Projekt - Sobotní škola pečení - recepty

Šárka  Vydáno: 30.05.07

recepty - PEČEME NA SLADKO

Rychlá bublanina s třešněmi

Těsto:
2 dílky Hera (100g)
220 g polohrubá mouka
200 g krupicový cukr
200 ml mléko
2 vejce
1 prášek do pečiva

Náplň:
1 lžíce hrubá mouka na obalení ovoce
300 g třešně

Postup:
Mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme s cukrem, vejci, rozpuštěnou Herou a mlékem. Polovinu těsta nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče s vyšším okrajem. Povrch poklademe ovocem, které jsme promíchali s 1 lžící hrubé mouky. Pak nalijeme zbylé těsto a povrch uhladíme a dáme péct. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku a pak nakrájíme na porce, které posypeme moučkovým cukrem.

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: na 160 °C asi 40 minut
Počet porcí: 18 kusů

Tipy a inspirace:

  • Místo třešní můžeme použít rybíz, borůvky, ostružiny
  • Ovoce obalujeme v hrubé mouce, aby nepropadlo těstem na dno
  • Místo mléka můžeme použít Ramu Cremefine na vaření, koláč bude vláčnější

Žmolenkový meruňkový koláč

"

":[recepty.php?kat=1]

Kynuté těsto:
1 dílek Hera (50 g)
300 g mouka hladká
60 g cukr moučka
20 g droždí
100 ml mléko
1 vejce špetka soli

Náplň:
200 g meruňky
250 g měkký tvaroh
1 vejce
150 g moučkový cukr
1 vanilkový cukr

Žmolenka:
1 dílek Hera (50 g)
80 g mouka polohrubá
60 g cukr krupice
1 vanilkový cukr

Postup:
Z droždí, lžičky cukru a 50 ml vlažného mléka připravíme kvásek. Změklou Heru utřeme s cukrem a vejcem. Přidáme mouku, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Těsto necháme vykynout. Pak ho rozválíme a vyložíme jím kulatou formu a necháme znovu vykynout. Celou plochu těsta potřeme tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním tvarohu s vejcem, vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Na ni poklademe půlky meruněk, posypeme žmolenkou a dáme péct.

Žmolenka:
Všechny suroviny zpracujeme rukama, až získáme posypku drobivé konzistence.

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: při 180 °C asi 30 minut
Počet porcí: 1 koláč - 16 kusů

**

Tipy a inspirace:**

  • Místo meruněk můžeme použít i švestky, jablka, případně borůvky
  • chceme-li mít žmolenku hrudkovitou a křehčí, přidáme lžičku kypřicího prášku
  • ochucenou žmolenku připravíme přidáním koření (skořice, mletý muškátový oříšek, badyán, hřebíček). Lze použít i ořechy (kokos, mandle)

Plněné jahodové košíčky

"

":[recepty.php?kat=1]

Těsto:
3 dílky Hera (150 g)
100 g cukr moučka
300 g mouka hladká
1 vanilkový cukr
2 žloutky

Ovocná tvarohová náplň:
250 g měkký tvaroh
150 g cukr moučka
300 g jahody
mandle lupínky na ozdobu

**Postup:

****Těsto na košíčky:**
Heru zpracujeme s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a žloutky na těsto. Ve fólii uložíme do chladničky na dvě hodiny odležet. Pak těstem vyplníme pomoučněné formičky a dáme péct.

Náplň:
Polovinu jahod nakrájíme na malé kousky a smícháme spolu s tvarohem a cukrem a plníme upečené košíčky. Dokončení:
Povrch ozdobíme zbylými jahodami a praženými mandlovými lupínky.

Doba přípravy: 35 minut
Doba pečení: při 180° C asi 20 minut
Počet porcí: cca 20 kusů (dle velikosti formiček)

**

Tipy a inspirace:**

  • Do těsta vyloženého ve formičkách uděláme na dně dírku, aby se při pečení střed těsta nevyfouknul
  • Aby se košíčky po upečení dobře vyklopily z formiček, vyklápíme je ještě teplé
  • Náplň dáváme do košíčků až po jejich úplném vychladnutí

Kefírový koláč se švestkami

Ingredience:
2 dílky Hera (100 g)
250 ml kefír
300 g hladká mouka
200 g cukr krupice
300 g švestky
2 vejce
1 prášek do pečiva **

Postup:**
Kefír nalijeme do mísy a vmícháme cukr, rozpuštěnou Heru s moukou a práškem do pečiva. Přidáme 2 celá vejce a vypracujeme řídké těsto. Plech s vyšším okrajem vymastíme, vysypeme hrubou moukou a nalijeme na něj těsto. Povrch uhladíme a poklademe na něj na malé kousky nakrájené švestky a dáme péct.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: na 250 °C pečeme asi 30 minut
Počet porcí: 16 kusů

**

Tipy a inspirace:**

  • Kefír můžeme nahradit zakysanou smetanou Rama Cremefine zakysaný krém
  • Švestky můžeme nahradit i jablky, hruškami, nebo meruňkami
  • Při přípravě těsta dbáme, aby všechny suroviny, které budeme míchat dohromady, měly stejnou, ideálně pokojovou teplotu.

zdroj: "www.hera-peceni.cz
":[http://www.hera-peceni.cz]

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek