Mějte éčka pod kontrolou a dejte zdraví zelenou

Článkový seriál

Vybrat potraviny, které budou dítkům chutnat a ještě je obohatí o potřebné vitamíny a další látky, není vždy jednoduché. Navíc je tady jeden velký strašák: éčka. Jak je poznat, která jsou škodlivá?

* Stravovací návyky si děti nesou od dětství. Zdroj: Oksana Kuzmina / Shutterstock, Inc.

Éčka zlepšují vzhled i chuť, ale mohou škodit

Éčka jsou určená ke zvýraznění chuti, barvy i vzhledu potravin a prodloužení čerstvosti. Jednoduše řečeno, jejich hlavním úkolem je zajistit, aby nám jídlo více chutnalo a lépe vypadalo. Písmeno E, kterým označení éček začíná, bývá často považováno za počáteční písmeno emulgátorů. Ve skutečnosti se jedná o zkratku pro Evropu a následný číselný kód je určený evropskou legislativou pro snazší určení.

Éčka mohou vyvolat alergické reakce, průjmy, nevolnosti, astmatické záchvaty a mnoho dalších nepříjemností. Odborníci dokonce poukazují na to, že velké množství éček ve stravě může mít vliv na neplodnost a u dětí způsobovat hyperaktivitu. Největší riziko představují pro astmatiky, alergiky a malé děti.

Éčka rozdělujeme na přírodní a syntetická

Přírodní éčka jsou bezpečná, protože jsou přirozenou součástí potravin. Patří sem plyny, jako je dusík a kyslík, i přírodní látky (kyselina jablečná, včelí vosk, přírodní barvivo chlorofyl a jiné). Do skupiny nezávadných éček můžeme zařadit také látky přírodního původu, které jsou získávány uměle, protože to vyjde levněji (například riboflavin nebo kyselina askorbová známá jako vitamín C).

Druhou skupinou jsou éčka, která jsou vyráběna chemickou cestou. A ty už pro naše zdraví příznivá nejsou. Patří sem látky vyrobené převážně z dehtu a ropy. Neprospívají našemu zdraví a především pro alergiky, astmatiky a děti mohou být vysoce škodlivé.

Nechte si domů dovést potraviny bez závadných éček. Zdroj: Andrey Popov / Shutterstock, Inc.Nechte si domů dovést potraviny bez závadných éček. Zdroj: Andrey Popov / Shutterstock, Inc.

Sledovat složení potravin se vyplatí

V současné době máme výběr potravin skutečně obrovský a není vždy jednoduché vyznat se v tom, co je zdravé, a čemu se raději vyhnout. Zejména rodiče malých dětí pečlivě studují složení potravin, aby svým ratolestem mohli vybrat to nejlepší. Jenže ruku na srdce, komu by se chtělo strávit v obchodě jednou tolik času čtením etiket, navíc s dětmi v závěsu?

Proto řada rodičů (a nejen jich) stále častěji využívá možnost nákupu potravin a drogerie online. Ušetří tím čas a nakoupí v klidu (ideálně, když dítko usne nebo kouká na pohádku). Mají tak i více času na to, rozmyslet si, co skutečně potřebují, a snadno zjistí složení jednotlivých potravin.

Například Rohlik.cz umožňuje jednoduchou orientaci v éčkách. U každého produktu si můžete zobrazit, zda výrobek obsahuje nebezpečná éčka, nebo jestli je vše v pořádku. Obsah éček si můžete zkontrolovat pomocí „semaforu“. Barevní smajlíci poukazují na to, zda daná potravina obsahuje nízký nebo naopak vysoký podíl škodlivých éček.

Budoucí rodiče i ti, co mají doma dítě do 12 let, se můžou zaregistrovat do klubu Rohlíček. Čeká na vás řada výhod, jako jsou slevy a speciální nabídky, bohatý výběr sortimentu pro mrňousky včetně EKO a BIO drogérie nebo doručování zdarma od neděle do čtvrtka od 10 do 16 hodin.

O éčkách a online nákupech diskutujete na eMiminu

Sledujete obsah éček v potravinách a nakupujete raději online, nebo se vypravíte do obchodu osobně?

Článek vznikl ve spolupráci s Rohlik.cz.

Váš příspěvek
M_Vladim
Extra třída :D 10148 příspěvků 2.5.19 17:16

V první řadě: Ečka označují všechny látky, obsažené v potravinách, bez rozdílu. Takže je jedno, jestli to není zrovna super, nebo je to zdraví prospěšné. Obojí jsou „Ečka“.

Vložit nový komentář