Radinin Ozdravníček č 3

Radina  Vydáno: 15.12.04

Dobrý den emaminky.
Tak se po dlouhých 14 dnech hlásím ke svému deníčkovému počinu. Celou tu dobu od minulého deníčku jsem přemýšlela nad tím jakou formou ? přijatelnou pro široký okruh lidí, jej mám napsat. Přiznám se, že opravdu nevím. Dnes mi padnul do oka krásný citát, který mě donutil k zamyšlení po dnešním obědě, kuřeti s americkými bramborami: dobré jídlo je takové, po kterém je ti líp než před ním. (což po tom dnešním jídle opravdu nebylo). Moje tělo si říká spíš o stravu typu musli, ořechy, ryby, rýže… .

Občas to poruším a pak je mi ouvej jako dnes a já se pak ráda vracím ke svým oblíbeným semínkám. Mezi oblíbence patří také manle a to mi připomíná, že jsem vám slibovala pár receptíků na zdravá mléka. Některé jste se minule ptaly na mléko sójové. I na sójové mléko se vyskytují alergie, hlavně u dětí a údajně rychleji než alergie na mléko kravské. Věda v současné době prověřuje, proč tomu tak je, příčinou by mohly být právě nesprávně odhadnuté koncentrace díky tomu, že mají práškovou formu, ale žádné oficiální výsledky dosud nebyly zveřejněny, nebo mi to aspoň není známo. Nabídnu vám pár receptů, jak zdárně obejít mléko kravské, kozí i sojové. Na první z nich potřebujete mandle nebo kvalitní sezamová nebroušená semínka. Kvalitní nežluklý sezam poznáte pouze tak, že když semínka pokousáte, nesmí mít nahořklou příchuť. Některé knihy o zdravé výživě nabádají, že si můžete klidně v supermarketu otevřít balíček se semínky a ochutnat… K tomu jsem opravdu odvahu nenašla a na tomto poli jsme experimentátorem metodou pokus-omyl a mám svoji ověřenou kvalitní značku. Semínka pak stačí propláchnout a nechat volně uschnout na utěrce. Oschlá semínka pak namixujete na prášek a 1 ku 2 s vodu krátce povaříte s přidáním pár zrníček soli. Pro řidší mléko přidáte více vody. Já osobně jej po uvaření doslazuji medem. Toto mléko se používá pouze v malých dávkách? říkám tomu mandlové presso. Jeho účelem není vypít půl litru za den, ale doplňovat jím živiny pro tělo. Upozorňuju, že není nijak levné, hlavně to mandlové. Dalším z řady zdravých mlíček je mandlovo-mrkvové: mandle opět oloupáme, namixujeme spolu s několika mrkvemi až z toho vznikne hladká směs, přidáme trochu vody, propasírujeme a podáváme buď vlažné nebo mírně přihřáté. Tohle mléko má nádhernou optimistickou barvu a málokteré dítě ho odmítne, zvláště mírně ohřáté je pro děti ještě lépe stravitelné. Díky mandlím má vysoký obsah bílkovin, minerálů, vitamínů, tuků a sacharidů a mandle navíc patří k nejstravitel­nějším ořechovinám (jako jediné mají pro tělo zá:,–(itou reakci, takže pokud se snažíte o odkyselení organismu v rámci nějaké diety, pak neslaďte kyselotvorným medem!). Díky přidané mrkvi obsahuje vitamíny A, B2, E, K a C. Občas jsem zkoušela přidávat místo medu na doslazení předem namočené datle, takže pokud nehledíte na to, že datle jsou vzhledem k podnebí kde rostou, pro nás ne zrovna 2× vhodné, můžu je pro dochucení fakt jenom doporučit. Ale opatrně s nimi, jsou příliš sladké. Dalším mlékem z řady je obilné mléko o kterém říká makrobiotička Wieke Nelissenová (má 5 dětí kdy i v těhu byla makrobiotička, její děti nikdy nepily mléko a vnukové prý také ne a všichni jsou odchováni na obilném mléce), že člověk jiné, než obilné mléko nepotřebuje! Takže Obilné mléko(nemám odzkoušeno, pouze předávám recept z její makrobiotické kuchařky): ryže Natural a kroupy č. 10 v poměru 1 : 1, + 5% z toho některá luštěnina (fazole, loupaný hrách nebo čočka? jednotlivé druhy střídat), 5% z celkového množství ingrediencí by měla pro děti do 6 měsíců tvořit místo luštěnin neloupaná sezamová semena, pro děti od 6 měsíců výše se může přidat malý kousek řasy Kombu. Všechno se společně namáčí až v 10-ti násobku vody, nejlépe přes noc, pak se vaří v tlakovém hrnci zhruba 60 minut do měkka. Uvařené ingredience se pak propasírují a mléko se může dochutit obilným sladem aby bylo sladké jako mléko mateřské. U dospělých stačí pouze pomixovat a nepasírovat. Používá se samotné nebo se přidává do obilné kaše. A proč jsem ho nezkoušela? Tento receptík mám teprve pár týdnů a bojím se těch luštěnin vzhledem k tomu, že stále plně kojím. Napadlo mě nechat si je naklíčit, jako ostatně všechny luštěniny, které teď připravuju, no uvidíme. Z vlastní zkušenosti bych chtěla upozornit, že u nás máme teď utrum i s mandlemi, po kterých má naše Betý obrovské větry! Ráda bych přidala zkušenost z řasou Kombu: nedávejte ji do jídel syrovou, osvědčilo se mi vhodit ji na pár vteřin na rozpálenou litinovou pánvičku a opražit ji. Jde pak hezky nadrobit jako koření. Akorát to dost smrdí po bytě. Pokud se vám bude zdát spálená, nevadí to, měla by tak i vypadat, jenom mi nejde na rozum jak tam můžou zůstat ty živiny (ono jde v podstatě o minerály a ne o vitamíny, tak asi jo). Akorát je mi proti srsti dávat to? spálené? miminku, takže naší holčičce to asi pražit nebudu.
Dalším receptem je mléko rýžové, které je vhodné jako náhrada mateřského mléka, když maminka nemůže kojit a nebo v případě aftů či dětské moučnivky: šálek hnědé celozrnné natural rýže, šálek sladké hnědé rýže (druh kulaté rýže), 20 šálků vody a amasake (osobně neznám) nebo rýžová sladinka na vylepšení chuti. Rýži namočíme v pramenité vodě a pamalounku přivedeme do varu. Na mírném plameni pováříme něco přes 2 hodiny, scedíme (to, co nám zůstane v sítku nechávejte jako základ pro výborné palačinky), mléko doslaďte sladinkou z rýže. Pije se vlažné. Pro miminka se do tohoto mléka nepřidává sůl, ale právě řasa Kombu nebo Wakame.
U mléka ze sezamových semen vám můžu doporučit zaměnit je občas se leněnými semínky? s těmi ale opatrně v těhotenství, uvolňují a rozmělňují čípek a jsou dobrá až k usnadnění porodu.
Tolik teda k náhražkám mléka. A teď ještě pár slov k tomu, jaké mléčné výrobky jsou vhodné. V každém případě, pokud si už mléčné výrobky nedokážete odříkat, pak kupujte ty, které jsou kysané. Pokud ještě lépe, pak hleďte na to, aby na obalu bylo uvedeno kysání s použitím bifidogenních kultur Acidophilus a nebo Bifidus, což jsou pravotočivé mléčné kyseliny obsažené také ve všech výrobcích které jsou fermentované přírodní cestou (více info je o nich v knize J. Průchové Pravda o mléce). Mám na mysli kysané zelí, žampiony… Výborné jsou všechny druhy kysané zeleniny jejichž kořeny jsou v Číně a u nás se jim říká pickls. Když k tomu přidáte různé druhy past miso, pak jste na výborné cestě v úpravě zažívání. Možná některé z vás se pokoušejí poléčit si střevní mikroflóru přípravkem Laktobacilu. To je ale původem živočišná mléčná kyselina, stejná? tedy levotočivá? jako kyselina mléčná. Nebudu už dál hanět mléko a výrobky z něho. Snad vám postačí dnešní článek, který je zároveň návodem na schůdnou cestu jak přežít bez klasického kravského mléka a být zdravá. Konkrétní námět na další deníček ještě nemám, ale určitě to bude něco co vás bude zajímat.
A jako bonus vám připíšu jednu mňamku: Připravte si dvě jablka a šálek namletých oříšků kešu, všechno to dohromady umixujte na hladkou pastu, přidejte přírodní vanilku nebo karobový prášek (vypadá to pak jako čokoláda). Pro řidší konzistenci přidejte trochu jablečné nebo citronové šťávy a nalijte si to na musli nebo opražené ovesné vločky. Já jsem strašná mlsalka a tohle je to pravé OŘECHOVÉ =o)))))
Takže dobré a zdravé chutnání
Za případné chyby v textu se moc omlouvám, ale hledám čas mezi kojeními a využívám chvilky kdy Bětka spinká
 Radka

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 5.0 bodů
 Váš příspěvek
 
Anonymní  16.12.04 08:50

Ahoj Radino.
denicek je opet hodne zajimavy,hned jsem si to vytiskla.celej tyden jsem cekala na tenhle denicek,konecne je uz tu.Moc dekuji.Radino prosim te mohla by jsi mi poradit kterou literatutu pouzivas nemyslim o mleku,ale o zdrave vyzive.Jestli by jsi vedela nejakou dobrou knihu,budu moct vdecna kdyby jsi mi ji napsala.Pises,ze varis z naklicenych lustenin,ja vubec nevim jak to pouzivat.Chtela bych kucharku se zdravou vyzivou,ale nevim jakou koupit.Bohuzel nemuzu jit do obchodu,protoze nejsem v CR,tak bych byla rada kdyby nekdo poradil.Misa{cis­lo1}Minule jsme tu byli dve se stejnym jmenem,tak abys vedela ktera pise.

 
ajka
Zasloužilá kecalka 751 příspěvků 16.12.04 20:06

Ahojky Radino,

díky za skvělý deníček. Já jsem si teď koupila sušené syrovátka. Teta to používá místo mléka na vaření, pečení i na pudinky. Máš s tím nějakou zkušenost?? Je to podle tebe opravdu tak zdravé jak píšou??
Osobně teda bez mléčných výrobků nevím nevím. Jím hlavně bílou Hollandii. Ale sýry mám taky ráda, ale uvidíme. Všechno chce svůj čas.
Ještě mi není úplně jasné, pokud někdo nejí absolutně žádné ml. výrobky na co si musí dát pozor. Co přesně musí jíst aby nahradil to co mu dávají ml. výrobky?

Díky za odpověď i deníček.

AJKA, Lenička a Lukášek

 
Radina  16.12.04 22:39

Ajko, to co jsem psala, to jsou dostatečné náhražky za mléko. Mléko není nenahraditelné. Jde jenom o to pochopit, že vápník z mléka není tak lehce vstřebatelný jako z neživočišných zdrojů. Levotočivá kyselina mléčná je ta, která „lepí“ stěny střev. Kyselina pravotočivá - mléčné kvašení je dobrá pro střevní mikroflóru. Tuky obsažené v mléce a másle nejsou pro organismus potřeba, můžeš je nahradit olivovým olejem. Pokud bys stála o tu živočišnou mastnotu, pokus se udělat si máslo ghí. Je to tuk, který se připravoval původně v buvolího másla. V našich podmínkách se dělá z čerstvého másla, které necháš na velice mírném ohni rozpustit a nijak do toho nesmíš zasahovat. Asi po půl hodině se začně mléčná složka na hladině škvařit a hnědnout. Tu pak sebereš a zneškodníš a zůstane ti čistý máslový tuk, který sliješ do skleněné misky s poklicí nebo do smaltovaného hrnku. V indii se uchovává při pokojové teplotě a tak se také konzumuje, v našich podmínkách v lednici vydrží i rok. Několikrát jsem se pokoušela ho konzumovat místo másla, ale mne to prohání… . V ajurvédě se používá na mazání těla před koupelemi (nerada bych do toho zasahovala, ale už mockrát mě napadlo, jaké by asi bylo vyzkoušet to pro tvoji dcerku?), jako součást klistýrů, maska na vlasy a také k běžné konzumaci. Já ho používám v nezbytných případech k zasmažování polívek nebo když vařím rýži. Voní to lehce po oříškách, na tu chuť si člověk musí zvyknout. Mně to zas kecá. Takže jednoduše. Co je v mléku? Vápník, tuky, voda. Koukni nahoru co všechno je v těch „náhražkách“. Ajko, já jsem v některém deníčku četla na co všechno je Lenička alergická a jsem z toho dost paf. Já tě strašně obdivuju jak to zvládáš? Vážně si neumím představit jak vaříš a vybíráš vhodné kombinace jídel, jak třeba chodíš nakupovat a malá chce něco koupit a ty jí to prostě koupit nemůžeš. Zkoušela jsi toho p. Dvořáka? Je fajn že máte výsledky z té elergologie, to by pro něho byla také užitečná informace. Jo, prosímtě, mohla bys mi napsat název toho intimního gelu od Hádka, Myslím že jsi to doporučovala před pár měsíci v některém deníčku.
 Radka

 
Radina  17.12.04 12:39

ahojka Míšo. Skoro to vypadá, že jsem odpověděla Ajce a na tebe jsem zapomněla, ale není to tak, Šílí nám internet a včera se mi nepodařilo poslat ti odpověď.
S těma knížkama je to těžké. Už jsem jich dost přečetla, hodně informací beru z internetu a pak si vybírám to, co mi sedí k životnímu stylu, co se líbí malému a co mě neomezuje. Ne všechno co vařím je zdravé, ale snažím se přizpůsobovat všechny zdravé recepty chutím naší rodiny. K těm klíčeným semínkám ti povím tolik. není na tom nic těžkého, proprané luštěniny (čočku nebo fazolky, fazolky azuki, hrách.....) namočím do misky s vlažnou vodou. První dávku vody po 4 hodinách sliju (je to nutné, protože do první namáčecí vody se uvolňují látky, které „konzervují“ semínka aby mohla při dobrých podmínkách začít klíčit a tyto látky nejsou pro tělo vhodné), luštěniny properu a vysypu na tácek. Tak je nechám 3 dny nasávat a dolévám čistou vodu. Po těch 3 dnech je propláchnu a normálně z nich vařím. Má to výhodu že jsou uvařená o moc rychleji a nejsou tolik nadýmavé, takže si je v rozumné míře dopřávám i při kojení. v zimě u nás ve velkém množství klíčí taky cibule - zelené „hnojení“. Přestože jsem bývala chudokrevná, tak vloni jsem si jí vylepšila krev natolik, že jsem nemusela užívat železo ani v těhotenství! To kdybych věděla u prvního mimča… =o)))
Ještě se vrátím k těm knížkám. Hledej všechno pod názvy Makrobiotika, Makrobiotická kuchařka, vegan, vegetarian - na netu najdeš pod těmito názvy další spousty odkazů na jiné servery se zdravou výživou a pak si vybereš recepty podle toho co doma máš, případně dokoupíš co tě zaujme.

 
ajka
Zasloužilá kecalka 751 příspěvků 17.12.04 20:22

Ahojky Radino,

díky za odpověď. Od Hadka to byl krém a ne gel. Jmenuje se Intisan. Jsem s ním velice spokojená. Nepoužívá se jen na intimní oblast třeba před vstupem do bazénu, ale je i na pooperační jizvy (i nástřih), na odřený nos při rýmě, na koutky a taky na hemeroidy. Možná i další věci, toto je co si pamatuju.

S tou Leničkou jsi to asi špatně pochopila. Ty potraviny jsou alergie zkřížené, které často ten druh co jí zjistili vyvolávají. V lednu jdeme na další testy na kravské mléko a pak se bude aspoň doufám pokračovat. Pořád doufám, že ten výpis nebude všechno pro Lenku, protože to opravdu nevím co by jedla. Problém je, že prý pojišťovna hradí jeden test za čtvrt roku, takže je to zdlouhavé. Musím zjistit jestli to není u jiné než VZP lepší. U pana Dvořáka jsme zatím nebyli. Teď máme za sebou první návštěvě u homeopata v Kroměříži (pan Kreml). Určitě bych ti dala vědět.

Nemáš náhodou zkušennost s tou syrovátkou??

AJKA

 
Radina  17.12.04 21:22

V Kroměříži je jeden můj „spolužák“ ze shiatsu - Dvořákova škola. Měli byste ho při ruce.
O té syrovátce jsem slyšela něco málo v telce, ale to mě nijak neočarovalo. jednak ta prášková forma a asi díky školce, kde nám něco podobného nutili, to ve mně vzbuzuje nelibé pocity, takže musím říct, že jsem ji nezkoušela a nemám to ani v plánu. Jenom moje babička si ji dávala na obličej a má doteď pěknou pleť.

 
Mysak1
Kecalka 157 příspěvků 17.12.04 21:24

Ahoj Radino,
tak jsem z toho jakasi spatna protoze zacinam mit chaos. Ja mela pocit ze kefir je ten nejlepsi mlecny produkt ktery existuje a ted tady ctu ze ma v sobe nejake levotocive kyseliny, ktere lepi streva, protoze obsahuje lactobacily krome jineho. Prosimte muzes mi blize vysvetlit jak to teda funguje v praxi s tema tocivyma kyselinama, jak vznikaji a co teda ten kefir!!!! Diky.

 
Anonymní  17.12.04 21:47

Ahoj Radino,
jak tak vidim,tak anonimkam se neodepisuje no nic.Tak ti aspon popreju hezke Vanoce a stejne jsem rada,ze pises velice zajimave a poucne denicky.Stastne a Vesele.Misa1

 
Radina  17.12.04 22:22

Pravotočivá kyselina mléčná je přirozená a fyziologická, vzniká při dlouhodobém přirozeném kvašení bez přidání jakýchkoliv laboratorních kultur, které najdeme běžně v jogurtech, je součástí látkové přeměny člověka a podporuje přirozené trávicí procesy. Levotočivá kyselina mléčná se látkových přeměn v těle neúčastní, je málo odbourávána a musí ji vylučovat ledviny. Kultury AB (acidophylus a bifidus) obsahují převážně kyselinu pravotočivou a v těchto produktech žijí bakteriální kultury, které žijí symbioticky s organismy obsaženými přirozeně ve střevech lidí, takže je posilují a nezatěžují ledviny. Navíc AB produkty by neměly být slazené cukrem, pokud je chce někdo používat jako podpůrný lék při polyartritidě, kollitidě, u lupénky, nebo třeba při problémech s kvasinkami (výtoky). Takže kefír klidně, ale pro zdraví nemá valný efekt.

 
Radina  18.12.04 12:44

Míšo, v pátek jsem ti posílala po poledni odpověď. Já ji tam mám načtenou, ty ne? fakt nám to nějak blbne.

 
Anonymní  18.12.04 12:55

ahoj Radino,
dneska jsem si sla cist denicky a tvoje odpoved tady je,ale pred tim nebyla.No nechapu to.Moc ti dekuji,Prave az pojedu domu,tak jsem se chtela podivat na knizky Makrobiotika,take makrobiotika s varenim morskych ras.nevim presny nazev.Jeste jednou dekuji,no a ja se jdu balit zitra letim tak se mejte doma vsichni hezky a s tvou Betynkou hezke PRVNI vanoce.Zdravi misa

 
Anonymní  18.12.04 12:58

To je divne chtela jsem si tvou odpoved precist jeste jednou a uz zase tu neni.asi to blbne.Misa1

 
Anonymní  18.12.04 13:13

Radino omlouvam se to mi asi blbne v hlave,ja nevim ,taky je mozne,ze jsem to prehlidla no tak cau

 
Anonymní  18.12.04 19:09

Milá Radino,
nechápu, co to tady propaguješ za slátaniny, po přečetení tvého deníčku jsem málem poblila klávesnici, kdyby sis radši dala kus bůčku, tak se ti to možná v hlavě srovná! Zrní zobou většinou slepice…

Kamila

 
Anonymní  18.12.04 21:29

Klidně si blinkej, Kamilko, hlavně když to nebude do mojí klávesnice. Já mám bůček moc ráda, ne tak už můj žlučník. Možná bys sis ty naopak mohla zobnout něco slepičího.
 Radka

 
Oxana
Kecalka 135 příspěvků 19.12.04 17:33

Ahoj Radinka!
Konečne som našla to,čo som hľadala už mesiac na nete.Konkrétne ryžové mlieko.veľmi sa mi páči,že sa niekto venuje aj takýmto veciam ,nielen bôčikom je človek živý,však.Chcem sa spýtať na tú sladú hnedú ryžu: ja poznám Basmati,divokú čiernu,ale žiadnu sladkú som nenašla.Nevieš o tom niečo viac.Ja nechcem dať decku mlieko,mne nerobí vôbec dobre,takže som rada,že existujú aj alternatívy.Ešte raz ďakujem pekne,veľmi si ma potešila.Teším sa na odpoveď ,alebo napiš mail.O.

 
Anonymní  20.12.04 08:31

Oxano, abych pravdu řekla, já to nijak nezkoumala, jestli je ta kulatá ráže sladká. Ve zdravé výživě jsem řekla, že chci sladkou kulatou rýži a paní mi ji položila na pult. Něměla jsem to pro miminko, tak jsem na to nehleděla. Pokouším se najít na netu informace o tom, jak dlouho se rýžové mléko může uchovávat v lednici, nebo jestli je možné ho i mrazit a také nic nemůžu najít. až naší Bětce přestane moje mléko stačit (doufám že ne), chtěla bych jí dávat právě to rýžové, ale neumím si představit vařit to každý den. pokud k tomu nic nenajdu, pak ho budu muset dělat každý den - to ale není zas tak zlé. Jsem ráda, že jsi našla aspoň pár užitečných info u mě, protože už kdyby jsi byla jediná, pak to má smysl. A bůčkoví praktici ať se jdou zahrabat =o)
 Radina

 
Anonymní  20.12.04 18:22

Ahoj Radino,
Vzdy se zaujetim si ctu Tvuj denicek - vetsinou souhlasim, jen co se tyce onoho ghee - moc nedoporucuji, je velice totiz vysoky na cholesterol.
Ja jsem take experimentovala s ruznymi mleky, nejvic mi asi chutna ryzove - ovsem kupovane, na osobni vyrobu jaksi nemam cas.
Jak se rika vseho s mirou - ja jsem pred par mesici totalne vy:,–(ila syry a jine mlecne vyrobky, ted o vikendu jsem mela kousek tvrdeho syra a jsem cela osypana - proste spatna reakce. Rada bych se o vsem vice dozvedela, jen ten cas na kuchteni vsech tech seminek mi chybi. Co se tyze uzivani morskych ras - vrele podporuji - s chuti do toho. Ziju v Irsku a dost casto si tady mistni ( ci japonske rasy kupuji), vetsinou je pridavam do ruznych ‚co dum dal‘ smesi ( napr crevena cocka, rasy, rajzata, papriky, cesnek ..... fantazii se meze nekladou) nebo do miso polevek, co je ovsem take uzasne, je udelat slany strudl s rasama,,, mnam.

Uz se tesim na tve dalsi tema

Marie

 
kostka
Kecalka 405 příspěvků 20.12.04 21:50

Ahoj Radko.

díky moc za deníček s recepty. Mandlové mléko jsem hned vyzkoušela, mně chutnalo a manžel nemohl vykoumat, z čeho že to je-hádal tvaroh :-).
Blinkacími poznámkami a radami o bůčku (taky mi chuťově nevadí, jen se špatně tráví, tak proč ho vlastně jíst) se nenech otrávit, komu není shůry dáno… Těším se na nový deníček - ozdravníček.
Měj se hezky a prožij spolu se svou rodinkou co nejkrásněji vánoce.

Hana

 
asterixka
Nováček 5 příspěvků 26.07.06 21:44

ahoj všichni,

Jak přesvědčujete své blízké o tom že miminku nebudete dávat sunar, který dávali všechny generace a dává ho 99% naší generace?. Jednou jsem to řekla před tchýní a určitě to nepochopila. .. Je mi to blbý ale asi jim řeknu že sunar dávám. A když budou hlídat tak sunar vyměním za sojové koj. mléko. … Nebo mi poradte jak to děláte vy?

Vložit nový komentář