recenze: Velká kniha o matce a dítěti

alice01  Vydáno: 02.04.03

Jak už to bývá ? když žena otěhotní, začne sbírat informace. Knížku Velká kniha o matce a dítěti jsem dostala. Napřed jsem byla nadšená - velké barevné obrázky, rozepsané podrobně těhotenství? Jenže jak těhotenství pokračovalo, zvědavost rostla, informace v rozmezí 4 -5 týdnů nestačily.

V sedmém měsíci se mé doktorce zdálo, že se otvírám. Proležela jsem v porodnici tři týdny s nohama nahoře. Kniha zůstala doma, ale manžel mi jí ochotně přinesl do porodnice. Listovala jsem v ní, abych se připravila, když už jsem nestihla přednášky. Nepřipravila? Pak přišel předčasný porod. V šestinedělí se vyskytl tu a tam nějaký problém. Sice jsem v knize tu a tam něco našla, jenže informace byly spíš orientační.

Na pohled je knížka velice pěkně provedená, přehledná, má řadu barevných obrázků, nechybí první pomoc, růstové grafy ani rejstřík, takže se v ní dobře hledá. Nevím jaké jsou trendy v dnešní Anglii, kniha vyšla v roce 1990, česká verze v roce 2000 a i když se uvádí, že je jedná o nové opravené a doplněné vydání, našla jsem řadu zastaralých názorů a nepřesností.

Vlasy mi vstávaly hrůzou na hlavě při četbě? Den malé Amy?. Představa nočního buzení, nedospaných nocí, nevrlého manžela mi naháněla husí kůži. A ejhle? nic z toho se nekonalo! Moje dítko v noci spinkalo, přes den po každém kojení rovněž poctivé tři hodiny. Škoda, že autorka neuvedla alespoň dva příklady, nemusela nahnat novopečeným maminkách hned od začátku strach.

Výhrady mám ke kapitole Jak zacházet s dítětem. Základní polohy zvedání a pokládání dítěte jsou velice hezky zobrazeny. Ale chybí další vhodné polohy, které maminky potřebují a v porodnici je bohužel neukáží. Základní poloha v klubíčku, která tolik pomáhá u větříků chybí, stejně tak převracení na bříško a zase zpět nebo vhodné chycení miminka ke koupání. Autorka doporučuje na nošení klokanku, od které se dnes ze zdravotních důvodů upouští. Natřásání na klíně bylo první, před čím mě na rehabilitaci a v Kenny klubu varovali, ale paní Elisabeth vesele natřásá.

Mým problémem bylo kojení. Tomu věnuje autorka 11 stránek, 10 textových s obrázky a jeden obrázek přes celou stránku. Zarazila mě věta:?Asi do čtyř měsíců budete dítě pouze kojit.? Dnes říkají odborníci jednoznačně plně kojit půlroku a pokračovat do jednoho roku nebo i déle. Ve čtyřech měsících autorka doporučuje dávat zeleninovou polévku s masem, zatímco pediatři doporučují přidávat maso až kolem šesti měsíců, odborníci na výživu ještě později. V devíti měsících autorka doporučuje kojit pouze v noci, zatímco jiné zdroje uvádějí tři jídla nahrazující kojení v jednom roce (to znamená asi 3 - 4 kojení za den)! V otázce kojení je autorka jednoznačně ve velkém rozporu s novými poznatky v oboru výživy dětí.

10 stránek věnuje autorka umělé výživě. I když jde o nové opravené vydání s úžasem jsem se dočetla pouze o dvou typech mléka? Feminar a Sunar. Jak se dalo předpokládat z předchozího? jsou ve čtyřech měsících uvedeny potraviny, které se dnes doporučují později. Tabulka odstavení kojence odpovídá trendu výživy tak asi před 15ti lety. Takže ani v tomto směru žádná oprava ani doplnění.

Líbí se mi poslední část Zdraví dítěte, která je přehledná a zahrnuje asi všechno, co by maminky měly vědět. Nenašla jsem sice ani šestou nemoc, ani bližší vysvětlení příčin ekzému (o atopickém ekzému ani slovo), ale nemůže tu být konec konců úplně všechno.

Shrnutí: Knížka vypadá velice pěkně a podá potřebné informace. Pokud nehledáte hlubší uvedení do dané problematiky, budete spokojené. Je ale zavádějící v uvádění zastaralých praktik, což může některé maminky zmást. V moderní knížce bych očekávala nějaké informace o cvičení a plavání kojenců, o programech pro postižené děti, klubech vícerčat.

Spíš než knihu kupovat bych doporučila si jí přečíst, případně od někoho vypůjčit na potřebnou dobu. Bohužel nevím o žádné jiné knize, která by v současnosti tuto knihu nahradila.

Elizabeth Fenwicková:
Velká kniha o matce a dítěti (praktická příručka o těhotenství, porodu a péči o dítě do tří let)
Vydal PERFEKT, a. s. v roce 2000
450,– Kč

webové stránky s podobnou tématikou:
těhotenství, porod, péče o dítě:
www.emimino.cz
www.rodina.cz
http://www.rodice.cz/
http://www.neonatologie.cz/
http://www.lumpik.cz/
http://www.9mesicu.cz/
http://www.doktorka.cz/
http://www.prenatal.cz/
 http://www.porodnice.com

Přirozené plánování rodičovství, měření bazální teploty, ovulace:
http://www.iham.cz/
http://prolife. cz/
http://lpp.cz/letacky.html
http://www.volny.cz/cenap/ppr.htm
 http://www.ricany.cz/…ar/rodic.htm

Kojení, výživa:
http://www.kojeni.cz
http://mujweb. cz/www/heinrich/
 http://www.stripky.cz/…/kojeni.html

Nošení v šátku:
http://www.vatanai.cz/
http://www.didymos.de/
 http://www.easycare.at/

Kluby, plavání kojenců:
http://paskvil.misto.cz/_MAIL_/
http://www.bc-kenny.cz/
http://www.babyclubplavacek.cz/
http://www.plavacek-deti.cz/
http://stripky. cz/plavacek. html
 http://www.miska.cz/plavani.htm

klub dvojčat a vícerčat:
http://www.dvojcata.cz/index.php
 http://dvojcata.webzdarma.cz/index.htm

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 5.0 bodů
 Váš příspěvek
 
Anonymní  02.04.03 07:12

Alice,

Kazda zena je jina a kazde vyhovuje neco jineho ...........bylo pro zášť a vulgárnost vymazáno !!!!! Zdenek

Tot muj nazor, ja jsem s touto knihou maximalne spokojena.

Ida

Lucko, nepodepisuj se prosí jako Šárka ani Ida !!! Zdenek

 
BDanca
Kecalka 198 příspěvků 02.04.03 07:31

Ahoj Alice,
tu knihu mám také a máš pravdu. Hodně mi tam chybí informovanost o 5 - 7 týdnu.V dalších týdnech to už není špatné, ale chtělo by to více informací. Díky za tento článek a také odkazy, hned se jdu na ně kouknout.

Pro Idu: nechápu co to tady zase je! Alice přece nikomu nic nevnucuje, je to jen její názor, tak proč tak ostře? Navíc je to hodně informovaná osoba, která má velký přehled o různých věcech a díky tomu, že má dítko, tak i o dětech. A její shrnutí: Pokud nehledáte hlubší uvedení do dané problematiky, budete spokojené. To snad mluví za vše, ne!

Daniela

 
ajka
Zasloužilá kecalka 751 příspěvků 02.04.03 08:06

Mockrát děkuji Alici za tuto recenzi. Sama jsem byla před pár měsíci těhotná. S nadšením jsem si půjčila tuto knihu. Ale také jsem v ní nenašla všechno co jsem chtěla vědět. Hledala jsem informace na internetu, v časopisech a navštěvovala kurz pro přípravu k porodu. S informacemi z knihy bych určitě nevystačila. Ale souhlasím, že tam nemůže být všechno.
Ale co se mi na této knize nelíbí už napsala i Alice. Strava a manipulace. Myslím, že spousta maminek nebyla poučena o správné manipulaci. Mrzí mě, že toto třeba neukazují v porodnici. Předešlo by se tak spustě problémů.
Každá maminka by si měla uvědomit, že to co najde v knihách nemusí být vždycky správné.

Ida Ahojky Ido, podle mě Alice nedělá nic špatného. Píše svůj názor, každá z nás může přece mít svůj názor a napsat ho.

 
Gabi2
Stálice 80 příspěvků 02.04.03 08:07

Milá Alice,
jsem moc ráda, že to někdo tak pěkně shrnul. Byla jsem trošku v šoku, když jsem zde četla článečky některých maminek, kde stálo „postupujeme přesně dle Velké knihy o matce a dítěti“ … Přišlo mi, že se přestal používat zdravý rozum. Mám dvě děti a za ta leta jsem prostudovala mnoho materiálů, někdy velice rozporuplných (také jsem si kdysi koupila první vydání této zmiňované knihy v ČR).
Je skvělé, že jsi uvedla tak dlouhý seznam webových stránek. Já už je bohužel skoro všechny znám, ale novopečené těhulky určitě zajásají.
Hezký den, Gábi.

 
Jarnicka
Stálice 70 příspěvků 02.04.03 08:28

Velká kniha o matce a dítěti

  • před dvěma dny jsem si tuhle knihu koupila za 500,– Kč a bláhově si myslela, že mám ty nej, nej informace a rady. Ale už druhý večer po pročítání knihy jsem si začala nadávat do s prominutím pitomců, že jsem za tohle peníze vyhodila. Kniha neobsahuje skoro nic, pouze obecné informace, které normální žena už takřka zná, nebo vycítí. Jsem z ní strašně zklamaná a roztrpčená. Toť můj názor. Pouze MUJ názor Ido!

P.S. Chci si koupit knihu Těhotenství v otázkách a odpovědích - někdo tady na emiminu psal, že je fakt dobrá. Původně jsem si šla vlastně koupit tuhle, ale protože ji neměli, nabídli již výše zmiňovanou,

Holky padám mám jednání a už na mě čekají.

Čauky Evula

 
Anonymní  02.04.03 08:53

Ahoj Alice,
mam podobnou zkusenost. Knihu jsem dostala a velmi brzo jsem se prolistovala na konec. Abych pravdu rekla, ted uz v ni nelistuju vubec. Mozna zase az po porodu.Hledam info na internetu a tesim se na predporodni kurzy. Diky za dalsi odkazy na web.stranky, hned se jdu mrknout.

Zdenka, 25t

 
Kaitlin
Zasloužilá kecalka 972 příspěvků 02.04.03 08:54

Ahoj Alice,
moc Ti děkuji za přehled, který jsi napsala, určitě ho využiju!!! :-)

Jak už jsi psala, tak i já patřím k těm, které byly touto knihou zklamány. Patřím sice mezi snažilky, ale už tak jsem se začala zajímat o všemožné informace a ty v tého knize mi připadaly nedostatečné.

Na podzim jsem scháněla, jako dárek, knihu mé kamarádce. Nějak jsem si nemohla vybrat… pořád mi připadalo, že v těch knížkách chybí sposta věcí. Až mě předběhla její tchýně a dala jí knížku: TĚHOTENSTVÍ V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH - autoři: Christoph Lees, Karina Reynoldsová, Crainne McCartonová. Vydalo vydavatelsví IKAR a cena byla 320,– Kč.
Je to pouze můj subjektivní názor, ale tato kniha se mi zdá jako nejlepší, co se na našem trhu nachází. Našla jsem tam odpověd na všechno, co mě napadlo, navíc nechybí snad tisíce obrázku, grafů apod.
Bohužel to nemohu posoudit jako matka, ale jako snažilka prahnoucí po informacích.

Ještě jednou díky za tento článek!

Kaitlin

 
Anini
Kecalka 371 příspěvků 02.04.03 08:59

Ahoj Alice,
děkuji za zhodnocení knihy. jsem snažilka a vím, že informace budou pro mě jako budoucí prvorodičku velice důležité a dát dnes 500 Kč za knihu, která v podstatě nic neřekne, je zbytečné.

Ido, zkus se podívat na to co řeší a co znamená „recenze“, jak Alice nazvala svůj článek. Učí se to již na základní škole. Výklad tohoto jazykového stylu najdeš v každé učebnici. Pokud by si to věděla, nebudeš tak hrubá.

Všem pěkný den
Anna

 
Brusinka
Kecalka 436 příspěvků 02.04.03 09:06

Ahoj Alice,

díky moc za Tvůj článek a cenné rady. Odkazy i článek jsem si uložila a postupně se pustím do propátrávání stránek :-))))
Martina

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 02.04.03 09:50

Milá Alice,
knihu znam zbezne a myslim, ze Ti patri velky dik za to, ze jsi nenapsala prave jen to „je dobra“, je spatna, ale dala sis tu praci rozebrat konkretni veci. Dalsi Tva zasluha na emiminu, dekujeme.
Mimochodem, me se zdala kniha proste zastarala.
Claudie

 
Zizi
Kecalka 457 příspěvků 02.04.03 10:08

Ahoj Alice!
Taky děkuji za přehled webových stránek,hodně jsem se o těhotenství dozvěděla díky nim.Tu knihu jsem si koupila v roce 92 a myslím,že se v novém vydání nic nezměnilo,aspoň podle toho co píšeš.Taky jsem se z ní moc nedozvěděla,naš­těstí je tu emimino a tak hodně čerpám zkušenosti tady a taky mi u doktora dali knížečku od Fixies(ti mi poslali ještě dva díly k tomu).Tak díky za všechny informace.Ahoj Zizi

 
Anonymní  02.04.03 10:13

Dalsi zajimave odkazy

Priprava k porodu:
http://www.porod1.cz

Kojeni:
http://www.zena-in.cz/…ni/index.asp

Clanek „Jak kojit“
http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?…

Clanek „Kdyz kojeni boli“
http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?…

Laktacni liga:
http://www.rodina.cz/LLL/

http://www.miminka.cz/

hezke stranky deti najdete zde:
http://www.emartinka.cz/odkazy.asp?…

Preji hodne zdravi a hezke cteni
Zuzka, zatim bez deti

 
Anonymní  02.04.03 10:30

Velká kniha o matce a dítěti mně také nevyhovovala, ani mé kamarádce, našly jsme však báječnou knihu od Ingeborg Stadelmann, jmenuje se Zravé těhotenství, přirozený porod, je tam hodně rad z toho, co ona sama zažila na vlastní kůži, „babské“ návody na záněty močáku, popraskané bradavky, péči o novorozenecké tělíčko, aromaterapie… Prostě nádhera, tuhle knihu miluju a
taková Macků a kol. nebo Trča se proti ní můžou zahrabat!!!

Anna

 
Anonymní  02.04.03 10:32

Velká kniha o matce a dítěti mně také nevyhovovala, ani mé kamarádce, našly jsme však báječnou knihu od Ingeborg Stadelmann, jmenuje se Zravé těhotenství, přirozený porod, je tam hodně rad z toho, co ona sama zažila na vlastní kůži, „babské“ návody na záněty močáku, popraskané bradavky, péči o novorozenecké tělíčko, aromaterapie… Prostě nádhera, tuhle knihu miluju a
taková Macků a kol. nebo Trča se proti ní můžou zahrabat!!!

Anna

 
Januska
Stálice 77 příspěvků 02.04.03 10:59

Ahoj Alice,
připojuji se k ostatním a moc děkuji za tuto recenzi. Jsem taky zatím snažilka (a to „čerstvá“), ale přesto jsem již pokukovala po takového odborné literatuře - nemůžu se dočkat… Je dobré vědět, že ani v těchto chytrých knihách nemusí být vždy všechno pravdou. Budu mít nyní usnadněn výběr a tuhle knihu si možná jen půjčím :-)
Taky díky za odkazy, určitě na ně mrknu.
 Janka.

 
Lucus
Povídálka 22 příspěvků 02.04.03 11:13

Hned když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem naběhla do knihkupectví a knihu zakoupila.Je pravda, že v ní do nynějška listuji a určitě mne bude provázet celým těhotenstvím, ale na druhou stranu jsem opravdu byla trochu zklamaná.Jak zde již padlo chybí mi tam důkladnější popis průběhu těhotenství v začátcích.Vždyť kdy se nová těhulka potřebuje nejvíce dozvědět o tom co jí v následujících dnech čeká, než když zjistí, že je těhotná.

Vloni jsem si zakoupila Betynku speciál o těhotenství a byla jsem spokoená.Také jsem u gynekoložky dostala brožuru Fixies- perfektní, ta měla mít ještě dva díly, ale bohužel asi před měsícem mi přišla zpráva, že díky finančním změnám ve firmě nic nebude ( ve zkratce řečeno).Vřele doporučuji.
 Lucie

 
Zuzuka
Kecalka 167 příspěvků 02.04.03 11:22

Ahoj Alice,
děkuji ti také za dobrou recenzi, mám asi podobnou knihu Nová kniha o matce a dítěti a mám z ní podobný pocit, nehledě na spoustu chyb, nedokončené odstavce atd.
Myslím si, že pohý překlad a třeba i drobná úprava nestačí. Kniha by měla přesné popisovat to, co do nás hučí v porodnicích a následně naše pediatričky a fyzioterapeutky, jako například již zmíněné pohupování na kolenou nebo podkládání polštáři ještě nesedící dítě.
Radši než s překladem, by si měli vydavatelé dát práci a sestavit knihu třeba ve stejném stylu, ale s texty od místních doktorů.
Nemám nic proti zahraniční výchově, ale tady, jako všude jinde, je to jiné (třeba jako Miňonky:-))
U své mamky jsem našla v knihovně knížku První rok dítěte od M.Matouška z r. 1987 a velmi mě překvapilo, jak je perfektně napsaná a vůbec není zastaralá, až na plenky, ale už i tam je řeč o jednorázových. Je to napsáno stylem otázek maminek z poradny a jejich odpovědí.
Mějte se hezky
Zuzka
PS: vyjadřuji zde pouze svůj názor. Mrzí mě, že už jsem nestihla přečíst komentař Idy alias…, ale asi si dokážu představit, co v něm bylo.

 
Anonymní  02.04.03 11:36

Ahojky všechny maminky, těhulky a snažilky,
také jsem jmenovanou knížku zakoupila hned jak jsem otěhotněla. Je tam spousta hezkých obrázků, ale také se mi již několikrát stalo, že jsem hledala něco konkrétního a nenašla. Mám ještě jednu připomínku - knížka je hodně velká a těžká a když si jí chci číst v poloze v sedě s podloženýma nohama (vzhledem k 28.t.), tak mě pěkně tlačí na bříško. Mám ještě další knížku - Těhotenství a péče o dítě (autoři-Alison Mackonochieová, Dr. R.D. Croft, pediatr a Marianne Meadová, porodní asistentka). V ní je popsáno těhotenství týden po týdnu a péče o dítě (první rok měsíc po měsíci) a chápání vývoje dítěte. Připadá mi lepší (alespoň já v ní listujï častěji). Také se mi dostal do ruky letáček soukromé porodní asistentky Magdaleny Mikulandové a v něm se píše, že je první českou autorkou knihy o těhotenství a porodu. Ale jak knížka vypadá, nevím. Kontakt - www.studioprozeny.cz.
Mějte se hezky a přeji hezké těhotenství a zdravá a spokojená miminka. Šárka 28.t.

 
Jarnicka
Stálice 70 příspěvků 02.04.03 13:31

Ahoj Ali,

hodně jsem spěchala a zapomněla jsem Ti MOOOOOOC poděkovat za vypsání wwwstránek o dané problematice. Asi nemáš času nazbyt, ale přesto nám ostatním dokážeš dát spousty rad. Proto se moc divím odsuzujícím komentářům slečny nebo paní Idy. Do ...... co tady zase dělá???????????????

Pěkný den Evula

 
Anonymní  02.04.03 13:51

Mila Alice mas uplnou pravdu i ja tuto knihu s nadsenim zakoupila a postupne zjistuji ze je sice moc pekna ale informace v ni dost chybi textove me vubec neuspokojuje. Chtela bych ale ted dat vsem budoucim maminkam tip na super knizku ktera se jmenuje DITE A JA - autorku bohuzel z hlavy nevim kresni jmeno Penelope … Tato knizka je hodne textova obrazku jen par ale je zde spousta podrobnych informaci od porodu az do pateho roku veku ditete. Knizka je zajimava hlavne v tom, ze je psana z pohledu ditete nikoliv matky, takze jsem zde ziskala mnoho tech nejzakladnejsich informaci od prehledneho popisu co dite citi a vnima ihned po narozeni, jeho zmatene pocity kdyz se dostane na svet z mamina briska apod. ..... opravdu vrele doporucuji po precteni nekolika pocatecnich kapitol uz vubec nemam strach ze peci o sve budouci miminko nezvladnu. Pripada mi fakt super a vim ze je to knizka ze ktere budu cerpat nekolik let. Preji vsem tehulkam zdrava miminka Aja a brisko (7 mesic tehotenstvi) AjinkaAja@seznam.cz

 
Vendula
Kecalka 102 příspěvků 02.04.03 14:08

Ahoj,
připojuji se k Ajince. Asi po hodinové návštěvě knihkupectví a studiu všech možných knih o těhotenství a následné péči o dítě se mi tato zdála taky nejlepší. Není to publikace, která se zabývá těhotenstvím. Je zde pouze popsán porod a jak ho dítě asi vnímá. Je to kniha pěkně tlustá :-), která se věnuje péči o dítě asi do 5 let věku a s důrazem na to, co dítě u čeho jak vnímá, což se mi zdá velmi důležité, aby ho maminka s tatínkem dobře pochopili. Žádná obrázková knížečka, ale jsou zde nakresleny základní věci, jako manipulace s dítětem, co dítě v jakém věku by mělo zvládat (jak zvedá hlavičku) apod. Je to dobře popsané a myslím, že ji budu používat jako příručku.
Z knihy Velká kniha o matce a dítěti jsem byla taky tak trochu zklamaná. Myslím, že je to především „populárně“ podané - mnoho barevných fotografií, ale nemá tu správnou vypovídací schopnost a navíc, jak tu píšete s neaktualizovanými informacemi.

Vendula

 
alice01
Ukecaná baba ;) 1461 příspěvků 02.04.03 16:10

Děkuji vám za vstřícné přijetí první recenze. Doufám, že další budou následovat. Vidím dle vašich typů, že také čtete a určitě dokážete něco o knížce napsat.

Knihu od Ingeborg Stadelmann „Zdravé těhotenství, přirozený porod“ mám, četla jsem jí v šestinedělí při kojení a její recenze bude následovat.

Pište, pište, pište! Máme duben, měsíc knihy, tak at k nim nejsme nevděčné! :o)

Alice

 
Anonymní  02.04.03 17:12

Alice,omlouvam se a uz nebudu psat.Mej se Lucka

 
Kackac3
Nováček 10 příspěvků 02.04.03 19:43

Ahoj všichni, po přečtení tohoto příspěvku jsem se rozhodla taky přispět „troškou do mlýna“. Knížku Velká kniha o matce a dítěti jsem dostala od kamarádky hned na začátku těhotenství (ona si ji velmi pochvalovala). Ze začátku mi přišla fajn, ale potom… nejdřív jsem se tomu smála, ale pak mě to skoro začalo urážet. Knížka je totiž psána tak (aspoň na mě to tak působí), že co těhotná žena - to stvoření s IQ 5. K odbornosti, kterou tady popisujete jsem se ani nedostala. Cituji některé pasáže : str. 34 - …Běžnou prohlídku absolvujete při každé návštěvě, lékař kontroluje, zda těhotenství probíhá normálně. Někdy budete muset čekat, vezměte si proto s sebou např. časopis nebo knihu, aby vám utekl čas… - kdybych si to nepřečetla, tak se tam budu nudit bez knížky :-). Nebo jsem při listování narazila na str. 149 …budete potřebovat : Plastový kbelík se sáčkem do odpadkových košů : odkládejte do něj použité plenky. Jakmile se sáček naplní, uzavřete jej a vhoďte do popelnice. … - nepoučené ženy si ty pokakaný pleny strčí nejspíš do skříně, a nebo nezavážou sáček, to by bylo něco :-).
Jinak bych chtěla Alici moc poděkovat, za postřehy a chyby, kterých si všimla a taky za tu hromadu informací o vebových stránkách, člověk tím stráví dost času, když to má najít sám. Navíc, pokud bych knížku neodložila kvůli stylu, kterým je napsána, asi bych se tím řídila a jak tak koukám, tak bych asi miminku způsobila víc škody jak užitku.
Souhlasím s názorem, který jsem četla v některém z komentářů, že by se každám maminka měla řídit taky zdravým rozumem. Není špatné si něco přečít, ale vše se musí brát s rezervou nebo si informace ověřovat z více zdrojů.
Zkrátím to : Děkuji Alice za tvoje know how.
 Kačkač

 
kesam
Nováček 4 příspěvky 02.04.03 20:15

Ahoj Alice,
já můžu vřele doporučit knihu Dítě a já od Penelope Leach - nakladatelství Cesty, cena cca. 500 Kč. Tato knížka je vybavena jak krásnými obrazky, ale i fotografiemi, které jsou doplněny srozumitelnými popisy. Je určená pro maminky dětí od 0 - 5 let věku.
Ivana
PS: nám se vyplatila, je vní spousta věcí, které bych se asi normálně nedozvěděla

 
klaraja
Kecalka 454 příspěvků 02.04.03 20:15

Ahojky,
přidávám se k Áje a Vendule a dávám taky kytičku knížce Penelope Leachová :DÍTĚ A JÁ. Zabývá se dítětem od 0-5let věku.
Samo,některé věci jsou tam taky trochu přežité. Ale myslím, že žádná z nás nezůstává u jedné knihy a jednoho zdroje informací a vybírá pak ty, které jsou jí a jejímu kulíškovi nejbližší. TAky myslím, že nic se jistě nedělá striktně, ale slouží spíš jako návod, jak postupovat. Pak to je vše o instinktu a potřebách nás a mimísků.
Takže DÍTĚ A JÁ doporučuji.
papa Klára

 
Anonymní  02.04.03 21:46

Taky mám „Velkou knihu…“… Přiznávám se, že v těhotenství mi dost pomohla, ale když jsem pokračovala dál… Nejhůř jsem nesla „stravu“, kojila jsem do 6 měsíců plně a pak ještě do 13 měsíců s tím, že jsem ale žádné kojení nevynechávala, protože to bych dítě odstavila, né? Je fakt, že ta první pomoc se mi taky zdála docela ucházející, ale už od prvních příkrmů jsem do knihy ani nenahlédla. Možná by mi opravdu stačil předporodní kurs a Betynky… K druhému dítěti mám taky naplánovanou knihu „Dítě a já“, takže mě těší, že se tu líbí…
Ahoj Iva

 
claudia02
Ukecaná baba ;) 1124 příspěvků 03.04.03 09:04

Hofentlich…

 
Evicka2
Povídálka 15 příspěvků 03.04.03 16:52

Ahoj Alice, take ja ti dekuju za zajimavy clanek a hlavne za jednu poznamku. Den male Amy je moji nocni murou a malem z toho trenuji nocni nespani:-) Takze si mne trosku uklidnila. Diky. Eva

 
Anonymní  03.04.03 23:44

http://tehulka.szm.sk

http://www.rodina.cz/cap

http://www.aperio.cz

  • další těhotenské stránky

http://verunka.szm.sk

http://www.mayawrap.com/…ideomw.shtml

Http://www.babyvak.cz

http://www.emitex.cz/vak/index.htm

  • nošení v šátku a babyvaku
 
Evulka
Zasloužilá kecalka 804 příspěvků 05.04.03 14:16

Ahoj Alice,

souhlasím úplně se vším v tvé recenzi i stím, co doplnily holky, až na „Den malé Amy“, ten byl u nás do cca 6 ti týdnů naprosto stejný a s několika osvěžujícími přestávkami a možná v poněkud mírnější podobě pak přetrvával až do 5ti měsíců. Kromě věcí, které jsi vypsala, mě navíc nadzdvihuje např. kapitola o spánku dítěte staršího 6ti měsíců a brutální návody, jak takové dítě naučit spát celou noc.

Taky se připojuju ke Kláře, kniha Dítě a já se mi líbí mnohem více, opravdu mnohem podrobněji rozebírá možné problémy dětmi, ale najde se i tam několik věcí, s nimiž nemůžu souhlasit ani trochu, tak například kapitola o stravě kojence je úplně nepoužitelná. Nebo návod k oddálení nočního krmení. Rozhodně bych ji ale doporučila místo Velké knihy o matce a dítěti.

Měli jsme (a doteď máme) problémy se spaním a ty tato kniha taky příliš nepodchytila. (Rady tam jsou, to ano, ale v praxi jsou k ničemu a myslím, že ani neodhaluje příčinu nespaní, pokud to jde, že jo? Když to mimčo nám nic neřekne.)

Eva

P.S: Díky za vyčerpávající seznam webových stránek o dětech!!!

 
Nikky
Kecalka 335 příspěvků 07.04.03 20:57

Ahoj,

Velkou knihu o matce a dítěti jsem měla v ruce jen jednou, proto ji nebudu soudit. Má jí moje sestra a je pravda, že mě okamžitě požádala ať jí pujčím tu mojí pro porovnání, že se jí tam taky něco nezdá a něco nemůže vůbec najít.
Já se řídila a řídím (ne sice ve všem ale ve většině) mojí knihou, provedla mě prvním těhotenstvím a teď mě provádí druhým a současně výchovou skoro 3 letého syna.
Zatím o ní nikdo nepsal.
Je to: Encyklopedie rodičovství, od francouzkého nakladatelsví Larousse z roku 1995, u nás vydána nakladatelstvím Slovart, Praha v roce 1996. Podílela se na ní spousta autorů tak je ani nebudu vypisovat.
Zatím jsem v ní našla vždycky všechno. Je dost veliká a tlustá a je v ní spousta obrázků a fotek, i miminek z bříška od 1. týdne těhotenství až po polohu děťátka před porodem. Fotky jsou přímo nádherné. A u nich komentáře k příslušným týdnům těhoteství.
Kniha obsahuje rady jak počít miminko, celé těhoteství, přípravu na porod, výbavičku, porod, popordní rady(deprese, kojení, lékařskou prohlídku po porodu, antikoncepci,jak být zase fit a podobně), péče o miminko od 0 let až do puberty!!!
Navíc právní rady - Rodiče mezi paragrafy(včetně adopce apd.), slovníček lékařských pojmů, první pomoc!
Jsem spokojená!!! Bohužel nevím kolik stála, dostala jsem ji darem.
Zná ještě někdo tuto knihu?

Ahoj Nikol 28+1 tt. a Jareček 3 roky

 
Lipka
Kecalka 235 příspěvků 10.04.03 00:18

Ahoj,

Nikky - já mám také tuto knihu a jsem s ní celkem spokojená. Koupila jsem jí, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Nejvíc jsem jí pročítala v těhotenství, ale i po narození naší Marušky (nyní 4,5 leté) jsem jí občas vytáhla.
 Lipka

 
Nikky
Kecalka 335 příspěvků 10.04.03 00:43

To jsem ráda, že nejsem sama kdo ji zná.
Alice mě požádala abych o ní napsala také recenzi. Tak pokud vyjde a nebudeš z něčím souhlasit a nebo budeš chtít poukázat i na jiné zajimavosti v této knize tak to k tomu klidně dopiš. Budu jen ráda, že mi někdo pomůže knihu ostatním přiblížit.

Ahoj Nikol 28+3

 
Anonymní  24.08.03 15:02

Já mám knížku také. Je hezká. Ale miminko je tam namalované stále hlavičkou dolů. Mám pocit, že se otáčí a že má v průběhu těhot. hlavičku i nahoře a kolem 7. nebo 8. měsíce se otočí hlavičkou dolů k porodu.
 Renča

 
Anonymní  07.01.04 13:26

Ahoj Alice, s tvým názorem na tuto knihu úplně souhlasím. Jsou v ní pěkné obrázky, ale informace zastaralé a málo. Mně se velmi osvědčila kniha Dítě a já od Penelope Leachové. Našla jsem v ní odpovědi na všechny otázky, které jsem kdy měla, hlavně o výchově a přístupu k dítěti. Nezdály se mi jenom nějaké názory na výživu.

 
cepcolatko
Kecalka 138 příspěvků 1 inzerát 10.05.14 13:23
Penelope

@klaraja Dítě a já rozhodně doporučuji. Manžel jí dostal jako dárek a nepustíme jí z ruky. Narozdíl od jiných knih je tady opravdu DÍTĚ na prvním místě. Občas se na ní dá natrefit v antikvariátech.

Vložit nový komentář