Medový deníček - Lze poznat kvalitní med?

Šidí a pančuje se kdeco. U medu tomu není jinak... Pár tipů o tom, jak poznat kvalitní med.

*

Lze poznat kvalitní med? Odpověď je - někdy ano, někdy bohužel ne.
Pokud si „šiditelé“ dají záležet, nelze poznat nekvalitní med jinak než laboratorními testy. Ale může se taky stát, že vám ty umělé sladidla a jiné látky prostě nebudou chutnat. Když už ale podvodníci svou snahu v pančování přeženou, lze to poznat velmi jednoduše.

Chcete-li med vyzkoušet přímo v obchodě, prostě otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, jak rychle se vzduchová bublina, která byla pod víčkem, přemístí ke dnu. U kvalitního medu se to děje pomalu. Pokud med přelijete, nebo jiným způsobem v něm uděláte malinké bublinky, tak ty zůstanou u pravého medu dlouhou dobu na svém místě.

Další možností (už doma) je nalít med do sklenice vody. Pokud mu trvá, než se rozpustí, je to pravý med. A dále tu máme tzv. mašličkový test - pravý med při přelévání vytváří vrstvy záhybů, tzv. mašličkuje.

Některými tolik neoblíbená krystalizace je asi nejlepším vodítkem kvality medu. Pravý český med prostě krystalizuje. Další možností je pastový med, tady máte záruku, že med nebyl nijak výrazně poškozený (myšleno především přehřátý). Poškozené medy totiž nevytvářejí pastu, stejně jako pančované.

Klamání zákazníka
Na krabičce čaje tradiční české firmy je napsáno: „český výrobek“. A nikomu to nepřijde divné, protože každý ví, že u nás se čaj nepěstuje a že je to čaj dovezený a zpracovaný v ČR. A stejné to je i s medem.

Pokud je na obalu medu napsáno „český výrobek“, znamená to jen, že obsah se do sklenice dostal u nás. K tomu je většinou připsáno, že jde o „med ze zemí ES a mimo ES“. Nejde tedy o český med, ale o med zpracovaný v ČR.

Do medu se nesmí nic přidat (vyjma jiného medu) a ani z něj nic odebrat. Med je čistá přírodní potravina, proto se zde neuvádí, že je pravý, přírodní, domácí, kvalitní, bez konzervantů, bez barviv aj. Takový je každý nefalšovaný med.

Také název „včelí med“ je mírně zavádějící. Med sice neprodukují jen včely, ale člověkem využívaný med je pouze ten včelí. Navíc definice medu podle vyhlášky mluví o medu jen jako produktu včel medonosných, nic jiného se dle zákona za med nemůže považovat. Každý nabízený med je tedy včelí med. Proto zde ono „včelí“ už nemusí a správně nemá být uvedeno a to právě proto, aby nedošlo k matení zákazníka. Med je jen jeden – včelí a proto stačí uvádět med.

Váš příspěvek

Odesílám...
Napsat příspěvek
11.3.17 01:08

Pekny denicek, clovek se dozvi neco noveho :) chci se jenom zeptat jestli viskozita medu zavisi na teplote, vcelach, rostlinach…? Ziju v tropech a med mi tu chutna uplne jinak nez jsem zvykla z cech, je tekutejsi a jeste nikdy mi nezcu…nezkrystalizoval :lol:

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
11.3.17 06:57

@La Consentida Díky :) Záleží především na tom, z čeho med tvoří. Český med je specifický svým složením a vlastnostmi.

  • Nahlásit
  • Zmínit
11.3.17 07:44

Diky za denicek, jen by mi vubec nevadilo, kdyby byl jeste detailnejsi :) ty brdo, zajimalo by me jak chutna tropickej med! Az pojedem na svatebni cestu, nesmim na to zapomenout!
A cim je ten ceskej med vlastne specifickej? A co vlastne zpusobuje onu krystalizaci a jaktoze vetsina medu z jinych oblasti bezne nekrystalizuje?

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
11.3.17 10:19

@CaravaggioDaMerisi To by mě taky zajímalo, jak chutná… :) Přečti si můj deníček Med necukernatí, tam o našem medu něco málo je.

  • Nahlásit
  • Zmínit
489
13.3.17 12:55

@LuckaHor zase super, ja pouzivam metodu obracene sklenice ;)

  • Nahlásit
  • Zmínit
13.3.17 17:25

@CaravaggioDaMerisi @LuckaHor ty jo holky to se tezko popisuje jak chutna, po prvnim kostnuti mi ta chut evokovala agavovy sirup, kupuju od ruznych vcelaru a ta chut je vice mene stejna takze jestli pancujou tak vsichni a jestli agavovym sirupem tak bych se zase az tak nezlobila :lol: premyslim co nam tu kvete, mango, papaja, avokado, spousta kakaa a kavy :jazyk: :lol: i ta agave :D

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
14.3.17 07:53

@La Consentida Tak to musí být výborný med :) Já měla jednou med z Korfu a taky byl moc dobrý.

  • Nahlásit
  • Zmínit
64
30.3.17 22:21

@CaravaggioDaMerisi záleží o kterém medu se bavíte:) květový? Lesní? Každý je z jiného ročního období a v jiných rostlin. Krystalizuji oba dva jen ten květový o dost rychleji. Způsobuje to úplně normální přírodní jev (odpařování) v medu jako takovém je po vytáčení určite % vody čím méně vody tím kvalitnější a vyzraly med když se stáčí jde to dobře poznat. A jak med starne voda se odparuje a med tudíž Krystalizuje a tvrdne. Pokud ho ale zpastujeme tak voda se vyparuje, krystalky se obrusuji a vzniká pasta která už neztuhne. :)

  • Nahlásit
  • Zmínit