Reakce na upozornění na éčka

stefinka  Vydáno: 19.07.03

Vyjádření odborníka:

Je pravda, že některá éčka mohou být pro určité lidi nebezpečná, a sice v tom smyslu, že u nich mohou vyvolat alergickou reakci. Alergickou reakci ovšem může vyvolat u susceptibilních lidí řada potravin, napr. liskové oříšky, mléko, rybí maso, dary moře, atd. a přitom o nich nikdo neprohlašuje, že jsou životu nebezpečné, i když pro lidi na ně alergické životu nebezpečné být mohou. Když byli odborníci z Düsseldorfu otázáni na autorství šířené zprávy, velice je pohoršilo, že si někdo dovolil zneužít jejich kliniku jako autora toho blufu. Pokud máte hlubší zajem o přidatné látky, na stránce http://www.szu.cz/…eg/ekody.htm je seznam látek povolených v ČR vyhláškou min. zdravotnictví č. 53/2002 Sb.

Dále na stránkách http://www.uzpi.cz/…s-zivpuv.htm,
http://www.uzpi.cz/…pris-gmo.htm, http://www.uzpi.cz/…-Alergie.htm najdete éčka, která mohou být živočišného původu, pocházet z geneticky modifikovaných organismů, a proto z etických či náboženských důvodů pro některé spotřebitele nepřípustné, anebo mohou být pro některé lidi alergenní, proto si na ně musí dát pozor hlavně alergici. (Tyto stránky byly vytvořeny v roce 2001, kdy ještě platila v nich uváděná vyhlaška min. zdravotnictvi).

Platné právní předpisy pro aditiva

Vyhláška č. 52/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví požadavky na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu.
Vyhláška č. 53/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků.
Vyhláška č. 54/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek.

Identifikace číslem E znamená kód, pod kterým je přídatná látka označována v mezinárodním číselném systému. Je to tedy číselný kód E je kód, pod kterým je přídatná látka označována úplně stejně na celém světě. Podobný je číselný systém má Evropská unie i INS Codex Alimentarius, který vychází ze systému EU.
Přítomnost látek přídatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy.

Mgr. Tatiana Oldřichová Ústav zemědělských a potravinářských informací
 www.uzpi.cz

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 1.0 bodů
 Váš příspěvek
 
alice01
Ukecaná baba ;) 1461 příspěvků 19.07.03 10:42

Ahoj Stefi, chtěla jsem Ti napsat osobní zrpávu, ale Zdeněk to nově nastavil a já Tě nemůžu rychle najít.

V jakém oboru jsi prosím pracovala?

Alice

 
stefinka
Ukecaná baba ;) 2304 příspěvků 27.07.03 09:28

Počítače, ale po šesti letech mateřské (mám ještě dva a půl roku před sebou) na to můžu zapomenout. Jinak mnoho oborů a mnoho zájmů, některé časem nabývají vrchu :-).

Vložit nový komentář