Reklama

Do plavek s eMimino.cz: Tipy na zdravé recepty přímo od výherkyň

Výzva: Do plavek s eMimino.cz

Jaká zdravá jídla vedou v domácnostech výherkyň naší soutěže o hubnutí pod vedením odborníků Světa zdraví? Jedí je i děti? Podrobně jsme všechny vyzpovídali a dostali pár tipů na skvělé a chutné recepty.

Vyzkoušejte recepty, které doporučují naše výherkyně a které jsou schválené i nutričními specialisty ze Světa zdraví. A protože nás zajímá, jak hubnutí pokračuje, zeptali jsme se jich také, jak nový zdravý životní styl zvládají jejich rodiny a zda se po změně jídelníčku cítí lépe.

Janli: Vaření mě velmi naplňuje

Děti si změny v jídelníčku nevšimly vůbec. Roční Barunka si jede svoje kašičky a příkrmy, které jí od maminky mimochodem moc chutnají. Skleničky zakoupené na dovolenou zůstaly netknuté a znechucený výraz dítěte je zdokumentován v rodinném albu.

Tříletá Tea změnu taky nezaznamenala, protože má, jako většina tříletých, svá oblíbená jídla, a přes ně prostě nejede vlak. Pokud maminka nechce, aby jí dítko zemřelo na podvýživu, vaří tedy oblíbená jídla dál.

Manžel naštěstí sdílí vlnu zdravé stravy se mnou a z radosti, že jsem konečně začala vařit podle jeho gusta, si občas zatančí oslavný tanec kolem talíře. V tomhle jsme trochu nesourodý pár. Já bych se utloukla po řízku, manžel po pohankovém salátu.

Jediná změna, která se rodiny dotkla, je absence sladkostí. Celý život se totiž řídím heslem, že “nesežeru” jen to, co doma nemáme. Na začátku našeho vztahu manžel koupil na vánoce tři kila čokolády. Já ho varovala, aby ji schoval, ale on jen odfrkl, že se snad umím ovládat, a uložil ji do spíže.

To byla chyba, nevydržela totiž ani do Silvestra…. Tentokrát u nás tedy platí naprostý zákaz kupování sladkostí. Pokud děti honí mlsná, jdou si do obchodu koupit jen to, co hned sní.

Bohužel v mém oblíbeném obchodě momentálně přesunuli čokolády k zelenině. Teď se plížím kolem rajčat a dokola si opakuji: „Neotáčej se, hlavně se neotáčej!“

Vaření mi problém nedělá. Vařím dobře a vařím ráda. Jídlo musím vždy dotáhnout k dokonalosti, aby to byl ten pravý „gastroorgasmus“.

Žádost o další deníček mě zastihla na dovolené, proto jsem zvolila recept, který ráda vařím, a je to nenáročná rychlovka.

Ryba a zahradní pelmel

V tomto případě jsem zvolila tresku, ale jindy míváme spíš lososa nebo pstruha. Na zahradě sklidím dostupnou zeleninu, tu nedostupnou jdu ulovit do supermarketu. Tentokrát jsem použila papriku, mrkev, petržel a brambory. Jinak používám i celer, batáty, cuketu, lilek, brokolici… Prostě cokoliv mě napadne.

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky – tu tvrdší na tenčí plátky, měkkou na větší kusy. Dáme na pečicí papír do zapékací mísy, lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem, ve kterém mám naložený česnek a rozmarýn. Velmi lehce poprášíme provensálským kořením a dáme péct do trouby na 200 °C. Před dopečením posypeme plísňovým sýrem.

Dokud se zelenina peče, do druhé zapékací mísy dáme na pečicí papír rybu, osolíme ji, přidáme drcený kmín s čerstvými bylinkami. Když je zelenina dopečená, vyměníme ji v troubě za rybu a teplotu snížíme na 170 °C. Těsně předtím, než je ryba hotová, na ni dáme kousíček bylinkového másla a necháme ji v troubě dopéct.

Je to luxusní lehký oběd a baští ho i děti. Jen té nejmenší pár kousků zeleniny nesolím a nekořením. 

Treska s grilovanou zeleninouTreska s grilovanou zeleninou

Protože mám většinou hektický večer s uspáváním dvou dětí, tak nestíhám vždycky vařit večeři, proto jsem se naučila jednu vychytávku. Výbornou večeří při hubnutí jsou polévky.

Když vařím příkrm pro batole, udělám ho více. Část mrně zbaští a zbytek si schovám do lednice. Večer uvařený příkrm ohřeji, přidám vejce natvrdo, nebo kousek masa od oběda, a rozmixuji do krému. Dosolím, dochutím a sním. Zeleninou nešetřím, zahušťovat netřeba, už tak v tom stojí lžíce… Hotovo do pěti minut.

Tak a teď mě z toho popisu začaly honit chutě, takže si jdu vzít kousek mrkve a rozjímat nad dalším jídlem. Mimochodem – víte, že při hubnutí můžete klidně i řízek? Pokud mezi každým soustem oběhnete fotbalové hřiště, na vaší linii se to projeví přímo zázračně!

Lentilkaaa83: Pečení je pro mě vášeň

Před pár dny to byly dva měsíce, co jsem překročila práh dveří ve Světě zdraví. Zatím mám za sebou dvě kontroly. Pokaždé jsem byla o nějaké to kilo lehčí. Zítra mě čeká třetí návštěva a od té tolik nečekám.

Vlna veder je už tak úmorná, že špatně jím. Není to tak, že bych jedla něco špatného, ale tak, že nejím skoro vůbec. Absolutně mě přešla chuť k jídlu.

Vaření se u nás moc nezměnilo. Přítel moc nemusí klasická česká jídla, takže u nás frčí těstoviny nebo brambory s tvarohem a kvůli horku se snažím vymýšlet lehká jídla, jako jsou třeba špagety aglio olio.

A chutě na sladké? Ty mě také přešly kvůli vlně veder. A když už přijdou, dám si proteinovou tyčinku nebo Colu Zero.

Jinak hrozně ráda peču, ale přítel mi to zakazuje. :) Minule jsem upekla špaldové sušenky. Recept jsem si našla sice na internetu, ale ve finále jsem přetvořila po svém.

Špaldové sušenky

Do misky dáme špaldovou mouku, trochu másla, javorový sirup, kakao a mleté vlašské ořechy. Vše následně promícháme a z těsta uděláme kuličky, které pokládáme na plech. Ty pak vidličkou rozmáčkneme a následně sušenky pečeme v troubě 15 minut na 180 °C.

Špaldové sušenkyŠpaldové sušenky

Protože máme taky celkem velkou spotřebu jogurtů, dělám domácí. Jejich výroba je velmi jednoduchá, nepotřebujeme k tomu ani jogurtovač. Stačí plnotučné mléko a jogurt s živou kulturou. Mléko zahřejeme cca na 80 °C. Poté ho ochladíme na 40–50 °C a následně přidáme jogurt s kulturou. Vše pak rozmixujeme, aby nebyly v jogurtu hrudky.

Směs nalijeme do sklenic, necháme na teplém místě a v klidu. Se sklenicemi by se nemělo minimálně 6 hodin hýbat. Já je třeba schovávám do deky do taburetu. :)

Závěrem se jen zmíním, že naše přípravy na svatbu vrcholí. Předtím jsem byla velmi klidná, avšak nyní začínám pociťovat stres. Včera mi odpadla vizážistka a zítra si jedu pro svatební šaty. Doufám, že jsou opravdu variabilní, jak píší na webu půjčovny, jelikož od zkoušky mám dole cca 5 kg.

S jídlem to mám teď trošku na štíru a kila mi nejdou moc shodit, ale cítím se dobře. Přijde mi, že mám menší bříško. A co víc – nedávno jsem si v obchodě koupila bavlněné šaty velikosti XS. Sice je možné, že velikost se nemusí natolik shodovat, ale i tak jsem měla ohromnou radost!

Evullka: Zdravý životní styl už v rodině vyznáváme všichni

Naposledy jsem vám slíbila výsledky mojí dosavadní snahy. V pase mám úbytek o 4 cm, současný obvod je tedy 74 cm. Přes boky jsem zaznamenala úbytek o 7 cm, takže momentálně přes ně měřím 94 cm.

Můj nový vzhled přijala rodina s nadšením, protože se mi podařilo opravdu viditelně zhubnout. Opět mohu nosit své dřívější letní šaty, které mi byly těsné.

Mohu se také pochlubit tím, že jsem inspirovala ke zdravějšímu životnímu stylu zbývající část rodiny. Přes horké léto uvítala odlehčený jídelníček, který se skládá především ze zeleniny a ryb.

Tuňák na šalvěji s grilovanou zeleninou

Tuňáka posypeme mořskou solí a drcenými lístky šalvěje. Následně ho ogrilujeme. Můžeme ho grilovat na grilu i v troubě. Jako přílohu podáváme grilovanou zeleninu dle chuti. Já mám nejraději cuketu, papriku, cibuli a dýni Hokkaidó.

Tuňák na šalvějí s grilovanou zeleninouTuňák na šalvějí s grilovanou zeleninou

Můj dík patří celému eMiminu a Světu zdraví za možnost změnit pohled na své dosavadní stravování. Chci také poděkovat paní Martině Kawulokové , která mě celým procesem hubnutí doprovázela a podporovala mě v úsilí.

Nepolevím a budu i nadále tímto směrem pokračovat.

Poslední výherkyně se s námi tentokrát o svůj příběh a svou cestu za hubnutím nemohla z rodinných důvodů podělit.


Reklama


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama