Reklama

Vhodná alternativa mateřského mléka existuje

  • Komerční sdělení
  • 12.09.18

To, že je kojení přínosné pro dítě i pro matku, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska, je všeobecně známé. Kojení dětí je proto doporučováno až do šesti měsíců jejich věku. Bohužel však méně něž 17 % žen ve Velké Británii dokáže po celou tuto dobu pouze kojit, aniž by muselo dítě přikrmovat. A právě v těchto situacích je nutné najít adekvátní alternativu.

Obsah tuku v plnotučném kravském mléce se téměř rovná obsahu v mateřském mléce. Studie ukazují, že mléčný tuk obsahuje asi 400 různých mastných kyselin, což z něj činí nejsložitější ze všech přírodních tuků.

Základem je plnotučné kravské mléko

Pokud je plnotučné mléko použito jako základ kojenecké výživy, není nutné vzhledem k přirozené přítomnosti tuků v něm přidávat tolik rostlinných olejů, jako je tomu u jiných mlék.

V této souvislosti je třeba zmínit, že nedávno bylo používání rostlinných olejů v umělých mlécích zpochybněno, a to z toho důvodu, že mohou ovlivnit rovnováhu kyseliny palmitové, která je nezbytnou složkou tkáňových lipidů kojence. Použití rostlinných olejů v umělém mléce je také spojeno se sníženou absorpcí tuku a vápníku a s tvrdší stolicí. Jejich používání v neposlední řadě provází etický problémem, který souvisí kácením deštných pralesů a zakládáním monokulturních palmových plantáží.

Plnotučné kravské mléko je dobrým zdrojem vitaminů B, včetně B2 (riboflavin) a B12, minerálů a dalších prvků: jódu, draslíku a fosforu. Výzkum ukázal, že využitelnost vitamínu B12 je u kravského mléka podstatně vyšší než u ekvivalentního množství cyanokobalaminu, tedy syntetické formy tohoto vitamínu.

Mléko je také důležitým zdrojem cholinu, tedy základní živiny, která přispívá k růstu a rozvoji novorozence. Kravské mléko dále obsahuje více L-karnitinu než lidské mléko. Ten je důležitý pro výrobu energie a je soustředěn v tkáních, jako je kosterní a srdeční sval. Celá řada živin přítomných v plnotučném kravském mléce je dobrým základem pro umělé kojenecké mléko.

Rostlinných olejů co nejméně

Lidský mléčný tuk přirozeně obsahuje kyselinu palmitovou, která je esterifikována na polohu beta triglyceridů (sn-2 vazba), přičemž právě tato forma má příznivý vliv na metabolismus mastných kyselin a absorpci vápníku a zlepšuje kostní tkáň, konzistenci stolice a mikrobiologii střev. Vazba sn-2 je také považována za zvláště důležitou pro trávení a při absorpci tuku.

Většina umělých mlék, která používají rostlinné oleje coby hlavní zdroj tuku, však v současnosti obsahuje kyselinu palmitovou s vazbami sn-1 a sn-3 umístěnými na vnějších nebo alfa polohách, a ty mohou nepříznivě ovlivňovat vstřebávání tuku ve střevě.

Od poloviny 20. století byl kravský mléčný tuk z umělého mléka postupně odstraňován a byl nahrazen rostlinnými oleji. Nejnovější studie však naznačují, že mléčný tuk smíchaný s nižším množstvím rostlinných olejů může být tím nejlepším způsobem, jak se co nejvíce přiblížit složení, struktuře a fyziologickým vlastnostem tuků lidského mateřského mléka.

Tuk plnotučného kravského mléka obsahuje řádu látek, které jsou v něm rozpustné. Patří mezi ně vitamíny A, D, E a K, karotenoidy a fytosteroly. Plnotučné kravské mléko představuje dobrý zdroj živin, zejména vitamínu B2 (riboflavinu), B12, jódu, draslíku, fosforu, cholinu či L-karnitinu.

I když jsou přínosy kojení nesporné, je nutné vědět, že pro ženy, které kojit nemohou, existuje přirozená alternativa. V těchto případech jsou to britská plnotučná smetanová umělá mléka. Ta poskytují dobrou základnu živin, což znamená, že je není zapotřebí zbytečně příliš obohacovat, a to zejména o rostlinné oleje.

Důležité upozornění: Kojení je nejlepší způsob, jak vyživovat vaše dítě.

Témata článku


Reklama


Reklama