a další fakta o něm, s anémii bojujeme už jara.

Jinak Veru se teď zamilovala do kočárků na panenky a do klíčů.Jak vidí klíče, hned odemyká vše, co je na dosah např. skříň , televizi, kočárek,…:)
A kočárek vydrží vozit hooodně dlouho, než ji omrzí.

Doufám, že se teď na net zase dostanu častěji, měli jsme v rodině menší problémy, ale už se blízká na lepší časy, doufám.

Bodlinka a Veru 14m

 
Miruse002
Zasloužilá kecalka 521 příspěvků 15.09.05 13:33

Mozna, ze to vis, ale kdyby ne, tak pro informaci - v DM maji BIO zelatinove medvidky.
 Mirus

 
gabrinka
Stálice 98 příspěvků 15.09.05 13:44

Ahoj holky!

Omlouvám se, že vám lezu do deníčku, ale nedá mi to, abych se nezeptala - proč je ten cukr tak škodlivý?? Vždyť je to základní stavební látka… Neříkám, že by se měly dávat dítěti přeslazené éčky nabité cukrovinky, ale proč ne třeba piškoty?? Vždyť tam je jen cukr, vejce a mouka… Taky se snažím malého krmit co nejvíce zdravě, ale již několikrát jsem zde na e-miminu četla, že piškoty néééé - tak se ptám proč?? Podotýkám, že malý je spíš hubenější, takže nějaká ta kalorie navíc mu určitě neuškodí…

Díky moc

zdraví vás

Gábina + malý Ríša (příští týden 13 m)

 
Kacica
Ukecaná baba ;) 1403 příspěvků 15.09.05 14:46

Ahojte holky,
tak jsme si overila, ze se stravujeme zdrave :-). Jen s tim rozdilem, ze uz davame bio hovezi kvuli zelezu, ale jinak to delame stejne. Taky jsem si uz rikala, ze bych zkusila sladkovodni rybu, tak dej vedet, odkdy, myslim, ze uz se ptala Cibulka.
Jo a jeste me zaujalo, ze chleba ma byt jednodruhovy, to jako, ze by se psenice a zito v zaludku nejak michaly? Nekdy totiz tu mouku namicham, ten chleba je pak lepsi.

Prihodim jeden receptik, ktery Betce mooc chutnal.
Zapecena zelenina
Brambory, mrkev a porek (myslim, ze zelenina se da namichat libovolne) jsem povarila do mekka a pak zapekla ve vyhrate troube s vajickem rozslehanym v jogurtu. Vajicko bylo samo uplne tuhe a Betka toho sezrala strasne mnozstvi. Diky tomu jogurtu to ani nebylo suche.

CIBULKO - uz jsem se te chtela zeptat na to Vase cviceni, tak kdybys tam zase sla, tak se pujdu podivat s Tebou v Kenny me taky nastvali s tim placenim dopredu

Mejte se krasne
Kacica + Betynka

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 15.09.05 14:50

Ahoj!

Teda to je smršť!

Takže po pořádku:

Andreo - k těstovinám omáčky nedávám, ani prckovi, ani starší dceři, ani nám dospělým. Mně se totiž příčí ta klasická česká kombinace tuk+mouka, která je základem většiny českých klasických jídel i většiny klasických smetanových omáček k těstovinám. Pepča má „suché" období, nejradši jí rukama kousky brambor, těstovin, zeleniny bez ničeho (aby neviděl, kapu mu na to olivový olej). Nám ostatním dělám většinou těstoviny s pestem (bohužel se mi ho nedaří vyrobit tak, aby mělo tu správnou chuť, i když mám opravdu všechny potřebné suroviny, takže ho kupuju, to pravé neobsahuje nic špatného) a podle chuti přidávám parmezán, gorgonzolu, sušená rajčata, sugo, houby… zamíchám a je to.
Co na chleba? Ideální je žervé, tenká vrstva čerstvého másla nebo kvalitní margarín, neslaný eidam. Znovu podotýkám - dítěti nevadí fádní jídelníček, to jen rodiče mají pocit, že by ho měli dítěti zpestřit. Já tvrdím - lepší nudný, než nezdravý. Čím ochutit polévku? Pokud vaříš z kvalitního masíčka a zeleniny, prakticky není třeba ochucovat. My dospělí máme zkažené deformované chutě, proto nám někdy připadá jídlo málo slané nebo pikantní, ale pokud přestaneš solit, po čase zjistíš, že začínáš mnohem víc vnímat přirozenou chuť jídla a jídlo třeba v restauraci ti pak přijde zbytečně ochucované. Skvělou službu v polévce udělá libeček, dá se koupit i sušený. Ze začátku se opravdu vyhni celeru a petrželi, můžeš použít mrkev, brambory, cuketu, hrášek, kedlubnu, květák, brokolici (samozřejmě záleží na tom, co dítě snese - mám na mysli nadýmání, já začala přikrmovat až v osmém měsíci, takže už to šlo).

Hromix - marmeládu použít můžeš, bio je samozřejmě lepší, záleží však na konkrétním složení, opravdu nezbývá než neustále studovat etikety. Existuje taky ovoce s medem, což je skutečně pouze konkrétní druh ovoce a med, mají to třeba v delvitě a ke konci druhého roku už by se to dalo použít. Sama si dělám marmelády s třetinovou dávkou cukru (a používám bio hnědý cukr), ale Pepínovi bych ji ještě nedala, Emě ano.
Slad je OK, ale opět - podle mě - jen když považuješ opravdu za nutné sladit.
Margaríny - ANO Rama, Flora, Perla, ovšem v malém množství, ideální je Provamel, bohužel ukrutně drahý. NIKDY Ceres, to je největší hnus a nedala bych ho ani dospělým (snad ani tchýni!).
Bylinky prakticky jakékoliv, vyzkoušej, co Aničce bude chutnat, myslím, že taková bazalka, dobromysl, libeček, jí bude chutnat. Petrželka často dětem vadí, protože „kouše" a lepí se na patro, pažitka podle toho, jak je zrovna ostrá.
Dušení na vodě je OK, jen si dej pozor, aby to bylo opravdu dobře udělané kvůli salmonele a podobným potvorám, ponořené ve vodě je to jistota.
Deníček s recepty spáchám.
Já kaši k večeři nedávám, Pepíno nejradši večeří bílou acitivii anebo něco z toho, co máme my - brambory, rýži se zeleninou, kousek masíčka atd.
Palačinky dělám na teflonové pánvi, tudíž bez použití tuku, totéž lívanečky.

Cibulko - klíčky, zrníčka, semínka a spol. jsou skvělé, ale dítětem tak do tří let většinou projdou naprosto neporušené a nevyužité, takže kolem toho druhého roku to můžeš zkusit a uvidíš na vlastní oči, co s tím Šimonek udělá. Totéž s mákem, na mák pozor, nekupuj mletý, rychle žlukne a používej co nečerstvější.
Vejce kupuju v Delvitě, a to ty z chovu na podestýlce, občas koupím v Albu bio. Byly už zaznamenány případy nakažení salmonelózou z průmyslově zpracovaných vajec (!), takže si nevybereš, ale já osobně bych vejce od soukromníka dítěti radši nedala (nikdy nevíš, co na tom dvoře sežere a jak se o ně doopravdy stará).
Provamel ANO!
Skořici v menším množství ANO.
S tím žloutkem jsme si nerozuměly - já myslela zašlehat do vařícího se jídla a provařit, syrový nikdy.
Kvalitní čokoláda se nejlépe pozná podle ceny (bez ironie - ty nejdražší čokolády bývají nejlepší, mají vysoký podíl kakaa a minimum přídatných látek, já kupuju (asi tak jednou za rok, Lindt), z těch levnějších jsou dobré Milka a kupodivu i Kinderčokoláda.
Od kdy citron - teď si zrovna nemůžu vzpomenout, jak je na tom Šimonek co se alergických dispozic týče, ale pokud je nemá, v průběhu toho roku bys to mohla zkusit, převařené to nebude tak agresivní, ale alergen je to tak jako tak. Na citrusy je v 99% reakce v podobě pupínků, a to tak do dvou až čtyř hodin, takže to bys poznala spolehlivě.
A kdy dám sladkovodní rybu? Předevčírem! Dělala jsem pstruha, tak jsem kousek Pepčovi povařila se zeleninkou a baštil jak o život (akorát já mám teda děs z kostí, takže jsem to půl hodiny prohlížela, aby tam fakt nějakou neměl, a on to pak za dvě minuty zblajzl). Mořské budu dávat tak za rok.

Vlaďko - to je na román, proč je cukr škodlivý! Zkusím to trochu zestručnit a zjednodušit, stejně už to bude přečíst zbytek…
Složité cukry, tzv. polysacharidy, jsou ve stravě velice důležité, dokonce by měly převažovat. Jsou lehce stravitelné anebo naopak zcela nestravitelné, a to je vláknina. Obojí potřebujeme. Pokud tady neustále pomlouvám cukry, pak mám na mysli cukry jednoduché, tedy řepný a třtinový, glukózu, fruktózu - tyto cukry nepřinášejí nic než energii, nemjaí žádné minerály, vitamíny, stopové prvky, za to se, jak jsi správně napsala, podílejí obrovskou měrou na vzniku zubního kazu a také na vzniku návyku na velmi sladkou chuť, která bývá často základem dětské obezity.
Podle mě by malé děti, a batolata obzvlášť, neměla dostávat jiný jednoduchý cukr než laktózu, tedy cukr přirozeně obsažený v mléce, ať už mateřském nebo umělé kojenecké výživě. (A pak samozřejmě cukry jednoduché pocházející z přirozené stravy, tedy převážně z ovoce). Zbytek cukrů přijatých ve stravě, a že jich děti potřebují vzhledem k velké spotřebě energie hodně, by měly být polysacharidy, tedy cukry tzv. pomalé, tedy pomalu se uvolňující, nezpůsobující prudký vzestup hladiny cukru v krvi, pak prudký pokles a následkou velkou chuť na něco sladkého a tak pořád dokola, až je z dítěte tlouštík. (Samo že přeháním, ale v podstatě to tak funguje). A ještě dál - ve většině cukrovinek najdeme vražednou kombinaci - jednoduchý (rozuměj třtinový nebo řepný, fruktózu nebo hroznový) cukr, velká spousta živočišného tuku nejlépe v podobě ztuženého pokrmového tuku (z čeho se obvykle skládá jsem psala v deníčku) plus spousta barviv, aromat, zahušťovadel, gum atd., prostě podle mě jeden velkej HNUS. A kardinální otázka: PROČ něco takového dítěti dávat, když mu můžeš dát hrozny, jablko, domácí sušenku, sušené ovoce, raciolku, kterou bude mít dítě stejně rádo??? Cca do dvou a půl až tří let je dítě - alespoň podle mé zkušenosti, a přiznávám, že v tomto směru jsem to měla jednodušší, že mi děti nikdo nehlídal, tudíž jsem je měla a mám, co se týče stravy, pod neustálou kontrolou - velmi ovlivnitelné rodiči. Proč toho nevyužít? A i potom, až začne vnímat, že tamta holčička má lízátko, a co to je, a jak to chutná a nemohla bych to ochutnat… je to na samostatný deníček, ale Emě bude sedm a dodnes jí prakticky tak, jak je naučená z domova. Některé věci ochutnala a podruhé si je nevzala. Počítám s tím, že v pubertě se to může změnit, ale už teď vím, že základ jsem jí dala a nikdo (ani ona sama!) mi to nevezme. Popravdě je tohle jedna z věcí, na které jsem velmi pyšná.
A želatinoví medvídci. Máš nějaké doma? Tak se podívej na obal a přečti si složení, schválně kolik napočítáš chemických přídatných látek. A ta zdravá želatina… ach jo. To je tak nechutný, jak něco takovýho můžou rvát dětem, ale i dospělým, do hlavy, to je tak sprostý, asi jako teď je před večerníčkem reklama na „ovocné" bonbóny, fakt mě štve, že se nad tím nikdo nepozastaví, holt prachy vládnou všemu, bohužel i zdraví našich dětí. Ale k tvé otázce: aby to mělo nějaký vliv na klouby a kosti tvých dětí, musely by takových medvídků zpucnout denně aspoň kilo, čímž by do sebe dostaly asi tak půl kila chemie, nehledě k tomu, že už by možná nesnědly nic jiného. Tož asi tak. Medvídky mám ráda, ale v ZOO.

Tak doufám, že je to všechno a omlouvám se za tu délku.

Zuzana a Pepča (13m a 10 dní)

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 15.09.05 15:12

No, já věděla, že než to dopíšu, budou tu další dotazy a poznámky :-). Tak snad se nebudete zlobit, když tu budu opruzovat dál.

Radino - petrželka kudrnka čili to zelené je naprosto v pohodě a vůbec neškodí, řeč byla o petrželi jako kořenu a především o pastináku, pokud to chceš vědět přesně, tak má větší obsah furokumarinů a ty jsou pro děti škodlivé. Mimochodem, zelená petržel kadeřavá je vynikajícím zdrojem železa, takže s chudokrevností byste neměli mít problém.
A s těmi tavěňáky je to totéž co s colou, která má spoustu fosforu a ten právě to odvápňování zapříčiňuje.Akorát colu většina lidí za zdravou nepovažuje, i když ji třeba pije, zatímco taveňáky jsou u nás pořád vnímané jako zdravé jídlo.

Gábina - proč je cukr tak škodlivý, viz výše. A proč ne piškoty, když je v nich jen cukr, mouka a vejce? No právě proto! Bílá mouka, cukr a vejce, jsou složky, které racionální potravinu nevytvoří, a tudíž se bez nich dítě v tomto složení klidně obejde. Hlavně jsou ale dětské piškoty zbytečně sladké. A pozor, to, že je dítě hubenější, velmi svádí k tomu, dopřát mu i nezdravé potraviny (vím, o čem mluvím, dcera měla v roce 8 kilo), ale je to cesta do pekel. Zvykne si na ně a bude je vyžadovat, i když třeba už zdaleka nebude drobeček. Začít je snadné, přestat mnohem horší. Pokud ti mohu poradit, nedělej to, vyplatí se to.

A železo: pokud je dítě opravdu chudokrevné, což se dá zjistit pouze rozborem krve, je potřeba železo dodávat, většinou se v závislosti na konkrétní hodnoty v krvi předepisuje potřebný počet kapek, a jde o dlouhodobou záležitost, než se nějaké zásoby vytvoří. A samozřejmě to lze podpořit stravou. Osobně jsem proti nějakému nadměrnému přísunu masa kvůli železu, nic se nemá přehánět, někteří autoři doporučují játra z doma chovaných králíků a drůbeže, další zeleninové šťávy, meruňky, švestky. Kritický nedostatek železa ovlivňuje mentální vývoj, tak daleko to snad ale v našich podmínkách nikdy nedojde.

Hezký den!

Zuzana

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 15.09.05 15:13

A Kačico, psala jsem, že jednodruhový chleba je nejlepší, hlavně chuťově, ale samo že nevadí, když tam bude víc druhů mouky.

Zuzana

 
sunn
Závislačka 3823 příspěvků 15.09.05 16:14

Ahoj Zuzle, díky moc za takový úžasný deníček!!! Já sice nejsem ani těhule, natož maminka,ale o zdravou stravu se zajímám a hltám tvůj deníček, protože mám stejné názory co se zdravé stravy týče. Díky moc za něj a snad nevadí, že nakukuju.
sunn od květníčku

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 15.09.05 18:40

Ahoj.

HROMIX- chceš ještě ty pohankové křupky? Mám jich pro tebe 5 balíčků. Jestli už nějaké máš, napiš jestli a kolik si jich vezmeš ode mně. Zatím jsou tvoje všechny.

KAČICA- porozhlídnu se po tom cvičeníčku a dám vědět.

ZUZANA- prosím tě, co ten bílej kuskus? Měla jsem v plánu ho udělat na vánoce jako nějakou zdravou, málo sladkou mňamku, kterou bude moct i Šimonek, ale teď celý den přemýšlím nad tím, že je to vlastně hodně hrubá krupice a normální krupičnou kaši ještě hodně dlouho dávat nebudu pokud vůbec kvůli těžké stravitelnosti. Tak jsem z toho jelen. Na vánoce mu bude 17m. No, ještěže se před každým prvním podáním něčeho nového stokrát ujišťuju, že tohle už teda opravdu může. Semínka- tuto odpověď jsem víceméně čekala. Jde mi hlavně o to, že peču jeden chleba a v tom jsou 4 lžíce sušených pšeničných klíčků asi na 500g mouky a tak jsem přemýšlela jestli ho může i Šimonek. Dneska mi ve zdravé říkali, že občas mu to neuškodí když je mu už tolik kolik mu je. Dala bys ho? A ten třtinový cukr? Teď zrovna doma ten balíček nemám, ale psali ne něm, že obsahuje i nějaké minerály. Kecali, aby ho prodali?

Papa.
CIBULKA

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 15.09.05 18:43

RADINO- jak se dělá ten domácí karamel? Kde jsi na něj přišla?

XCIBULKA

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 15.09.05 20:06

Sunn - jen nakukuj, jsem ráda, že nás je takhle postižených víc :-)!

Cibulko - no záleží na tom, z čeho ten kuskus je. Dělá se přece i čistej kukuřičnej a ten bude lehce stravitelnej. Takže ňamka může být, když vybereš to, co se ti zrovna hodí. A ty klíčky si myslím, že klidně můžeš vyzkoušet, 4 lžíce na celej chleba je docela málo, takže v té jedné porci toho nebude tolik, aby to Šimonka nějak zatížilo a aspoň to v takhle malé dávce vyzkoušíš. No a třtinový cukr je prostě cukr z třtiny a to je fakt jen klasickej cukr jako z řepy, takže já bych když už bych sladila, tak nějakou sladěnkou nebo klasickým sladem, ale já Pepimu sladit nebudu ještě minimálně rok. A Emě když dělám třeba nudle s mákem, tak to radši pokapu medem místo cukru.

Papa!

Zuzana

 
Evucha
Kecalka 288 příspěvků 15.09.05 20:56

Ahojte,
tak se mi zda, ze jste si uz neprecetly muj prispevek v minulem denicku, hlavne CIBULKA, ktere jsem se v nem na neco ptala, tak ho sem zkopiruju, toz sa nezlobte, ju?
 Evucha

Ahoj holky,
pisu hlavne kvuli Svratce - CIBULKO - chtela jsem se zeptat - nevezmem nejake klaso, tofu nebo neco podobneho na grilovani, neuvazovala jsi o tom? Teda vlastne nevim, jestli to jis a jestli jis korenene veci? My si nekdy delame na ohni nebo na grilu klaso - v alobalu, se zeleninou, korenim a je to desna dobrota, tak jsem si rikala, ze bysme to tam mohli zkusit, co myslis? Ja to kdyz tak nekde nakoupim, jen nevim, jestli to uz treba nepovezes ty…

Matyas ma ted nemocne obdobi - minuly tyden mel prujem, asi ze zubu, a o vikendu dostal horecky… Jinak mu nic nebylo, ale sli jsme v pondeli k dr., ta mu koukala mimojine do krku a ze pry to tam ma cervene. No, moc se mi do antibiotik nechtelo, tak doktorka rikala, ze to zatim nechame a uvidime, co bude dalsi den. A dalsi den uz byl bez teplot a do odpoledne se mu objevila vyrazka - takze ma asi sestou detskou nemoc… Tak se mi ulevilo, protoze s tema antibiotikama bych mela asi problem…
Taky se zacina cim dal tim vic vztekat - dneska vecer, to uz byl i dost unaveny, brecel a vztekal se a zdalo se mi, ze vubec nevedel proc. Rval u me, sapal se, kdyz jsem ho vzala, tak se vzpouzel a chtel na zem, pak zas rval a chtel ke me, na neco ukazal a kdyz jsem mu to podala tak taky rval..... no hrozne. Proste nevedel co… Nakonec jsem zapnula vysavac a to ho uklidnilo :-) Delaji vam to deti taky? Muze se stat, ze ma proste blbou naladu a ze brecej a vztekaj se naprosto bez duvodu?

No zacina to byt s tema prckama pekne narocne, ze? Doufam, ze jejich spolecny pobyt pristi tyden na Svratce se jim bude libit a my si trochu odpocinem, ne? :-)

Tak se mejte,

Evucha

 
Anka
Kecalka 294 příspěvků 15.09.05 21:02

Zuzano, díky, díky, díky!!!

Je moc příjemné mít za zády takový kibic. Už jsem tady přiznala, že jsme ve stravě párkrát zhřešili, ale myslím, že i ty sama jsi psala, že je důležité se pak vrátit k zá:,–(ám, pro jednou se svět nezhroutí.

Moc a moc se přidávám k tvému názoru na taveňáky. Je fakt smutné, že spousta maminek netuší, jaké jsou to fujtajblíky, ale odkud se to mají dozvědět? Já sama jsem to zjistila poměrně nedávno a nejvíc mě asi šokovala informace, že z hlediska obsahu a následné využitelnosti vápníku jsou naprosto k ničemu!!!

Jinak mám prima recept na palačinky, mnohé z vás to asi ještě mimískům nedopřejí, já se přiznám, že tohle byl jeden z mých prohřešků- nemám totiž teflonovou pánev (já zase prozměnu nemám ráda teflon…), takže palačinky dělám na oliváči (na smažení). Takže Jitka už tuhle baštu měla a moc jí chutnala.
Takže těsto na palačinky (samozřejmě bez cukru) a jako náplň nahrubo nakrájená a podušená jablíčka posypaná skořicí a pro dospělé jemně hnědým cukrem.
Když se to dobře upraví, je to jako z restaurace.

No a k sladidlům, já stále ještě používám tu svou oblíbenou šlichtu ze sušených meruněk a asi u toho dlouho zůstanu. Je mi to příjemné, udělám vždy malé množství, takže se to nezkazí.

U nás teď taky frčí těstoviny, Jitce je dělám podobně jako nám, s dušenou zeleninou (rajčata, papriky, cukety, mrkev), akorát to dusím ve vodě a nám na oliváči. Přidávám majoránku a libeček (ani nevím, jak je to s majoránkou Zuzano, mám pocit, žes ji nejmenovala).

Jo a jednou jsem doma nic neměla, tak Jitka dostala bramboračku s kroupama a trochou mrkve a v ní nadrobený chlebík a byla z toho úplně odvázaná. Jen nevím, co ty kroupy- není to na to dítě trochu moc?
Jitka prděla jako trabant, ale moc jí to nevadilo.

Na jemno nakrájenou a podušenou cibulku taky dávám už poměrně dlouho. Konečně má to dětské jídlo nějakou chuť! Žádná špatná reakce.

No a z ovoce u nás teď vedou švestky.

No a teď dotazy:
Co zelí- samozřejmě malé množství a dobře podušené ve směsi s jinou zeleninkou.
A co zelí kysané? To je přece zdravá mňamka, že? I když předem tuším, že pro děti to nebude…

Docela se těším na luštěniny, my je jíme fakt hodně. Ale chtěla jsem počkat do těch osmnácti měsíců, tak jsem ráda, že to Zuzana dělá stejně.

Nakonec se musím pochlubit s naší Jituškou, ta holka regulérně umí asi deset písniček, pokaždé doplňuje jiná slova, takže mám pocit, že to umí fakt celé.
Nejlépe jí jdou ovčáci, to je náš hit.
Včera dostal dědeček záchvat smíchu při prší prší, protože Jitka je zmatená z toho množství kukukuku (kukačka už zakukala … kukačko už nekukej) a strašně roztomile to pletla, v podstatě odkukala celou jednu sloku.

Jinak děkuji za vaše gratulace, já jsem díky dovolené ještě ani nebyla u doktorky. Zatím s hrůzou čekám na to, jak se k věci postaví má trávicí soustava. Teď to snad bude 8tt (musím si to ještě spočítat), tak snad že by tentokrát byl klid??? To by mě opravdu potěšilo. Práce mám nad hlavu a pokud si vzpomínám, minule jsem jen škytala a škytala a fňukala…

Dobrou a mějte se
ANKA

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 15.09.05 21:17

Ahoj.

EVUCHA- nevím, jak se mi to mohlo stát, že jsem to v minulém deníčku přehlédla. Promiň. Já jsem dneska koupila ve zdravé CERII. Z rostliného „masa“ ji má m nejraději. Je sice dost kořeněná, ale můžeš si vzít nějaké svoje koření, já taky něco vezmu. Je toho 500g, tak to by snad mělo stačit, ne? Ale jestli chceš něco dalšího, tak klidně dokup. Přiznám se, že tofu zrovna moc nemusím… Klaso atd., pokud není moc koření, tak jo.

ANKA- to myslíš vážně, že doplňuje písničky? Musela jsem si to přečíst víckrát…chichi. No, je to prostě šikulka šikovná!!!

CIBULKA

 
Evucha
Kecalka 288 příspěvků 15.09.05 21:19

Cibulko,
Cerii jsem objevila nedavno a jsem z ni unesena!!! Je moc dobra. Tak ja zkusim koupit jeste nejake klaso, vezmu i nejake koreni a neco vymyslime. Jeste nam budou holky zavidet :-)
 Evucha

 
hromix
Ukecaná baba ;) 2185 příspěvků 15.09.05 21:51

Holkyyy!
Hlavne nam nechte neco i do stredy, jo? Hi hi :-)

Cibulko - nech nam prosim vsech 5 baliku! Ja dnes cestou k lekari sehnala taky jeden a ANie kdyz to uvidela, tak se usmivala od ucha k uchu a porad loudila a snedla tak tretinu pytliku. Takze nam asi dlouho nevydrzi :-). No ona fakt tu pohanku miluje!!!!!

Zitra jedu pryc, vracim se az v nedeli, takze se tu mejte super, vic uz asi nestihnu psat, ale pak to prelouskam najednou :-) a dookomentuju :-))

Paaaa

Hromix a Anie

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 15.09.05 22:01

Anko,

majoránka je OK.
Kroupy jsou dost hutné a ne moc lehce stravitelné, proto bych s nimi ještě počkala.
Zelí dávat můžeš, červené je mírně projímavé. Syrové obsahuje dráždivé silice, takže pro děti pouze dušené, samozřejmě ne klasika s jíškou, ale podusit kupříkladu s jablky a do hotového pokrmu přidat trrochu olivového oleje.
Kysané zelí je dost dráždivé, přece jen jen to záhul na sliznice i trávení jako takové, takže s tím bych počkala. Jinak pro starší děti je výborné, jenom to kupované bývá dost solené, takže slít a propláchnout. My máme ve sklepě každý rok soudek vlastnoručně našlapaného!

Jdu spát, úplně jste mě vyčerpaly :-)!

Zuzana

 
Lucije
Kecalka 418 příspěvků 15.09.05 23:07

Pro Ty co zajímají biopotraviny…

Pátek 16.9. a sobota 17.9. / 12. BIOJARMARK a DOŽÍNKOVÉ SLAVOSTI
Letos společně a se zeleninovou „oblohou"

Letos v tradičním termínu v polovině září proběhnou ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr společně dvě velké akce - již dvanáctý Biojarmark ekofarem a Dožínkové slavnosti. Jejich pořadatelé - Liga ekologických alternativ a Toulcův dvůr se po letech, kdy obě podobně zaměřené akce probíhaly odděleně rozhodli spojit své síly a uspořádat společný svátek sklizně a ekofarem.

http://www.toulcuvdvur.cz/program.asp#…

Lucka a Vojtíšek

 
monty1
Zasloužilá kecalka 626 příspěvků 16.09.05 04:55

Zuzko diky moc za odpovedi, doufam ,ze az prcek zacne jsit, tak si na to vsechno vzpomenu.
 Andrea

 
hromix
Ukecaná baba ;) 2185 příspěvků 16.09.05 08:15

Ahoj.
Jeste jsem chtela napsat neco pro Evuchu:

Jestli ma Matyas 6. nemoc, tak ta pry je infekcni 10 dni od vyskakani pupinku (rikala moje Dr.). Ja jen kvuli Svratce. Sice jestli nepojedes, tak by to tam bylo o vikendu smutnejsi (to uz tam zbydeme jen 3 maminky), ale nez nakazit tolik deti… No, ja jsem s ANie skoro v pohode, ta nemiva zadne horecky, ma „jen“ pupinky. ALe treba by to mohl nekdo vazne odstonat. Tak radejij zajdi k Dr. treba ti rekne, ze to 6. nemoc neni (coz se stalo mne naposled, pry slo jen o nejakou alergickou reakci).
Tak snad se nezlobis, ze ti to takhle komplikuju… a snad to neberes tak, ze te na Svratce nechci :-)))

Tak pa, musim dobalit a jedem

Hromix a Anie

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 16.09.05 08:58

Ahoj.

ZUUANA- hmmm, tak já jsem nikde na netu nic o kukuřičném kuskusu nenašla. Dřív jsem o něm taky nikdy neslyšela a tak jsem si teď volala k nám do zdravé a tam mi řekli, že nic takového se nevyrábí, ale že mají jen hrubou kukuřičnou krupici, kterou bych na ty dortíčky místo kuskusu mohla použít. Tu jsi myslela? Pokud ne, nevíš, kdo kukuřičný kuskus vyrábí?Dík.

EVUCHA- taky mě přes noc napadlo, jestli nebude Matylda ještě infekční a jak koukám, Hromix taky. Doufám, že to 6. nemoc nebyla…přeci jen se těch febrilek dost bojím. Dejte vědět. Byla by to fakt škoda. Držíme palce.

Dneska si jdu vyřizovat ukončení smluvy v práci. Měla jsem ji na dobu určitou. Nevíte někdo, jestli ji opravdu musím ukončit? Možná to nechám až po Svratce, mám toho moc. No, uvidím.

 
Evucha
Kecalka 288 příspěvků 16.09.05 09:47

Holky, tak ja nevim, my jsme u dr. byli, a ta mi prave rekla, ze je to sesta nemoc a ze praveze ted uz infekcni neni, meli jsme se drzet mimo deti do konce tydne (ale jen pro jistotu), o vikendu uz rikala, ze v pohode…
Tak ted teda nevim… Vite nekdo jeste neco jineho???
 Evucha

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 16.09.05 11:45

Ahoj.

Psala jsem Petře a ta říkala, že jak zmizí vyrážka, tak už je to v pohodě a že je to málo přenosná choroba. Mně Dr. taky doporučovala karanténu jen pár dní pro jistotu. Takže se na vás těšíme. Asi budeme spát s váma na pokoji.
CIBULKA

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 16.09.05 12:43

Cibulko,

já ten kukuřičnej viděla na vlastní oči! Jenže si nemůžu vzpomenout kde :-((((. Je to už tak půl roku, ještě jsem si říkala, že to je super, že je to 100% kukuřice a že až začne jíst Pepi trochu kousky, tak mu ho koupím čerstvej. Myslela jsem, že to bylo v Rozmarýně, ale koukala jsem na net a tam mají ten klasickej z tvrdé pšenice, pak čtyřzrnný, tam je kukuřice, ale ktomu špalda, kamut a ozim. Ale mají ještě samotnej 100% kamut a ten bys mohla určo použít, to je sice druh pšenice (nejstarší), ale je lehce stravitelný a přestože lepek obsahuje, tak nezpůsobuje alergii na něj a je doporučován i celiakům. Je to taková záhada, zrovna nedávno jsem o tom četla článek od nějakýho profesora, jak to pořád zkoumaj horem dolem a nemůžou přijít na to, proč zrovna ten kamut celiakům i jiným alergikům vůbec nevadí, když je to vlastně pšenice. Kdybys ho u vás nesehnala, koupila bych ti ho tady a poslala.

Zuzana

 
schamka
Ukecaná baba ;) 1089 příspěvků 16.09.05 12:48

Caute pred vikendom!
Ja len kratko…
Miska - mascarpone som uz kupila ;o)))
Zuzana - mna by zaujimalo aky caj je dobry pre decka do tychto sychravych jesennych dni (ktore u nas uz, zial, nastali). Danko pije iba MM a vodu, ale rada by som mu teraz dala aj nieco teple, neviem, tepla voda sa mi zda humus ;o), tak co?

Viete co je hajaaa? ;o) No predsa halooo! ;o))) Mame dalsie slovo! Takze uz vieme: mmm(krava), ava (havo), ajajaj (pesnicka Kukulienka, kde si bola), nene (neni), hiiii (tak robi konik), bbbbb (bum!), ta! (hojda), ba (Baum = strom - tato uci Danka po nemecky ;o), adaaa (heiss! = horuce, cize sporak, to mame po mojej starkej) a to vcerajsie hajaaa (halo). Dokopy 10 slov (zaujimave, ze slova mama a tato ma uplne v pazi). Nic moc oproti spievajucej Jituske, a vobec ostatnym, ale snad sme v norme… Anka - ja uplne valim oci, aku mas sikovnu holku, nas Danino je normalny drevorubac oproti ostanym ;o)))
Inak je uzasne pozorovat, ako sa nam to pomaly preklapa ku chodeniu. Viem, ze vacsina to uz mate za sebou (aspon mam taky pocit, ze nechodime uz len my a Sebastianek od Any), ale aj tak ;o) Kazdym dnom viac a viac frajeri, ze stoji bez drza a odvazi sa prejst od jednej stolicky k druhej, aj ked si nie je uplne isty, ci mu to vyda tak, ze sa bude drzat.
Musim ho zas odfotit, lebo minuly vikend sme ho presli tatovym strihacim strojcekom ;o) a je strasny frajer. Dokonca mi kurizuje! Ja sa nanho usmejem, on sa usmeje nazad a nadhodi jedno obocie!!!! ;o)) Potvora! Aj v obchode mu uz vsetky predavacky lezia pri nohach ;o)
A kukajte aj vy pridat nejake nove fotky do galerie! ;o) (volame ho aj „Mala Bezdeda“ - tento vtip pochopia asi len ti, ci videli slovensku Superstar)
No, pisala som, ze budem len kratko, ze? Tak uz koncim. Paaaaaa! A uzite si ten srazik. Kedy to vlastne mate? ;o)))) (Teraz si pripadam su Pipin z Pana Prstenov ;o)
schamka a Danko

 
Radina  16.09.05 12:53

Cibulko, pracovní poměr na dobu určitou ukončovat nemusíš. Prostě už nepřijdeš do práce… =o(
K tomu karamelu: Na nerezovém rendlíku rozpustím asi tak 15 polévkových lžic krystalového cukru a tesně před tím, než se začně přepalovat (nechávám ho zlatavý, bez krystalků cukru), odstavím z ohně a vmíchám do něho sklenici čisté vody (pozor, hodně to prská a syčí, ten karamel dě příšerně horký!), přistavím na plotýnku a karamel, který tou vodou ztvrdne, pomalounku rozmíchám a odpařuju na hustotu řídkého medu. Po schládnutí naliju do sklenice a uchovávám v lednici. Nevím jak dlouho, já to stihnu tak o 14 dnech spotřebovat, protože si s tím sladím čaj. Bětce ho přidávám do ovesné nebo rýžové kaše (pokud tam nedám banám nebo jablíčko, nebo s ním přisladím mandlové mlíko). Má to typicky karamelovou chuť a musí se na to chvilku zvykat. Když používám normální cukr - pro sebe - vždycky se do týdne opupínkuju a pak se vždycky ráda vracím ke slazení karamelem a čistí se mi pleť. Asi je to hodně individuální, ale já na něho nedám dopustit. Jo, ještě je jedna varianta, že ten karamel nepodliješ vodou, ale naliješ ho na alobal nebo do pekáčku z teflonu a pak to rozlámeš na kousíčky. Pak je ale slazení s ním celkem komplikované, protože se dlouho rozpouští a nápoj musí být horký. Mně ta tekutá forma vyhovuje víc. Jako bonbonky na doplnění energie na výletech na něho ale nedám dopustit. a ještě když se do toho zamíchají před vychladnutím oříšky, mandle, sezam…no, mňam…ale pro dospělé, tohle bych Bětce ještě nedala.
Ahojak Radka

 
Radina  16.09.05 12:57

Schamko, já jsem zvyklá pít teplou vodu pořád a v zimě klidně horkou. Když jsem pracovala před mateřskou na vesnici v jedné rodinné firmě, tak si o mně ženské šuškaly že jsem úchylná na vodu =o))))). Ony pily kafe z vody z kohoutku a já si nosila v PETkách filtrovanou vodu z domu. Nemyslím si, že by to na mně nechávalo nějaké negativní stopy, ale mnoha lidem to přijde divné. Mimochodem, naše Betule dostává teplou vodu před spaním na vypláchnutí pusinky a pije ji taky moc ráda =o))))

 
Missorka  16.09.05 13:31

Schami,

zdravíme!!!! NEJSTE POSLEDNÍ!!!! Protože poslední bude Skřítek, Zdeněk už zjišťoval, jestli se dají vyrobit chodítka na míru, aby mohl jít jednou do první třídy… ;-)

Dej vědět, až nás předeženete ;-).

Peta, lasagne a spící Véčka

 
Kacica
Ukecaná baba ;) 1403 příspěvků 16.09.05 14:50

hahaha, to jsem zvedava, kdo bude fakticky posledni, Betka sice tech par krucku udela, ale to uz tam musi byt neco hoooodne zajimavyho, aby ji to stalo za to :-)) jinak proste porad leze. no az bude behat, tak to uz si neodpocnem vubec :-)
mejte se
Kacica (cokoladovy kolac jiz snezeny) a Betka

 
Karkule
Kecalka 332 příspěvků 16.09.05 15:06

Ahoj holky,

ZUZKO - myslím,že se Ti už z našich otázek musí kouřit z hlavy.No,to nic,jen k tvé odpovědi.Želatinový medvídky doma nemám a ani je nejím.Já skoro vůbec nejím sladký,ani čokoládu.Za to sladím,prostě hořký čaj nebo kafe nevypiju.Nemá to žádnou chuť.Jednou jsem si v čínský restauraci dala jasmínový čaj a samozřejmě mě nenapadlo,že mi k tomu nedají cukr,naštěstí jsem měla nějaký sáčky v kabelce,tak jsem si osladila a to pak pane byla dobrota.No,ale nevím,jestli jsem dobře rozuměla tomu,že i hroznový cukr není OK.Já myslela,že je zdravější.No,a když Marťoj sladím Glukopurem,to je taky špatně ? A co třeba kakao ,dáváš ? Nebo od kdy dávat ? No a ještě jsem chtěla říct,že většinu věcí o kterých píšeš jsem nikdy neviděla.Vůbec nemám zdání o tom,co to je gorgonzola,sugo nebo Provamel ? Asi to v Praze nebo Brně máte jednodušší ,u nás nic takovýho nekoupím.Něco ,jako bio potraviny v obchodech asi nikdy neslyšeli.Obchod se zdravou výživou široko,daleko žád­ný.

Chtěla jsem ještě spoustu věcí,ale musím jít,Máme teď nějaké padací období,od včera na hlavě dvě boule a dneska si sedřel půl hlavy o zeď.
 VLAĎKA

 
petit
Kecalka 337 příspěvků 16.09.05 16:00

Ahojky holky!!

Reaguji na četné dotazy stran 6. nemoci!!!!

Jedná se o infekci 7. lidským herpetickým virem, takže má chování jako ostatní herpetické viry!!! To znamená, že každý se s ním setká v průběhu 1. roku života - bez jakých klinických příznaků a stává se jeho celoživotním hostitelem. Jen vzácně se projeví toto setkání jako 6. nemoc neboli exantema subitum! To znamená - infekci se vyhnout nelze, většina už ji má, jak manifestní onem. vzniká vzácně - hlavně při oslabení organismu. Nemá žádné popsané komplikace ( v rychlosti jsem projela i inform. na netu), jediný problém bývá, když se zamění za jinou infekční nemoc. Nebývají popisovány epidemie - to znamená , že se nakazí jedinec prokazatelně od druhého v tu dobu nemocného, natož v masovém měřítku.
Shrnutí - po vysetí vyrážky a po jejím následném vymizení, nemoc skončila, napadený nevylučuje více viru, než kdokoliv z nás. Jediný ohrožený je on, protože je osalbený proběhlým horečnatým onemocněním.

Tož tak. Aby všichni na Svratku mohli v klidu! Osobní pozn. - my s Danečkem byli v plavání v den, kdy u něj nemoc propukla a nikdy s dětí to nechytil - a to vlastně bylï oslabeni tím pobytem ve vodě. A kontaktů tam mají taky dost.

Jinak jsem deníček ani komentáře zatím nečetla - až dočtu - zareaguji přesněji.

Ahojky Petra a Daneček ( zítra 14.m.)

 
Radina  16.09.05 16:15

Můžete mi někdo poradit jak je v supermarketech značeno BIO maso? My jsme jenom tak zběžně prohlídky mrazák v Hypernově, ale nic Bio nám tam do oka nepadlo. Díky Radka

 
Ulrika
Zasloužilá kecalka 563 příspěvků 16.09.05 16:55

Radino,

v Delvitě mají BIO hovězí normálně v chladícím boxu vedle obyč hovězího. Tedy aspoň u nás. Jiné BIO maso jsem tam neobjevila.

Ulrika

 
Evucha
Kecalka 288 příspěvků 16.09.05 17:07

Ahoj holky,

tak ja se chci finalne zeptat ohledne te SVRATKY - pokud si nektera z vas nepreje, abysme tam s Matyasem jeli, kvuli tomu, ze mel sestou nemoc, dejte vedet a my nepojedem. Sice me to bude moc mrzet, ale neda se nic delat.

Tak diky,

Evucha a Matylda

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 16.09.05 17:27

Jedeš a basta!!!!!!!!!!!!!!

CIBULKA

PS: znáš psané slovo, může vyznít jinak, než jak je myšlené. Četla jsem si znovu tvůj komentář. Psala jsi, že má ASI 6.nemoc. Pochopila jsem to zřejmě tak, že jste potom už u DR. nebyli. Promiň, jestli se tě to nějak dotklo. A přečti si, co jsem ti dopoledne psala- že se na vás těšíme!!! A prosímtě, odepiš mi, jestli už jsme se pochopily a jsi o.k. Četla jsi vůbec ten můj deníček, ve kterém jsem psala, že jsem hysterická bachyně???? No jo, to jsem prostě já…

 
Evucha
Kecalka 288 příspěvků 16.09.05 17:55

Cibulko,
tohle nebylo mysleno nijak spatne, ani nastvane. To asi jak jsem to psala ve chvatu, abyste mi jeste stihly odepsat, tak jsem to nejak moc zestrucnila a vyznelo to ublizene ci jak. To ne… Ja si jen rikam, ze by se treba nektera z vas mohla bat nakazy, i presto, co bylo napsano o seste nemoci vyse, takze se radeji ptam… Prijde mi to tak nejak slusne.

Takze se doufam tesim na setkani pristi tyden!!!!

E.

P.S.: Jooo - a v kolik asi tak Simonek vstava? Matylda se Zuzkou berou na pokoj jen deti, co spi aspon do půl osme :-)))))))

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 16.09.05 18:06

Ahoj Evucho!
Bavily jsme se o tom kdo s kým bude spát na pokoji na srazíku a Milča říkala, že budeme muset spát s váma, bráno podle toho, kolikrát za nos se děti kojí. Takže nápad to nebyl můj. Nevím jak Zuzka, ale Šimonek jak kdy teda, ale asi 4-5× za noc. Ale vstává mezi 5-5.30hod, tak to by asi nešlo… No, asi budeme spát u toho kulečníku, co o něm holky mluvily… Ale na horách se kojil jen 2× a vstával až kolem 6.30, tak třeba na něj ten vysočinský vzduch bude působit taky tak. Trošku z toho mám obavu, jak to tam zvládneme…

Sháněla jsem ještě jednu Cerii, ale marně.
CIBULKA

 
Evucha
Kecalka 288 příspěvků 16.09.05 18:24

Cibulko,
Cerii mam jednu mensi a dve klasa, takze verim, ze hlady neumrem :-)

A myslim, ze u toho kulecniku vas holt nenechame :-) Ja myslim, ze to bude v pohode, neboj…

E.

 
Brandais
Kecalka 473 příspěvků 16.09.05 19:10

Ahoj,
teda Pepíno se dneska převtělil v atomovou elektrárnu, spal jen dopoledne 50 minut a pak byl až doteď vzhůru. V kočáru bych ho asi udrncala, ale jak tu lilo, nešli jsme ven a ten opičák se prostě zabejčil. No aspoň šel spát dřív, což se mi zrovna hodí, protože ráno vstáváme o půl šesté a razíme na firemní akci, to jsou vždycky výpravy, vzbudit děti, nacpat tu horu věcí do auta, dorazit včas a celej den makat a přitom hlídat ty dvě tornáda…

Cibulko - ten článek o pšenici jsem našla na www.jidlo-piti-ziti.cz, je tam i spousta další zajímavých věcí, tak jestli chceš, tak se tam jukni. Bohužel jsem pako a neumím dát odkaz, tak aspoň takhle.

Schamko - já dávám čaj od Lerosu, ten je od 4 a 6 měsíců, takže je záruka použitých surovin, ten ale asi v Holandsku nemáte, že? Ideální bude nějakej neutrální v biokvalitě, moc dobrej i pro malý děti je roiboos nebo nějaký slabší bylinky, třeba heřmánek, meduňka… určitě v Holandsku nějaká dětská směs bude. No a já dávám normální pytlíkáč, samozřejmě neoslazenej. Hlavně ne ty granuláty, to je 99% cukru a zbytek nějaký aroma, pak podle mě nepomůže ani to, že je to bio, jako od firmy Hipp.

Vlaďko - kakao je docela silnej alergen, proto ho nedávám, resp. Emě už jo, ale až tak poslední dva roky a jen občas, podle mě to není nic moc, do pitného režimu se to moc počítat nedá, je to spíš jídlo než pití, a taky kvalita kakaového prášku se musí hodně hlídat. A dělám opravdu kakao, tedy čistý kakaový prášek s mlíkem, osladím lžičkou medu nebo melasy, nepoužívám granko a podobné výrobky, v nichž už někdo za mě rozhodl, čím a jak moc mám to kakao osladit.
O slazení glukopurem je rozšířený mýtus, že je to zdravé. Je to cukr jako každý jiný. Když sladit, tak sladem, melasou, medem.
Určitě to máš na vesnici těžší, my pragocentristi tu máme hned několik obchodů, kde se dá nakoupit spousta skvělých zdravých věcí. (Jen na vysvětlenou: gorgonzola je italský plísňový sýr, naprosto neskutečně dobrý a s naší nivou nesrovnatelný, do těch těstovin ho stačí kousek, on se rozpustí a je to lahoda - to ale nedávám Emě, plísňové sýry dětem nedávám vůbec. Sugo je taktéž italksý výrobek, je to taková patla z rajčat, lilků, zeleniny, kterou se v opravdových pizzeriích v Itálii i tady u nás potírá pizza anebo se to dá použít třeba ke grilovanému masu. Provamel je slunečnicový margarín špičkové kvality, bohužel jedna krabička stojí až stovku.) Kdybys cokoliv z toho, o čem tu občas píšeme, chtěla vyzkoušet, dej vědět, koupím a pošlu ti to.

Radina - všechny bio výrobky, i bio maso, musejí mít zelenou zebru. V careefouru mají celý regál, ovšem mají tam taky jen hovězí, jednou jsem tam viděla vepřovou panenku. Jak už jsme tu několikrát psaly, ono se kuřátko v biokvalitě u nás nedělá, jednou někde někdo vysvětloval, že by prý pak kilo takového kuřete stálo tři stovky. No, já bych ho třeba na první masové příkrmy koupila, ale asi bych byla bílá vrána, takže do toho ti zemědělci prostě nejdou. Snad někdy příště.

Výletnice, mějte se na té Svratce hezky a naplánujte další výpravu, já chci takyyyyyyyyyy­yyyyyyyy!!!!!!!!

Papa, hezký víkend!

Zuzana a Pepča (13m a 11d)

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 16.09.05 19:40

Ahoj.

VLAĎKO- přidávám se k Zuzaně. Kdyby jsi chtěla, můžu ti ještě zítra nebo v pondělí ve zdravé výživě něco koupit a přivézt na Svratku.

Šimonek se naučil pískat! Nejde mu to jako nám, ale někdy se mu ten zvuk podaří!

CIBULKA

 
cibulka
Zasloužilá kecalka 658 příspěvků 16.09.05 19:44

ULRIKO a KAROLINKO- teď jsem si všimla, že mám od vás SZ. Ještě během večera vám napíšu taky SZ.

CIBULKA

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »
Poslat
nový deníček