Recenze: KUCHAŘKA „ZPÁTKY DOMŮ"

Šárka  Vydáno: 26.05.07

Obě knihy „Šéfkuchaře bez čepice" Jamieho Olivera u zdejších milovníků jídla zabodovaly, původní česká lifestylová kuchařka se však na českém trhu objevuje vůbec poprvé. Vydavatelství Smart Press se rozhodlo pro velkorysou investici a vydalo se stejnou cestou, jakou dnes v zahraničí vznikají nejprodávanější tituly: náročné knihy "food celebrit” typu Nigely Lawson, Hugh Whitensthala nebo Tary Ramsey, knihy s osvědčenými a vyzkoušenými recepty a se skvělými fotografiemi.

  

Hanka Michopulu: Kuchařka Zpátky domů

Pevná vazba, 240 stran, 399 Kč

Vydalo nakladatelství Smart Press

www.smartpress.cz

Je to cesta, která si žádá nadšení, tým profesionálů, hodně času a taky hodně peněz. A samozřejmě tvář, která knihu "nese” a vypráví nějaký reálný osobní příběh.
V případě Hanky Michopulu je to příběh o návratu domů. Přerušila kariéru šéfredaktorky lifestylového časopisu a vrátila se tam, kde jí kdysi bývalo nejlépe: k dětem a do kuchyně. Může ale domácnost moderní ženě stačit ke štěstí? Bere nám vaření čas, nebo se tím, že nevaříme, o čas připravujeme? I o tom je Kuchařka Zpátky domů…
Především však představuje téměř stovku pečlivě vybraných a vyzkoušených receptů pro různé příležitosti: víkendové snídaně, slavnostní večeře, vaření na dovolené, narozeninové pečení. Provází čtenáře od nákupu kvalitních surovin až po výsledek - spokojené chvíle. Je to kuchařka pro lidi, kteří žijí a pracují v české realitě třetího tisíciletí.


****
Příběh za knihou
Kniha vznikala dva roky. První rok autorka vybírala recepty, nakupovala suroviny, vařila a zkoušela a pečlivě si zapisovala poznámky. Na stovku vybraných receptů tak připadlo několik set dalších, které výběrem neprošly.
Následující rok se dala do psaní a obrazové realizace projektu. Také v tomto ohledu byl postup obdobný jako v případě zahraničních kuchařských bestsellerů: Fotografie sice vznikaly pod dohledem art direktorky Lindy Hrubešové, ovšem vařilo se a fotilo v reálné lokaci, v autorčině vlastní kuchyni. To, co na fotografiích vidíte, je její vlastní nádobí, prostírání, příbory. Zároveň je používán minimální styling jídla, takže v kuchyních čtenářů budou vznikat stejně přitažlivé pokrmy, jaké jsou k vidění na fotografiích. Všechno v knize je doopravdy.
Velkým objevem kuchařky je fotograf Marek Kučera. Ač zkušený profesionál, focení jídla se do té doby soustavně nevěnoval. Je to však jeden z mála etablovaných fotografů ochotných hledat nové obzory. Angažovat ho byl trochu risk, ale už po prvním dni se ukázalo, jak moc se důvěra v jeho schopnosti vyplatila. Z dobrého módního fotografa se stal špičkový fotograf jídla. Úvodní texty jednotlivých kapitol vznikaly dílem v harmonické spolupráci a dílem ve "vzrušených diskuzích” s Mirkou Vopavovou. Společně s autorkou knihy hledaly cestu, po níž mohou čtenáři vstoupit do kuchyně a uspět. Nakonec svorně došly k názoru, že z ní musí předem odstranit všechny překážky: doporučit obchody, vychytat všechny profesionální fígle a třeba i vyjmenovat správné odrůdy jablek pro skvělý koláč.

****
Hanka Michopulu
Začínala jako vedoucí rubriky vaření v časopise Marianne. Rok pracovala jako šéfredaktorka Elle a v následujících letech uvedla na trh velmi úspěšný časopis Apetit.
V současné době má pravidelný sloupek v Lidových novinách, připravuje seriál o jídle pro časopis Reflex, provozuje webové stránky www.zpatkydomu.cz a vaří alespoň jedno teplé jídlo denně.

"":[http://www.smartpress.cz]

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 0.0 bodů

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek