Tuhé maso, proč?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
sobesin
Kecalka 124 příspěvků 14.10.13 13:19
Tuhé maso, proč???

Ahoj, třeba mi poradíte…nejsem v kuchyni úplný začátečník, ale poslední dobou mám často tuhé maso, vařím ho v tlakovém hrnci, vůbec nevím proč, dneska jsem dělala vepřový guláš z vepřové plece, dnes jsem jí tedy koupila, nebyla uležená z lednice, vařila jsem jí cca 1,5 hodinu,(2× krát jsem hrnec otevřela a zkusila maso, zda už není) maso se mi už rozpadá na malé kousky, ale je takové tužší, prostě není jako dort…kde bych mohla dělat chybu? Nejprve maso nakrájím, zprudka osmahnu, pak podleji horkou vodou a uzavřu tlakáč…díky za radu…

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
birma
Kelišová 7267 příspěvků 14.10.13 13:24

Chybu jsi neudělal nikde. Pokud máš maso z obchodu už je „uleželé“- jiné prodávat nesmí… něco jiného z domácí porážky. Tak to bylo asi „staré prase“ :mrgreen: Někdy se to stane…pokud už se rozpadá, ale je pořád „žvýkavé“, tak s tím nic neuděláš. Já to taky nemám ráda a když to okomentuju, tak chlap mi řekne, že je to výborné a nechápe, co řeším. Možná bych příště vzala spíš krkovičku…ta je díky prorostení „měkčí“. Já jsem taky včera zapékala brambory s vepř. kytou a nebylo to ono :nevim:, prostě „suché“ maso…mám raději krkovici…

 
Pipet
Neúnavná pisatelka 16219 příspěvků 14.10.13 13:26
@birma píše:
Tak to bylo asi „staré prase“ :mrgreen:

Nebo dostihové :D

 
boball
Kelišová 5162 příspěvků 14.10.13 13:27

@sobesin Třeba to máš nařezané přes vlákno, to je pak tužší.

 
birma
Kelišová 7267 příspěvků 14.10.13 13:33

@boball Však přes vlákno je dobře… podél by bylo špatně ;). A i to někdy neplatí. Stejně u hovězího…jednou je kližka nádherná a dělám z ní plátky jako na roštěnku nebo ptáčky a je výborná libová a jindy je to tvrdá flákota, co se nedá požvýkat, i když po 2h v tlakáči je totálně „rozvařená“… :nevim: Hodně záleží i na tom, čím zvíře bylo krmené.

@sobesin existuje koření„křehké maso“, tak když chci mít jistotu, aby to požvýkala i naše dvouletá, tak okořením, nechám odležet. Jo a pomůže i jen nasolit a potřít troškou octa :palec:

 
Milli
Extra třída :D 14093 příspěvků 14.10.13 13:35

@sobesin – to bude určitě masem. Když dělám hovězí guláš, tak za 40 minut v papiňáku se rozpadá.

 
boball
Kelišová 5162 příspěvků 14.10.13 13:41
@birma píše:
@boball Však přes vlákno je dobře… podél by bylo špatně ;). A i to někdy neplatí. Stejně u hovězího…jednou je kližka nádherná a dělám z ní plátky jako na roštěnku nebo ptáčky a je výborná libová a jindy je to tvrdá flákota, co se nedá požvýkat, i když po 2h v tlakáči je totálně „rozvařená“… :nevim: Hodně záleží i na tom, čím zvíře bylo krmené.@sobesin existuje koření„křehké maso“, tak když chci mít jistotu, aby to požvýkala i naše dvouletá, tak okořením, nechám odležet. Jo a pomůže i jen nasolit a potřít troškou octa :palec:

My říkáme po vláknu a přes vlákno. Češtin je rozmanitý. Nicméně, já jednou už dostala takhle blbě nakrájené maso v kostkách, bylo to vepřové a uvařit to šlo blbě :nevim:

 
marti81
Zasloužilá kecalka 764 příspěvků 14.10.13 13:42
@birma píše:
@boball Však přes vlákno je dobře… podél by bylo špatně ;). A i to někdy neplatí. Stejně u hovězího…jednou je kližka nádherná a dělám z ní plátky jako na roštěnku nebo ptáčky a je výborná libová a jindy je to tvrdá flákota, co se nedá požvýkat, i když po 2h v tlakáči je totálně „rozvařená“… :nevim: Hodně záleží i na tom, čím zvíře bylo krmené.@sobesin existuje koření„křehké maso“, tak když chci mít jistotu, aby to požvýkala i naše dvouletá, tak okořením, nechám odležet. Jo a pomůže i jen nasolit a potřít troškou octa :palec:

no koření křehké maso je obyčejná rychlosůl, tu bych dítěti fakt nedávala, je to humus

 
boball
Kelišová 5162 příspěvků 14.10.13 13:42

Ještě mne napadá, k tvrdému masu se přidává lžíce rumu, je pak měkké :pankac:

 
marti81
Zasloužilá kecalka 764 příspěvků 14.10.13 13:51
@boball píše:
My říkáme po vláknu a přes vlákno. Češtin je rozmanitý. Nicméně, já jednou už dostala takhle blbě nakrájené maso v kostkách, bylo to vepřové a uvařit to šlo blbě :nevim:

Přemýšlím, jak krajím maso na kostky, tam je to jedno ne? Krají se i po vláknu i přes vlákno, jinak to nejde :nevim:

 
Sluka
Extra třída :D 10920 příspěvků 14.10.13 13:53
@sobesin píše:
Ahoj, třeba mi poradíte…nejsem v kuchyni úplný začátečník, ale poslední dobou mám často tuhé maso, vařím ho v tlakovém hrnci, vůbec nevím proč, dneska jsem dělala vepřový guláš z vepřové plece, dnes jsem jí tedy koupila, nebyla uležená z lednice, vařila jsem jí cca 1,5 hodinu,(2× krát jsem hrnec otevřela a zkusila maso, zda už není) maso se mi už rozpadá na malé kousky, ale je takové tužší, prostě není jako dort…kde bych mohla dělat chybu? Nejprve maso nakrájím, zprudka osmahnu, pak podleji horkou vodou a uzavřu tlakáč…díky za radu…

Buď ráda, narazila jsi na maso z prasátka, které pobíhalo po louce.. Obecně (nejkrásněji je ten rozdíl vidět mezi zajícem a králíkem – v podstatě stejné zvíře, akorát z našeho pohledu první je vrcholový sportovec a druhý domácí povaleč..) zvíře, které je divoké, či aspoň chované původním způsobem na louce, prostě někde, kde může celý den chodit, běhat a hýbat se, má méně tuku, zato více svalů, čili pevnější, tužší maso..
Takové to měkoučké šťavnaté masíko získáš z chudáčků, co svůj život prožili v „domečku“ o pár cenťáků větším než oni, a které případně ještě k tomu po porážce napíchali vodou, aby maso bylo těžší :lol: :roll:
Další, co hraje roli, je věk, ale to je opět o těch svalech..

 
boball
Kelišová 5162 příspěvků 14.10.13 13:54
@marti81 píše:
Přemýšlím, jak krajím maso na kostky, tam je to jedno ne? Krají se i po vláknu i přes vlákno, jinak to nejde :nevim:

Když vezmeš flákotu masa a krájíš jí napříč, vlastně nepřirozeně, to jsem myslela. Někdy chápu, že jsou cvancy. které nejdou ani poznat no. Já už nevím, jak to napsat, ale to je jedno :lol:

 
birma
Kelišová 7267 příspěvků 14.10.13 13:55

@marti81 tak to jsi na omylu… Křehké maso obsahuje enzym papain, který je zodpovědný za „změknutí“ masa… ;)

 
Sluka
Extra třída :D 10920 příspěvků 14.10.13 13:56
@marti81 píše:
Přemýšlím, jak krajím maso na kostky, tam je to jedno ne? Krají se i po vláknu i přes vlákno, jinak to nejde :nevim:

Jasně, že ano.. Ten plátek ještě nařežeš „po vláknech“, ale plátek musí být vždy „přes vlákno“, krom jiného si ani neumím představit, jak bych to pak na talíři řezala a žvýkala :lol:

 
marti81
Zasloužilá kecalka 764 příspěvků 14.10.13 15:06
@birma píše:
@marti81 tak to jsi na omylu… Křehké maso obsahuje enzym papain, který je zodpovědný za „změknutí“ masa… ;)

Omlouvám se, máš pravdu, nicméně dle složení bych to dítěti stejně nedala
 http://www.chemievjidle.cz/…hann-kotanyi

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
 
TOPlist