Medový deníček - Med necukernatí

Dnes o tom, proč se nemá používat výraz cukernatění a jak to s tím vlastně je. :)

*

Když vyčtete včelaři, že jeho med zcukernatěl, možná si ho trochu popudíte… :)

Zaprvé - med necukernatí, med krystalizuje. Včelaři jsou docela hákliví na slovo „cukernatění“. Je to totiž naprosto nevypovídající pojem a navíc zavádějící. Říct někomu naprosto neznalému, že něco „cukernatí“, mohl by si myslet, že se to něco přetváří v cukr (zcukernatělý, podobně jako zkamenělý). Zřejmě i díky tomu si dnes spousta lidí myslí, že pokud med tuhne – krystalizuje, děje se tak proto, že je v něm přidaný cukr. Jistě, když se podíváme na strukturu některých zkrystalizovaných medů, je to snadná představa přimíchání krystalového cukru.

A za druhé - pravý český med, stejně jako všechny středoevropské medy, díky specifickému chemickému složení a vlivem fyzikálních zákonů vytváří krystaly – tedy správně krystalizuje. Pokud se tak neděje, může být med poškozený, nebo šizený. Nebo to prostě není český med. Krystalizace je tedy jakousi známkou kvality českého medu.

Co dělat, když chcete mít tekutý med
Krystalizovaný i pastový med lze zahříváním opět uvést do tekutého stavu. Pokud má být zachována původní kvalita medu, nesmí jeho teplota převýšit 42 °C. Pokud chcete rozehřát zkrystalizovaný med, dejte jej přes noc na topení. Při rozpouštění v lázni na sporáku hůře uhlídáte správnou teplotu (bez teploměru vůbec). Nikdy neohřívejte med v mikrovlnné troubě!

Kdo má med jen do čaje, nemusí mu krystalizace vadit, med ale nerozpouštějte v horkém čaji (hned po zalití), vysokou teplotou se ničí drahocenné látky jako enzymy, vitamíny aj.

Váš příspěvek

Odesílám...
Napsat příspěvek
489
21.2.17 07:08

Lepsi koupit med, ktery cukernati u vcelare nez s primichanym sirupem z obchodu. Osobne mam radeji cukernaty…lepe se nabira :mrgreen: Mam napad na clanek…jak poznat sizeny med ;)

Příspěvek upraven 21.02.17 v 13:00

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 07:14

@Dejuska Dobrý nápad, díky :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
21.2.17 08:25

Ja kvůli cukernateni kupuji pastovy med nebo jak se tomu nadává :) hrozne mi to totiž vadí a jsem lina na rozpouštění :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 08:27

@Tichošlápek Holky, tak píšu - necukernatí, krystalizuje :mrgreen: Jj, pastový je super, taky ho mám moc ráda. Ale i ten mi ztuhl chladem tak, že se nedal ani nabrat…

  • Nahlásit
  • Zmínit
21.2.17 08:29

@LuckaHor pardon pardon, ale obavám se, ze pro mne uz navěky bude med cukernatet :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 08:35
  • Nahlásit
  • Zmínit
151
21.2.17 10:02

Proč nesmí med do mikrovlnky? Mám chuť ho tam teď stoupnout a sledovat co se stane :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 10:15

@JetLi Mikrovlnka ničí vitamíny a enzymy.

  • Nahlásit
  • Zmínit
1055
21.2.17 12:47

Akátový med

A jak je to s „akátovým“ medem - ten přece za normálních okolností nekrystalizuje. Teda až na výjimku, kdy jsem ho přes noc nechala v -12°C v altánu, tehdy zkrystalizoval a už tak zůstal.

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 13:05

@Vlaďka 83 Akátový krystalizuje také, ale ze všech našich medů nejpomaleji. Trvá mu to rok a déle.

  • Nahlásit
  • Zmínit
3399
21.2.17 15:05

Kvalitní med nikdy nezůstane dlouho tekutý, vždy časem ztuhne..a když je pořád tekutý, není to pravý med od včel.

  • Nahlásit
  • Zmínit
1468
21.2.17 15:23

Super, díky za užitočný článok :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 15:57

@LLenule111 Jj, máš pravdu :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 16:01

@lisma Děkuju, pochvala vždycky potěší :hug:

  • Nahlásit
  • Zmínit
151
21.2.17 18:42

@LuckaHor

Ahaaa, já myslela, že to bude bouchat nebo bublat :-D

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
21.2.17 19:36

@JetLi Bublat možná :lol:

  • Nahlásit
  • Zmínit
326
21.2.17 21:21

Teď jsem dostala chuť na med. Pastovaný i klasický už mám skoro snězený. U nás doma padne i sklínka měsíčně. Jsem hovádko a někdy si dávám med i do drahé kávy :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
22.2.17 10:14

@Danča87 To Vám chválím :-) I když se říká, že stačí lžička denně… Manžel taky nabízí návštěvám med do kávy, protože cukr nevedeme, a návštěvy odmítají…

  • Nahlásit
  • Zmínit
31691
24.2.17 02:57

A já mám ten zkrystalizovanej nejradši, víc mi chutná. Si pamatuju, jak jsem jako dítě jednou obrečela, že ho máma rozpustila v kyblíku s teplou vodou :lol:

  • Nahlásit
  • Zmínit
873
24.2.17 06:28

Díky za tu teplotu, nevěděla jsem, že stačí tak nízká. Budu opatrnější při rozpouštění.

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
24.2.17 06:43

@slavuska1 Fakt? :lol: No, vidíš. Tak to máš dobré :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
24.2.17 06:43

@Annci jj, je škoda přijít o cenné látky…

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
24.2.17 13:48

Teď o víkendu slavíme první narozeniny syna. Začátkem týdne vložím další pokračování a uvidíme, kdy jej admini pustí do světa ;) Hezký víkend všem :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit
1120
3.3.17 08:21

Nedávno sháněla paní na fb med, ale aby NECUKERNATĚL! Někdo jí prý řekl, že je to tím, že jsou včely krmeny spoustou cukru… Někdo jí tam zkopíroval odkazy o „cukernatění“a rozpouštění medu, ale paní si vedla dál svou - rozpouštění medu ničí vitamíny… Takže každá osvěta dobrá :potlesk:
Med miluju :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
3.3.17 08:47

@sissi001 Díky, opravdu si to myslí hodně lidí…

  • Nahlásit
  • Zmínit