fazolové lusky, co s tím?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Anduli
Závislačka 3391 příspěvků 18.09.07 08:56
fazolové lusky, co s tím?

Ahoj, holky, potřebuju poradit.
Koupila jsem v Lidlu sáček fazolových lusků a teď nevím, jak je uvařit. Vzpomínám si, že jsem kdysi někde, asi ve školní jídelně, jedla fazolové lusky v nějaké smetanové omáčce, k tomu vařené maso a brambory (nebo knedlík?). Vaříte to někdo? Nebo máte jiný recept?
Díky moc,

Andrea

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
Jirina
Extra třída :D 11786 příspěvků 18.09.07 09:20

Vařím, a máme to moc rádi:

osmahnout cibulku, na to dát lusky, maličko podlít a dusit. Když jsou měkké, zaleju mlékem nebo kysanou smetanou, dochutím (sůl, cukr, ocet nebo citronová šťáva), je-li moc omáčky, trošku zahustím moukou. Většinou k tomu dělám vepřovou plec pečenou ve vlastní šťávě (maso osolím, okmínuju, zavřu do skleněného pekáče a nechám ho v troubě žít vlastním životem cca 2 hodiny na 200 stupňů). K tomu vařené brambory a je to lahůdka.

 
Sany
Ukecaná baba ;) 2114 příspěvků 18.09.07 09:37

Taky vařim. Nejčastěji fazolky osmahnu na másle, zaleju buď kysanou nebo sladkou smetanou, podávám s bramborem. Nebo občas na špeku osmahnu cibuli a pak přidám fazolky a taky mňam to ale spíš podávám s pečivem…
No a když máme fazolky jako přílohu tak teda třeba ke smaženýmu hermelínu…

 
Gissele
Kecalka 450 příspěvků 18.09.07 09:52

Ahojda,

ja je taky osmahnu na masle, trochu podusim, prisolim, pridam cesnek a nakonec rajcatovy protlak, povarim a hotovo. Je to dobre jak samotne s chlebem, brambrorem tak i jako priloha k masu. Jo a obcas do toho pridam anglickou slaninu :) kdyz ji mam.

 
capinka
Kelišová 7461 příspěvků 18.09.07 10:32

Nase holky to maji jako nejoblibenejsi jidlo:
Dam lusky varit s bramborem, trochou mleteho kminu a soli. Az je to mekke, tak sleju trochu vody, aby to nebylo moc ridke a rozmackam to s uvarenym zloutkem. Holkam to moc smakuje! Ale tvuj prcek je uz vetsi, takze mozna bude lepsi ta omajda s mlekem, jak pisou holky. To delame s bramborem a varenymi vejci. Mnam!

 
Potápka
Extra třída :D 10054 příspěvků 18.09.07 10:52

Hodit do vroucí osolené vody a nechat přejít varem. Mezitím na pánvičce rozškvařit anglickou na kostičky, k tomu pak přidat povařené fazolky, přidat česnek, sůl a pepř. Jíme to jako přílohu k masu.

 
Lesina
Echt Kelišová 9863 příspěvků 18.09.07 10:54

Lusky na smetaně taky milujeme, ale ještě raději mám lusky povařené ve slané vodě (odkryté aby neztratily barvu) a posypené opraženou strouhankou a jako přílohu brambory… Celé se to polije máslem. Mňam. Je to fakt hodně dobré.

A je rozhodnuto, nebudou palačinky, budou lusky, máme jich pár na plotě :)

L.

 
Halka
Ukecaná baba ;) 1565 příspěvků 18.09.07 11:11

Já dám hodně cibule a česneku, přidám kuřecí maso a osmahnu, pak přidám fazolky (my máme žlutomasé) a nechám dusit do měkka. Nakonec přidám trochu sojovky. Jíme to s rýží nebo bramborem.
 Halka

 
Lasicka
Ukecaná baba ;) 2318 příspěvků 18.09.07 13:10

Tak u nás je děláme takhle: povařit ve slané vodě, mezitím na másle osmahnout hladkou mouku, zalít mlíkem, rozšlehat, povařit, přihodit lusky a trošku okyselit octem. K tomu jedině brambory a vejce na tvrdo.

 
dasad
Povídálka 49 příspěvků 22.09.07 11:32
fazolky

Cauky, posilam pro inspiraci odkaz na par receptu, fazolove lusky mame taky moc radi, hned je zaradim do jidelnicku na pristi tyden, dik za tip :D

http://www.nadoma.cz/…ledavani.php?…

 
brulinka
Ukecaná baba ;) 1827 příspěvků 19.08.14 07:33

Ahoj, dostala jsem čerstvé fazolové lusky ze zahrádky. Porad te mi jak je připravit, na oběd.? Vůbec nevím co s nima, krom omáčky. Omáčku s luskama moc nemusím… Díky :mavam:

 
Nina Filipi
Kelišová 6786 příspěvků 1 inzerát 19.08.14 07:36

@brulinka pokudnemáš ráda takovou tu klasickou bílou sladkokyselou omáčku s luskama, tak je přihoď pod dušené masíčko :-) Tak to aspoň dělám já :mrgreen:

 
Baba
Nadpozemská drbna 26124 příspěvků 19.08.14 07:44

@brulinka
Priloha ke steaku :*
Jen orestovat na masle se slaninou.

 
Nina Filipi
Kelišová 6786 příspěvků 1 inzerát 19.08.14 07:47

@Baba taky super tip, chtěla jsem to zrovna napsat, ale předběhela jsi mě :-)

Ještě dělám lusky tak, že je orestuju na proužkách cibulky a k tomz šťouchaný brambor, je to dobrota

 
brumdinka
Neúnavná pisatelka 17296 příspěvků 19.08.14 07:58

Lusky normálně orestuju bud´ na cibulce nebo jen trochu podusim, aby byli měkké a jsou uplně úžasné k bramborám a dušenému vepřovému vše polité vypečenou št´ávou, mňam…naši je maj na zahrádce, tak snad taky letos budu mít :)

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek

Poslední články

Sladké mámení: 4 recepty na moučníky, po kterých se z vás baculka rozhodně nestane

Milujete sladké, ale odpíráte si ho, protože se snažíte shodit nějaké to kilo do plavek. Ale proč se tak trápíte? Jenže mlsat můžete i zdravě a bez výčitek. Těchto pět receptů vám už napoví, jak na to. Na nějakou tučnou pocukrovanou bombu ani nevzpomenete. číst dále >

Paní na úklid: Jak se domluvit, aby úklid byl podle vašich představ

Když máte poctivou paní na úklid domácnosti, stojí to za to, pochvalují si maminky na eMimino.cz. Chcete ji taky? Tak nevěřte hned na zázraky - napoprvé budete nejspíš kroutit hlavou, jestli byste to neudělala lépe. číst dále >