Recenze: Hubneme s rozumem v praxi - nejlepší recepty

Šárka  Vydáno: 27.07.07

Sledujete diety a hlídáte každé sousto navíc? Stopněte to, nemá to cenu. Je tady pomocník, který ví, jak na to. Jde totiž o to nic si NEZAKAZOVAT a vytvořit si vlastní jídelníček, který Vám bude chutnat. A hlavně u toho vydržet.

Jak na to konkrétně poradí nová kniha Ivy Málkové a Jaroslavy Štochlové Hubneme s rozumem v praxi - glykemická kuchařka. Obsahuje mnoho konkrétních tipů na snídaně, svačiny, obědy a večeře i sladkosti. Hlavní částí knihy jsou výborné recepty pro celou rodinu, které mají spočítanou energetickou hodnotu a živiny.

Skvělé je zejména to, že snídaně a hlavní jídla (lze volně zaměňovat za oběd a večeři) mají přesně tu hodnotu a složení, které je výhodné pro hubnutí a udržení váhy. Můžete tedy s klidem kombinovat podle nálady, aniž byste museli počítat kilojouly.
Je jasné, že zaměstnaná žena nemůže vařit dvě jídla denně. I s tím autorky počítají. Proto v knize nechybí rady, jak si vybrat v restauracích a jídelnách vhodné jídlo (přehled energetické hodnoty běžných jídel). Navíc obsahuje praktické tipy, co jíst, když není čas na pořádný oběd či večeři a jak zvládat sladkosti.

Není to však jen obyčejná kuchařka - čtenář zde nalezne i jiné zajímavosti, například se seznámí s glykemickým indexem potravin. Je to nový výraz ve výživě, který ovlivňuje snahu zhubnout. Správným pochopením problematiky můžeme hubnout rychleji a bez pocitu hladu - když si vybereme potraviny s nižším glykemickým indexem, půjde to lépe. Zdalipak víte, že GI ovlivňuje způsob vaření? Kupříkladu rozvařené těstoviny mají vyšší index než těstoviny na skus.

Tato barevná a přehledná publikace nabitá informacemi navazuje na první knihu Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo a je jejím logickým pokračování - nyní si teorii ukážeme v praxi. Toto předsevzetí autorky bezezbytku splňují.

Hubnutí s rozumem je krédem společnosti STOB (Stop obezitě), kterou autorka založila již před 15 lety a která pořádá kurzy hubnutí po celé ČR. Vychází z teorie, že při hubnutí je důležitá psychologická stránka (odměnit se i za malé pokroky, mít silnou motivaci, uvědomit si nevědomé přijímání potravy (například při stresu, pro umocňování pohody), překonávání nástrah civilizačních pastí (toxické prostředí - reklamy a sladkosti, fast foody, málo pohybu) a sledování příjmu a výdeje energie. Jak jistě víte, zázraky se nedějí, a to ani tam, kde bychom si to moc přáli. Kouzelná pilulka na snížení hmotnosti není. Ale hubnutí s rozumem nemusí být nepříjemné, když máte správnou inspiraci. A funguje!

****
Nejlepší recepty:

Pohanka se zeleninou a grilovaným kuřecím masem

****  ****
1480 kJ, B30 g, T12 g, S 31 g, chol 70 mg
B 34 %, T 30 %, S 36 %
pohanka35 g- 520 kJ
masový vývar5 g- 50 kJ
rostlinný olej5 g- 190 kJ
cibule10 g- 20 kJ
mražená zeleninová směs150 g- 180 kJ
kuřecí grilované maso100 g- 520 kJ
sůl, mletý pepř

Pohanku propláchneme, zalijeme vývarem, osolíme a uvaříme podobně jako rýži. Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme zeleninovou směs, ochutíme a necháme dusit. Pohanku zamícháme se zeleninou, podáváme s grilovaným kuřecím masem.

Kuřecí roláda s bylinkami a kozím sýrem, těstovinová hnízda

**

**1420 kJ, B34 g, T7 g, S 34 g, chol 84 mg
B 41 %, T 18 %, S 41 %
kuřecí prsa100 g- 460 kJ
bazalka, pažitka - 10 kJ
petrželová nať - 10 kJ
kozí sýr25 g- 270 kJ
citronová šťáva15 g- 30 kJ šalotka15 g- 20 kJ
bílé víno 30 ml - 70 kJ
protlak20 g- 90 kJ
hlávkový salát40 g- 30 kJ
hrášek s karotkou30 g- 50 kJ široké nudle25 g- 380 kJ ( tzv. hnízda)
nové koření, bobkový list, náhradní sladidlo

Z kuřecích prsou připravíme tenké plátky. Ty osolíme a opepříme. Ze sýra, citronové šťávy a bylinek připravíme nádivku, kterou potřeme plátky masa. Potřené maso zabalíme do rolády a v alobalu dáme vařit.
Na omáčku svaříme ve víně šalotku, koření a vmícháme protlak, pak odstavíme z plotny a po mírném vychladnutí dochutíme náhradním sladidlem, pepřem a solí.
Jako přílohu můžeme podat vařená těstovinová hnízda, na talíři obložíme listy hlávkového salátu a mírně podušenou zeleninou nebo zeleninou připravenou v páře.

Zapečená zelenina s parmezánem

1430 kJ, B18 g, T14 g, S 36 g, chol 21 mg
B 21 %, T 36 %, S 43 %
kedlubna200 g- 270 kJ
mrkev100 g- 190 kJ
cuketa200 g- 150 kJ
zeleninový vývar ½ kostky - 50 kJ
Perla na vaření10 g- 260 kJ
hladká mouka5 g- 70 kJ
nízkotučné mléko 100 ml - 150 kJ
strouhaný parmezán15 g- 250 kJ
kerblík nebo libeček pol. lžíce - 40 kJ
sůl, mletý pepř

Zeleninu omyjeme, kedlubny a mrkev oloupeme, cuketu osušíme a vše nakrájíme na tenké plátky. Zeleninový vývar v kostce rozředíme vodou, přivedeme k varu a nakrájenou zeleninu v něm povaříme cca 5 minut, vyjmeme ji a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme část tuku, přidáme mouku a za stálého míchání na mírném ohni přilijeme vývar a mléko, vše provaříme. Ochutíme solí, pepřem a na jemno posekanou natí z kerblíku. Zapékací misku vytřeme zbytkem tuku, navrstvíme na ni povařenou zeleninu, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem a v troubě zapečeme. Před podáváním posypeme kerblíkem nebo ozdobíme větvičkou libečku.

Gratinované žampiony se špenátem a bramborami

**

**1520 kJ, B26 g, T13 g, S37 g, chol 30 mg
B 28 %, T 31 %, S 41 % žampiony150 g- 230 kJ čerstvý špenát200 g- 280 kJ
olej5 g- 190 kJ
cibule15 kg- 30 kJ
tvrdý sýr40 g- 440 kJ česnek3 g- 10 kJ
petrželová nať5 g- 10 kJ
brambory100 g- 330 kJ
kmín, sůl, pepř

Špenát omyjeme a povaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájené špenátové listy, cca 3 minuty podusíme a ochutíme v soli rozetřeným česnekem. Žampiony očistíme, odlomíme nožičky, které nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme strouhaný tvrdý sýr, petrželovou nať, ochutíme solí a pepřem a směsí naplníme žampionové kloboučky. Ty dáme do teflonové misky a v mikrovlnné troubě zapečeme. Podáváme s vařenými bramborami.

Kuřecí salát s ovocem

**

**1500 kJ, B27 g, T11 g, S 37 g, chol 86 mg
B 31 %, T 27 %, S 42 %
vařené nebo pečené kuřecí maso100 g- 520 kJ
ananas50 g- 110 kJ
konzervované mandarinky50 g- 130 kJ
nasekané mandle3 g- 80 kJ
koňak 10 ml - 90 kJ
kečup 1 lžíce - 70 kJ
citronová šťáva 1 lžíce - 30 kJ
majonéza light10 g- 200 kJ
sůl, cukr, pepř a sladká paprika. .

Pečené jablko s čokoládovou náplní

**** 

****
1000 kJ, B9 g, T10 g, S 28 g, chol 3
B 15 %, T 37 %, S 48 %
jablko 1 velký kus - 380 kJ
sekané vlašské ořechy10 g- 280 kJ
hořká čokoláda10 g- 220 kJ
tvrdý tvaroh20 g- 120 kJ

Omyté a osušené jablko opatrně zbavíme jádřince a dáme na plát alobalu. Čokoládu a ořechy nasekáme na kousky, tvaroh nastrouháme na hrubém struhadle, vše promícháme a lžičkou naplníme jablko. Plátem alobalu jablko zabalíme, aby při pečení nevytékala šťáva, a dáme na 15 minut zapéct do trouby.

Gratinované broskve

**

**1000 kJ, B15 g, T7 g, S 29 g, chol 0
B 25 %, T 26 %, S 49 %
broskve200 g- 440 kJ
bílek 3 ks - 210 kJ
loupané mandle10 g- 260 kJ
máslo3 g- 90 kJ
umělé nekalorické sladidlo

Broskve omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na plátky. Z bílků ušleháme šlehačem pevný sníh, do něho zašleháme 2 lžíce teplé vody, osladíme tekutým sladidlem. Teflonovou formičku předem vymažeme špetkou tuku, naplníme sněhem a plátky broskví, posypeme sekanými mandlemi a dáme cca 15 minut zapéct. Během pečení přikryjeme alobalem, aby povrch příliš neztmavl.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 1.0 bodů

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek