Zkrácený čípek ve 22.tt

Fotoalbum tématu (0) Sledovat reakce e-mailem Přidat téma k oblíbeným Zobrazovat podpisy První příspěvek v tématu
 Perulka
Ukecaná baba ;) Příspěvků: 1041 08.02.10 22:27
Zkrácený čípek ve 22.tt

Ahoj holky,
určitě už to tu je hodněkrát, ale zrovna když člověk hledá podobné téma, tak ne a ne žádné najít.
Dneska mi doktorka řekla, že mám zkrácený čípek, ale že to ještě nic nemusí znamenat. Že se často zkracuje čípek po 20.týdnu. ALe v prvním těhotenství jsem to neměla a ani neznám nikoho, kdo by to tak měl. Navíc jsme měli jet za 3 týdny na dovolenou do Rakouska – ale teď mám strach.
Taky se moc nevyznám v tom oznčování. Doteď jsem měla v těhotenské průkazce vždycky u čípku X/3 a teď mám X/2. na internetu jsem ale našla jiná označení, takže tomuhle nerozumím.
Máte někdo podobné zkušenosti? A zhoršovalo se to potom? Nebo naopak může být zbytek těhu v pohodě? A na dovču byste jely? Je to 8hodin autem…
Díky moc za odpovědi.

Stránka: 1 2 Další »
Reakce:
 pavlak5
Kecalka Příspěvků: 293 08.02.10 23:06

Mě se to zhoršovalo až jsem ulehla na riz.odd do nem.a předčasně porodila,nevím jak vážný to máš ty)ve značení se nevyznám)A po svých zkušenostech jsem možná moc opatrná .Ale zalehla bych do postele nic nedělala Rakousko pustila z hlavy,a vylezla tak nejdřív po 28tt.Znala jsem maminku co měla zmenšenej čípek ,ale až po 28tt ta s tím teda dělala vše a rodila v 36tt.Škoda že ti doktorks k tomu víc neřekla. :think:

kadlina
Závislačka Příspěvků: 3967 08.02.10 23:55

Tohle označení taky neznám, mně dr.píše do průkazky délku čípku.
Zrovna s tímhle samým ležím jako placka. Čípek mám pod 3cm a „lajsla“ jsem si s tím Jizerky, ale konzultovala jsem to s dr., který moc nadšený nebyl, ale říkal, že cesta tam bude trvat 2hod., což je ještě v pohodě, zas to vyvážilo to, že jsme tam měli plnou penzi, takže jsem vstávala jen na jídlo a WC.
Jsem taky druhorodička a první naprosto v pohodě. Tahle diagnoza může znamenat, že porodíš předčasně a nebo taky ne, jak jsem načetla na netu, jsou holky, které neleží a pak ještě přenáší. Jenže pro mě byl boj o těhotenství dlouhý a složitý a roky neubývají, takže já volím polohu „na placku“ dokud bude potřeba resp.dokud nebude dítě mnohem vyvinutější – jsem 26tt.

zuzka84
Zasloužilá kecalka Příspěvků: 908 09.02.10 00:47

me se zda jestli to X/ … neznamena neco jineho nez zkracovani cipku. Nevim, ale cervikometrie se opravdu , jak uz tu ostatni holky pisou, zapisuje normalne v milimetrech a pokud vim tak bezne se nedela, jen kdyz jsou nejake problemy.
jinak moje kamaradka je po plastice cipku a ma nyni ve 22tt cipek dlouhy 25mm , ale nema zadne problemy a akorat se ma setrit (to od zacatku tehotenstvi vzhledem k anamneze) a predepsala ji dr. magnesium . Predesle tehotensti pred 3 lety mela v pohode, prenasela, ale taky ji to nikdo nekontroloval.
Na dovcu asi radej nejezdi nebo zkonzultuj jeste s lekarem . Drzim palce a preju pohodovy zbytek tehotenstvi :-)

Kajjka
Zasloužilá kecalka Příspěvků: 940 09.02.10 06:53

Ahojky Perulko :mavam:
Já teda problémy s tímto zatím nemám a doufám že mít nebudu ale na červnu s tím má teď problém myslím Lenajs a je na neschopence.
Přijdi zase za náma splknout třeba ti k tomu něco poví :wink:

Barulátko
Kecalka Příspěvků: 438 09.02.10 07:48

Ahojky perulko!

A nic víc ti k tomu Gyndr neřekla? Mně se začal zkracovat čípek po 26tt a musela jsem co nejvíce odpočívat a ležet pokud možno s vyvýšenýma nohama, aby mimčo na ten čípek netlačilo. Na kontroly jsem pak chodila co 14 dní (hrozila mi nemocnicí). Nakonec jsem porodila v 39tt.

Tu cestu do Rakouska bych si 100 % nelajzla.

PETRUCHA
Závislačka Příspěvků: 4227 09.02.10 08:04

Ahoj našla jsem toto

S blížícím se datem porodu čípek měkne a zkracuje se (může však i několik týdnů před porodem díky tvrdnutí bříška). Ideální velikost čípku je 4–3,5 cm. Takže jak se zkracuje, hrozí otevírání a lékaři pohmatem nebo vaginálním ultrazvukem zjistí, jak moc je děložní hrdlo otevřeno. Při vyšetření prstem používají písmenka Y,X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.

Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cm

H3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm.

Any
Ukecaná baba ;) Příspěvků: 1174 09.02.10 08:07

ahojky,

tak v prvnim tehu se mi zkracoval cipek asi od 23tt a musela jsem jen lezet a protoze zkracovani porad postupovalo,lezela jsem az dokonce(des).
Ted jsem u jine dr,jsem v 18tt,cipek se mi uz zacina zkracovat,mam klidovy rezim(ale to i kvuli vcestne placente,ktera vlastne ted ty porodni cesty drzi),ale nemusim tak prisne lezet.Polehavat,se­trit se,vpodstate nic nedelat,ale ne jen s nohama nahore.Moje dr.zastava nazor jako dr.Koucky na porodnice.cz,ze jen vyhradni lezeni predcasnemu porodu nepomuze,naopak po jen lezeni muzou svaly dost ochabnout a porod je pak velmi narocny(potvrzu­ji,po ctyrech mesich v luzku jsem nebyla schoplna obejit ani dum :roll: )
Souhlas se Zuzkou,cervix se meri utz na milimetry,pohmatem nic neodpovida(ne­vim,jak ti zjistila to zkracovani,jestli utz,tak kolik mm)

Za sebe bych na dovolenou nejela,preci jen tech osm hodin, a setrila se.Hodne uklidneni jsem fakt nasla na poradne dr.Kouckeho,je ta dobre cteni 8-)

Hodne stesti

Panuška
Závislačka Příspěvků: 3624 09.02.10 08:14

Mě se čípek začal zkracovat až ve 30. týdnu a dr. mě nechal doma z práce ze dne na den. Nemusela jsem ležet ale měla jsem nařízený klidový režim, který jsem dodržovala – žádné uklízení jen občas krátká vycházka do obchodu. Malá se rychle tlačila dolů a nakonec jsem porodila 36+4 takže lehce předčasně. Pocitově mi nic neblyo jen mě pobolívala od 25tt spona. Okolí mi říkalo že to nic není že určitě budu ještě přenášet :roll: ty kecy jsem nesnášela – a pak zírali když se malá narodila skoro o měsíc dřív.

Nepodceňovala bych to přeci jen máš do konce ještě hodně času a na Rakousko bych se teda taky vyprdla – nestojí to za to :wink: Jasně že můžeš i přenášet ale kdyby ne mohla by sis to pak vyčítat. :wink:

zziny
Ukecaná baba ;) Příspěvků: 1322 09.02.10 09:06

Ahoj, jen pro uklidnění, měla jsem to stejné- ležela jsem, nervy na dranc, počítala dny… nakonec jsem týden přenášela a vyvolávačkou ze mě dva dny prcka dolovali. Takže můj názor je takový, že sice na dovču bych asi nejela..ale jinak bych to vůbec nehrotila a fungovala normálně v klídku dál bez ležení…

Perulka
Ukecaná baba ;) Příspěvků: 1041 09.02.10 09:22

Ahoj holky! Díky moc za názory. No já už to Rakousko stejně odvolala, nedalo mi to. Stejně bych byla nervózní a kdyby se něco stalo, nikdy bych si to neodpustila. Moje první holčička se narodila taky předčasně v necelém 35.týdnu. Ale u té jsem až do 34.týdne měla čípek v pořádku. Moje gyndařka říkala, že by neplašila, že to je normální, ale ona má hodně laxní přístup ke všemu. Já právě místo ní chodím k jejímu otci – mají společnou ambulanci. jenže ten má teď rakovinu a je mimo a ona ho zastupuje. nemám z ní moc dobrý pocit. A my právě mimi máme taky vymodlené -obě dvě, takže riskovat nebudu. Ležet celou dobu nehodlám ani nemůžu, mám doma dvouletého prcka a navíc pracuju z domu a občas prostě musím vyjet. Ale to Rakousko je přecejen velký hazard. Vážně mě děsí to, že by se to mohlo ještě zhoršovat :cry: .
Kajjko – ahoj!!!! kouknu, neboj. Měla jsem to teď dost hektický, učila jsem se pořád na zkoušky a teď dodělávala po nocích u počítače práci. Ale už to bude lepší :-D . Pozdravuj všechny!
Petrucho – díky za vysvětlivky. Podle toho to moje X/2 fakt není nic moc ve 22.týdnu :-( . Já chodím jako rizikovka na kontroly co 2 týdny. Už jsem totiž i špinila v 17.týdnu. No a ultrazvuk mi dělala před 4 týdny a od té doby tam mám to X a od teďka tu dvojku. Tak fakt nevím, kde na to chodí… No ale jak říkám, i na velkém ultrazvuku ve 20.týdnu mi říkal MUDr.Polák, že má mimi jaksi moc dole hlavičku. Zrovna spalo a hlavičkou dolů dost tlačilo, dokonce se mu i špatně měřila. Ach jo…jsem teprv za půlkou – to ještě budou nervy!

smahulinka
Povídálka Příspěvků: 26 09.02.10 10:08

Ahoj! Nechci tě nějak děsit, ale mě se čípek zkracoval od 25. týdne. Musela jsem ležet s nohama nahoře, brala jsem nějaký prášky a magnézium a stejně jsem ve 30. týdnu skončila v nemocnici na kapačkách a udrželi mě až do 36+6, pak jsem porodila, protože mi pomalu začala odtékat plodová voda, tak mi porod vyvolali.Nic se asi nemá přehánět, ale rozhodně bych se snažila hodně šetřit. Ikdyž jsou ženský, kterým se to taky furt horšilo a rodili v nebo po termínu. Každopádně držim palce :palec: !!!

Perulka
Ukecaná baba ;) Příspěvků: 1041 09.02.10 11:04

No ty brďo…to jsou vyhlídky :-( . Ale vzhledem k termínu porodu EMinky čekám i u sebe spíš tu horší variantu. Dost pochybuju, že bych přenášela…
Každopádně díky moc!

Mišela1
Povídálka Příspěvků: 40 09.02.10 11:09

Tak mně se zkracoval čípek od 24tt, měla jsem 2cm, což je tedy málo. Dostala jsem nařízený klidový režim, magnézko. Po týdnu se stav lepšil a za měsíc tedy teď mám čípek 3,2 cm. Mně se tedy vyplatilo ležet ( ani do špitálu jsem nakonec nemusela) takže za sebe říkám, že je lepší se šetřit a nic nepřehánět. Taky znám holky co neležely a přenášely, ale i co porodily předčasně. Možná bych ale fakt trvala na té cervikometrii – tedy změření čípku vnitřním sonem, to řekne nejvíc o tom jak to vypadá. Držím pěsti.

1122  09.02.10 13:06

Ahoj Perulko,

při prvním těhotenství mi doktor řekl ve 24. týdnu, že mám čípek jen 1 cm. Doslala jsem prášky Gynipral a vysoké dávky magneska. Hodně mi teda tvrdlo břicho, měla jsem veliký strach, skoro 2 měsíce jsem jenom polehávala a nic moc nedělala. Do nemocnice jsem nemusela. Nakonec jsem rodila 12 dní po termínu a to se našemu prckovi ještě vůbec nechtělo.
Ono je to hodně individuální, někdo to s tímto nálezem vydrží až do termínu, někdo porodí dřív. Určitě bych se trošku šetřila a uvidíš na další kontrole. :-)

Stránka: 1 2 Další »
Celkem 18 záznamů na 2 stránkách
TOPlist