MasterChef Jiří Halamka: důležité je vytrvat a dělat svoji práci dobře

Od vítězství v soutěži MasterChef v roce 2016 Jiří Halamka založil vlastní cateringovou firmu, otevřel restauraci a teď společně s TV Paprika dokončil televizní show Čtyři roční období s šéfkuchařem Jiřím Halamkou. Jak natáčení probíhalo a co Jiřího na vaření nejvíc baví?

MasterChef Jiří Halamka: důležité je vytrvat a dělat svoji práci dobře Jiří Halamka je kuchařským mistrem.

Nervozita před televizní kamerou

Na co se mohou diváci TV Paprika od října těšit?

Především na výborné recepty ze sezónních surovin. Hodně jsme se zaměřili na zeleninu. Recepty nejsou zbytečně komplikované, takže je určitě diváci zvládnou, nebo se mohou alespoň inspirovat. Při výběru surovin jsme se drželi těch běžně dostupných.
I když jsme se sami setkali s komplikací hned v prvním díle.

V Čechách jsme zvyklí, že všechno seženeme v jakémkoli ročním období. Natáčeli jsme ale v Maďarsku, kde má TV Paprika nové studio a tam je to jinak. Do prvního dílu jsme potřebovali dýni, sháněli jsme jí snad po celé Budapešti. Nakonec to dopadlo tak, že hlavní roli dostaly batáty.

Vařit ze sezónních potravin není těžké.Vařit ze sezónních potravin není těžké.

V souvislosti s Vaší účastí v soutěži MasterChef jste často zmiňoval nervozitu z kamer, teď jste ale v hlavní roli kuchařského pořadu. Už jste si na ně zvykl?

Je to docela dlouhá doba, co jsem před kamerami stál naposledy. Každopádně jsem byl před prvním natáčením strašně nervózní. Příjemní a trpěliví kolegové mě z toho postupně dostali a pak už jsem si natáčení jen užíval. Doufám, že to tak bude působit i na diváky.

Natáčení kuchařského pořadu a MasterChef jsou dvě velmi odlišné zkušenosti. V čem byl podle Vás největší rozdíl?

Natáčení MasterChef bylo náročné především psychicky. Člověk nemá nic připravené, točí 10 a více hodin denně a atmosféra pořadu se točí kromě vaření i kolem emocí a jejich vyvolávání. Navíc já osobně jsem v MasterChefovi vůbec nebyl v roli herce.

Vše, co jsem dělal bylo přirozené. Naopak pro natáčení TV pořadu musíte být trochu profík a umět se na kamery soustředit, chovat se před nimi a nějak se i vyjadřovat, což mi zprvu dělalo trochu problém.

Co pro Vás bylo nejpříjemnější, a naopak nejnáročnější na natáčení Čtyř ročních období s šéfkuchařem?

Příjemná pro mě byla rozhodně péče a trpělivost celé produkce, jejich profesionalita a přístup. Zavařil jsem si s krásnými surovinami a myslím, že se nám to povedlo.

Celkem náročné bylo natáčení fyzicky. V rámci druhého natáčecího dne, za přičinění tepla a únavy, jsem už nebyl moc schopen a asi třikrát jsem se říznul.

I svíčková na smetaně může být trendy

Nový pořad TV Paprika se věnuje sezónním potravinám. Máte své oblíbené roční období z hlediska vaření?

Na každém ročním období mám něco, co mě baví. Jsem přesně ten typ, který si užívá sezonní potraviny. Miluju jaro se spoustou rané zeleniny – hrášek, cibulka, pažitka, na přelomu léto/podzim miluju lesní houby, rád udělám kulajdu nebo ragú. Dá se říct, že se vždy na konci jednoho období těším, až si uvařím něco z období dalšího.

I klasika může být sexy.I klasika může být sexy.

Často říkáte, že chcete českou kuchyni odlehčit a udělat ji víc sexy. Co byste doporučil čtenářům, kteří by se tím chtěli inspirovat při jejich domácím vaření?

Rozhodně bych začal alternativní úpravou masa i zeleniny, která udržuje co nejvíce vitamínů a živin. Česká klasika je hodně postavená na dlouhém vaření, dušení, pečení, zahušťování. Dobré je se pro začátek zamyslet nad složením jednotlivých pokrmů a pokusit se je přeskládat v rámci jiné úpravy. Např. taková svíčková na smetaně není úplně letní záležitost, ale dá se za použití stejných surovin poskládat hezké, lehké a sexy jídlo.

V souvislosti s pandemií utrpělo mnoho gastro-podniků velké ztráty. Jak se Vám daří v této nelehké době udržet podnikání nad vodou?

Bohužel je to pravda. Podnik jsme drželi nad vodou všemi možnými silami. Skočili jsme rovnou do období prázdnin, které pro nás, restauraci pro mladé, nebylo ideální a nyní stále čekáme a nevíme, co bude dál. Myslím, že důležité je vytrvat, dělat svoji práci pořád dobře a věřit.
Samozřejmě jsme sáhli i po jiných oborech gastronomie např. výrobní a dodavatelské činnosti, ale věříme, že není všem dnům konec.

Jaké další projekty máte v plánu? Co Vás čeká v nejbližších měsících?
Do konce roku před sebou máme naplánovanou spoustu akcí, firemních a stužkovacích večírků, VIP akcí, které doufáme, že vzhledem k nařízením zvládneme uskutečnit. Mě osobně velice nadchla mediální činnost, takže vymýšlím projekty v rámci TV a online medií.

Čtyři roční období s šéfkuchařem Jiřím Halamkou ve 20:00 na TV Paprika.