Podzim je období plné mlh, plískanic, chladu, temných podvečerů a možná také chmurů, letos obzvlášť. Zlepšete si náladu a upečte s dětmi strašidelné cukroví. S našimi tipy na zdobení se vám zaručeně povede.

Děti nejsou na pomáhání v kuchyni nikdy příliš malé
Děti tajemnost podzimních dní milují. Ve většině školek se strašidelných oslav nezříkají, ať už je pojímají jako Halloween s lucernami a vykrajováním dýní nebo spíše jako tajemný rej čarodějnic a jiných strašidel.
My doma už několik let pečeme „strašidelné sušenky“. Vždy se podělíme s kamarády i tetami učitelkami ve školce. Je to takový trénink na vánoční pečení. První chvíle, kdy vytahuji formičky na cukroví a začínám se těšit na advent.
Je toho hodně, co při pečení cukroví mohou dělat i ty nejmenší děti. Mačkání těsta je největší bomba! Mohou ale i přisypávat mouku, zkusit válet těsto válečkem a samozřejmě vykrajovat. Ty větší nechte klidně rozklepnout vajíčko nebo jim ukažte, jak se váží suroviny.
Zdobení cukrovou polevou je pak samostatná kapitola, děti to zabaví i na půl dne. Když polevu uděláte řidší, může ji dítko nanášet pomocí štětce. Bát se, že by ta velká vrstva polevy neuschnula nemusíte, uschne.

Halloweenské sušenky? Jednoduše upečte perníčky a linecké
Zdobit cukrovou polevou lze prakticky jakékoliv cukroví. My pečeme linecké cukroví vylepšené strouhanou citronovou kůrou a klasické perníčky. Oba recepty najdete po rozkliknutí odkazů.
Jak mít hezky ozdobené perníčky? 11 tipů, se kterým se vám to zručeně povede
- Upečené perníčky potřete ještě horké rozšlehaným vejcem. Tím zaručíte nejen lesklý povrch perníčků, ale i to, že cukrová poleva bude lépe držet.
- Chcete-li ozdobit linecké, po upečení ho potírat nemusíte. Poleva drží dobře i bez toho.
- Nikdy nezdobte v den, kdy jste cukroví upekli. Nechte cukroví odležet a vychladnout.
- Poleva musí být hustá – připomíná spíš kaši. Rozhodně by neměla téct.
- Moučkový cukr do polevy prosejte.
- Nejlépe se zdobí igelitovým pytlíkem. Zkuste pořídit pevné sáčky s umělohmotným uzavíráním, které jsou určeny k mražení nebo skladování potravin. Skvělé jsou ty ze švédského řetězce prodejen nábytku. Jednoduše je naplníte polevou, ustřihnete špičku a můžete zdobit.
- Pro děti polevu trochu rozřeďte citronovou šťávou a nechte je malovat obyčejným štětcem.
- Na obarvení polevy použijte gelové barvy. Neobsahují tolik soli jako práškové a lépe se s nimi pracuje. Já mám doma stále tři základní barvy – modrou, žlutou a červenou. Z těch si namíchám i ostatní odstíny.
- Na dobře zaschlou bílou cukrovou polevu lze perfektně kreslit jedlými fixami. Zakoupíte je v potřebách pro cukráře. Kresba vypadá výborně a navíc ji snadno namalují i děti.
- Zdobení nechte pořádně zaschnout. Ideálně do druhého dne.
- Jako zálohu, kdyby se barvení nepovedlo, kupte některé z hotových zdobení. V nabídce jsou různé druhy cukrových ozdob, které snadno připevníte polevou. Hezky vypadá také jedlý papír s různými motivy, který přilepte pomocí speciálního jedlého lepidla.

Také doma pečete s dětmi? Podělte se o svůj recept a zpestřete letošní pečení někomu dalšímu.