SKORO-SNAŽILKY díl 4. - A co takhle bašta, dobroty, když lás

Neffy  Vydáno: 18.05.05

Ahoj holky, tak dnes už podruhé se snažím o sestavení deníčku, ta první verze zmizela. Doufám, že tu druhou poctivě vypotím, ale nevím, když ta první mi trvala hodinu a čtvrt a těsně před odesláním zmizela. Tak snad se přemůžu a neodfláknu to, protože podruhé už mě to vůbec nebaví.

Tak vybrala jsem tohle téma, protože strava-jídlo nás provází neustále. Těhotné, netěhotné, odětičkované, single i v páru. Téma je hodně široké, můžeme psát o tom, co vaříme sobě, co partnerům, jestli držíme nějaké redukční diety, pročišťující půsty. Jestli umíme vařit, jestli to děláme rády, jestli vaří partner. Preferujeme-li vegetariánství nebo jiný ještě přísnější výživový směr, nebo klasika je klasika - ať už česká nebo slovenská. Co máme na talíři nejraději. Jestli jsme byly nuceny vypustit z naší stravy nějaké složky - mléko, lepek, nějaké druhy ovoce či zeleniny. Jestli něco víme třeba o hypoalergenní stravě (já ne), výživě v těhotenství…
Recepty na e-miminu moc nefungují, tak co takhle podělit se o „naše rodinné stříbro“ v tomto deníčku? Jsem moooc zvědavá, jestli se podělíte o své oblíbené recepty.

Když jsme se sestrou dorůstaly, máma rozhodla, že se musíme naučit vařit. Pro tento účel byla určena sobota. Jelikož jsme se sestrou střídaly a ne o všech víkendech byly doma, vystačila jsem si s bramboráky, smaženým řízkem a čevabčičim.

Pak přišel den, kdy jsem se přestěhovala ke svému partnerovi a jeho rodičům. V kuchyni vládnul a dodnes vládne tchán, takže se žádná katastrofa nekonala. Po 2 letech, když už rodiče naznali, že soužití jejich syna s tou, co si přivedl, zřejmě není omyl, ani mladická nerozvážnost, došlo k oddělení kuchyní. Asi už tchán nechtěl poslouchat a trpět - divila jsem se, proč v červenci 3× týdně knedlíky s omáčkou a občas jsem i tato jídla (byť výborná) odmítala a uklohnila si sama něco pro sebe. Naše kuchyň - to byla obrovská radost. Konečně jsem mohla ovlivňovat, co budeme jíst. Ale na druhou stranu začalo období mého kuchařského zdokonalování. A nebylo to vždy jednoduché. Začínala jsem obvyklým maso s něčím. V té době jsme si velmi oblíbili vepřové kotlety, jaké že to je výborné maso a velmi se divili, jak je možné, že ho mnozí ve svém jídelníčku vůbec nemají. Vliv vařícího tchána se také projevil a můj drahoušek převzal vládu na opravdovou českou klasikou - vepřová se zelím, svíčková, guláš, rajská a samozřejmě knedlíky. Obchodní nejí(me), doma vyrobené neobstály v očích mé polovičky proti těm doma připraveným z pytlíku, takže knedlíky tvoří z pytlíku výhradně můj partner a to dodnes.

Pak přišlo období, kdy jsem si řekla, že je třeba trochu náš jídelníček zpestřit, přidat více zeleniny, jíst zdravěji. A začala jsem vařit jídla, na která jsem byla zvyklá z domova. Ale můj drahoušek řekl „to babička, táta nevařili. To nechci.“ Tak mi nezbylo než trpělivě a stále znova předkládat „nezvyklé věci“ - čočkovou, fazole, hrách, … Trvalo to dlouho ale zvyknul si. Zkoušela jsem vařit taky zeleninu - třeba kapustu. No, já to hrdinně snědla, partner to s úlevou hodil do záchodu. Tak tím mě tedy naštval, já se s tím dřela a on takhle. Ze svých původních rodin jsme moc receptů na zeleninová jídla neměli, tak jsem je začala tahat z kuchařek. Většina dopadala dobře. Ovšem můj partner začal trpět zvláštní úchylkou, když mu něco zachutnalo, podrobně se vyptal na postup a při dalším pokusu o toto jídlo stál celou dobu v kuchyni a kontroloval, jestli tam dávám absolutně to samé, co při prvním pokusu. To mi šíleně lezlo na nervy, protože to hlavní jsem dodržela, ale vycházela jsem taky z obsahu lednice a některé pří:,–(y jsem prostě obměňovala podle nálady. A tak i když jsme byli jen někde s přáteli a vyšla na mě řada s vařením, byla jsem hrozně nervózní, když mi někdo koukal pod ruce. Přitom vůbec nechtěli prudit (ani jednoho to ani nenapadlo), jen koukali, co dělám a o co by případně mohli obohatit svůj jídelníček.

Pak přišlo období, kdy jsem musela ze stravy na 2 roky vyloučit všechny mléčné výrobky. Tedy žádná smetana, mléko, tvaroh, sýry. Nestačila jsem se divit, v čem všem je aspoň syrovátka. Přežili jsme to.

No, a pokračování? To už je opravdu zábava. Nějaké ty kuchařské zkušenosti jsem za dobu nepřetržitého držení vařečky za 8 let nasbírala. Partner přestal nakukovat do kuchyně, hlídat, co do čeho dávám. KONEČNĚ mi začal důvěřovat, když už se ty zkušenosti projevují. Přestal protestovat proti novotám na našich talířích - pohanka, jáhly, kroupy a netradiční úpravě zeleniny - kedlubnová polévka, cuketový nákyp, … Naše ozdravování jídelníčku pokračuje, stalo se zvykem že partner začátkem každého roku drží dietu (aby zhubnul) a pak je vaření jenom na mně, protože on tu zeleninu neumí. A musím se přece postarat, aby mu chutnalo a nejedl furt to samé, že?

Takže nezbývá než se pořád učit něco nového, zdravějšího, dobrého a tak se moc těším na vaše oblíbené receptíky. Kdysi dávno jsem četla v nějakém horoskopu, že by se beran ke kuchyni vůbec neměl přibližovat, protože je schopný si useknout ruku. Tak nevím, já tam lezu ráda. Tedy zatím, protože vařím dobrovolně. A hrozně ráda peču, jenže kdo to má jíst? Tak jsou moji příbuzní chca nechca obdarovávání buchtami, koláči, dortíky (mám-li jen trochu času), ale zatím si nestěžovali, tak snad jim to chutná.

Tak a jsem ve finále, receptů bych mohla napsat hodně, ale vybírám jen něco šmrncovního.

Švýcarský dort
těsto: 350g hladké mouky, 250g hery, špetka soli, 1 vejce, 150g ml. cukru
zpracovat, vložit v sáčku na 1hod do lednice

náplň: 300g mletých vlašských ořechů, 120g cukru, 200ml smetany, 2 polévkové lžíce medu
cukr nechat na pánvi lehce zhnědnout, přidat ořechy, 3min. restovat, přidat smetanu, med, nechat trochu zchladnout

těsto rozdělit na 2 části, jednu vyválet na průměr formy + kousek navíc na vyzdvihnutí okrajů, rozetřít náplň, přikrýt rozválenou druhou částí těsta, povrch potřít žloutkem s 1 lžící smetany, upéct na středním stupni

Tak už končím, nebudu riskovat, že to zase spadne. Myslím, že jsem to neodflákla a moc doufám, že se vám to aspoň trošku bude líbit, protože skoro další hodina v tahu.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 3.0 bodů
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 Další »
 Váš příspěvek
 
sunn
Závislačka 3823 příspěvků 18.05.05 10:02

Neffy, ten deníček je nádhernej:-) Jsem z něj nadšená a asi si ho dneska budu číst pořád dokola:-) Mám k tomu tolik věcí k napsání, že si musím vyčlenit víc času. Tohle je totiž nekonečné téma a díky za ně. sunn

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 10:04

Tak to jsem moc ráda, trošičku se mi ulevilo. Já nemohla odolat, protože bych z vás opravdu hroozně ráda vytáhla zkušenosti a recepty.

 
Tynda1
Stálice 91 příspěvků 18.05.05 10:05

Ahoj Neff,
dobré téma. Mamka se taky snažila naučit mě vařit. Ale mě to vůbec nabavilo, protože mě nenechala pracovat samotnou. S přítelem bydlím už 7 let, ale řekla bych že co se týče vaření jsem u tvojí první fáze: maso s něčím. Hlavně přítel chce za každou cenu maso. Ze začátku mě pořád kontroloval jestli nějaké maso neschovávám, aby měl všechno na talíři. Dneska už je mu to jedno, ale maso musí být. Naštěstí máme celkem dobré zásobování rybami, takže skoro každý týden ryba (nejlépe na grilu na všechny možné způsoby). Teď jsme si hodně oblíbili srnčí (jako steak) s bylinkovým máslem a kukuřicí. Vaření mě ale nebaví, přijde mi to hrozná ztráta času. Ještě k tomu jsem sama pro sebe dost nebezpečná. Ze začátku měl přítel vždy připravenou lékárničku :-). Teď už je to lepší, nože se otupili :-). Přítel bohužel nevaří, umí akorát pečené kuře (na tom se nedá nic zkazit). Jinak jsme strašní mlsalové, jíme čokolády jak na běžícím pásu. Asi by jsme si měli koupit akcie čokoládoven, třeba by nám pak posílali nějaký proviant. Naštěstí na váze se to zatím moc neprojevuje, přítel to vysportuje a já jsem tak nějak v normálu. I když kilo dvě bych mohla zhubnout, hlavně nohy.
Jinak jsem se pokoušela přidat fotku do fotogalerie, ale nějak se nepodařilo, tak snad někdy jindy.
 Tynda

 
midnight
Zasloužilá kecalka 756 příspěvků 18.05.05 10:14

Neffy: pěkný další díl, až jsem musela odběhnout do obchůdku a trošku se předem posilnit až lituji, že jsem si z domu nevzala štrůdl, co jsem včera upekla.
Já se do vaření nikdy nehrnula, vždycky jsem si říkala, že kdyby bylo potřeba tak mamce zavolám, ale odletěla jsem do Ameriky a volat furt domu… No, moc to nešlo, to bych víc prodělala než vydělala a tak jsem si do toho pustila sama a tak nějak s rozumem, občas mi pomohla a poradila kamarádka.
Ráda vařím podle fantazie a podle toho co doma mám. Proto by mi taky určitě vadilo, kdyby mi někdo koukal pod ruce. Ráda i pracuji s kuchařkou a to pro inspiraci.
Od té doby co máme vlastní kuchyň, tak jsem v ní ráda a užívám si to. Vaříme jen o víkendech, protože přes týden máme teplý oběd a taky dost peču, můj muž nic jiného nesnídá.
Mám jednu asi dost velkou výhodu. Tchýně nevařila nic moc a tak se muž teď jen rozplývá a není náročný a taky mu je to v podstatě jedno. Hlavně, že s ní všechno..... Hrozně by mě mrzelo, kdyby brblal, že to je hnus a to nesmí. To bych možná i přestala vařit.
Jinak manža nevaří, dost pomůže, ale do dalších věcí se moc nehrne, jen sojový je jeho specialita, určitě bych to taky zvládla, ale přeci mu nebudu brát idylku, že to taky umím.
Jsme lidi a všežravci a je pravda, že v létě je ten jídelníček lehčí a bohatší na ovoce, zeleninu, a na zimu necháváme ty knedlíky. Ale ani jeden je moc nemusíme. Já mám nejraději brambory a manža rýži a pak těstoviny, tak proč se cpát knedlíky, to už musí být svíčková.
O specializovaných jídelníčcých moc nevím, ale ty jáhle mě bych někdy zkusila, jen nevím jak na ně.

 
Malta
Závislačka 4097 příspěvků 18.05.05 10:18

Neffy, moc pekny denicek. Poslala jsem ti svuj email na tvuj mail, jak jsi me zadala v predeslem denicku.
Bara (predtim anonymni)

 
marmih
Kecalka 108 příspěvků 18.05.05 10:45

Ahoj Neffy,
můj manžílek po mně loudil, ať mu připravím těstoviny se smetanovou omáčkou a kuřecím masem. Jak jsi jednou byla u nás návštěvě a uvařila nám to, tak se děsně olizoval, i když do té doby těstoviny nesnášel. A tak jsem mu podle Tvého receptu tu omáčku připravila. Psala jsi, že tam můžu dát jakoukoliv zeleninu, co zrovna mám doma. A tak jsem tam dala brokolici. Mě chutnalo a on, že proč to bylo tak plesnivé - tedy zelené? No, jak jinak, když tam byla brokolice. A tak se ptám, jestli mu chutnalo a on, že se to sníst dalo. A já říkám, že to je ta omáčka, co jsi tu jednou uvařila Ty a kterou on chtěl, ať mu ji uvařím. A on na to, TAK TO ANI NÁHODOU, TO ROZHODNĚ NENÍ ONO! Tak tolik k Tvému kulinářskému umění…

Jinak mě děsně rozčiluje, když uvařím nějaké nové jídlo, on ho sní, odejde, talíř nechá na stole a neřekne ani půl slova, jestli mu chutnalo nebo ne. A já potom nevím, jestli si to jídlo můžu znova dovolit uvařit… A navíc, pochvala za dobré jídlo vždy potěší…

 
carisa
Kecalka 309 příspěvků 18.05.05 11:00

Ahoj holky,

zdravím. Neffy, díky za nový deníček.

Já se musím přiznat, že vaření také zrovna není můj obor. Při studiu na to nemám moc čas a když už něco kuchtím, připadá mi to spíš jako ztráta času, takže to musí být rychlovky.

Zato moje sestra, ta snad nečte nic jiného než kuchařky! Já tak trochu spoléhám na ni, takže se do pečení moc nehrnu. Pamatuju si, že když jsem byla v Kanadě na škole, jednou jsem se ze stesku po domácí stravě rozhodla, že si upeču perník. Měla jsem z domova koření, ale bylo mi ho líto vyplácat, tak jsem ho tam nedala. Jaksi mi nedošlo, že tu perníkovou chuť moukou a cukrem nenahradím :-). No, byla z toho děsně tvrdá buchta a jíst se dala jen s největším sebezapřením :-). Ale to je 7 let nazpátek, dneska už je to se mnou lepší.
Sestra se naučila péct naprosto dokonale. Všechny recepty si upravuje na nízkokalorické, a přitom to člověk na chuti nepozná. Já strašně miluju oříšky, takže mám své oblíbené nanukové kostky a různé ořechové záležitosti. Kolikrát sestře sním i půl plechu!
Když už vařit musím, dělám spíš jídla s masem. Teď jsem se naučila vepřové na malé propečené kousky zalít obyčejným sladkých syrupem při pečení. To je vám bašta, je to takové křehoučké, když se to nepeče vcelku.
Můj partner miluje špagety a jiné těstoviny a také je často vaří. Já je tolik nemusím, ale v jeho podání mi moc chutnají.

Jinak jsem koukala na fotky, to je jak přehlídka modelek :)! Úplně má strach tam něco strčit :-)

carisa

 
midnight
Zasloužilá kecalka 756 příspěvků 18.05.05 11:02

marmih: tak to je děs, to bych taky nevěděla, jestli mu vůbec chutná. To já vždycky dostanu velkou pusu za uvaření a nejlepší je po špagetách, protože ty manža jí jako dítě a má špinavý i nos. Prý to jednou naše děti naučí, ale jestli to budou mít v po něm zděděný, tak to jim budu prostírat do koupelny a pak to spláchnu.

 
pupula
Ukecaná baba ;) 1207 příspěvků 18.05.05 11:03

Neffy-hezký deníček,ale jás jsem hrozný odpůrce vaření.Asi to mám po babičce:)To už raději uklízím,než vařím.jak psala Tynda,tak mě to taky připadá hrozná ztráta času.Možná by to bylo jiné,kdyby manžel byl větší jedlík a o víkednu bych nemusela vařit i pro jeho děti.Jsou puber´táci a ne všechno jim chutná,i když se snažím.Jednou sní játru normálně bez řečí a další týden se mě ptají co to je za maso,má odpověď zní vždycky-kuřecí maso.A pak to sní.Vařím i přes týden a docela mi dochází fantazie,takže každý den uvažuju co zase udělat.Manžel sní všechno,ale nepeču,protože to nikdo doma nejíme.Teda já bych to jedla,ale sama.takže u nás vede hlavně maso,guláš,vep­řové,těstoviny,,rý­že…já miluju čínu a nemusím moc kuře,protože to jsem měli doma každý víkend.Manžel říká,že někdy nejím,ale vyloženě žeru:)

A manžel zase vaří výborně a rád.Někdy když nestihnu navařit den dopředu,tak si uvaří sám a ještě i pro mě:)Vlastně jsem se učila vařit od něj,volala jsem mu třeba do práce,jaké maso koupit a pak jak ho udělat:)Pokaždé když uvaří ,tak s chutí vylížu i talíř:))
Musím podotknout,že někdy o víkendu mi sám navrhne ,že bude vařit a dokonce se mi splnil můj sen z „červené knihovny“-nosí mi snídaně do postele.Samozřejmě ,že to není pravidlem,ale jak jen to jde:))

Ale recepty po mě nechtějte,raději se nechám inspirovat něčím novým:))

Tyndo-mi ty fotka tam taky nešla poslat.

Pupula

 
Irucha
Závislačka 3025 příspěvků 18.05.05 11:05

Ahoj holky,
pár dnů jsem tu nebyla a už mám pocit, že jsem ani nepatřím. V práci jsem toho měla až nad hlavu, nejradši bych s tím praštila…
Koukala jsem na fotky a fakt jste všechny nějaký krasavice, tak nevím, jestli přispěju…:)

Téma vaření se mě příliš netýká, spíš baštění:) Umím tak akorát zapečený brambory, rizoto a špagety. Vaříme s přítelem na střídačku a většinou se to víc povede jemu…
No ale říkal, že si mě pořídil jako ženu a ne hospodyni, tak snad mu to moc neva.

Jinak možná začneme se snažením už v srpnu, přítel si umanul, že chce aby se mimi narodilo 6.6.2006 - ďábelské datum.

Pomalu se začínám chystat na obídek, mňam.

 
sunn
Závislačka 3823 příspěvků 18.05.05 11:16

Připojuji seznámek,
tentokrát se v něm nic nezměnilo? Jsou tady nové pisatelky, ale nevím jestli nepatří k jiným deníčkům. Takže tentokrát beze změny. Irucha - ty sem patříš a víš to moc dobře:-))
Ještě k fotkám - není to opravdu soutěž krásy!! Doufám, že se tu nebudeme porovnávat!!! Fotky se vloží takto: Nová galerie - upload obrázku - procházet (najedeš si na svůj disk v počítači a načteš fotku - galerie: vybereš skoro-snažilky 2005 a je to:-) To zvládnete a vítány jsou všechny fotky. sunn

SKORO-SNAŽILKY
berunka1 - /75/ZL/vy:,–(ila HA - bere Calibrum BabyPlan
Denda - /80/ sv/TS 1,05
elda2 - /78/štír/Velké Meziříčí/28.5­.svatba/HA - bere kys.list.
evik24 - /80/lev/Vyškov/vd/
- bere Calibrum BabyPlan
carisa - /77/kozoroh/Pra­ha(brzo Třeboň)/sv/HA - nebere zatím nic
Hanule - /83/blíženec/vd/HA­červen
Irucha - /77/váhy/Praha/5­.8.svatba/
- bere Calibrum, TS srpen
Iveta30 - /75/ryba/Tren­čín/vd/
TS 9,04
Karin - /84/střelec/Chru­dim/vd/TS 8,05
katerina - /78/blíženec/O­lomouc/vd/
- vit. nebere, nechává na přírodě
kvetule25 - /79/lev/Praha/sv/
metyska - /81/vodnář/Pra­ha/sv/HA
midnight - /79/štír/Vyso­čina/vd/HA do 7,2005 - vit. nebere,asi červen
Mili - /75/beran/Záp­.Čehy/vd/
- bere kys.list.
Neffy - /75/beran/Pra­ha/sv/HA
Pitrysek - /76/ryby/Praha/sv/* - zatím nebere nic
Pupula - /77/kozoroh/Os­trava/vd/TS 7,05 - bere kys.list
Radunka - /78/beran/Chru­dim/vd/HA do 6,05 - bere Calibrum BabyPlan
sisina - /73/střelec/Brněn­ský kraj/sv/

sonyay - /80/ryby/Sloven­sko/sv/HA
sunn - /79/vodnář/Č.B­./sv/HA - bere kys.list.
Tynda - /ryby/Třeboň/svatba červen/HA do4,05 TS 7,05 - bere kys.list., hořčík
Zulka - /80/Praha/18.6­.svatba/

zuzka25 - /80/lev/Bratis­lava/vd/* - zatím nebere nic

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 11:46

No, nevím, co na to říct. Snad jen doufej, že ho frfňání přejde. Protože toho mého to slídění a hlídání přešlo. Skoro nikdy opakovaný výtvor u mně nemá stejný výsledek. Hrozně ráda improvizuju. Tedy základ stejný, pří:,–(y velmi různé. Jsem schopná dát i k omáčce bramborovu kaši, ale to už je zase úplně něco jiného. Asi bych to už nezkoušla, i když mně to chutnalo. To byla jedna z akcí za dob kralování tchána. Než zase knedlíky ke kuřeti na paprice, to radši zbylou bramborovou kaši.

Nejsem ješitný chlap, abych potřebovala být stále chválena. Ale fakt je, že čím více chutná, tím raději hledám nové recepty a tím radši jsem v kuchyni. Ale má-li drahá polovička slabší období (což už se skoro nestává), navařím sama pro sebe, zbytky zmrazím a máám se tak dobře.

No, nechválí-li manžel, budu muset na chválení přidat já, protože mně u Tebe vždy chutná. Hrozně ráda jím u jiných a tipuju, co přitáhnu do své kuchyně.

 
sunn
Závislačka 3823 příspěvků 18.05.05 11:47

midnight - jáhly se propláchnou, popř. spaří horkou vodou a vaří se asi 15 min. Jsou výborné jako kaše nebo přidávané do polívek a pod. Určitě vyzkoušej, ale můj přítel je nejí. On je masovej, salamovej, má rád i zeleninový saláty, těstoviny, ale třeba ovesný vločky, jáhly do něj nenacpu.
Mám doma knížku, kde je plno zdravých receptů, určitě sem nějaké napíšu.
Já vařím ráda když mám náladu a taky mě to baví v nový kuchyni. Ale nebaví mě jídla co dlouho trvaji a takové ty omáčky. Knedlíky umím výborný, ale nevařím je, jen doma tátovi. My jíme spíš těstoviny, rýži, polívky a taky hodně pizzu (ale tu z pizzerky).
Mě tenhle deníček přijde vhod. Začínám se bát, že mé rychlovky alá těstoviny co dům dal mi brzo polezou krkem. Tudíž se musím nějak vycepovat a zařadit se mezi dobré kuchařky. Jak budeme jíst záleží na mě. On sní téměř vše. Jeho mamka umí vařit výborně, ale on mi vždycky všechno pochválí a je nenáročnej. Hlavně je na masíčko, což zase moc často nemusím já. Budu se teď snažit vařit líp, žádné instantní záležitosti. A hlavně pestrou stravu.
Slyšela jsem, že nejlepší jsou jídla našich babiček - jednoduchá, ze surovin vypěstovaných doma a ovoce,zelenina dle sezony. Že se třeba ani moc nemají jíst tropické ovoce, ale pro naše těla jsou nejlepší ty co vyrostou u nás. Ale zase tradiční česká kuchyně? To není nic zdravého. Takže všeho z mírou. Nic se nemá přehánět. sunn

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 11:50

Tohle byla odpověď pro Marmih . nevím, co na to říct..

 
kvetule25
Ukecaná baba ;) 1668 příspěvků 18.05.05 12:07

Ahoj holky. Neffy deníček moc hezký.
Já vaření taky nemám moc jako zálibu. Občas mě to baví (většinou o víkendech, když mám víc času), ale někdy se mi vařit opravdu nechce, takže to pak dopadá tak, že jíme třeba jen párky s chlebem :-) Přítel je naštěstí tolerantní. Je moc rád když mu uvařím, vždy mě pochválí a poděkuje. Ale když neuvařím tak neprotestuje a veme a sní co lednice dá :-) On sám moc nevaří, ale občas ho to popadne a chce abych ho něco naučila.
JInak co se týče jídel, tak ještě před rokem sem vářivala , typicky česká jídla, knedliky, zelí, svíčková apod. Ale pak sem se rozhodla jako Neffy začít jíst zdravěji , většinou maso a něco k tomu a vždy udělám nějaký salát. Saláty mám obzvllášť ráda. Takže kdybyste uměla nějaký moc dobrý ráda si vemu recept.
HOdně jíme kuřecí maso. Přítel sní většinou všechno, akorát tam musí být vždy jakékoliv maso. Myslím, že stejný „problém“ psala Tyndy. :-)
Nedávno sme si koupili novou troubu, a tak sem se začala učit péct. A to me docela baví, akorát ani já ani přítel moc na sladký nejsme. Takže to taky většinoü rozdám.
Neffy chtěla si napsat nějaké zdravé recepty. Z hlavy žádný neznám, ale dostala sem od kamaráda , který pracuje v RIGEST DIGEST výběru, kuchařku, která se jmenuje Vaříme zdravě :-) Je to hodně obsáhlá kuchařka a moc hezká se spoustou obrázků.A většina jídel je z ruzné zeleniny. Akorát sem z ní ještě nic neuvařila :-) Sem ostuda, ale tak nějak sem se k tomu ještě nedostala.
Ale Neffy pokud bys měla o knížku zájem, mohla bych ti jí pujčit. Si z Prahy, takže by to nemusel být problém.

 
kvetule25
Ukecaná baba ;) 1668 příspěvků 18.05.05 12:38

Jdu se pokusit vložit fotku.

 
kvetule25
Ukecaná baba ;) 1668 příspěvků 18.05.05 12:50

Povedlo se ! :-)

 
Nicol001
Ukecaná baba ;) 1242 příspěvků 18.05.05 12:57

NEFFY a ostatni skorosnazilky:-))
Moc pekny denicek, az tehulka, musim se k vam na toto tema vetrit:-))
Ja vareni miluju, zkousim nove recepty, snazim se o zdravou kuchyni, spajz, lednice a mrazak je u nas vzdy plny.
Zakladem nasi stravy je spousta zeleniny, kureci maso, brambory, testoviny a ryze. Knedliky (mimo chlupatych s houbama a nebo se zelim) nejime, omacky (mimo svickovou) take ne. Za normalnich okolnosti varim kazdy den teple jidlo - vecere, o vikendu teply obed a k veceri bud salat nebo treba polevku. Snazim se vynechavat bilou mouku, ale je to trochu slozite…
S pritelem milujeme vse, co je „z jednoho hrnce, resp pekace“. Tj cokoliv zapeceneho. Idealni jsou testoviny nebo braambory. Vzdy pridam zeleninu, kureci maso, treba houby, nebo vse zeleju vajickem. V jedinem, v cem si myslim vcelku hresim, je zakysana smetana. Krom do buchet ji vrazim temer do vseho. Rada nakladam maso, kureci, veprove, k tomu uvarim brambory, na kapce olivoveho oleje orestuji cibulku, pridam cesnek a vse smicham s bramborama. Na zaver - obligatne pridam lzici kysane smetany. Dle vychovy Magdaleny Dobromily Rettigove - „na zaver pridej 12 vajec a hodinu michej“ - ja na zaver pridavam lzici kysane smetany, resp. te veci od Ramy, co nahraqzuje kys. smet.:-))
Temer nepouzivam tuk, takze jen olivovy olej, a to jeste malo. Tudiz temer jsem vyeliminovala smazena jidla, opet s vyjimkou rizku a smazeneho kvetaku. Ale i ty delam jen na kapce oliv oleje a pak je vlozim do trouby dojit. Tak se i krasne zabarvi:-))
Ja nevim, co bych vam pridala za recept, protoze varim proste „od oka“, tudiz nikdy nevim, co jsem tam vlastne dala a kolik. Samoizrejme obcas hresime vylozene nezdravym jidlem - viz burtgulas, nebo bramboraky.
Jediny, v cem je to vazne se mnou bidny, je peceni. Nic sladkyho mi proste nejde, ackoliv posupuji dle navodu a kucharek, vysledek je vestinou bud krasny, ale nepozivatelny, nebo neco silenyho, co se musi jist lzickou, ale snist to lze:-))
Preji mnoho zdaru v kuchyni:-))
 Nicol

 
sonyay
Zasloužilá kecalka 970 příspěvků 18.05.05 13:09

Ahoj holky : o))
Neffy to je perfektny dennicek a dost uzitocny : o)) Co sa mna tyka tak mna doma vzdy z kuchyne vyhanali, varila mamka spolu s nevlastnym otcom a mna pustili do kuchyne az potom ked sa slo jest… : o)) S priatelom spolu byvame uz pat rokov no a zacala som varit podla kucharskej knizky… a tiez podla receptu co dom dal : o)) Nebojim sa experimentovat aj ked to niekedy jem sama… Priatel je strasne vyberavy, on napriklad nezje ryby a ani huby .. cestoviny so sebazaprenim… a stale chce maso. Takze ak varim, co je hlavne cez vikend, tak maso vacsinou kuracie a cez tyzden, nejake tie polievky alebo predpripravene jedla. Pravdu povediac varenie ma velmi neberie, moju polovicku treba k jedlu aspon 3× volat, spolu poriadne nestolujeme a zje to vacsinou az vtedy ked je to studene… Peciem obcas. Ovocnu tortu to priatel miluje, a miluje aj strudlu ale tu ja neviem tak ju kupujeme mrazenu a staci ju upiect : o)) Ja mam hrozne rada cestoviny so syrom, halusky a pirohy ale tie vie skvelo spravit iba moja babicka… Inak ked nemusim, nevarim… Nemam fantaziu, nechce sa mi planovat, takze ak to ide ideme sa najest von.. Viem si predstavit ze ak budeme mat male budem varit denne a uz teraz sa toho hrozim. Sonyay

 
marmih
Kecalka 108 příspěvků 18.05.05 13:10

Midnight,
tak to Ti závidím. Kde jsi manžu potkala? Vyměníš? Já se ho snažím marně naučit, už pět let, aby mi po obědě alespoň řekl, zda mu jídlo chutnalo. Nedávno se ale sám nachytal, tvářil se po baště neslaně a nemastně, tak jsem zbylé jídlo zamrazila a později sama snědla (on byl v práci, já doma a nechtělo se mi jen pro mne vařit). A on si pak vzpomněl, že to bylo dobré, kdepak je ten zbytek, ať mu to ohřeju, ale smůla, už nezbylo. :-)

 
pupula
Ukecaná baba ;) 1207 příspěvků 18.05.05 13:20

Květule 25-jak se ti to pvedlo.Já už tamtu fotku vkládám od rána a pořád mi topíše error. A přitom ,když jsem jí vkládala do sněžilek už před časem,tak v pohodě.No já to nechápu,nebo je to tím,že jsem blond:))))

pupula

 
midnight
Zasloužilá kecalka 756 příspěvků 18.05.05 13:25

marmih- no ,to víš, že nevyměním, ale ten tvůj má zase jiný přednosti a klidně mu řekni, že pokud mu nechutná, tak příště může uvařit on a uvidíš, jak začne baštit.

 
sonyay
Zasloužilá kecalka 970 příspěvků 18.05.05 13:44

Tiez netusim ako sa vam to podrailo, snazila som sa tam dat tu fotku 2× stale to hlasi nejaku chybu… Nastastie tam uz jedna fotka je - od Zuzky.. Sonyay

 
pupula
Ukecaná baba ;) 1207 příspěvků 18.05.05 13:45

Holky,už tam jsem.Musela jsem ty fotky zmenšit:)
 Pupula

 
Pitrysek
Kecalka 229 příspěvků 18.05.05 13:53

Ahoj Neffy a ostatníčci,

moc hezký deníček.
Já jsem se do kuchyně hrnula od malinka, neboť jsem byla tatínkův mazánek a u nás vaří taťka. Mamce to moc nejde, čočku třeba vaří na 3× z toho 2× hoří hrnec a potřetí to s taťkou doděláme. Další mamčinou specialitou je přetržená bábovka.
Jediné co mi skutečně nejde jsou kynuté knedlíky. To je vždycky vyndám z hrnce a říkám: " Jé, ty jsi ale krásný!" Rozkrojím a on se slije, asi se vždycky lekne, tak ho za trest hodím do koše a dám napařit ty kupovaný. Je to takový můj rituál. Ale bramborový knedlíky mi každý chválí. Přítel miluje dobré jídlo, tím nemyslím knedlo, zelo, vepřo, klidně si řekne o zeleninový salát s ořechy, k tomu pečený brambory a poprosí o ovocný nápoj - ovocný salát zalitý minerálkou. Prostě baští všechno. Zato já jsem vybíravá. Nejím ryby, zvěřinu a mnoho dalšího.
Holčinky, nemáte někdo zaručený recept na ty blbý kynutý knedlíky? Přece se nemůžu vdávat, když je neumím:-(

Pitrýsek

 
marmih
Kecalka 108 příspěvků 18.05.05 14:11

Pitrýsku, já taky neumím ty blbý kynutý knedlíky a přesto jsem se vdala. A víš jak to vypadá po svatbě? Manža chtěl, abych mu ty knedlíky připravila a to tak skvělé jako umí jeho maminka. Zkusila jsem, ale nepovedlo se! A tak chodí na knedlíky k mamince. Blbý co? A jen tak mimochodem, já jednou ty knedlíky jeho maminky ochutnala a vůbec nebyly tak skvělé. Nejlepší knedlíky na světě totiž uměla moje babička. Škoda, že jsem je nikdy manžovi nepodstrčila, to by mi pak konečně přestal vykládat, jak dokonalé knedlíky jeho maminka umí…

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 14:17

Možná to vypadá, že jsem furt v kuchyni. Tak to naštěstí ne. Když už jsem pochopila, že když smíchám tohle a tohle, bude to jedlé a když to a tamto, tak to nepůjde a jak asi jednotlivým surovinám trvá, než budou měkké a v jakém pořadí je mám házet do hrnce, tak už to nezabere tolik času. Pokud nezbývá něco echt českého z víkendu, vařívám každý pracovní den, ale je to dost v pohodě. Ono je vlastně dost výhodné - vařím dle svého mlsného jazyka, chuti vařit, času, nápadu… Tomu mému je to jedno, které jídlo bude na stole, hlavně že bude nějaké a nebude mít hlad. Pracuju doma, takže chystám večeři na hodinu, kdy chodí z práce domů. A už si zvykl, ono to taky musí být příjemné, přijít domů k prostřenému stolu a když to ještě voní a chutná… Naštěstí když se mi fakt nechce, klidně si vezme chleba.
A o víkendu vaří buď sám, nebo jeden den on a druhý já.
Trvalo nám spoustu let, než jsme se posunuli (bez nějakého trápení) od omáček ke zdravějšímu jídlu. Instantní věci nepoužíváme vlastně vůbec, polotovary taky ne, sem tam nějaké konzervovaná zelenina a i to jen výjimečně. Ooobčas nějaké jídlö z pytlíku - ty nejlepší knedlíky na světě, halušky. Smažené nejíme skoro vůbec. Tedy neděláme ho doma, když už, jdeme na smažák někam do restaurace a pěkně s hranolkama. Nejíme ani kupované majonézové saláty a podobné vymoženosti. Myslela jsem si (já blázen), že budeme zdravější a štíhlejší. Tak tedy houby s octem. Jediná výhoda - netloustneme (skoro). Tak snad aspoň to zdraví se nám projeví na důchod.
Snažím se vařit:

  • rychle
  • co nejmíň nádobí
  • zdravě: málo soli, málo tuku, málo cukru (ty recepty i na sladkosti pořád upravuju na skoro nesladko, ale nějaký cukr zbývá, pořád se to tedy řadí mezi sladkosti)
  • pestře, ať to není nuda
    Taky používám olivový olej, ale taky máslo. Malinko, ale třeba polévky pak nádherně voní. A jak dává Nicol všude kysanou smetanu, já dávala skoro všude česnek - hotová česneková královna, taky je hrozně zdravý. Ale mojí drahé polovičce česnek nedělá moc dobře, tak holt už ho nedávám všude.
 
Tynda1
Stálice 91 příspěvků 18.05.05 14:19

Pupulo, díky za tip. Už se mi to taky podařilo.
 Tynda

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 14:41

Tynda - u nás taky nemůžeme být bez masa. Ale nemusí být každý den. Občas se snažím uvařit 3 porce místo 2, abych měla na další den oběd. Už jsem to vzdala, obvykle stejně nic nezbyde. Jste čokoládoví? My moc ne. 23.3. mi bylo 30, dostala jsem obrovksou spoustu bonbonior. Tak pomaloučku je likviduju - pořád tu první. Většinou je spíš rozdám. Jenže já je jíst nemůžu a spoustu dalších věcí, pořád ještě věřím, že zhubnu a taky si tu novou váhu udržím. Zatím stále marně. Ryby zrovna neovládám, ale zkouším.

Midnight - tak lustruju kuchařky. Za těch pár let už jsem jich nashromáždila opravdu dost, ale teď už je nekupuju. Nemám je kam dávat. A na sladkosti mám tolik typů, že obvykle üpeču dobrotu jednou, zapíšu, projde-li chuťovým testem a znovu se k ní dostanu až po spoustě měsíců, někdy i let. Tak je to fakt pestré.

Pupula - nemůžu být odpůrce vaření. Já jsem totiž šíleně živočišný typ a hroozně ráda jím. A protože chci, aby to jídlo bylo taky zdravé, musím si ho uvařit. Na syrové zeleninové saláty my nejsme a v restauracích zase moc často zdravou a dietní stravu nepotkáš. Navíc jsme lenoši, když už přijde ten můj z práce domů, nikdo a nic (skoro) nás už ven nevytáhne. A já pracuju doma, sama si v poledne na jídlo taky nikam nepůjdu, tak mi vlastně nic jiného ani nezbývá. Snídaně do postele musí být fajn.

Sunn - jídla našich babiček jsou opravdu moc dobrá. Obvykle bývají rychle, nejsou přeplácané surovinami a v jednoduchosti je krása a bývají zdravé. Co se týká omáček - teď už žádný problém. Ten můj už pochopil, že i koprovka vařená jinak než klasicky z bešamelu (sice dobrota, ale moc másla, moc mouky,..) tedy jen z kelímku kysané smetany a hodně kopru, případně lžičky mouky, je taky výborná a je klid. A takto se dá připravit spousta jiných omáček. A jsou zdravé, rychlé. Obvykle mu k tomu servíruju těstoviny nebo rýži. A v pohodě. Tak to s omáčkama zkuste taky. Ale jinak taky hřešíme - takové buchtičky s krémem si drahoušek oblíbil (a fakt je to dobrota, do krému i trochu rumu), občas ten řízek, svíčková, vepřo knedlo zelo. Ale to fakt jen málo. Od dubna do října nebýváme o víkendech doma a česká klasika jsou pro nás víkendová jídla. Na jejich vaření je třeba víc času.

Květule - se saláty jsme na tom špatně. K jídlu to jo, ale jako hlavní jídlo, to ne. Tak daleko jsme ještě nedospěli. Tak to asi v zásobě nic nemám. S tou kuchařkou, to jsi moc hodná. Budu ráda, ale ozvu se kvůli ní později. 18.6. mám těžkou zkoušku a kvůli e-miminu se veeelmi málo učím. Kdybych tady měla další věc zabírající mou pozornost, to bych dopadla. Už tak je to nahnuté.

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 14:52

Sonyay - kdybych musela svoji polovičku k jídlu tahat násilím, vybodla bych se na něj. Tohle mi dělají naši. Když jsem se přestěhovala a pak jezdila k našim na návštěvu, táta vždycky chtěl, abych uvařila. Zřejmě testoval, jestli jsem se polepšila. Moc často jsem se k tomu nedostala - návštěvy příbuzných, … Ale když už a dávala jsem na stůl, nikdo nikde nebyl. No, na zabití.

Nicol - u nás je to vlastně stejné jako u vás. Jen té zeleniny ještě pořád, myslím, není dost. Taky vařím od oka, ale recepty, které tady někdy vložím, radši napíšu nějak přesněji - pro ty, co s vařečkou moc nekamarádí. S tím sladkým - neházej flintu do žita. Určitě to nakonec půjde. Taky se mi to občas nevyvede - většinou jde o „ostravské“ bábovky = připálené. Koláče, dorty, jsou v pohodě. Ale ta litinová krásná forma po babičce nade mnou stále znova a znova vítězí.

Pitrýsek - bohužel dobrý recept na kynuté knedlíky taky nemám, moc mi nejdou. Jedině na buchtičky s krémem a ty jsou fakt doobréé.

Marmih - SOUHLAS. Nejlepší kynuté knedlíky na světě dělala babička. Jenže recept všeho přiměřeně je dost neuchopitelný. Takže smůla.

 
sunn
Závislačka 3823 příspěvků 18.05.05 15:16

týýýý jo, v galerce už je fotek:-)))
Nicol -ahojky:-) ty jsi kuchařka, to obdivuji, názorný příklad stravy jak má vypadat. Kéžbych to taky takhle dovedla. Jak se daří mimískovi, doufám, že je vše ok a ležíš?

Neffy - tak kde je ta fotečka, já se na svou spoluzakladetelku tak těšíím.

Pupula - máš tam náádherný fotky, fakt. Hlavně pejsánek na tom modrým záchodě:-)) Nevíš do kdy má Radunka dovolenou? Nějak dlouho se tu neobjevila. A co Ume, piješ? Já jsem zase začla, ale je fakt šerednej.

Holky, dneska jsem byla v práci naštvaná, že jsem si říkala, nevezmu si prášek a večer na to vlítnem a bude. Chudák to mimi, řešila bych si jím své problémy, to by dopadlo:( tak žádný takový, pěkně papat HA.

Právě jsem se přejedla pizzy, uff sotva lezu. A to mám jít do posilky. Lehnu si tam a bude:-)) Pizza asi zdravá není vůbec, co?
Nemáte recept na nějaký dobrý tvarový koláč? Já ten koláč miluju a neumím ho upéct. sunn

 
Pitrysek
Kecalka 229 příspěvků 18.05.05 15:22

Ahoj,

Marmih - tak už přestanu chodit na terapie, kvůli těm knedlíkům :-) Mě jednou ten můj naštval, když chtěl udělat králíka na smetaně. Mě se tak povedl a on mi řekl, ale maminka ho dělá jinak. Tak jsem volala skorotchýni, jak ho teda dělá a řekla mi, že jako kuře na paprice. My zas omáčku děláme na kyselo. Tak děláme maminčina králíka nebo taťuldovo králíka, to aby v tom byl pořádek, na co vlastně má chuť.

Jinak já k vaření používám různé koření, ale přestala jsem používat různá míchaná dochucovadla jako je Vegeta, masové kostky atd. Donutilo mě to, když moje sestra držela bezlepkovou dietu, tak jsme se naučili vařit bez dochucovadel. Ale v mé kuchyni nechybí máslo, sádlo a teď i mouka, je to s ní snažší. Já to s těmi tuky nepřeháním, ale některé vitamíny jsou rozpustné pouze v živočišných tucích, tak nás o ně nechci připravit.

Pitrýsek

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 15:22

Jaký koláč Sunn? Tvarohový? Mám jich několik.

 
sunn
Závislačka 3823 příspěvků 18.05.05 15:25

Neffy - ten pravý normální tvarohový koláč, kde je navrch tvaroh a je takovej vlkej a mňam:-) Ne kynutej. sunn

 
Lucici
Zasloužilá kecalka 764 příspěvků 18.05.05 15:53

ahojte holciny,

Chtela bych se k Vam pridat i kdyz ne na dlouho.
Ja jsem byla v denicku zimniho ocekavani,ale pred 14 dny jsem prodelala revizi delohy po zamlklem tehotenstvi,takze mame ted narizeno 3 mesice pockat.

Neco malo o mne:jemuji se Lucka,24let,statni zamestnanec,4 roky vdana.
papa Lucici
P.S.Nema nektera z Vas za sebou take nevydarene tehotenstvi?

 
Nicol001
Ukecaná baba ;) 1242 příspěvků 18.05.05 15:56

Holky, k tem kynutym knedlikum, neni to take moje domena, ale jedna holcina z denicku Novych snazilek nam napsala recept na kynute knedliky, holky vyzkousely a pry to bylo naprosto jedinecne. Pokusim se ho najit a prekopirovat sem (Bamla jiste dovoli:-)).Ja je sice nezkousela, protoze jsem stale lezmo, ale mozna je prubnu, jen co vstanu. Jsou s kvasnicema, musi se udelat kvasek, a pak je to snadne, kazde se povedly, tak ja to jdu hledat:-))
 Nicol

 
Karin1
Povídálka 11 příspěvků 18.05.05 15:56

Ahoj holky omlouvám se, že jsem se dlouho neozvala, ale měla jsem spoustu práce. Jinak je to krásný nový deníček. Já a vaření to si moc nerozumíme. Vařit umím ale nebaví mě to. Tak se ráda nechám inspirovat nějakýma receptama-ne moc težkýma:-)
Jinak už jsem si v lékárně koupila Calibrum bybyplan a už od včera ho jim.
Večer se pokusim poslat Vám nějakou fotečku ze svatby.
Mějte se tady pěkně Karin

 
Nicol001
Ukecaná baba ;) 1242 příspěvků 18.05.05 16:02

Tak, holky, tak jsem ten recept nasla, je to od Bamly, kdo chodi na chat, tak ji znate:-))

Knedliky - ingredience:1/4 l mleka, 1/2 kostky kvasnic, sul, spetka cukru, rohlik, polohruba mouka, 1 vajicko
postup: z mleka, cukru a kvasnic se pripravi kvasek, do nej se prida vajicko a rohlik nakrajeny na kostky, postupne se pridava polohruba mouka, sul se prida az po trose polohrube mouky. dava se tolik mouky, aby testo nelepilo na prst. testo se necha nakynout. az ej vykynute, udelaji se dve sisky, ktere se vari 10 minut z jedne strany a 10 minut z druhe strany. knedliky krajim niti hned na jednotlive kousky.
Preji vam dobrou chut a jestli neco mate, tak sem s tim :)
 Bamla

Tak at se vyvedou:-))
Nicol

 
Pitrysek
Kecalka 229 příspěvků 18.05.05 16:03

Nikol,

to je úžasný, doufám, že najdeš :-)

Pitrýsek

 
Pitrysek
Kecalka 229 příspěvků 18.05.05 16:04

Nikol je jednička!

Dííííííííky, večer je vyzkouším :-)

Pitrýsek

 
Pitrysek
Kecalka 229 příspěvků 18.05.05 16:07

Ahoj. Lucici,

vítám tě mezi námi a doufám,, že né na dlouho :-) Budeme ti držet „fšechny“ palečky.

Pitrýsek

 
Irucha
Závislačka 3025 příspěvků 18.05.05 16:08

Holčiny,
tenhle deníček je o baštění a podle fotek to vypadá, že ani nevíte co to jídlo je!
Je mezi námi ještě někdo krev a mlíko jako já?
Nevíte jestli tam můžu dát i foto ve formátu .bmp?

 
Anonymní  18.05.05 16:10

Hned jsem doplnila seznámek SKORO-SNAŽILKY :-)
berunka1 - /75/ZL/vy:,–(ila HA - bere Calibrum BabyPlan
Denda - /80/ sv/TS 1,05
elda2 - /78/štír/Velké Meziříčí/28.5­.svatba/HA - bere kys.list.
evik24 - /80/lev/Vyškov/vd/
- bere Calibrum BabyPlan
carisa - /77/kozoroh/Pra­ha(brzo Třeboň)/sv/HA - nebere zatím nic
Hanule - /83/blíženec/vd/HA­červen
Irucha - /77/váhy/Praha/5­.8.svatba/
- bere Calibrum, TS srpen
Iveta30 - /75/ryba/Tren­čín/vd/
TS 9,04
Karin - /84/střelec/Chru­dim/vd/TS 8,05 - bere Calibrum BabyPlan
katerina - /78/blíženec/O­lomouc/vd/
- vit. nebere, nechává na přírodě
kvetule25 - /79/lev/Praha/sv/
Lucici - /81/vd/ TS 8,05
metyska - /81/vodnář/Pra­ha/sv/HA
midnight - /79/štír/Vyso­čina/vd/HA do 7,2005 - vit. nebere,asi červen
Mili - /75/beran/Záp­.Čehy/vd/
- bere kys.list.
Neffy - /75/beran/Pra­ha/sv/HA
Pitrysek - /76/ryby/Praha/sv/
- zatím nebere nic
Pupula - /77/kozoroh/Os­trava/vd/TS 7,05 - bere kys.list
Radunka - /78/beran/Chru­dim/vd/HA do 6,05 - bere Calibrum BabyPlan
sisina - /73/střelec/Brněn­ský kraj/sv/

sonyay - /80/ryby/Sloven­sko/sv/HA
sunn - /79/vodnář/Č.B­./sv/HA - bere kys.list.
Tynda - /ryby/Třeboň/svatba červen/HA do4,05 TS 7,05 - bere kys.list., hořčík
Zulka - /80/Praha/18.6­.svatba/

zuzka25 - /80/lev/Bratis­lava/vd/* - zatím nebere nic

Mějte se fajn a Nicol díky za příspěvky.
Lucici - vítej mezi nás. Určitě se to příště podaří.
 sunn

 
Anonymní  18.05.05 16:11

Irucho - já vážím 68kg, takže fakt žádný stresy a přidej prosím foto. sunn

 
metyska
Kecalka 114 příspěvků 18.05.05 16:17

Ahoj holky :)

Bohužel jsem včera měla nabitý program od rána až do pozdního večera (resp. do noci), takže jsem se sem vůbec nedostala :(

Nicméně - tenhle deníček vážně stojí za to :))
Neff - perfektní volba tématu :)

Já se doma motala odmalička (to je jako z té reklamy na kafe, co???). Většinou vařím dle momentální chuti a nálady, vařím strašně ráda a prý i dobře :) Ale strašně mě nebaví, co by to mělo být.

Naštěstí moji mladší sourozenci vždycky přesně vědí, co by (cituji) „bylo dobrého do jejich žaludku“ a i má drahá polovička si dokáže říct, na co má chuť.
Neznám moc lepších věcí než společné jídlo, v klidu a pohodě. Takové buržo - jak tomu říká :-D

No, bylo to na něm znát - za tu dobu, co jsme spolu, přibral skoro 25kg :) Až byl skoro jako kulička (zítra přidám naši fotku ). Letos v lednu si ale řekl dost a od té doby si na:,–(il docela přísnou redukční dietu - a shodil už 19 kg…
Ale prý je to zatraceně těžké, když mu tak vyvářím :)

Pravda je, že používám spoustu zeleniny a málo tuku a knedlíky se u nás taky nevedou. Stejně tak jako klasická jíška a další podobné „zbytečné“ kalorie

Recept na kynuté knedlíky? Ovocné? Z domova jsem zvyklá zadělávat z 1 kg hrubé mouky, vajíčko (1 stačí), špetka soli a kvásek z: 1 kostičky kvasnic, cca 3 lžic cukru a necelého půl litru vlažné vody. Těsto musí být vláčné, nesmí se lepit, ale taky nesmí být moc tuhé. Nechat vykynout. Pak plnit knedlíky - meruňkami, jahodami, borůvkami, jablky, malinami - pozor, k nim by měl přijít i cukr, jinak jsou kyselé -či jinou náplní :) A zase nechat trošičku vykynout. Vařit v osolené vodě cca 8-10 minut z každé strany. Pozor, po vyndání nezapomenout roztrhnout, nebo se "srazí!!!
A ještě jeden tip - jahodové knedlíky polít rozmixovanými malinko přislazenými čerstvými jahodami :)

Ozvu se zítra - k tomuhle tématu mám moře případných komentářů… :)

Metyska

PS: Sunn - beru kys. listovou, od příštího týdne přibudou i vitamínky a v červnu se zařadím mezi * :-D

 
Irucha
Závislačka 3025 příspěvků 18.05.05 16:17

Tak už to vím. bmp to nebere:) Škoda, je to super fotka.

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 16:30

Irucho - já se k Tobě hlásím. Taky jsem minimálně krev a mlíko.

Sunn - ale Ty měřířš aspoň 1,8m dle fotky, ne?

 
luka
Ukecaná baba ;) 1272 příspěvků 18.05.05 16:35

ahoj holky,
nezlobte se,že vám sem lezu,ale co vařit je věčné téma.my jíme hodně zeleniny i masa,hlavně kuřecí.manžel byl zvyklý na klasiku,ale už jí vše co uvařím.jeden z našich nejoblíbenějších receptů je tenhle.

kapustu nakrájím a spařím horkou vodou.na sádle osmahnu cibulku,zapráším sladkou paprikou,podleju troškou vody,přidám brambory na kostičky,kapus­tu,masox a kmín.když je vše měkké přidám kysanou smetanu a masožroutům na kostičky salám nebo vuřta.případně dosolím.vzhled nevábný,chuť božská.kdokoliv to u nás nedůvěřivě jedl tak si říkal o recept a při další návštěvě tohle jídlo vyžaduje.rychlé,lev­né a dobré,je to od mojí prababičky.přeju dobrou chuť.
luka od jarních miminek

 
luka
Ukecaná baba ;) 1272 příspěvků 18.05.05 16:42

neffy,
ta smetana v tom dortu je sladká nebo kysaná?díky
 luka

 
Neffy
Ukecaná baba ;) 1182 příspěvků 18.05.05 16:53

Tvarohový koláč pro Sunn - ale myslím, že to nebude to, co jsi chtěla. Ale zkus si vybrat.

Posypkový koláč s tvarohem
500g pol. mouky, 1 prášek do pečiva, 200g ml. cukru, 200g hery - vytvořit drobenku

náplň: 500g tvarohu (čím víc tím líp), 4dl mléka, 2 lžíce cukru, 1 vejce, rozinky, 1 vanilkový cukr - smíchat

naplech nasypat 2/3 drobenky, nalít náplň, posypat zbylou 1/3 a upéct do růžova

Koláč s tvarohem a polevou z vitacitu
těsto: 200g pol. mouky, 100g ml. cukru, 3 vejce, 1dl oleje, 1dl vody, půl prášku do pečiva
cukr ušlehat se žloutky do pěny, postupně přidávat olej a vodu, mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchat sníh z bílků, upéct ve středně vyhřáté troubě na vysypaném plechu, na vychladlý koláč natřít krém

krém: 200g tvarohu, 125g hery nebo másla, 8 lžic cukru, vše smíchat dohromady (možno doředit mlékem, je-li moc husté)

polít polevou: 3/4l vody, 2 vitacity, 6 lžic cukru, 2 vanilkové pudinky - vše vařit asi 2min., ihned nalít na koláč s tvarohem, nechat vychladit

Koláč s mákem a tvarohem
těsto: 150g hl. mouky, 80g hery, 40g ml. cukru, 1 vejce
vypracovat těsto, nechat 0,5hod. odležet v chladu, rozválet do formy, vytáhnout okraje a asi 10min nechat v troubě zapéct při 200st.
na to rozetřít makovou náplň, na to tvarohovou náplň, posypat lžičkou nemletého máku a dopéct při 180st.

maková náplň: 150g ml. máku, 1dl horkého mléka, 1-2 lžíce cukru, půl vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžíce rumu
mák přelít mlékem, promíchat s ostatním

tvarohová náplň: 250g tvarohu, 2 lžíce cukru, půl vanilkového cukru, 1dl mléka, 1 lžíce pudinkového prášku, možno malé vejce (nemusí být)
v mléku rozmíchat pudink, smíchat o ostatním

Mřížkový koláč s angreštem a tvarohem
těsto: 250g pol. mouka, 100g ml. cukru, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 125g hery, 1 vejce, 1 žloutek
těsto nechat 30min odležet v sáčku v chladu
2/3 rozválet na průměr formy + na okraje

náplň: 250g tvarohu, 100g ml. cukru, kůra z půlky citronu, lžička solamylu, 2 malá vejce, 600g angreštu, cukr dle chuti
rozetřít na těsto ve formě, posypat angreštem, naskládat mřížku ze zbylé 1/3 těsta (zbylé těsto se rozválelo a rozkrájelo na plátky cca 1cm široké), potřít rozšlehaným žloutkem, upéct při 180st., vychladlé možno sypat ml. a vanilkovým cukrem

Všechny recepty jsem vyzkoušela, chutnaly.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 Další »