fazolové lusky, co s tím?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Anduli
Závislačka 3289 příspěvků 18.09.07 08:56
fazolové lusky, co s tím?

Ahoj, holky, potřebuju poradit.
Koupila jsem v Lidlu sáček fazolových lusků a teď nevím, jak je uvařit. Vzpomínám si, že jsem kdysi někde, asi ve školní jídelně, jedla fazolové lusky v nějaké smetanové omáčce, k tomu vařené maso a brambory (nebo knedlík?). Vaříte to někdo? Nebo máte jiný recept?
Díky moc,

Andrea

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
Jirina
Echt Kelišová 9618 příspěvků 18.09.07 09:20

Vařím, a máme to moc rádi:

osmahnout cibulku, na to dát lusky, maličko podlít a dusit. Když jsou měkké, zaleju mlékem nebo kysanou smetanou, dochutím (sůl, cukr, ocet nebo citronová šťáva), je-li moc omáčky, trošku zahustím moukou. Většinou k tomu dělám vepřovou plec pečenou ve vlastní šťávě (maso osolím, okmínuju, zavřu do skleněného pekáče a nechám ho v troubě žít vlastním životem cca 2 hodiny na 200 stupňů). K tomu vařené brambory a je to lahůdka.

 
Sany
Ukecaná baba ;) 2115 příspěvků 18.09.07 09:37

Taky vařim. Nejčastěji fazolky osmahnu na másle, zaleju buď kysanou nebo sladkou smetanou, podávám s bramborem. Nebo občas na špeku osmahnu cibuli a pak přidám fazolky a taky mňam to ale spíš podávám s pečivem…
No a když máme fazolky jako přílohu tak teda třeba ke smaženýmu hermelínu…

 
Gissele
Kecalka 450 příspěvků 18.09.07 09:52

Ahojda,

ja je taky osmahnu na masle, trochu podusim, prisolim, pridam cesnek a nakonec rajcatovy protlak, povarim a hotovo. Je to dobre jak samotne s chlebem, brambrorem tak i jako priloha k masu. Jo a obcas do toho pridam anglickou slaninu :) kdyz ji mam.

 
capinka
Kelišová 7461 příspěvků 18.09.07 10:32

Nase holky to maji jako nejoblibenejsi jidlo:
Dam lusky varit s bramborem, trochou mleteho kminu a soli. Az je to mekke, tak sleju trochu vody, aby to nebylo moc ridke a rozmackam to s uvarenym zloutkem. Holkam to moc smakuje! Ale tvuj prcek je uz vetsi, takze mozna bude lepsi ta omajda s mlekem, jak pisou holky. To delame s bramborem a varenymi vejci. Mnam!

 
Potápka
Extra třída :D 10117 příspěvků 18.09.07 10:52

Hodit do vroucí osolené vody a nechat přejít varem. Mezitím na pánvičce rozškvařit anglickou na kostičky, k tomu pak přidat povařené fazolky, přidat česnek, sůl a pepř. Jíme to jako přílohu k masu.

 
Lesina
Echt Kelišová 9856 příspěvků 18.09.07 10:54

Lusky na smetaně taky milujeme, ale ještě raději mám lusky povařené ve slané vodě (odkryté aby neztratily barvu) a posypené opraženou strouhankou a jako přílohu brambory… Celé se to polije máslem. Mňam. Je to fakt hodně dobré.

A je rozhodnuto, nebudou palačinky, budou lusky, máme jich pár na plotě :)

L.

 
Halka
Ukecaná baba ;) 1250 příspěvků 18.09.07 11:11

Já dám hodně cibule a česneku, přidám kuřecí maso a osmahnu, pak přidám fazolky (my máme žlutomasé) a nechám dusit do měkka. Nakonec přidám trochu sojovky. Jíme to s rýží nebo bramborem.
 Halka

 
Lasicka
Ukecaná baba ;) 2318 příspěvků 18.09.07 13:10

Tak u nás je děláme takhle: povařit ve slané vodě, mezitím na másle osmahnout hladkou mouku, zalít mlíkem, rozšlehat, povařit, přihodit lusky a trošku okyselit octem. K tomu jedině brambory a vejce na tvrdo.

 
dasad
Povídálka 49 příspěvků 22.09.07 11:32
fazolky

Cauky, posilam pro inspiraci odkaz na par receptu, fazolove lusky mame taky moc radi, hned je zaradim do jidelnicku na pristi tyden, dik za tip :D

http://www.nadoma.cz/…ledavani.php?…

 
brulinka
Zasloužilá kecalka 853 příspěvků 19.08.14 07:33

Ahoj, dostala jsem čerstvé fazolové lusky ze zahrádky. Porad te mi jak je připravit, na oběd.? Vůbec nevím co s nima, krom omáčky. Omáčku s luskama moc nemusím… Díky :mavam:

 
Nina Filipi
Závislačka 4955 příspěvků 19.08.14 07:36

@brulinka pokudnemáš ráda takovou tu klasickou bílou sladkokyselou omáčku s luskama, tak je přihoď pod dušené masíčko :-) Tak to aspoň dělám já :mrgreen:

 
Baba
Generální žvanilka 20741 příspěvků 19.08.14 07:44

@brulinka
Priloha ke steaku :*
Jen orestovat na masle se slaninou.

 
Nina Filipi
Závislačka 4955 příspěvků 19.08.14 07:47

@Baba taky super tip, chtěla jsem to zrovna napsat, ale předběhela jsi mě :-)

Ještě dělám lusky tak, že je orestuju na proužkách cibulky a k tomz šťouchaný brambor, je to dobrota

 
brumdinka
Extra třída :D 11963 příspěvků 19.08.14 07:58

Lusky normálně orestuju bud´ na cibulce nebo jen trochu podusim, aby byli měkké a jsou uplně úžasné k bramborám a dušenému vepřovému vše polité vypečenou št´ávou, mňam…naši je maj na zahrádce, tak snad taky letos budu mít :)

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek

Poslední články

Vlhkost - neviditelný nepřítel

Orosená okna či zrcadla mohou být pro děti velkou legrací a úžasnou plochou, na kterou mohou kreslit jak chtějí, ovšem pro nás je to varovně zdvižený prst. číst dále >

Jak předejít atopickému ekzému u dětí?

Až 60% dětí se narodí se sklonem k velmi suché kůži a přibližně u třetiny z nich se ještě před prvními narozeninami rozvine atopická dermatitida. číst dále >

TOPlist