Vaříme dětem

emimino  Vydáno: 19.08.01

.

Svačinka



Ovocná svačinka
Nastrouháme 1 jablko, 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 oválný cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme.


Jablečná mléčná přesnídávka
Oloupeme dvě jablka a předáme trochu mléka ( pro malé děti ze sušeného mléka ), vše rozmixujeme.


Banánová kaše
Rozmixujeme 1 banán, přidáme 5 rozdrobených piškotů a trochu ovocné šťávy. Dobře promícháme.


Tvaroh s ovocem
Netučný tvaroh smícháme s jablečnou přesnídávkou a trochou mléka. Můžeme přidat kousky ovoce.


Jogurtový pamlsek Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.



Kaše



Rýžová kaše s jablky
Uvařenou rýži smícháme s jemně nasekanými jablky, posypeme rozinkami a zalejeme připravenou mléčnou rýžovou kaší ( např. Hami )


Rýžová kaše s přesnídávkou
Rýži rozvaříme v mléce na kaši ( 25 dkg rýže v 1 l mléka ) a přidáme ovocnou přesnídávku


Rýžová kaše s ovocem
Rýži rozvaříme v mléce na kaši ( 25 dkg rýže v 1 l mléka ) a přidáme kousky jahod a malin


Tvarohová kaše
Rýži rozvaříme v mléce spolu s 1 oloupaným jablem na kaši ( 25 dkg rýže v 1 l mléka ). Do hotové kaše vmícháme 1/2 netučného tvarohu


Kaše se zeleninou
Uvaříme předem rozmixovanou zeleninu, zahustíme rýžovou kaší bez mléka ( např. Hami ) a předáme trochu olivového oleje


Rajčatová kaše
Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy vhodné pro batolata, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu


Vločková kaše
Ve vodě uvaříme vrchovatou lžíci vloček, scedíme a přidáme trochu mléka, uvaříme kaši, ve které pak podusíme 1 nastrouhané jablko. Přidáme rozinky, skořici a lžíci medu.



Polévky



Zeleninová polévka
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekanou petrželku. Zalijeme vodou a dáme vařit. Za varu přidáme těstoviny nebo rýži.


Drožďová polévka
Dáme vařit kořenovou zeleninu a po 20 minutách přidáme knedlíčky z droždí - na másle roztavíme kvasnice, přidáme vajíčko, strouhanku, hrubou mouku a dle potřeby rozředíme mlékem.


Krůtí polévka
Dáme vařit 2 - 3 kousky krůtího masa, když je maso měkké, vyjmeme jej a do vývaru dáme mrkev, hrášek, brambory. Vaříme do změknutí a pak přidáme zpět krůtí maso.


Drůbeží polévka
Dáme vařit 2 - 3 kousky drůbežího masa, když je maso měkké, vyjmeme jej a do vývaru dáme mrkev, hrášek, brokolici, květák, celer, petržel. Vaříme do změknutí a pak přidáme zpět maso.


Rajská polévka
Dvě oloupaná rajčata, jedno menší jablko, 30 g celeru a lžičku polohrubé mouky vaříme v nesolené vodě.


Špenátová polévka
Ve vodě podusíme špenát, zakapeme citrónem, přidáme zeleninu a povaříme do změknutí.



Obědy a večeře pro nejmenší



Kuře se zeleninou
Uvaříme 2 brambory, 1 mrkev, 1 růžičku květáku, 1 růžičku kapusty, kousek kuřecího masa. Přidáme rýži a vše rozmixujeme.


Filé se zeleninou
Uvaříme 2 brambory, 1 mrkev, 1 růžičku květáku, 1 růžičku kapusty, kousek filé. Přidáme rýži a vše rozmixujeme.


Zeleninové rizoto
Zeleninu jemně nastrouháme a syrové smícháme s vařenou rýží. Vše prohřejeme v troubě.


Těstoviny se zeleninou
Uvaříme v nesolené vodě bezvaječné těstoviny, uvařené promícháme s nadrobno nakrájenou dušenou mrkví nebo brokolicí, přidáme lžičku slunečnicového o­leje.


Zeleninové pyré
Uvaříme brambory, podusíme mrkev, květák, brokolici, vše rozmixujeme


Zapečená brokolice
Uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambory. Vše dáme do misky, zalijeme rozmixovaným vajíčkem a dáme péct


Brokolicové karbanátky
Brokolici uvaříme, posekáme, přidáme vejce, syrovou nastrouhanou mrkev, majoránku, polohrubou mouku, špetku soli. Karbanátky smažíme na oleji.


Zapečené filé
Filé zasypeme rajčaty bez slupek, vařenými brambory a jemnou zeleninou a necháme zapéct.



Obědy a večeře pro větší děti



Houbový guláš
Nakrájíme 1 cibuli a zpěníme ji na rostlinném oleji, přidáme mletou papriku a 250 g očištěných, pokrájených a vroucí vodou spařených hub a trochu kmínu. Promícháme a přidáme asi 2 lžíce ovesných vloček. Podlijeme a dusíme.


Kuřecí prsa se sýrem a žampiony
Potřebujeme:
150 g kuřecích prsíček, 50 g žampionů, 40 g mrkve, 150 g brambor, 50 g sýra, olej a sůl

Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a opečeme na tuku, Opečená prsíčka přendáme do varné misky, poklademe je plátky tvrdého sýra a pečeme v troubě. Jako přílohu podáváme brambory, uvařenou mrkev a žampiony.


Rybí ragú
Potřebujeme:
250 g rybího masa dle vlastního výběru, šťávu z jednoho citrónu, 1 menší cibuli, slunečnicový olej, 250 g rýžových vloček, Solčanku, 1 lžíci petrželky, 50 g žampionů, 1 lístek šalvěje, 50 g zeleného hrášku, 100 g loupaných brambor

Rybí maso ( zbavené velkých kostí ), nakrájíme na větší kousky, osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme v chladničce 1/2 hodiny uležet. V hlubší pánvi nahřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, rýžové vločky a lehce opražíme. Přidáme 4 dcl studené vody a krátce podusíme. Přidáme rybí maso, petrželku, šalvěj, na kostičky nakrájené ;brambory, na plátky nakrájené žampiony a hrášek a vaříme. Dle potřeby dochutíme solí a citrónovou šťávou.


Těstoviny se smetanovou omáčkou
Potřebujeme:
70 g těstovin, 50 g smetany, sůl, olivový olej, 30 g tvrdého sýru, 30 g cibule

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promastíme olivovým olejem. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme smetanou a povaříme s nastrouhaným sýrem do zhoustnutí.


Princezna na hrášku
Potřebujeme:
100 g rybího masa zbaveného velkých kostí, 100 g hrášku, 30 g papriky, 30 g žampionů, 30 g pórku, 10 g másla, 50 g smetany, sůl a olej

Rybu nakrájíme na kostky, papriku, pórek a žampionu na plátky, vše osolíme a orestujeme na oleji, na zjemnění přidáme do směsi smetanu. Podáváme na hrášku, který jsme lehce podusili na másle.



Nápoje



Mléčný jahodový koktejl
Do mixéru dáme 100 g jahod, med - dle chuti, pár kapek citrónové šťávy, 0,2 l mléka ( i sojového ), vše rozmixujeme.

Líbil se vám deníček? Máte také co říct? Přidejte na eMimino.cz svůj deníček.
Průměrné hodnocení zápisku v deníčku 5.0 bodů

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek