Tak ti posílám ten recept na pizzu

Emilie  Vydáno: 30.11.11

Milý Honzo, můj manžel mi včera připomněl jeden můj velký rest. Ano, již před půl rokem jsi mne požádal, abych Ti předala náš rodinný recept na pizzu z piva. Taky z čeho jiného, přeci ne z mléka nebo z vody. To by manžel nepozřel. Úplně si vybavuji ten moment, kdy se tak stalo. Byli jsme s klukama na procházce a šli jsme tátovi naproti. V tu dobu se většinou vracívá z práce. Po čtvrté. Bylo léto, šli jsme okolo jednoho místečka, kde rostou maliny, a bylo nám divné, že táta ještě nejede. Tak mu Jarda volal na mobil. A táta to nebral. K Jardově smutku. Ale již za pět minut přišlo od Tebe vysvětlení, cože se o stalo. Jakože proč táta nebere telefon. Táta totiž zapomněl mobil v práci. Což bylo neobvyklé, většinou totiž zapomíná mobil doma. No a současně přišla žádost od Tebe na recept na pizzu.

Mám na stole dva talíře (ze čtyř, ty už jsou snědené), tak bych Ti na ochutnávku kus poslala, abys věděl, co z toho má být, ale obávám se, že do pondělka to nevydrží. Je to fakt pekelně dobré a hlavně v pondělí by to už tak dobré nebylo. Jen se po tom zapráší. Ten zadělávací vál se ale musí zaprášit taky a já ještě u toho dělala polévku pro kluky, takže jsem zaprášila hladkou moukou i přepuštěné máslo v teflonovém hrnci a protože mi u toho asistovali jak Jára, tak Jindra, tak moukou zaprášení byli nejen oba dva, ale vůbec skoro všechno. Jo, a ne že jsou snědené ty talíře, to přeci jen ta pizza se dělá z mouky a piva a ne z kaolínu a písku, což jsou suroviny na výrobu porcelánu či užitkové keramiky. Na to pozor, pizza by měla sice v puse křupat, ale co je moc, to je moc.

Tak nejdřív kvásek. Manžel tedy netuší, že ten se zadělává ve vlahém mléce, protože by to jinak asi nejedl, ale zadělávat půl kostky kvasnic přímo v pivě, to jsem ještě nezkoušela. Přeci jen vyrábím pizzu a nezakládám nový pivovar. A do těch 2 deci mléka přidám ještě asi lžičku cukru, ať se kvasinky pomějí. Ony se mějí, chvílema to vypadá jako hrnečku vař, jak kynou už v tom mléku. Ale to už mám v míse další suroviny, hlavně kilčo mouky od Zátky, odzátkované pivo a olivový olej a lžičku soli a oregána. Návrh, že budu dělat pizzu, je taky záminka, jak vyloudit z manžela jeho poslední pivo. Normálně by se o něj se mnou nepodělil, ale do pizzy, to se ho vzdá. Nevím, zda ví, že na kilo mouky stačí třetinka, takže zbytek můžu vypít… A nám navíc většinou stačí jen poloviční várka, bez toho jsou z té poloviny kila tři plechy, takže mi toho piva zbude ještě víc! Jo, a z mých pokusů vyplývá, že nejlepší je Plzeň dvanáctka, popřípadě Budvar dvanáctka. Ovšem v poslední době, jak to hoši z Plzně trošku provařili, máme doma spíš výrobek domácích, takže nemohu sloužit, jak to vypadá se současnou kvalitou a vlivem na výslednou chuť západočeské pizzy. Jo, a toho olivového oleje extra viržin je půlka co toho piva.

Zadělané těsto dáme kynout. K teplu, pod utěrku. A kyneme. Kyneme. Kyneme. Kyneme. Naposled jsem kynula osm měsíců, to bylo už ke konci šílené… Mezitím připravím svačinu pro kluky. Otevřu konzervu rajčatového protlaku, ten dám do misky, k tomu oloupu česnek a vylisuji k tomu protlaku. Zakápnu olivovým olejem, ovšemže pouze a jen extra viržín v bio kvalitě. Holt když není, stačí i jiný ropný výrobek. Zamíchám. A to tedy není ta svačina, ta svačina jsou suroviny na pizzu, protože toho mi kluci půlku sní, než to stihnu na pizzu nandat. Ten protlak je základní podklad. No, když mám na lince jen tak bez plezíru šunkový salám, herkules, uzený sýr, hermelín, nakrájená rajčata, cibuli, sterilovanou kukuřici a olivy a tuňáka, tak kdo by odolal. Zvláště když stále pobíhám okolo a neustále na něco nebo někoho práším hladkou mouku.

Takže si toho připravím dvojnásobné množství, protože jak říkám, kluci mi toho stihnou půlku zbodnout. Toho tuňáka tedy nejí, patrně si vybavují, jak jsem dělala večeři podle nového receptu, který měl úžasné hodnocení, něco jako jedenáct z deseti gurmánů doporučuje, a vypadalo to jako velmi levná a velmi chutná večeře. Tak to se snad ani nebudu chlubit o co šlo, to bylo fakt nejedlé, fakt blevajz, šlo v principu o napodobeninu tuňákových la sání, akorát že místo těstovin se dávaly plátky brambor. Ale tuňáková pizza je výtečná, tu doporučit můžu, stejně jako tuňákové lasagne.

Asi za půl hodiny by těsto mělo být již vykynuté a vhodné k rozválení. Respektive ho ještě nechám dojít na vále. Ani ta půlhodina mi totiž nestačí, abych měla vše připravené k tomu začít připravovat tu pizzu. A většinou nestačím ani včas zapnout troubu, aby byla předehřátá. Většinou jsem v této fázi v koupelně a asi podesáté umývám kluky od mouky. Ovšem body navíc jsem se sbírala i za to, že jsme v mezičase stihli uklidit pokojík. Máma s tátou si ráno chtěli trošku poležet, no poležet, nebyl důvod vstávat v sobotu v šest, a neustále zaháněli kluky, nejdřív do postele (marně) a pak do jejich pokojíčku. Oni tam nakonec byli, ale co po nich zbylo, tak to vypadalo jako v pětačtyřicátém v centru Hirošimy.

Na vále rozválíme plát vysoký několik milimetrů. Šupleru nepoužívám, ale pokud ji má někdo v kuchyni, tak ji použit může, ale technický výkres s přesnými kótami součástí receptu nebyl. Takže nemohu sloužit. Ovšem tak mně napadá, kdyby se třeba někdo v pracovní době nudil a nevěděl co roupama, klidně může dotyčný výkres vyrobit a patřičně okótovat…

A pak už to mažu protlakem, prakticky pod tlakem, a navrch dávám, co zbylo. Salám už je snědený, z rajčat zachraňuji posledních pár plátků, naštěstí olivy kluci nejí a cibuli taky ne. Jo, zdobím na plechu, přenášet nazdobenou celou pizzu se mi vymstilo. Taky už jsem si koupila papír na pečení. Kdysi jsem upekla na Tomášovy narozeniny, nebo co to slavil, nějaký borůvkový koláč a při té příležitosti mě upozornil, že se to peče na papíru na pečení, jež má tu vlastnost, že se na něj nic nepřipeče. A pekla jsem to bez papíru na pečení, takže se to připeklo, a důvodem bylo, že jsem papír na pečení doma neměla. Takže dneska jsem ho měla a použila. A pizza se nepřipekla. Ale měla namále, protože tam má být cca 20 minut při teplotě 180 stupňů, pět minut před koncem dávám ještě zatavit sýr, jenže už jsme zase letěli do koupelny umývat mouku. To bylo u první pizzy. U té druhé šlo o to, že jsem ji na stole nakrájela a že se najíme, ale kluci mi řekli, že už nemají hlad… A to bylo už u třetí a u čtvrté jsem je dávala spát.

Tak, to je asi zhruba recept na pizzu.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 4.5 bodů
 Váš příspěvek
 
eVerča
Ukecaná baba ;) 1598 příspěvků 30.11.11 05:30
:palec: :-D
 
renč  30.11.11 10:41

Emilie, ty nezklameš

 
werunkaw123
Extra třída :D 14091 příspěvků 30.11.11 16:40

Emi: :mrgreen: super ;) :potlesk: :palec:

 
radúna
Extra třída :D 10384 příspěvků 30.11.11 19:07

Jé, to se tak hezky četlo :lol: :kytka: :potlesk: .

 
TýnkaK
Závislačka 2616 příspěvků 30.11.11 20:51

P A R Á D A ! ! ! ! ! ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :potlesk: :potlesk:  :potlesk:

 
Kamča.dalmatinka
Hvězda diskuse 46984 příspěvků 30.11.11 20:59
:lol: :palec:
 
questXY
Závislačka 4295 příspěvků 30.11.11 22:50

hodně dobrý :mrgreen: :mrgreen:

 
xangel87
Kelišová 6555 příspěvků 01.12.11 00:21

Děkuji za recept :lol:

 
Carrinka
Extra třída :D 10871 příspěvků 01.12.11 13:19
:*
 
MeloryNox
Kelišová 5249 příspěvků 14 inzerátů 02.12.11 15:24

Palec nahotu! Fakt počteníčko. Máš vlohy na vtipné povídky :D

Vložit nový komentář