Krab - Co s ním?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
beckie
Závislačka 4062 příspěvků 08.06.10 14:42
Krab - Co s ním?

Ahoj holky, právě jsem si přinesla domů kilo a půl těžkého kraba. A nevím, co s ním.
Mořské plody miluju, zvládnu si doma připravit mušle všeho druhu, sépie, chobotnice, krevety, všecko.
Ale tohle a humra jsem nikdy nevařila. Tak prosím prosím, nemáte někdo tip a hlavně radu co s tím. Chci mužíkovi připravit romantickou večeři. Děkuju za rady. :kytka: :kytka: :kytka:

Reakce:
 
radúna
Echt Kelišová 7779 příspěvků 08.06.10 14:58

Krab po singapursku s pepřem
Ingredience:
4 kusy krabích nohou, nejlépe syrových
Pepřová omáčka:
50 g cukru,
1 dl sojové omáčky,
1/2 dl sladké sojové omáčky, šťáva z 1 limetky,
2 čajové lžičky nahrubo umletého černého pepře,
2 najemno nasekané šalotky,
1 najemno nasekaný stroužek česneku,
2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru,
1/2 najemno nakrájené červené chilli papričky,
limeta a čerstvý koriandr.
Příprava:
Nejdříve začneme s přípravou pepřové omáčky. Necháme zkaramelizovat cukr a zahřejeme
oba druhy sojové omáčky. Přidáme šťávu z 1 limetky a černý pepř. Do pánve přimícháme šalotku, česnek, zázvor, chilli papričku a vaříme na mírném ohni do měkka. Smícháme
sojovou a pepřovou omáčku. Podélně rozpůlíme krabí nohy a vložíme do rozpáleného oleje
neutrální chuti. Smažíme 3–5 minut (záleží na tloušťce končetin). Když je krab připraven,
přelijeme jej omáčkou. Servírujeme s limetkou a špetkou koriandru.

Norský krab královský s jarní cibulkou, sojovou omáčkou a česnekem Čas k přípravě : 40 minut
Pokrm pro 4 osoby
Ingredience:
200 g kraba královského
20 menších jarních cibulek opražených na oleji
1 lžička nadrobno nakrájeného česneku
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 lžička nasekané ředkvičky
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce limetového džusu
6 lžic česnekového oleje
3 lžíce sezamového oleje
Nakrájená okurka
Koriandr
Příprava:
Ugrilujte kraba na pánvi tak, aby byl mírně syrový uvnitř. Nakrájejte kraba na plátky a
servírujte střídavě s jarní cibulkou na tác. Ozdobte nastrouhaným česnekem, zázvorem a ředkvičkami. Dále smíchejte sojovou omáčku s limetovým džusem a směsí pokapejte kraba a
jarní cibulky. Zahřejte oba oleje. Až olej začne dýmat, přelijte pokrm. Nakonec ozdobte
okurkou a koriandrem. Podávejte okamžitě.

Ahojky, tohle jsem našla na netu. Ale já tyhle potvory z moře ještě nikdy nejedla, tož netuším, jak to bude mňamózní… :think: :-) .

 
radúna
Echt Kelišová 7779 příspěvků 08.06.10 15:01

Anebo na mimibazaru jsou super recepty, kukej:
 http://www.mimibazar.cz/recepty.php?…

 
beckie
Závislačka 4062 příspěvků 08.06.10 15:03

Já jen pro představu, co mám teď doma. Prosím, prosím, spíš někoho, kdo doma tohle to třeba už vařil, potřebuju nějaké postřehy, čeho se vyvarovat, co dělat co nedělat. Krunýř sundat? Kdy? Po vaření? Před? Krevety loupu před, ale tady netuším.

 
radúna
Echt Kelišová 7779 příspěvků 08.06.10 15:12

A co tohle, pomůže?
http://www.hostovka.cz/clanek.php?…

 
BaraF
Závislačka 2636 příspěvků 08.06.10 15:23

Sama jsem nedělala, ale seveřani na kolejích dělali takhle:

  • do velkého hrnce vodu se solí a octem (citronem)
  • až se zavaří tak tam dát humra a vařit na mírném ohni max 10min, mezitím si připravit nůž, vidličku s háčkem, louskáček na ořechy a paličku nebo kladívko
  • vytáhnout humra a schladit (pod vodou)
  • odříznout hlavu – vyhodit
  • oddělit klepeta
  • tělo po obvodu (okolo krunýře) naříznout, vyloupnout z krunýře, opatrně vyjmout střeva
  • klepeta rozlousknot a vytahat maso.


Je to trochu drbačka a chce to šikovnost, ale stojí to za to. Krunýř a vyloupaná klepeta můžeš ještě povařit ve vývaru, pak scetit, přidat zeleninu a udělat polévku.
Maso stačí pokapat citronem a podávat s rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou nebo koprovou majonézou a bílým pečivem. Nebo použít jako ingrdienci do něčeho složitějšího, to je ale podle mně napoprvé škoda.
Dobrou chuť!

 
beckie
Závislačka 4062 příspěvků 08.06.10 15:29

Báro, děkuju, něják tak jsem to měla v plánu. Akorát nevím, jak to budu rozlouskávat, ale tak snad si poradíme. :-D

 
sebross  08.06.10 16:29

Taky ho tak varime (manzel tedy – on je na to expertak)jak popisovala BaraF, hodit do vody s citronem ci octem a varit a pak se piplat :mrgreen: , sul nedavame, az pri finalni uprave. Dobrou chut!

 Váš příspěvek

Poslední články

Víte, co doma dýcháte?

Mladí manželé začali řešit problémy s mravenci, přitom se náhodou dozvěděli o možném nebezpečí vysokých koncentrací formaldehydu, tedy látky, která způsobuje zdravotní potíže. číst dále >

Co vám pomůže při infekci močových cest?

Urologické problémy patří mezi témata, o kterých se stydíme mluvit a snažíme se je spíše přehlížet. Přitom jde o velmi nepříjemné potíže, které je nutné řešit co nejdříve, protože jinak mohou přejít do chronického stadia. číst dále >

 
TOPlist