Jak se žije veganským rodinám v Česku? Popovídali jsme si s jednou z nich

Isabellu a její rodinu znám od loňského roku, kdy její syn Bartoloměj nastoupil k nám do dětského turistického oddílu. Přiznávám, že než jsme si to všechno vysvětlili, panovaly u nás lehké předsudky. Těch koluje kolem veganství, hlavně pak u dětí, pořád poměrně dost. O realitě jsme si popovídali k příležitosti dnešního Mezinárodního dne veganství, které se slaví 1. listopadu už od roku 1994.

Jak se žije veganským rodinám v Česku? Popovídali jsme si s jednou z nich Isabella se synem Bartolomějem. Zdroj: Isabella Růžičková. Foto: Filip Appl.

Isabella (31) společně s přítelem Martinem vychovává syna Bartoloměje (9). Ten chodí do 3. třídy a kromě účasti v oddílu Poutníci také hraje na kytaru a klavír. Rodina je hudebně založená, také rádi sportují a podnikají různé výlety, hrají počítačové a deskové hry. A mimo jiné jsou všichni vegani. Bartík se dokonce účastní studie dětí-veganů pod vedením MUDr. Světničky ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Studie chce upravit oficiální stanovisko České zdravotnické organizace podle WHO a dokázat, že rostlinná strava může být plnohodnotná i pro dítě.

Isabello, proč a kdy sis zvolila veganství jako svůj způsob stravování?

U mě to byl takový vývoj. Jsem z malého městečka v Krkonoších, kde si člověk dost jasně uvědomuje tu linku mezi živým tvorem a kusem masa na talíři. Můj táta po mně a bráchovi chtěl, abychom dělali takové věci jako lovení ryb, zabíjení kapra, práce na zabíjačce a tak. Takže když se pak naši rozvedli, okamžitě jsem maso přestala jíst, protože už jsem nemusela, a stal se ze mě vegetarián. To mi bylo asi dvanáct. Ale pak jsem se přestěhovala do Prahy na vysokou školu, kde jsem maso chvíli jedla. Zní to hrozně divně, ale člověk prostě rád zapomněl, že to kuře před ním na talíři byl vlastně živý tvor. Můj blízký kamarád, celoživotní vegetarián, si v té době ale našel přítelkyni veganku.

A to ti otevřelo oči?

Ano. Povídali mi nejen o masném průmyslu, ale taky o tom mléčném a obecně o tom, jak se se zvířaty zachází. Začala jsem číst různé studie, dívala se na videa. No a pak jsem si na trzích koupila palačinku s Nutellou, zakousla se do ní a vyhodila ji. Nějak se to ve mně všechno spojilo. Prostě nechci způsobovat utrpení jiným bytostem, pokud mám na výběr. Takže tak jsem se stala veganem. Důvod je tedy primárně etický, ale další pozitivní externality jsou životní prostředí a zdraví.

Isabella s Bartem a přítelem Martinem na dovolené. Zdroj: Isabella Růžičková.Isabella s Bartem a přítelem Martinem na dovolené. Zdroj: Isabella Růžičková.

Když jsem poznala přítele, nejedl kvůli životnímu prostředí hovězí maso, které je pro životní prostředí díky svému zpracovávání nejnáročnější. A tak to pro něj byl jen krůček k tomu si říct, že vlastně není potřeba jíst žádné maso. No a protože dobře vařím, časem přestal jíst i ty ostatní živočišné věci. :-)

Zůstala jsi vegankou i v době těhotenství?

V těhotenství jsem ještě vegan nebyla, rodila jsem v roce 2011 a veganem jsem se stala o rok později. Znám ale několik holek, které jedly rostlině už v době těhotenství. Vegani si obecně dávají víc pozor na to, co jí a jestli jim nechybí důležité živiny.

Tvůj syn se tedy stravuje stejně?

Ano, Bartík je veganem díky mně. Občas se najde někdo, kdo říká, že bych mu to neměla vnucovat, ale rodiče standardně svým dětem předávají svá etická přesvědčení.

Jakým způsobem řešíte stravu ve škole? Dělala vám školka a škola v tomto směru nějaké problémy?

Je to jednoduché, dávám mu jeho jídlo každý den do školní jídelny, kde mu ho ohřejí. Dělala jsem to tak už od jeslí a nikdo s tím problém neměl. Hygienik hlavního města Praha se už před lety vyjádřil, že je možné podávat dětem stravu přinesenou rodičem a že je na daném zařízení, zda to umožní.

Ve školce nám vycházeli vstříc hrozně moc. Bartík tam měl své bonbony bez želatiny a v mrazáku připravené muffiny, kdyby někdo z dětí přinesl narozeninový dort. A taky mi rovnou umývali krabičky, ve kterých jsem Bartíkovi jídlo nosila. Ono se to nezdá, ale i to je velká pomoc, když člověk vaří každý den. U oddílu jsme přes počáteční větší komplikace situaci také vyřešili.

Už zbývá jen sfouknout svíčky... Zdroj: Isabella Růžičková.Už zbývá jen sfouknout svíčky… Zdroj: Isabella Růžičková.

Jak vnímá vaše veganství Bart? A s jakými se setkává reakcemi od vrstevníků?

Myslím, že pro dítě je veganství, nebo minimálně vegetariánství, dost přirozená věc. Bart nikdy nechtěl ochutnat maso, nebo o tom nevím. Asi dvakrát v životě si vědomě vzal od vrstevníka nějakou sladkost s živočišným mlékem a hned z toho měl šílený ekzém. U té sladkosti to je těžké, protože na to měl prostě hroznou chuť a neměl v tu chvíli dostupnou veganskou sladkost. Ale už jsme domluvení, že je holt potřeba to vydržet a může si pak dát něco doma.

Vím jen hodně omezeně, co mu říkají vrstevníci, protože to prostě moc není téma. Občas mu někdo říká, že bez masa nevyroste, což zní spíš jako názor rodiče než jako názor dítěte. Jinak si myslím, že veganství Bartíka moc neomezuje. Každou školku a školu v přírodě, atletické soustředění nebo tábor jsem zařídila tak, aby tam mohl jet.

Jak vypadá váš běžný jídelníček?

To je těžká otázka. Řekla bych, že jíme tak nějak normálně. Mám ráda makrobiotiku, takže naše větší jídla jsou často inspirována jí. To znamená mít kompletní talíř čerstvě uvařeného jídla – obilovina, luštěnina a zelenina. To nezní moc lákavě, ale můžou to být třeba kapustové karbanátky s kroupami a květákovým pyré, to už možná zní líp. :-)

Snídaně máme různé, mám ráda zeleninové kaše nebo polévky, Bartík má rád pečivo s pomazánkou a Martin si dává rostlinné párky. Z toho je vidět, že veganské jídlo rozhodně nemusí být vždycky zdravé. Existují burgery, výpečky, plněné knedlíky a podobná junk jídla, která si jednou za čas taky dáváme.

Bart i jeho rodina jsou sportovně založení. Zdroj: Isabella Růžičková.Bart i jeho rodina jsou sportovně založení. Zdroj: Isabella Růžičková.

Jakým způsobem nahrazujete živiny a vitamíny, které ostatní přijímají z živočišných výrobků?

Jediná věc, kterou opravdu nemají vegani kde získat, je vitamín B12. Ten mají standardně stravující se lidi v mase, protože se podává ve větších dávkách zvířatům chovaným na maso. B12 tedy suplementujeme, stejně jako vitamín D, který sice v rostlinné stravě je, ale průměrný Čech ho má nedostatek při jakémkoliv stravování. U veganství se nejčastěji zmiňuje nedostatek aminokyselin, které jsou kompletní v luštěninách. A vápník získáváme například z máku.

Vnímáš, že dostupnost potravin, včetně těch veganských, se v Česku za poslední roky zlepšila?

To rozhodně! Přibývají na všech frontách. Jednak je tu mnohem víc specializovaných obchodů, dostávají se sem různé „zveganizované“ potraviny, které byly dříve dostupné jen v zahraničí. Klasické firmy začínají vyrábět víc a víc vegan potravin, ale také se vegan potraviny dostávají do klasických řetězců jako Lidl, Kaufland, Tesco nebo Globus. Je tak mnohem těžší být zdravým veganem.

Vybíráte si restaurace a například i ubytování na dovolených podle dostupnosti „vegan friendly“?

Pokud jdeme do restaurace, tak do veganské nebo vegetariánské s vegan možnostmi. A na dovolené jezdíme vždy do ubytování, kde je možné si vařit. Já vařím dobře a rychle. Nevidím přidanou hodnotu v kupovaném jídle, které mě stojí mnohem víc než to uvařené. Neříkám, že jednou za čas někam nezajdeme, to ano, ale to si pak spíš dám něco, co sama neumím udělat. Třeba Kebab salát v sociálním Bistru Střecha v Praze na Žižkově, vůbec nechápu, jak dokážou ten seitan ochutit takhle dobře. :-)

A měla bys závěrem pro nás nějaký fakt zaručený recept, po kterém se ve vaší rodině můžete „utlouct“?

To je složité, každý máme nejraději jiné věci. Kluci milujou klasické omáčky jako rajskou nebo svíčkovou s knedlíky. Bartíkovo nejoblíbenější jídlo jsou těstoviny s červenou řepou a já mám zas nejraději, když je to jídlo plné zeleniny. Ale tak nějak všichni máme rádi tento recept:

Zeleninová směs na pánvi s rýží podle Isabelly

  • mrkev
  • celer
  • pórek
  • balíček uzeného tofu
  • žampiony
  • kvalitní sójová omáčka
  • trocha rostlinné smetany nebo kokosového mléka
  • sladká mletá paprika
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Mrkev a celer nakrájíme na julienne (velmi tenké proužky, pozn. redakce), pórek na proužky, tofu a žampiony nakrájíme na kostky. Zeleninu dáme restovat na pánev a hned osolíme, chvíli restujeme a pak přidáme tofu a žampiony, zaprášíme paprikou, ještě chvíli restujeme a pak podlijeme trochou vody a sójovky. Necháme dusit tak, aby změkla zelenina i žampiony, pak přidáme smetanu nebo kokosové mléko a necháme chvíli dojít do požadované hustoty.

Rýži uvaříme vaříme souběžně. Pokud jde o bílou rýži, přidáme do ní nějaká semínka, třeba slunečnicová nebo lněná (propláchneme a vaříme celou dobu s rýží).

Ať se chcete vyhnout masu jen na pár dní nebo úplně, inspirujete se v našem článku 9 veganských receptů, které opravdu chutnají i masožroutům.

Autor:

Klárka se už řadu let věnuje dětem, a to v rámci neziskového sektoru i dětského oddílu. Na eMiminu a Arome působí jako redaktorka. více

Témata článku

Přečtěte si také

Váš příspěvek

Odesílám...
Velikost písma:
1
14.11.20 12:54

Zadny extrem neni v poradku, ale fascinuje mne, jak sel idi rozciluji, ze rodice nuti jist deti vegansky a nenechaji je vybrat, co chteji jist. Vzdyt vsichni rodice chteji, aby jejich deti jedly stejne jidlo jako oni a malokdo necha deti vybirat. A kdyz jsou ty deti dospele, teprve potom si vyberou, jestli v tom zpusobu stravovani budou pokracovat nebo ne. Ale kdyz jde o vegany nebo vegetariany, tak se lidi muzou zblaznit a obvinuji je, ze deti nemaji dostatek zivin. Pritom prave vegani a vegetariani maji mimoradne vyvazeny jidelnicek, aby meli dostatek vseho potrebneho. Ja jsem jako dite zazila opacny extrem, kdy rodice byli milovnici masa, ktere jsem odmitala, stejne jako vsechny mlecne vyrobky, ale oni mne neskutecne nutili jist to, co oni. Ale v tomto pripade by s nimi souhlasilo mnoho diskutujicich, vidte?

  • Zmínit
  • Nahlásit
28288
10.11.20 09:01

@GoldGirl
A neničí to životní prostředí, tudíž i to tvoje avokádo? A není zdravější jíst místní potraviny, vypěstované v prostředí, ve kterém žijeme? Máme přehled, jakou vodou zavlažujeme a v jaké zemi nám konzumované potraviny rostou?

A pokud nemáš veganství zvlášť nastudované, tak si spíš ublížíš, než že bys dělala něco pro zdraví.

  • Zmínit
  • Nahlásit
368
10.11.20 01:02

@Russet Pro mě je na veganství priorita zdravotní hledisko, až pak etické… takže ne, nevadí

  • Zmínit
  • Nahlásit
15942
7.11.20 09:13

A ja to vidim z jiné stránky.. Dcera nesmi kvůli alergii mléko a vejce..(to ze je zaroven celiak vynecham). Takze se stravuje jako vegani. Jen ji maso.
Všude si musí nosit vlastní jídlo, ke kamaradum, do skoly. Nesmi si vzit bonbony, kde se neda přečíst složení. A tak strasne ji to vadí, trápí ji to. I kdyz je silná, snaží se, ja se snažím, aby se necitila vyloucena, pecu, chystam všechno. Tak stejně někdy nastane chvile, kdy ta listost prevazi. Takze moc nechápu to zarputile odmitani byť bonbonu na oslavě. Do tohohle jit dobrovolně :zed: ze proste fakt nesmi.. :roll: myslim, ze stejné chlapecek jak bude dospivat mamince na její pravidla v mnoha ohledech hodí bobek. A vegansky parky.. No tak to už vůbec nechápu :poblion:

  • Zmínit
  • Nahlásit
28288
5.11.20 03:25

@GoldGirl
Zlatá dívko a nevadí ti, že to avokádo sem frčí letadlem a znečišťuje životní prostředí?

  • Zmínit
  • Nahlásit
1
4.11.20 19:23

Skvělý článek bořící tabu většinové společnosti. :potlesk:

  • Zmínit
  • Nahlásit
773
4.11.20 17:40

Panebože, začínám zjišťovat, že opravdu vegani maji IQ tykve

  • Zmínit
  • Nahlásit
1302
3.11.20 08:57

Jedna jediná věc mi na tom vadí. Je to otázka etického přesvědčení a ne zdraví, ale dítě si nesmí vzít kamarádův narozeninový dort, nesmí si vzít od spolužáka bonbon… Ech. Možná by bývalo bylo lepší se kousnout a s tou laktózou ho jako mrně seznámit - aby pak mohl ve společnosti normálně fungovat i bez muffinů v mrazáku od maminky. Něco mi říká, že kdyby snědl tři nečisté kousky dortu za rok, peklo by se neotevřelo…

Příspěvek upraven 03.11.20 v 08:58

  • Zmínit
  • Nahlásit
1
2.11.20 23:21

@Rosary A řekl někdo vám, že 75% procent té sóji se pěstuje jako krmivo pro hospodářská zvířata, aby konvenčně se stravující z nich mohli mít maso a mléko?

Příspěvek upraven 02.11.20 v 23:27

  • Zmínit
  • Nahlásit
14279
2.11.20 20:35

@Pozitivni-obrazy ale neee, kdyby to snedl prece, tak bude mit ekzem po celem tele :P souhlas s tebou :palec:

  • Zmínit
  • Nahlásit
2.11.20 17:37

Nejsem proti veganství ani vegetariánství, sama mám své vegetariánské období docela často.
Ale tento „boj“ o to, že si klučina nemůže dát ve školce kousek dortu nebo bonbon, to už je takové Sektářské veganství.
O com v tom případě jde? Mléko už tam bylo zpracováno, pochoutka byla zakoupena (vyrobena), sní ho nekdo jiný, nebo se vyhodí…v pripade te sladkosti, nebo dortu…zde padají jakékoliv argumenty kromě toho, že to prostě nebude jíst, protože JE VEGAN a tečka.

  • Zmínit
  • Nahlásit
368
2.11.20 14:52

Také je syn na výzkumu u doktora Světničky. Mě nejvíce fascinuji ty komentare, kdy mi nekdo napise ze diteti budou chybet vitaminy. Jasne, ti co to napisou v 99% davaji detem k snidani bud namazany rohlik, namazany chleba, kolac nebo jogurt…a to ma byt vyvazena snidane pro dite? :nevim: Ma nekdo prehled co jedi vegani? To neni jen salat. Jsou to lusteniny, kvalitni oleje, orisky a dalsi potraviny ktere maji obrovske mnozstvi vitaminu. Muj 16 mesicni syn ma k snidani denne avokado, mandle, pistacie, lneny olej a chia seminka a do toho ovoce jako banan, mango, boruvky atd. Denne ma lusteniny a jeho jidelnicek je 10× bohatsi nez u „normalnich“ rodin co detem kupuji maso a jogurty v tescu nebo jinem takovem obchode. Jejich jidelnicek se toci maso, jogurt, maslo, testoviny, ryze atd. Souhlasim s nazorem ze dite si ma vybrat samo a proto za sveho syna nerozhoduji a nedavam mu mrtve zvire a materske mleko jineho zivocicha kdyz ma svoje (moje) ;) Ja nemam ni proti konvencne se stravujicim, vlastne moji znamí se tak stravuji, ale mam proti tem, co diteti nedavaji kvalitni maso a mleko, jen odu s cukrem a napichanou zdechlinu hormonama. :mavam:

  • Zmínit
  • Nahlásit
241
2.11.20 12:54

Úplně se mi vybavilo moje dětství, a to moji rodiče nedosahovali až těhlech extrémů. Ale úplně mi to stačilo, vůbec mi to nechutnalo a nechtěla jsem takhle jíst. Od chvíle, kdy jsem mohla, jsem začala hrozně prasit (rozuměj jíst shity) a prasím dodnes. Nemůžu se z toho vymanit.
A to jsem naštěstí nezažila, abych si nemohla dát nikde bonbón a nutně si musela počkat na svůj veganskej… to je úlet.
A docela dobře si dokážu představit, že moje mamka taky mohla někde vykládat, jak mi to vlastně vůbec nevadí, mám krásnou zdravou stravu a vše se zařídí.

  • Zmínit
  • Nahlásit
704
2.11.20 04:55

Moc pěkný článek. :palec: že se mamince chce řešit vyvážená strava. Co bych jako dítě dala za to, abych v jedálně nemusela jíst ty hnusný věci jako řízky a tak, ze kterých mi bylo jenom špatně :D.

Příspěvek upraven 02.11.20 v 04:55

  • Zmínit
  • Nahlásit
18657
1.11.20 21:56

@AH staci poradne cist - fotka v exotice v kontrastu s nejedenim hoveziho. Nic o trideni, neplytvani a setreni jsem nepsala…

  • Zmínit
  • Nahlásit
AH
66
1.11.20 21:42

@Rosary jsem masožravec nicméně si myslim že maso je vzhledem k životnimu prostředí větší průser než soja. Nehledě na to, že vegani které znám jsou vegani většinou hlavně z etických důvodů.

@Hanka1
Jojo. Když jednou za rok letím letadlem, nemá cenu třídit odpad, neplýtvat jidlem, šetřit vodou, nejezdit tolik autem, nejíst živočišný produkty.. rovnou se na vše vyprdnout :zed: argument jak noha

  • Zmínit
  • Nahlásit
18795
1.11.20 21:31

Ať si každý jí, co uzná za vhodné, ale proč by si kluk nemohl dát ve školce kus dortu nebo řízek, to nechápu. Však se pak může rozhodnout sám, jestli chce být vegan nebo ne. Balit dítěti krabičky, jenom aby náhodou nesnědl kus masa už mi přijde přehnaně urputné.

  • Zmínit
  • Nahlásit
255
1.11.20 19:30

Nic proti veganům, znám jich docela dost, ale pokud se dostaneme do roviny životní prostředí vs veganství, tak až taková hitparáda, jak se to tváří není. Viz recept - náhražka masa = tofu = sója. Řekl někdo veganům, kteří se tváří jako spasitelé (a neříkám, že to je tento případ), že sója je pro životní prostředí také průser jak blázen? Je to těžko no :(

  • Zmínit
  • Nahlásit
1970
1.11.20 13:41

@Kaileee no a kdyby sel, tak snad mu v tom nebude branit. Stejne jako ona se ve 12 stala vegetariankou a nebylo ji v tom braneno a nuceno ji maso, mela by i syna nechat se rozhodnout.

  • Zmínit
  • Nahlásit
3774
1.11.20 12:12

Nic pro mě teda, snad kluk nepůjde do mekače hned jak bude moct :)

  • Zmínit
  • Nahlásit
14279
1.11.20 11:05

@Hanka1 hele uprimne-je lepsi vyprdnout se na to uplne, nebo delat pro planetu alespon neco? :roll: to mas jako by ses smala, ze nekdo tridi odpad, ale na rohliky si bere igelitovy sacek :nevim:

Za me palec nahoru, i kdyz nechce se mi uplne verit, ze by se kluk osypal ekzemem po kousku cokolady nebo susence :think: pro me je trosku lepsi cesta mit to mleko nebo vejce z domaciho chovu, tam nevidim vubec eticky problem :palec: :mavam:

  • Zmínit
  • Nahlásit
18657
1.11.20 10:30

Pobavila me fotka z dovolene a vedle ni ve clanku napsano, jak pritel nejedl hovezi maso, ktere je pro zivotni prostredi diky svemu zpracovani nejnarocnejsi.
A tri lidi letet letadlem na par dni tam a zpet pres pul planety zanechat uhlikovou stopu pro zivotni prostredi narocne neni? :mrgreen: :think: :zed:

  • Zmínit
  • Nahlásit