Přelétavý deníček VII. - Láska prochází žaludkem

Pavca  Vydáno: 01.09.03

Ahoj všechny přelétavky,

jak se již stalo zvykem, začátkem nového týdne je tu další přelétavý deníček, tentokrát s názvem: ?Láska prochází žaludkem, aneb vaříme, pečeme?.
Bude trošku netradiční v tom, že jej povedu společně s Pavčou.

Rčení, že láska prochází žaludkem u mě platí 100%. Nevím proč, ale vždycky jsem se snažila mým? nápadníkům? dokázat jak umím vařit. Vařím totiž hodně a ráda. Asi to mám vše zafixované z domu, neboť maminka je dobrá kuchařka a vařilo se denně teplé jídlo.
Každoročně se těším na vánoce, jak napeču spoustu cukroví a navařím plno tradičních i netradičních dobrot a pak se s tím jako vždy budeme ládovat až do Tří králů.

Nevím, zda jen já, nebo i Vy co vaříte denně oběd (já ani manžel nemáme v práci stravování) máte problém s vymýšlením rychlých a levných jídel. Tradičně se u nás přes týden jí : čočka na kyselo, špagety, teď v létě smažený květák či patizon, cukety na mnoho způsobů, špenát s ovesnými plackami, guláš ze sojového masa a podobné? rychlovky?.
Pokud byste měli nějaký rychlý a dobrý recept, dejte vědět, inspirace není nikdy dost. Jinak před prázdninami snažilky uspořádali soutěž o nejlepší recept, takže mnoho vyzkoušených receptů najdete zde na e-miminu v sekci? Recepty?.

Ráda bych se ještě zmínila o cestování a jídle. Pokud jsem někde v zahraničí, tak se nebráním ochutnávání tamější kuchyně, někdy je to docela napínavé, protože jsem vlastně ani nevěděla co jím. V Turecku jsem zkusila tradiční kebab pak mi šlehaly plameny z pusy, protože Turci mají tedy pěkné ostrá jídla a náš hostitel si sypal červený pepř v nemalém množství snad do všeho. Taky baklažán s česnekem a zapékaná rajčata byla výborná a ze sladkého pistáciová Halva. V Rumunsku na horách jsem jedla? Plačinty?, což byly placky pečené na sucho na staré peci (vytápěná samozřejmě dřevem) a plněné brynzou nebo borůvkami. Strávník však nesměl vidět jak se ty placky připravují, protože na hygienu se tam moc nedbalo, ale placky byly tak dobré, že se vám za ušima dělaly bubliny. Letos v Řecku byl na talíři denně gyros a tzatziky. V přímořských oblastech přímo miluju všelijaké mořské? obludy? a letos jsem dokonce i chytla chobotnici, která pak taky skončila na talíři.

Myslím, že o mořských potvůrkách Vám Pavča povykládá své:

Anička má pravdu. Mořské potvory? vařené a nebo mrskající se na talířku? to je prostě moje. Tuhle vášeň jsem v sobě objevila poprvé v 16-ti letech, kdy jsem se na celé prázdniny vydala ke svým příbuzným do Francie a strávila s nimi báječné 2 měsíce na malebném rybářském ostrůvku v Atlantickém oceánu nedaleko pobřeží Francie. Protože rodina jinak bydlí v Alpách, náležitě se taky celý rok těší na? mořské prázdniny?. Takže jakákoliv jiná strava než z moře prostě nepřicházela v úvahu. Když jsem první den v sedm hodin ráno poprvé přišla na velký rybí trh? přístavní molo? připadala jsem si jak Alenka v říši divů. Tolik zvláštních ryb, korýšů a podobných potvůrek jsem nikdy předtím neviděla. Některé už to měli jak se říká? za sebou?, ale některé se ještě mrskali na prodejním pultíku. Každý den jsme na trhu vybírali ten správný oběd a večeři, něco nového, ale pokaždé báječně dobrého. Každý den jsme si jako hlavní chod dopřáli nějakou tu rybku, bohužel názvy po mě nechtějte, stejně si je nepamatuji a pokud, tak jenom ve francouzštině.
A teď k těm ostatním? potvorám?. Červené vařené krevety jsem si zamilovala hned, sice mi chvíli trvalo než jsem se je naučila správně oloupat tak, abych nekřoupala i krunýřek, langusty a humři na tom byli stejně. Slávky jsme tradičně vařili ve velkém hrnci se spoustou cibule na kolečka a špetkou provensálského koření, po takové večeři na stole ležela vždy obrovská hromada prázdných schránek, naučili mě také, že škeble se nevytahuje vidličkou, ale použije se druhá škeble jako kleštičky.
Největší překvapení ale pro mě bylo, když mě vzal můj bratranec na? typický rybářský piknik?. Brzy ráno jsme vyrazili k moři, pánové si vzali potápěčské vybavení, mě vrazili knížku do ruky, abych se prý nenudila, než se vrátí a naskákali do moře. Po návratu měli plné síťky zvláštních? škeblí?, mořských šneků, mořské pavouky, krabi a já nevím co ještě. Dali jsme vařit obrovský hrnec na oheň a krabi, krevety a mořští pavouci měli osud zpečetěný, skončili ve vroucí vodě. Jako předkrm jsme chystali ostatní mušle. Velmi rychle mi došlo, že další hrnec s vodou není a tyhle potvory se budou jíst syrové. Naskákala mi husí kůže a rozhodně jsem nehodlala žvýkat živé potvory. Jenže zkuste odmítnout partě kluků, kteří je lovili, abych měla zážitek. Tak jo, já to teda snědla, no párkrát jsem při rozkousnutí měla žaludek až v krku, ale po pravdě řečeno, nic nebylo vyloženě? hnusné? nebo nepoživatelné a dokonce jsem si některé typy syrových mušlí nakonec zamilovala. Nutno dodat, že většina se před snědením zalije citrónovou nebo octovo-cibulkovou marinádou.

Tak to byly moje první? mořské? zkušenosti, moc ráda na ně vzpomínám a kdykoliv se objevím u moře, jdu tím správným směrem a nenechám si ty dobroty ujít.

Doufám, že jsme vás s Aničkou dostatečně inspirovaly a pohrnou se vaše příspěvky, zkušenosti se zahraniční kuchyní, třeba i rychlé a levné receptíky, dobré nápady a podobně.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 4.0 bodů
 Váš příspěvek
 
Anonymní  01.09.03 04:54

jojo… láska prochází žaludkem… proto jsem si vzala mužskýho, který rád, a strašně dobře, vaři :-))

Recept rychlovka - nouzovka : na másle trochu osmahnu cibulku, vyklopím konzervu tuňáka (obvykle z toho zcedím vodu či olej, v kterým je naložený), nechám na pánvi, aby se trochu ohřál, stáhnu, přidám pár lžic zakysané smetany, osolím, (opepřím), přidám oregano, naleju na těstoviny.
Je to taková nouzovka, když doma skoro nic není, ale já to mám docela ráda.
sally
PS - Pavčo, zkusila jsi někdy syrové ryby (sushi)? Doporučuju!

 
Sykorka
Kecalka 150 příspěvků 01.09.03 08:50

Ahojky!

Posílám spoustu pozdravů! Teda jídlo - to jste mě dostaly - já tak ráda baštím!!

Vařit naštěstí umím - k tomu mám takovou malinkou perličku: Když si mamina vzala tátu a nastěhovali se k sobě, tak babička (tátovo máma) měla strach, aby její syn netrpěl nějakou újmou - když mu bude jako vařit mamina - takže to dopadalo tak, že přišla o víkendu mámě kontrolovat co uvařila - normálně nadzvedávala pokličky a ochutnávala, jestli je vše dobře uvařeno a ochuceno a prý měla u sebe rendlíky s kvalitní stravou, aby náhodou táta netrpěl - no dovedete si to představit? Naštěstí tohle máma rychle ukončila a dík tomu, že vařit uměla, tak kontrolou prošla - ale muselo to být hodně divné! Vzhledem k tomuto zážitku mě i sestru naučila vařit, abychom eventuelně neměly potíže s nastávající tchýní … takže vařit umím - sestra se dokonce rozhodla po gymplu pro hotelovou školu, takže kuchařské umění ještě vybrušuje.

Jinak mám v kuchyni strategii rychlého vaření - tzn. než se uvaří příloha musí být hotova omáčka či maso - takových receptů je spousta. Nevím co poradit - možná teď náš nejoblíbenější hit - koupila jsem si pánev Wok - takže asijské speciality - do pánve postupně naházím - cibulku, mrkev na půlkolečka, nakrájenou kapustu (čtvrtku malé hlávky), papriku, kousek cukety (tu teď máme bohužel skoro ve všech jídlech - letos se urodilo), kuřecí maso na nudličky a žampiony z konzervy (houby u nás naopak ještě nerostou) - osolím, přiklopím a nechám chvíli dusit - poté ochutím kořením Wok (od Vitany) a baštíme hůlkama s rýží.
Není to extra levné - ale u nás je to teď hitovka - takže návštěvy v nejbližší době mají spočítáno co dostanou na talíř.

Jinak ještě typ. Dříve jsme se kamarádili s dalším párečkem (kamarádíme se dál, ale jsou odstěhovaní) a vždy jsme přes zimu pořádali nastřídačku večer věnovaný jedné světové kuchyni - uvařili jsme vyhlášenou národní specialitu, nakoupili v rámci možností místní pití a bylo-li možno i jsme přizpůsobili oblečení, výzdobu, hudbu do dané země - byli to výborné večírky!

Ach jo - dostala jsem hlad - a to do oběda zbývá ještě tak dlouho!

Mějte se moc hezky
Zdraví Sýkorka

 
alice01
Ukecaná baba ;) 1461 příspěvků 01.09.03 09:12

Ahooooooooooo­ooooooooooooj holky!

Zdravím po dovolené! Na indiánském táboře bylo skvěle, spaly jsme v týpku, vařili maso po indiánsku (viz zdejší recepty) a umývali se vodou ze studánky. Verunce se to náramě líbilo a začala se na táboře stavět na zadní. Udělá sama krok mezi nábytkem nebo máminým a tátovým kolenem!! Doma před sebou tlačí židli, venku zase kočárek.

Táta nám dnes odlétá na 14 dní do Paříže, budeme tu samotinké. Naštěstí se podařilo odvirovat počítač, takže bych tu měla být bez problémů.

Můj nejčerstvější gastronomický zážitek je právě z tábora - maso dělané v zemi. Velice doporučuji někdy vyzkoušet!!

Můj odstrašující zážitek z Německa je „Himmel und Erde“ (Nebe a země) což není nic jiného než rozvařené brambory spolu s jablky. Je to mdlé, naprosto bez chuti a nedoporučiji to ani vyzkoušet. To je lepší strčit brambory do trouby a udělat si k nim jablečný kompot!

Nějaký dobrý receptík určitě přidám, chodíme přes léto s manželem často do vegetariánské jídelny, takže inspirací je mnoho.

Co si myslíte o vegetariánství? Je tu nějaká vegetariánka? Máte nějaké zkušenosti? Pište mi sem jako odkaz, jsem zvědavá! :o)

Alice

 
misenka
Echt Kelišová 8602 příspěvků 01.09.03 09:18

Ahojky,

tak toto je mé oblíbené téma. Já a jídlo. Dokážu se o jídle bavit hodiny. Jím skoro vše ale nemusím obalovaný květák a plněné papriky. JInak snad úplně všechno. Ale máme s manželem úplně rozdílný chutě, to co miluji já (např. špenát, ryby houby) tak to on nevezme do pusy. Na jdílo je však skromný, když se ho zeptám co by chtěl k jídlu, tak mi většinou řekne, že mu stačí něco studeného. Ale vzhledem, že se celý den stravuje po čerpačkách - sušenky, bagety atd, tak se snažím, aby měl aspoň to 1 teplé jídlo. Nejvíce se mu zavděčím, když mu opěču plátek masa, a když mu k tomu udělám hranolky, tak je nejšťastnější. Pro sebe si většinou nevařím (ty moje věčné diety) ale co úplně miluji jsou těstoviny, vajíčka, houby a cuketu. Cuketu většinou kupuji malinkatou, a vždy ji nakrájim na kolečka a ty jen lehce osmahnu na olivovém oleji a okořením - bazalka, česnek podravka nebo dle chuti. A občas k tomu přihodím rajčata a je to ňamka. a ještě k tomu dietní. Ale co také miluji a to se snažím nejíst, je cokoliv zalité smetanou na šlehání. Ať už to jsou brambory, těstoviny nebo masíčko. Ta smetánka to tak zjemní a je to vynikající! !
Mořské potvůrky mám moc ráda ( manžel úplně nenávidí), dokonce už jsem jednou ochutnala i naložené šneky ( i když nevědomky a to když jsem byla pozvaná na raut a vrhla jsem se na jídlo, tak jsem si myslela, že to jsou nějaké těstoviny a oni to byli šneci) ale byli moc dobrý. Co bych to pusy nikdy nedala,je živý červ (jak se někde jí jako specialita), tak to bych se pobl…a a radši bych snad 14 dní nejedla než tohle. Fuj.
Co se týče sladkého, tak na to moc nejsem ale teda miluju štrůdl. S jablíčkama a oříškama. Ňam. Zrovna teď jsem byla u mamky na návštěvě a ona upekla štůdlík, a dokonce 1 se švestkama. Já jsem zrovna uprostřed diety (opět) tak jsem s tím tak hrozně bojovala, ale samozřejmě jsem neodolala a 3 pořádný klabany jsem snědla.
Mám tip na výborný dort ze zakysané smetany.
Zakysanou smetanu rozmícháme s vanilkovým cukrem, do dortové formy na dno dáme piškoty, na to broskve (či jakékoliv ovoce dle chuti) a zalijeme smetanou jen aby se to zakrylo, pak na to zase pišktoty a ovoce a zase zalít, pak ovoce a zallít zbytek. Dá se do lednice vychladnou. A je to BAŠTA.
No radši už to utnu, jelikož když se jedná o jídlo, tak jsem k nezastavení a psala bych tady jako o závod.
Tak se mějte
 Míša

P.S. Anini - copak náš oblíbení MEDOVNÍK? hmmm, Ňam ňam.

 
kissie
Povídálka 21 příspěvků 01.09.03 10:04

Ahoj holky,
joooo vaření a jídlo jako takové - tak to já můžu :-) Zatím vařím moc ráda a prý i moc dobře.
A asi jako Anička - i já ráda předvedu, jak umím vařit. A je fakt, že svého miláčka jsem na to dostala.....teda, až po těch předcházejících krocích, pochopitelně ;-)
Musela jsem se smát při čtění Sýkorčina vyprávění o její mamince a tchýni. U nás to je trochu opačně…no fakt. Ale k tomu se váže maličký příběh. Když už jsme spolu s Milanem nějaku dobu chodili, jeli jsme k nim na víkend. No, rodiče nebyli doma, takže jsem souhlasila (v té době jsme se ještě s rodiči neznali…já se tomu dlouho bránila zuby nehty). V sobotu odpoledne, zrovna jsem dovařila oběd ze skrovných zásob, které tam byly, volal Milanovo táta, že se musí vrátit a jestli tam na něj počkáme. Samozřejmě, že jsem na něj nechtěla počkat. Takže jsme se bleskově sbalili a vyrazili ku Praze. Zbytek oběda jsme tam nechali, což „tchán“ nadšeně kvitoval a Milan ze mně pak další 4 týdny lámal recept, protože jeho maminka měla „na talíři“ jak výborně jsem uvařila. Recept ze mně nedostal, protože jen málokdy se recepty řídím, takže jsem si nepamatovala, co jsem do toho všechno dávala. …no, uběhla nějaká doba, s rodiči se znám, tchánovi pořád moc chutná co vařím a tchýně je z toho pořád nešťastná. A to nevařím, když jsme na návštěvě u nich (jen jí pomáhám v kuchyni). Jen tchán jezdí každý týden pracovně do Prahy a zastavuje se u nás na oběd. Tak nějak už si na to zvykl…jo, a když se mi něco nového povede, tak mě ten můj brouček mlsný žene, abych si to okamžitě zapsala, než to zapomenu :o)

A nějaká dobrá rychlovka? Hmmm, přes moje obavy to chutnalo i Milanovi, takže: podle návodu dám vařit těstoviny (většinou tortellini, ale mohou být i nějaké neplněné, např. vřetýnka…když není nic jinéh po ruce), na pánev dám trochu rostlin. oleje, nakrájím na čtverečky (nebo jak to trefím) rajčata - není nutné loupat, hodím je na pánev, mírně!!! osolím, opepřím a nechám restovat. Mezitím si nakrájím na kostičky Nivu, přihodím k rajčatům a nechám rozpustit a zaleji trochou smetany ke šlehání a dochutím špetkou bazalky či oregana (čerstvým nebo sušeným). Zcedím těstoviny, nandám na talíře, přeliji omáčkou a podávám. Je to jeden z rychlých receptů a většině lidí to chutná. Kdo nemá rád Nivu, může doplnit jiný sýr, ale ztrácí to na slanosti a pikantnosti. Dobrou chuť :o)

Tak zatím pa,
Kissie

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 01.09.03 12:22

Ahoj pavčo, Anini a holky,
souhlasím s tím, že tohle je taky moje oblíbené téma, jinak já jsem Býk, a býk jídlo MILUJE, je požitkář a labužník. Tak to sedí. Taky mi (bohužel) není po ničem špatně, takže nějaké těžko od žaludku, pálení žáhy, žlučníky, eeeh, majonéza, tu já nemůžua podobné hlášky, to jde mimo mě.
Ovšem jsem VEGETARIÁN, (asi 7let) i když tak z 90%. Velmi vyjímečně si dám kuře a někdy rybu, spíš je to ale třeba tuňák v salátu a červené maso teda vůbec a salámy a klobásy nikdy!!! Fuj. Když si chci dát pizzu a je na ní šunka, tak jí rozhodně taky nepreparuju, ale sním, nehrotím to. Vegetarián nejsem z přesvědčení že chudinky zvířátka, ale z toho důvodu, že maso považuji za dost nezdravé a pro zažívací ústrojí nevhodné :-). Rozhodně k tomu nikoho nepřemlouvám. protože ale i u mé charakteristiky na miminu mám zdravá výživa, dokázala bych na toto téma mentorovat hodiny, tak se radši vrátím k tématu vaření. Jo, ještě nejím pečivo, taky děsná hmota. :-)
Tak jak jsem tak zatím četla, máte se svými miláčky úplnou pohodu, co se vaření týče. Tak u nás zá:,–(ně TEPLÉ jídlo x-krát denně, v pracovní dny teda jen večeře a mlátila jsem se smíchy u Aniččina jídelníčku, tak z toho by u nás neprošlo NIC!!! Takový šidítka :-) U nás miláček nejprve rozhrne každý jídlo a povídá: KDE - JE- MASOOO???? A pokud tam není ooobrovskej flák masa, tak má pocit, že ho držím na dietě. Takže děsný, skoro všechny rychlovky tím pádem odpadaj a masíčko rád měkké, aby to nemusel žvýkat, takže dušení, papiňák a hodiny u plotny. Naštěstí neva když něčeho uvařím kotel a jí to tři dny. Jo, třeba i v omáčce na špagety musí být aspoň tuna mletého masa když už tam nejde dát nějaký ten pláteček :-) A taky dělá tu hroznou věc, co jsme dělali snad na základce nebo kdy: lakomec, nechá maso nakonec, prostě vyjí přílohua pak si vychutnává samotný maso.

Jak jsem psala v minulém deníčku, tak na začátku jsem uměla fakt uvařit tak vodu na čaj a dneska teda myslím, že vařím velmi dobře (fuuuj, samochvála), soudě podle pochval (i od návštěv). a nejvíc jsem sama sebou byla překvapená, že jsem v začátcích snad nic nezkazila a dalo se to jíst. I když vařím s trochu podivnými zá:,–(ami:

  • nikdy nevařím podle receptů, nejvýš si z nich vezmu „nápad“ a ten dopracuju a la Claudie
  • nikdy nepeču buchty a koláče, jen štrůdl
  • nikdy se nepokouším o svíčkovou , rajskou či koprovou omáčku, protože nemám šanci vyrovnat se jeho MAMINCE, miláček je prostě z tzv „omáčkové rodiny“, tam se jídlem žije a vaří se v jednom kuse a JAK!! Takže si přiveze v kelímku od nich a spokojenost je na obou stranách.
  • taky nedělám vánoční cukroví, s tím, co nadělá skorotchán by vystačila tak vojenská jednotka do velikonoc, takže i tak toho máme až až, v březnu už to nemůžem ani vidět, leze nám to i ušima, ještě abych k tomu činila já nějaké pokusy.

Dále jsem musela přijmout miláčkovo stanovisko, že kečup se dá dát naprosto do všeho (já ho nemůžu ani vidět a na syrová rajčata mám bohužel alergii) a naopak že sýr, mléčné výrobky, zakysaná smetana , soja a podobné jsou vyloženě JEDOVATÉ a on to nikdy nepozře. (no nechutná mu to). Jistě uznáte, že z této výchozí pozice bych i tak polovinu receptů musela vyškrtat a moc toho nezbývá. Takže „pašuju“ - hezky nenápadně šupho tam lžíci drcené soji, šupho posypat nenápadně sýrem a že je smetana základem každé „pravé“ omáčky jsem se mu ani nesnažila vysvětlit, prostě jí tam mrsknu a on si jen pomlaskává. Stejně tak NESNÁŠÍ játra, ale nikdy je nejedl!!!! Občas jsem ve vážném pokušení mu je udělat a podstrčit a až by to snědl mu říct, co to bylo, v:,–(ila bych boty, že by to nepoznal.
S cuketou se vůbec neopovažuju experimentovat, jedl to jednou na návštěvě a už mi šeptal: nééé aby tě to vůbec napadlo někdy koupit!!!

A podepisuju se pod to, že láska prochází žaludkem a taky dodávám,že je nebetyčný rozdíl hladový chlap a napapaný chlap!!!! To pak vydyndáte cokoli, když mu po bradě přitom teče omáčka :-)
K mořským potvůrkám (těm pravým) mám silně záporný vztah, jediné, co mám moc ráda jsou krevetky, mňam.
Pro sebe si většinou moc nevařím, přes den doma nejsem a večer by se člověk moc natláskat neměl, což se mi moc nedaří dodržet, zejména pokud se v lednici objeví nějaký sýr… a z těch nezdravých: popcorn, to je moje.
Ahoj
Claudie

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 01.09.03 12:25

Ahoj Alice,
o vegetariánství si myslím, že je fajn, vegetariánka jsem (viz. můj komentář níže) a doma mám extrémního masožravce, takže recepty absolutně není možno praktikovat :-) Ostatně, už jsme o tom my dvě jednou „mluvily“ na chatu.
Ahoj Claudie

 
Sykorka
Kecalka 150 příspěvků 01.09.03 13:24

Ahojky!

Vegetarián rozhodně nejsem - jsem totální všežravec … ale moc mi bezmasá jídla chutnají. V práci dostáváme stravenky a musím každé poledne vyrazit někam do hospody na jídlo - naštěstí máme poblíž vegetariánskou jídelnu - ale takovou tu správnou klasickou -samé zrní, zelenina, tofu … takže jsem spokojena a moc mi chutná - jinak musím přiznat, že občas partner taky nějakou tu zdravou stravu zkousne bez řečí - ale většinou se samozřejmě shání po masíčku …

Jinak jsme byli necelé 3 měsíce v Indii a tam teda opravdu na maso člověk nenarazí - dokonce jsou některé oblasti čistě vegetariánské - skoro až veganské - takže tam nebyli ani vajíčka, sýry apod. Přežili jsme v pohodě a vůbec nám maso nechybělo - a ta figura jak se pěkně vyrýsovala …

A můj názor na vegetariánství? Já si myslím, že se má jíst všechno - tzn. že maso je také důležité - netvrdím, že salámy a párky je to nej - ale kuřecí a rybí maso by podle mě chybět nemělo …

Sýkorka

 
Anini
Kecalka 371 příspěvků 01.09.03 14:27

Ahoj Přelétavky,
děkuji za všechny příspěvky, zase jsem se u některých pěkně nasmála, ale popořadě:

Sally: Jůůů tento recept znám a docela často praktikuju (někdy přidám i česnek-tak jako do všeho :o)

Sykorka: Jsme rády, že jsme tě tímto tématem nadchly a tvá babička musela príma „generál“ :o), s tvou strategií vaření se ztotožňuji,ale ne vždy se mi to podaří a tip na večírek a lá světová kuchyně přímo báječné. Jinak ti trošku závidím tu vegetariánskou jídelnu blízko pracoviště. Já nejsem vegetarián, ale na těchto jídlech si vždy pochutnám. Bohužel v Ostravě nic takového není (aspoň o tom nevím), takže se snažím sama a Roman to dokonce jí. A také s tebou soulasím, že kuřecí a ryby by chybět nemělo a tak se tím řídím.

Alice: No nazdááááár ženská, vítej zpět. Jak vidím, přežily jste s Verunkou tábor a myslím, že maso v díře si již zmiňovala v receptech na jaře, nebo se mýlím?? Ale ráda si to připomenu ( a nejen já), takže jestli můžu prosit, popiš tu přípravu do detailu, díííky.

Misenka: Vím, že papání je tvá slabost (na chatu jsme o tom „drbali“) a náš milovaný medovník ani zmínit nemůžu, jinak mám sliny až na klávesnici!!

Kissie: Teda chválím, zavděčila jsi se tchánovi ještě před svatbou, to máš veliké plus :o), ale jak to máš s tchýní si nedovolím komentovat :o)
A díky za rychlovku, vypadá báječně, jen ta rajčata musím vynechat, či alespoň oloupat a pořádně povařit, protože Roman má na rajčata jako Claudie alergii).

Claudie: Tvůj spisovatelský „duch“ se nezapře, zase krásný příspěvek. Teda máš to doma ale docela složité, nechápu jak se vy dva můžete společně najíst. Taky si myslím, že nejhorší chlap je hladový chlap (a jsme zase u chlapů :o))

Tak holky pište, pište ať mám zase já či Pavča co komentovat, dneska Pavču omluvte je na služební cestě,ale zítra se na Vás určitě mrkne a připojí pár postřehů.

Jěště jeden dotaz, co vy a zvěřina?? jedly jste někdy daňka, jelena či něco podobného? Já ne, proto s ena to ptám. Či byla jste některá přímo na honu??

tak páá, užijte si odpoledne a těším s ena další příspěvky.

 
Maru
Závislačka 3427 příspěvků 01.09.03 14:36

Ahojky, tak já se přiklání k názoru pestré stravy. Rozhodně si nemyslím, že maso má být na talíři každý den (jako můj skorošvagr), ale myslím že i maso je důležité. Takže přes týden se většinou baští u nás zelenina na všechny možné i nemožné způsoby a v sobotu nebo v neděli si dopřejeme masíčko. stejně máme nejradši bílé maso. Asi by mi bezmasá strava neprošla, manžel pochází z vesnice (myslím, že to mluví za vše) a úspěch je, že už v zeleninovém jídle to masíčko přestal hledat. Tak to je jen potřeh k vegetariánství určitě vymyslím nějaký receptík který přidám Maru

 
Anonymní  01.09.03 14:53

Ahoj Claudie,
nedá mi to, abych nepřipojila svůj komentář.
Když jsem začala se svým přítelem, nejdřív dojížděl jen 1× za 14 dní. Takže vaření bylo v pohodě, já se na něj vždycky moc těšila a snažila se udělat nějakou extra mňamku (na což jsem ho později dokonale chytila do svých sítí ;-)
Pak jsme spolu začali bydlet. No, já mám moc ráda zeleninu a sýry. Takže to cpu do všeho co vytvářím (vyjímkou jsou bábovky a spol. ;-) Brouček si na to chvíli stěžoval, když volala jeho máti co jako děláme, jak se máme a co papáme (myslela jsem, že vyskočím z kůže), tak si vždy posteskl, že snědl už tolik zeleniny, co za rok doma ani nevařili! Tak si z něj dělali legraci, že nakonec začně jíst zdravě.
„Tchýně“ mi pak ještě předhodila jeho bejvalku, kterak se ho ona snažila naučit na sóju a bylo to bezúspěšné. (to bylo od ní moooc milé :-( …no, sóju taky nemusím, takže pochopení pro tohle mám.
A dneska? Jakmile není něco se zeleninou, Milan se ozývá. A velmi často si i řekne o jídla, kde zelenina převládá :o)
Samozřejmě, jako každý chlap má rád pořádný flák masa.....na druhou stranu má taky velmi rád (a to i víc než já) jogurty a Müsli…no jo, ale maso je maso. Nedělá mi problémy mu ho udělat a sobě třeba dát jen tu zeleninu.I když…růz­né variace zeleninových salátů si ani on nenechá ujít a už je vyžaduje ;-)

Jo, ještě bych řekla, že máme podobný styl vaření. Taky zá:,–(ně nevařím dle receptů…maximálně základní nápad a pak to dodělávám podle vlastní fantazie a chuti…a stejně je to tak nejlepší, viď? :-)

A teď mně napadl ještě jeden vlastní recept. Milan ho má taky moc rád a mockrát si už o to jídlo řekl…tak předpokládám, že je asi fakt dobrý. Čínské nudle se zeleninou:
4-6 balení „čínských“ polévek (nejlepší jsou hovězí a krevetové-kvůli nudlím), jedna mražená směs zeleniny (brokolice, květák, mrkev), sójová omáčka, vajíčko a kdo chce, tak nějaké to maso, co se jen rychle orestuje.
Zeleninu povaříme do poloměkka v mírně osolené a opepřené vodě, mezitím si uděláme jedno míchané vajíčko (roztrháme na kousky, aby šlo pak vmíchat). Poloměkou zeleninu zcedíme, případně pokrájíme na menší kousky a rychle orestujeme na trošce oleje a zakapeme sójovou omáčkou. Při tom si můžeme připravit nudle. Ty vyndáme ze sáčků, vložíme do hlubší nádoby (pozor!! nepřidáváme ani to hnusné koření ani ten podivný olej…jen a jen nudle!!!), zalijeme vroucí vodou a necháme změknout dle chuti. Pak je zcedíme a orestujeme na oleji a sójové omáčce. Té je zapotřebí trochu víc (nudle by měly mít tmavší barvu od sójovky). No a pak to všechno smícháme a jíme hůlkama. Kdo chce, může si k tomu ještě pokrájet nějaké to maso a orestovat taky na sójovce. Jídlo už nesolíme (sójovka je slaná dost).....nezdá se to, ale je to rychlé, celkem levné a fakt dobré. Já si občas osmahnu ty nudle jen tak bez zelniny a ostatního. Mám to moc ráda, hubne se po tom a …no zkuste a uvidíte.
Jo, a zelenina jde do toho dát jakákoliv, jen se musí volit s citem, aby se nemlátily chutě.

Zatím pa,
(nepřihlášená) Kissie

 
mia  01.09.03 15:02

tak se hlásím za vegetariány, i s manželem, občas mě společenská situace, nebo nutnost, obé podpořené červíčkem v hlavě, dovedou k tomu že velmi nepravidelně snim rybu nebo kuře, ale zvlášť mě to netěší. Kdybych nemusela trávit téměř celý život v klusu a mimo domov tak bych ho v hlavě neměla, ale že se odbývám…
Jinak každému co jeho jest, dobrou chuť.
 Mia

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 01.09.03 15:08

Ahoj Anini,
teda máš pravdu, že my dva se společně opravdu moc najíst nemůžeme, naštěstí také skoro není na to příležitost, partner chodí z práce tak pozdě, že to já bych už hlady lezla po stěnách, ráno já odcházím dřív a o víkendu on vstane a snídá rovnou oběd, tj. např. řízek a to já bych fakt nemohla.
Ale v pohodě se vyřádíme v restauracích, oba se totiž shodnem na čínské, mexické nebo na italských pizzeriích.

Anini, jsi první člověk, který zná alergii na rajčata, mě to normálně nikdo neveří, můžu se zeptat, jak se to Romanovi projevuje? Mě naskáčou pupínky na jazyku, které jsou dost nepříjemné a vydrží třeba i tři dny, v horším případě mám i boláky v puse, něco jako afty. Povařená rajčata mi nevadí, problém je, že mi nechutnají.
Tak to je zatim vše, ještě připojím později jeden receptík.
Claudie

 
Anini
Kecalka 371 příspěvků 01.09.03 15:30

Nazdárek Claudie,
já tomu taky nejdřív nevěřila, ale rajčata patří do čeledi Solanaceae a tudíž obsahují dráždivé látky, solaniny. No a ty vyvolávají tu alergii (tolik z vědy, snad to bylo dobře)
No a Roman nesní čerstvé rajče, protože dle jeho slov opuchne jak králík (já to ještě neviděla), údajně mu naskáčou boláky , i v puse jak tobě a dokonce u citlivějších osob může otéct hrtan a člověk se udusí, tak raději mu to ani nezkouším dát. Povařená v omáčce to sní v pohodě (slupku vždy raději odstraňuji-těch látek je tam nejvíc).
Ale teď už vím, že něco takového existuje a nemyslím si, že jste hypochondři :o)

Tak rajčatům zdar!!
A.

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 01.09.03 15:32

Ahoj Kissie,
tak jsem se zase v pár věcech „našla“. Tak u nás také byly stížnosti typu: maminko, musel jsem jíst sýýýr, uáááá. ( naučila jsem ho jíst uzený sýr a korbáčiky, ale pod tím musí být na chlebu tři vrstvy salámu) I když v žertu, ale postěžoval si. Naštěstí ale zeleninu vyžadoval od začátku sám a ta mu nevadí, tu rvu všude, ale srandovní vždycky je, že do sebe hodí tři lžíce kukuřice a sní ten ooobrovský flák masa a povídá: No to budu zdravej, SAMÁ zelenina!!!

No a skoro tchýně mě varovala od počátku a velmi takticky nepřímými hláškami typu: " tak jsem četla, jak je ta soja zdravá, tak sem jim to jednou udělala že by to od masa nepoznal, no to sem si dala, to bylo křiku, celý to letělo do záchodu" (jinými slovy pro mě asi ať se to ani nepokouším udělat)
Jo ale mělo to teď jeden efekt, přítel byl na povinném měření cholesterolu, mají to dědičně všichni v rodině extrémě vysoké a naposled byl ještě když jedl doma a- snad se projevilo mé zdravé vaření: měl výýýrazně nižší hladinu a velkou pochvalu od paní doktorky a já pochvalu od tchyně, heč.
Ahoj Claudie

 
HanaZana
Závislačka 2793 příspěvků 01.09.03 15:38

Ahoj holky přelétavý!!!!
Tohle téma jste mi snad ušily na míru!!!!:o)))

Můj manžel říká,že jsem hroznej žrout:o)))Má pravdu,děsně ráda jím,ráda ochutnávám něco nového a taky nepohrdnu ochutnáváním zahraničních jídel.Naštěstí si to vzhledem ke své váze můžu dovolit,byla bych nešťastná,kdybych si jídlo musela odepřít.

Jinak co je dobrůtka a pojídáme to s přáteli:„Car­paccio z lososa“.Plátky uzeného losossa naložíte do směsi koření(záleží na tom,co máte rádi),olivového oleje,pokladete kolečky cibule najemno nakrájené a necháte v lednici přes noc.Druhý den vyndáte a jíte:o))).Nejlepší je k tomu čestvý opečený toast s máslem a sklenka dobrého bílého vína.Doporuču­ju!!!!Je to fakt mňamka,poprvé jsem se toho trošku bála,ale stojí to za to.

A nějaká rychlovka?Na pánev hodíte trochu Francouzské zeleniny od „Family Frost“,přidáte lžičku kari,zbytek nakrájeného uzeného,či jiného salámu,smícháte s libovolnými těstovinami a je to.Nám to doma moc chutná a je to hotový za chvilku.

Takže vaření a hlavně pojídání zdar,zdraví Vás Hanka

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 01.09.03 15:58

Prííííma vyhlídky s tim hrtanem… :-)
Díky za odpověď.
 C.

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 01.09.03 16:12

Ahoj Kissie, tak ještě napíšu čínské nudle se zeleninou po našem :
náš kamarád byl rok v Číně a když přijel, ukazoval nám to jako pravý číňan jak to okoukal, protože tam přijdeš do restaurace, kde je tisíc mističek a ty si ukazuješ, které ingredience tam chceš a před tvýma očima to šikmooček opeče.

Čínské nudle se zeleninou:
Koupí se jedny čínské nudle ke smažení, tzn.: neee polívkové yum yumky, ty se moc při smažení neosvědčily, spečou se, ty se přelijou vroucí vodou a scedí. Do mističky se připraví nakrájený pórek, trocha čínského zelí na drobno, mrkev na proužečky, cibule na proužky, zelená paprika na proužky, může bý i jiná zelenina.
Zelenina se buď pouze spaří nebo povaří opravdu jen lehce- 2minutky, má být co nejčerstvější.
Na rozehřátý olej se hodí osmahnout nudle, prsknou se do nich 2 rozkvedlaná vajíčka a přihodí se k jemnému opečení i ta zelenina, sojovka se do toho kape průběžně ve větším množství, jak píšeš- nudle musí trochu chytit barvu.
Je to rychlovka a masožravci si tam mohou dohodit ty kuřecí nudličky, někdo i houby, bambusové výhonky a jiné.
Taky je moc dobré místo kuřecího jíst to s krevetkama, mňam.
Claudie

 
misenka
Echt Kelišová 8602 příspěvků 02.09.03 08:19

Já a zvěřina? Měla jsem zvěřinu asi 2× v životě a vůbec mi to nechutnalo, připadalo mi to maso jako navoněný, že tam někomu spadla voňavka. Takže to vůbec nejím. Na honu jsem v životě nebyla a ani tam v životě nepůjdu, neuznávám to jako sport, kdy ze zábavy střílí zvířata atd. Jsem totiž takový zvířomil (nemůžu se podívat na krávu aniž by mi ji nebylo líto, když vidim ty krásný očička a vím, že jednou skončí na jatkách), je mi líto i prasátek. Hovězí a vepřové vůbec nejím, natož telecí, jehněčí (ani náhodou - takový krásný mláďátka). Je mi líto i kuřat, slepic a rybiček ale musím se přiznat, že tyhle masa jím. ( myslím si že je to zdravé - bílkoviny atd) ale je fakt že zas tak né často, jelikož nejsem moc masožrout a kdybych neměla týden vůbec žádné maso tak nevadí. Ale miluju vajíčka, kamarádka mi pořád nadává že " pořád jen žeru vejce ". ale když já tak miluju omeletku.
Dělám ji úplně bez tuku na pánvi Termospot ( je skvělá, vůbec není potřeba olej), a když už je z 1. strany hotová, otočím, nechám chvilku péci a pak na půlku nakrájim hermelín s příchutí česneku a přeložím. Nechám už jentak lehce dojí, sýr se krásně rozteče a je to hrozná ňaminka.
 Míša

 
misenka
Echt Kelišová 8602 příspěvků 02.09.03 08:22

Je mi líto, že nemůžeš rajčata, to já bych to asi nevydržela, mám je hrozně ráda, krom toho jsme někde četla, že jsou hrozně zdravé pro toho kdo mám problémy s jícnem atd ( což já mám). A to nemůžeš asi ani rajčatový džus viď? Mám teď plnou pusu aftů, tak zkoumám od čeho to je. Že by od rajčat? (dostala jsem od táty plnou tašku domácích rajčat)
Snad ne.

 
kissie
Povídálka 21 příspěvků 02.09.03 09:39

Ahoj Claudie,
nejdřív k těm nudlím - já zkoušela taky takové ty normální čínské, ale asi jsem pokaždé narazila na nesprávnou značku, protože ani jednomu z nás nechutnaly…no a takové ty skleněné (bílé) 100% nechutnají mně, takže je ani nekupuji. Takže jsem zůstala u těch „polívkových“. Něříkám, že to je pravá čína od Číňana, ale je to rychlý a dobrý. Jo, a když dělám z čerstvé zeleniny (zhruba co jsi vyjmenovala), tak se taky snažím jí udržet co nejčerstvější a křupavou.
Alergie - soucítím s tebou (a ostatními postiženými). Moje neteř tím trochu trpí - naštěstí v mírné podobě, takže si občas nějaké to rajčátko dá.....a pak je „poaftovaná“, ale přetrpí to. Rajčata má ráda a když pro ni něco dělám, tak je taky loupu!
No, a ještě něco, u čeho jsem se včera pousmála. Milan má rád sladké (buchty apod.). Našla jsem v lednici tvaroh, který mi zbyl, když jsem dělala zapékané palačinky. Co s ním? Tak jsem dala rozmrazit lístkové těsto, Milan mi oloupal trochu mandlí. Těsto jsem rozválela, vykrájela z něj kolečka (větší než menší), naplnila tvarohem a udělal jakoby měšečky (tzn. nedávala jsem to hladkou plochou nahoru, ale prsty - jak jsem to uzavírala - vytvarovala takový to shrnutý, jako když zavážeš měšec). Chtěla jsem to nějak ozvláštnit, protože v tom nebyly rozinky (brouček je nerad a ze všeho je vybírá - kam se hrabe Popelka!!!). Takže do prostřed toho „zmuchlaného“ jsem položila rozpůlený lískový oříšek, po stranách za:,–(ila rozpůlené oloupané mandle jako mašličky, pomazala vajíčkem rozkvedlaným v mléce a dala péct. Nezdá se to, ale je to rychlé. Milan čmuchal, jak to vonělo a házel na mně slaďounké úsměvy a byl neskonale milý. Ještě jsem to chtěla fakt ovázat tenkou stužkou (no jo, no, jsem ujetá a někdy si opravdu vyhraju ;-) Šla jsem to vyndat z trouby, Milana a psa v patách. Jakmile jsem položila plech, bylo mi jasné, že vázat stužky by bylo zbytečné, neb do dnešního rána vydrží sotva polovina.....nějak jsem se v tom úsudku nemýlila a za chvíli se vedle mně na gauči a pod gaučem ozývalo spokojené mlaskání. Jo, Milan mlaskal na gauči - pod gaučem byl pes, který si vždycky kousíček od něj vyžebral :-) (já jen, aby sis nemyslela, že jsem zhanala pod gauč Milana!!!)

Tak jo, zatím pa,
Kissie

 
kissie
Povídálka 21 příspěvků 02.09.03 09:48

Ahoj Claudie, tak dneska ještě jednou.
K těm sýrům.....mám takovou malou úchylku, kterou to moje zalíčko nechápe, kroutí nad tím hlavou, ale prý věří, že až mě přejde puberta, přejde mě i tahle kombinace (se načeká :-)
Miluju, když si na čerstvé křupavé (…rohlíčky jsou dneska obzvláště vypečené…:-) pečivo mohu položit tenký plátek Nivy a JEMNĚ potřít meruňkovou nebo jahodovou marmeládou!!!! Občas to udělám i s normálním rohlíkem a smetanovým taveňákem.
Možná se to zdá divné, ale je to fakt dobrý. Jen to nesmíš přehnat s tou marmošou.....když si jednou omylem Milan kusl do mého přichystaného pečiva (byla jsem si dělat čaj, on byl líný si namazat svou „bulku“), strašně dlouho přemýšlel, proč to chutná tak zvláštně…jako by v tom byl i džem ;-) Tak jsem se mu to přiznala (osudová chyba, od té doby na mně kouká jako na UFO…teda, jen při společné snídani), ale v podstatě nepopřel, že by mu to chutnalo.
Tak jo, tak si užij zbytek dne.
 Kissie

 
Pavca
Kelišová 6289 příspěvků 02.09.03 10:00

Ahoj holky,

tak se konečně ozývám, ještě jsem teda detailně nepřečetla všechny vaše komentáře, ale později odpoledne to napravím. Každopádně vidím, že nejsem sama, jídlo a já - no prostě vražedná kombinace.
Obdivuju obzvláště zeleninožrouty, tak to já teda rozhodně nejsem, prostě se se zeleninou příliš nekamarádíme, co se týče vegetariánské jídelny - byla jsem tam jednou, Anička mě doprovázela, myslím, že u toho bude mít celej život zážitek. Ne a ne, prostě rajčata, papriky, cukety,… to nééééé. Jediný kdo u nás doma baští zeleninu je manžel, takže bravurně ovládám přípravu zeleninových salátů na sto způsobů, on je zvyklý ke každému jídlu zeleninku. To jsme ale páreček co?

Já osobně miluju sladký (je to hrozná neřest, linii to zrovna moc nepřidá), Vánoce jsou pro mě jako trest. A takový tvarohový koláče s borůvkama rovnou z horkýho plechu… No už se mi tu sbíhají sliny.

Jinak Aničko, na tvůj dotaz ohledně zvěřiny. Můj děda i otec jsou myslivci, takže celkem běžně se po honech baštil zajíc, bažant a pod. Několikrát jsem byla na „poslední leči“ myslivců a tak mám ochutnaný i dančí a srnčí guláš, kančí řízek, srnčí na smetaně,… Musím říct, že je to vynikající maso a sem tam určitě nezaškodí.

Tak já běžím zase pracovat a odpoledne sem na vás juknu, co nového k snědku se tu zase urodilo.

Pa Pavča

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 02.09.03 11:51

Ahoj Kissie,
teda ta niva s marmoskou- ne éééé, to by se u mě neujalo, ale moje mamka jí plátky jablek s blaťáckým zlatem a taky si pomlaskává… ,no každý máme něco.
Jinak ty nudle jsem nemyslela ty bílý, ty do toho fakt nejsou to ono, já jsem na ty, co kupujem narazila v Kauflandu a je na nich přímo napsáno že jsou ke SMAŽENÍ.

Jo, na těch rajčatech je zajímavý, že mě teda na 100% nejvíc vadí ta šťáva vevnitř s jadýrkama, ne slupka jako většině a taky to mam asi v menší podobě, protože občas neodolam a rajče si dám (pak lituju).

S tím listovým těstem- u nás se dělá slaná variace- malé baby párečky (nebo normální nakrájené) zabalím úplně stejně jak píšeš do listovýho na malý šátečky nebo válečky, potřu vejcem, posypu grilovacím kořením a pečený plech taky mizí natotata. Voní to fakt ďábelsky.
A fakt mňamka je listový vyválet do tenka a když je dobrá slanina , tak na plátek listovýho dát plátek slaniny, zatočit do ruličky a nechat upéct do křupava. My vegetariáni to moc neoceníme, ale soudě podle toho, jak to mizí…
S těma mašličkama jsi mi připomněla moje řádění, občas si taky dost vyhraju, ornamenty nebo nápisy na pizze nebo psaní polevou, zdobení perníčků, to je moje…
Zatím ahoj
Claudie

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 02.09.03 12:07

Ahoj Anini a holky,
no, koukám sice že tu řádím jak černá ruka, ale ještě jeden příspěveček, jak se ptala Anini na zvěřinu, tak na honu jsem nikdy nebyla, ale zvěřinu jsem já, vegetarián jíst asi dvakrát musela a byla jsem překvapená, nebylo to v žádné omáčce nebo na guláš, ale tak nějak na přírodno a jedla jsem myslím srnčí a dančí, bylo to moooc dobrý, přímo od „pravého“ myslivce a hlavně- toto maso je hrozně ZDRAVÉ a nemá vůůbec kalorie (ještě míň než kuře).

A ještě jak jsem tu vypozorovala je nás více, kdo už na to „přišly“ a kdo ne, tak doporučuju: holky chce to pořádnou PÁNEV!!! Fakt to dělá divy než nějaký alias wok za 150,– Kč z hypermarketu v akci koupit si pořádnou se spirálou nebo jinak dobrým dnem, s teflonem, od známe značky, takovou, co se na ní dá smažit bez tuku a nepřipaluje, investovat do toho. A pokud vám peněz nebude líto, tak super je ta s odendavacím držákem, že se pak dá rovnou šoupnout do trouby na zapečení!
He he, to jsem zas chytrá jak rádio.
Tak zase zanedlouho čau
Claudie

 
Anonymní  02.09.03 12:46

Ahoj všechny,
teda Pavča má pravdu, jít s ní do vegetariánské jídelny je zážitek an celý život!! Na ten výraz nezapomenu, hihi. Do mě to jídlo vjelo, jak do kozy haluz a Pavča dělala obstrukce s jedním soustem, podle ní, už to vypadalo podezřele. No půlku nechala a šly jsme. Spravila si pak chuť sladkým.

Claudie, máš pravdu, že raději investovat do pořádného nádobí, jenže já jsme typický „hypermárkeťák“ : „hurá akce, je to za levno, tak si to vezmu pro jistotu 3ד. Ale maminka mi koupila výbornou pánev od Tescomy (myslím Tescoma maxima) a je na ní požitek vařit, ale já si na tu s tím odendávacím úchytem jednou našetřím!! Do nového se to bude kupovat, už se těším.

Mějte se pěkně
Anna

 
Anini
Kecalka 371 příspěvků 02.09.03 12:48

jejda, já byla nepřihlášená, jsem to ale popleta.

 
Anonymní  02.09.03 16:29

Ahoj Claudie…jo jo zase já (koukám sem skoro pořád, tak se nediv ;-)

Jen k té pánvi.
Plně s tebou souhlasím, že je lepší si ušetřit a koupit kvalitnější.
Já jen, že doma mám starou teflonku, poklop se mi na ní rozbil a přežila několikatero stěhování. Ale je pořád parádně funkční.
Nedávno jsme dostali od Milanovo babičky wok pánev (Zeptter - pardon, jestli je to špatně napsaný). Já ti nevím, asi jsem nemehlo nebo co, ale já v ní všechno přismahnu.....a to je NEPŘIPALOVACÍ!!!!! Milan se mi už směje, kdykoliv jí chci vytáhnout, tak ji zase hned schovám a šáhnu po své staré osvědčené pánvičče- bábince :-)
Je fakt super, mám ji několik let a tenkrát mě stála dost. Ale vyplatilo se :o) Můžu na ní dělat úplně bez nebo jen na minimu tuku (oleje), není těžká (z čehož jsem šílela u těch nových s termodnem (nebo kýhošlaka se to nazývá).

No, tak já jen, abych se k tobě připojila.
Tak jo, dnes už mizím a zítra se snad zase mrknu na novinky.

Pa,
Kissie
(z lenosti nepřihlášená)

 
kissie
Povídálka 21 příspěvků 03.09.03 09:04

Ahoj všem,
momentálně reaguji na tu zvěřinu (a dál na Claudii ;-)
Strejda byl myslivec, takže jsem ochutnala kančí guláš a pak ještě nějaký, v restauraci jsem si dala daňčí medailonky…bažanta jsem nikdy neměla a králíka taky ne (nejím ani zajíce). Ale zvěřina jako taková mi chutnala.
Jen k srnčímu jsem se nikdy neodhodlala…když jsem si vzpoměla na jejich něžné oči, tak to prostě nešlo (mimochodem, víte jak krásné a důvěřivé oči má kráva - o teleti nemluvě!!!?). No, a od té doby, co mi jeden poloochočený daňek v oboře olízal celou ruku (a sežral při tom pytlík piškotů) a strkal mi do dlaně svoje rostoucí paroží, abych mu odháněla mouchy a hladilo ho (a pak na mě nešťastně řval, když jsem od něj odcházela), tak se nedokážu přimět ani k tomu daňčímu :-).........i když pravda, medailonky byly vynikajícíc ;-)

Claudie: já jen, že jsi taková hračička. Ráda bych se s tebou (i ostatními) podělila o to, co jsem vyvedla tomu svému.
Dělala jsem „čínu“ a k tomu rýži. Milan vyslovil pochybnosti o barvě „číny“, zdála se mu moc světlá (měla být). Prostě, zritizoval moje umělecké cítění. No, tak jsem vzala potravinářské barvivo (mám ho doma ani nevím od kdy). Rozhodla jsem se, že omáčku barvit nebudu, ale do řýže jsem přisypala modrou......a tajila to před nespokojeným mlsnounem.
To jste měly vidět jeho výraz, když jsem mu naservírovala čínu na modroučké rýži :o) Chvíli to odmítal jíst, prý ho chci otrávit. Jak víme, potravinářské barvy jsou neškodné, tak jsem se fakt bavila (já jedla něco jiného ;-) Dokonce vzal foťák s tím, že to musí zdokumentovat pro případ pojistné události a pro rodiče.
Tak mě tak napadlo, že mu asi příště obarvím knedlíky ke koprovce na červeno ;-)
Tak se zatím mějte moc fajn.
Pa,
 Kissie

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 03.09.03 09:24

Ani mi nemluv, ja delala zeleny brambory a taky jen za jeho blby reci, ktere mel na koreni v sekany, ze prej je v tom neco zelenyho, tedy ze ta sekana ma plisen… Nepresvedcila jsem ho, aby to jedl (ty zeleny brambory za trest) a bala jsem se, ze bude zalovat mamince, on to umi tak podat, ze by byl ta chudinka chudinecka.
Claudie

 
Anonymní  03.09.03 09:39

Ahoj holky štěbetavý,
teda Kissie s tou modrou rýží je to super nápad, já dělám žlutou :o) a zelený brambory od Claudie, taky príma, to zkusím.

Jinak já ze zvěřiny jedla jen bažanta, Roman odněkud loni přinesl 5 bažantů a pověsil mi je do koupelny a nic neřekl, já přišla z práce, nic netuše a jak já se lekla, pak jsem si ani nešla umýt ruce, jak mi jich bylo líto. Jak je Roman očistil a bylo to jen maso, tak už mi to nevadilo,ale jak viseli za ty hlavy, tak měli oči otevřené a nebyl to hezký pohled. Ale pečený bažant je dobrý, budu ho dělat zase v neděli a vyzkoušela jsem „sáček plný chuti“ od Knorr a lá bažant (dělala jsem to s kuřetem) a bylo to vynikající, taky doporučuji k pečenému bažantovi červené zelí a bramborový knedlík.
Jeden tip: Vypracuju bramborové těsto z prášku, udělám placiček, obalím ve strouhance a usmažím. Dá se to dělat i z vařených brambor, které postrouháme, přidáme vejce, špetku soli a hrubou krupici a osmažíme stejně. je to vynikající příloha, právě k tomu červenému zelí.

Mějte se pěkně a dělějte mi chutě dál!
Zase nepřihlášená Anini

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 03.09.03 12:31

Uááááááááá, Anini, tys mi dala!!! Nejdřív jsem si poprskala polívkou klávesnici když jsem četla o těch bažantech a jak jsem si ten obrázek představila, tak já bych se nabeton složila pod ně do vany, pokud bych ovšem dřív nechytla pravý hysterický záchvat a jestli to bylo bez jeho varování, tak by normálně letěli bažanti z balkonu do křovin!!! Ty máš teda nervy.

Holky, abysme se tu jen nechlubily, jak jsme dobré, dejte klidně k dobru také nějaký svůj opravdový kuchařský „ÚSPĚCH“

Za sebe dávám dva dobré recepty, co už se mi taky povedlo:
1. Kremace kuřat
Postup: Kuře připravíte obvyklým způsobem, dáte péct na 250 a odejdete na 4-6 hodin na návštěvu k přátelům. Úspěch zaručen. Pokud už nebude hořet byt ani kuchyň, což se u nás zázrakem nepovedlo, povalí se z trouby dým jak z hořícího pralesa a ty kostřičky zuhelnatělý - to se prostě nedalo nazvat jinak než kremace…

2. Variace na termín „odpalované těsto“ je u mě PODPALOVANÉ …ovšem ne těsto, ale zelí.
Postup je podobný: nakrouhané zelí, které se vaří aspoň hoďku dáte vařit ve vodě, v mém případě v hlubokém papiňáku, naštěstí nepřikrytém, po půl hod. na něj zapomenete, za hodinu odejdete s kamarádkou do hypermarketu věnovat pozornost zimnímu výprodeji a když přicházíte, je to cítit už z přízemí!!! Ve výtahu to zesílí a těsně než odemknete vám to dojde, protože do této chvíle si na zelí ani nevzpomenete. Tentokrát jsem tedy přišla ne za 5 minut dvanáct, ale za vteřinu dvanáct, voda vyvařená, zelí seškvařené s materiálem na dně papiňáku v jeden celek (papiňák už se z toho nikdy nedostal) a už ho, celý očernělý olizovaly první plamínky!!!

Tak nééé že tu budete všechny za hvězdy a já se takhle napráskám, pište.
pa pááá
Claudie

 
kissie
Povídálka 21 příspěvků 03.09.03 13:28

Ahoj Claudie,
tak ať v tom nejsi sama :-)

Mostecká krkovička a lá briketa:
maso si řádně ochutíte čenekm, solí a bylinkami, vložíte do pekáčku s trochou tuku a podlejete vodou.
Vložíte do předehřáté trouby, přidáte plyn (nebo el. nebo na co máte troubu). Během pečení masa si připravíte přílohu (uvařené brambory) a zeleninový salát.
Odejdete otevřít kamarádce, otevřete si 0,7l vínka, naservírujete oříšky a mandle a pohodlně se u:,–(íte do obýváku. Po 30 min. vypustíte nějakou krkovičku z hlavy a vzpomenete si na ni, až když se z kuchyně začně plýžit podezřelý smrad.
To je ten správný čas na vytažení masa, větrání a přesvědčování sousedů, že u vás fakt nehoří.

a ještě jeden.
Brambory a lá kávička a kafe a lá brambory:
dáte vařit oloupané a pokrájené brambory. Mezi tím si postavíte vodu na kávu pro návštěvu, připravíte potřebné věci pro ochucení obou pokrmů (nápoje) a kávu zalejete vodou.
Samozřejmostí je živá konverzace s kamarádkou na poutavé téma „Co nám ti naši chlapy zase vyvedli a jak jsou děsní“.
Vezmete cukr a hojně jím ochutíte brambory. Nezapomeňte na smetanu!!! Do kávy opatrně nasypete 2 lžičky soli a pro dekoraci něco kmínu.
Předložíte návštěvě, která na to zaručeně nikdy nezapomene :-)

Tak jo, budu napjatě čekat další příspěvky.

PS: V mých případech se jednalo o stejnou kamarádku. Divím se, že si ještě nevypěstovala fóbii z návštěv u mně a naše přátelství to přestálo bez pohormy ;-)

Zatím ahoj,
Kissie

 
Anini
Kecalka 371 příspěvků 03.09.03 14:04

Teda Holky, já nevím, ale my se nic takového ještě nestalo, ale musím Vám říct co vyvedla sestra (o 11 let starší)
Když k nám chodil, teď již můj švagr na návštěvu, tak Zdena mu chtěla ohřát oběd a spletla si olej s citronovým sirupem, tudíž mu zapékané nudle opekal na pánvi s citronovým sirupem a on chudák to snědl a chválil!! Tomu říkám láska :o) Jsou již 11 let sezdáni a pořád je to veselá historka.

Mně se akorát loni podařilo „zpanikařit“ při mém premiérovém pečení na vánoce. Ingredience na těsta jsem si dle maminčiných rad pečlivě navážila (hlavně na linecké) a jala se je zpracovávat v těsto. maminka tvrdila, že se zpracovává trošku déle,ale když už jsem jej prohňatávala asi 40 minut, přece jen mi to nedalo a volala maminku. Ta prohlásila, že víc provolám jak napeču a ať to popadnu a jdu k ní. Daly jsme si kávičku a maminka prozkoumávala moji uplácanou hroudu, nazvanou těsto. neshledala závadu a normálně, lehce těsto vyválela. já na dlani mozol jako hrom. No pak jsme přišly na to, že jak nemám v kuchyni topení a v zimě mám asi 14-16 stupňů, tak jen to těsto bylo moc tuhé :o))
No a tak mi „ježíšek“ naježil přímotop v předstihu a těsta i pečení dopadlo na 1.

Jak vy a pečení na vánoce?

Anna

 
alice01
Ukecaná baba ;) 1461 příspěvků 03.09.03 16:23

Maso po indiánsku (Setonův hrnec)

Jste na táboře a děti vám připálily jediný velký hrnec, ve kterém se dá uvařit guláš pro celý tábor? Nezoufejte!

Potřebujete: Maso (jakékoli), sůl, bylinky, koření, slabší nátury alobal, ohniště plné sálajících uhlíků, hromádku kamení, rýč, dvě ruce

1. Maso můžete naporcovat nebo nechat v celku. Lepší je den předem naložené do bylinek (mateřídouška, dobromysl, kopřivy, celer, libeček). Můžeme použít běžné koření. Naporcované maso je dřív hotové. Solíme až těsně před přípravou. K masu můžeme přiložit i zeleninu v celku nebo na plátky (malé kousky by se rozvařily). Výborná je cibulka a brambory.

2. V ohništi rozpálíme kameny. Když po kápnutí po nich běží kapička a syčí, jsou dost žhavé.

3. Než se nám nahřejí, vykopeme jámu asi 40×40×40 a do každého rohu zapíchneme kolík. Na dno jámy naházíme polovinu žhavých kamenů, tak aby pokryly dno jamky. (Nejlepší jsou ve velikosti dvou sevřených pěstí. POZOR! Setřepat a odfouknout popel! Jinak je maso moc nakouřené!)

4. Na kameny dáme maso zabalené do lopuchových listů, kopřivy a trávy. Pozor, vrstva musí být dostatečně velká! Vhodné je uplést ošatku z březových větviček, dobře jí vystlat a přiklopit druhou ošatkou. Pokud akci provádíte doma na zahrádce, můžete použít na zabalení zelné listy. Doporučuji hodit na kamení náruč kopřiv a na maso také. Slabší nátury mohou použít alobal.

5. Jamku zaházíme zbytkem žhavých kamenů a dobře udusáme hlínou.

6. Vytáhneme kolíky a do děr nalijeme asi litr pitné vody.

7. Udusáme i čtyři díry a hodinu počkáme. Mezitím můžeme upéct v ohni brambory. Asi po hodině maso vykopeme. POkud je maso v celku, je lepší nechat ho v zemi déle.

Příprava zabere 1 ? 2 hodiny. Asi půl až tři čtvrtě hodiny trvá, než se nahřejí kameny. Vykopání jámy pomocí rýče trvá asi patnáct až dvacet minut.

Vhodné pro týmovou spolupráci. Nevhodné na přípravu nedělního oběda ale je to zajímavé alespoň jednou za život vyzkoušet.

Dobrou chuť!

Alice

 
alice01
Ukecaná baba ;) 1461 příspěvků 03.09.03 16:51

Přiznám se, že největší gurmánské zážitky (v tom dobrém i v tom špatném) byly za mého pětiletého pobytu v Německu.

Jeden už jsem tu popsala: Rozvařené brambory s jablky. Brrr! Ještě teď mi naskakuje husí kůže!

Další byla tzv. Durchgemüse - brambory vařené dohromady s mrkví. Vůbec, celá ta Eintopf kuchyně (jednokastólová) mi vůbec nesedla.

Ale byly i výjimky: šlo o jakousi polévku, byly v ní vařené brambory, rajčata, okurky (!) a klobáska. Možná jsem nějakou zeleninu zapomněla, bylo to v duchu Co dům dá. Ale výsledek byl dobrý. Baštilo se to s čerstvou houskou a dala jsem si dvakrát přidat. Není to špatný nápad přidat do zeleninový směsí nějakou tu okurečku, zvláště, když se jich hodně urodilo…

Další zážitek byl na návštěvě. Vařila Koreánka a podával se mezi jiným Koreánský salát. Podali mi misku se salátem je slovy: „Es ist sehr scharf“. Jelikož jsem v té době neuměla moc německy, nandala jsem si pořádnou porci s tím, že to určitě bude moc dobré… Oči mi vylezly z důlků až k protější stěně a pomalu to vypadalo, že odejdou nadobro! Od té doby vím, že scharf zanamená německy ostrý.

V Německu jsem poznala i další světové kuchyně - italskou, řeckou a čínskou.

Itálie byla klasická - hromada špaget se spoustou mořských potvůrek u kterých jsem měla pocit, že na mě z talíře spiklenecky mrkají. Čekali jsem dlouhou dobu, takže jsem nad tím moc nedumala a snědla všechno do poslední nudličky.

Řecká kuchyně mě nadchla. Dala jsem si gyros s hranolky a rýží a od té doby jsem už nikdy tak dobrý nejedla. Masíčko bylo správně nakořeněné, akorát propečené, ale nevysušené, prostě pohlazení pro žaludek. Kámoška měla chobotničky a byly také moc dobré.

V čínské restauraci jsme se všichni přejedli. Můžu si za to sama, nejsem zvyklá nechávat nic na talíři. Bylo nás šest a každý jsme si objednali něco jiného. Pět jídel bylo čínských, jedno thajvanské. Donesli nám to v ohřívaných miskách a my si brali od každého něco, takže jsem ochutnali úplně všechno. Mě chutlala asi nejvíc moje porce smažené kachny a kuřete, dobá byla kachna s mandlemi, na zbytek si už nevzpomínám. Jen vím, že druhý den jsem držela břicho, hladovku a popíjela bylinkové čaje.

Další zážitek byl „Půst ve všedním dni“. Akce v postní době na podporu rozvojových zemí. Vydržela jsem to pět celých dní, dohromady 7, ale první byl startovací a ten poslední rozjezdový, takže je nepočítám. Potom mi chutnali i suché kůrky a moc jsem si jich vážila!! Ale byla to moc dobrá zkušenost, asi třetí den jsem přestala mít hlad a bylo mi velice příjemně a dobře. Vydržela bych i déle, ale ten pátý den už se mi trochu začala motat hlava, tak jsem to ukončila. Celou dobu jsem chodila s ostatními ke stolu, popíjela čajíčky a šťávičky a bavila se s ostatními jako normálně. Ušetřené penízky se posílaly do Brazílie, večer bylo společné posezení, cvičení a promítání diáčků ze třetího světa.

Jeden recept jsem si z Německa přivezla - Zelný salát s ananasem, najdete ho v receptech.

Dobrou chuť!

Alice

 
misenka
Echt Kelišová 8602 příspěvků 04.09.03 08:28

Tak přidávám vynikající recept - „Mandle po černouhelsku“

Oloupané mandličky hodíte ro rozehřátého fritovacího hrnce a čekáte. Každých 5 sekund kontrolujete, aby náhodou nebyly trošku hnědší. Po 5 minutách kontrolování, kdy mandle jsou stále stejně bílé, vás napadne, že si rychle odskočítě na toaletu. Zasednete a objevíte nedočtený SPY. A tak si sedíte a vesele pročítáte drby se společnosti, kdo s kým a jak. Časopis ještě tak 3 x pročtete znova, zkontrolujete kdo zhubnul, kdo co to má zase na sobě. po 10 minutách zábavného čtení si vzpomente, že vlastně cosi vaříte. Okamžitě běžíte do kuchyně a vynikající úplně černé, na uhelné spálené mandličky jsou hotové. Nepomuže ani oškrábání, jelikož by zbylo asi 1,5mm madle. A domněnka, že se to třeba dá sníst opravdu nehrozí, jelikož nič hořčího jste v životě nejedli.
Jo a také doporučuji dát rozpálit pánev s olejem, zapomenout na ní, a když se olej pomalu rozhoří tak to pořádně zalejt studenou vodou. Úspěch spálených řas a ofiny zaručen.

Míša

 
Pavca
Kelišová 6289 příspěvků 04.09.03 14:07

Ahoj holky,

Blíží se konec týdne a tak hledáme adeptku na vedení nového deníčku na příští týden!

Určitě máte v zásobě nějaké dobré téma a rády se o něj podělíte! Tak sem s ním!

Budu ráda, když mi některá dáte vědět, že se ujmete dalšího deníčku, buď napište sem a nebo jako soukromou zprávu.

Už se moc těším na vaše zážitky!

Pavča

 
alice01
Ukecaná baba ;) 1461 příspěvků 07.09.03 08:45

Ahoj holky!

Nový deníček povede Marti a kdo jí znáte si už můžete domyslet téma… Nebudu vás dlouho napínat, deníček by měl vyjít ještě dnes!

Alice

 
Norreen
Kecalka 175 příspěvků 07.09.03 13:50

Tak nový deníček už je napsán a odeslán - jen musí ještě proběhnout schválením :)
a mohu vám sdělit že mám v zásobě další téma na někdy příště :)

Vložit nový komentář
Poslat
nový deníček

Všechny deníčky uživatele