Recept: Jablkovo–ořechový koláč

Přidat recept
 
Hodnotilo 7 lidí

Postup

Umytá jablka nastrouháme i se slupkou, přidáme cukr, vejce, mouku se sodou, ořechy a všechny ostatní uvedené suroviny. Dobře vymícháme a vlijeme na vymaštěný, polohrubou moukou vysypaný plech.

Upečeme dozlatova, ne však příliš prudce, aby střed nezůstal syrový. Ještě teplý koláč potřeme džemem a po vychladnutí teplou čokoládovou polevou.

Připravíme ji takto: Do kastrůlku dáme rozlámanou čokoládu a rozpustíme ji za stálého míchání s máslem nebo ztuženým tukem, cukrem nebo mlékem. Nesmí se však vařit!

Koláč je chutný a vláčný i bez polevy, stačí ho posypat práškovým a vanilkovým cukrem.

Autor: admin

Ingredience

Těsto:

  • 6-7 jablek
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky práškového cukru
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (ne umletých)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 2 čajové lžíce skořice
  • 2 čajové lžíce sody bikarbony

Poleva:

  • libovolný džem na potření
  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 polévkové lžíce másla nebo ztuženého tuku
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce práškového cukru