Reklama

Medový deníček - Med necukernatí

Vyzkoušeli jsme

Dnes o tom, proč se nemá používat výraz cukernatění a jak to s tím vlastně je. :)

Když vyčtete včelaři, že jeho med zcukernatěl, možná si ho trochu popudíte… :)

Zaprvé - med necukernatí, med krystalizuje. Včelaři jsou docela hákliví na slovo „cukernatění“. Je to totiž naprosto nevypovídající pojem a navíc zavádějící. Říct někomu naprosto neznalému, že něco „cukernatí“, mohl by si myslet, že se to něco přetváří v cukr (zcukernatělý, podobně jako zkamenělý). Zřejmě i díky tomu si dnes spousta lidí myslí, že pokud med tuhne – krystalizuje, děje se tak proto, že je v něm přidaný cukr. Jistě, když se podíváme na strukturu některých zkrystalizovaných medů, je to snadná představa přimíchání krystalového cukru.

A za druhé - pravý český med, stejně jako všechny středoevropské medy, díky specifickému chemickému složení a vlivem fyzikálních zákonů vytváří krystaly – tedy správně krystalizuje. Pokud se tak neděje, může být med poškozený, nebo šizený. Nebo to prostě není český med. Krystalizace je tedy jakousi známkou kvality českého medu.

Co dělat, když chcete mít tekutý med
Krystalizovaný i pastový med lze zahříváním opět uvést do tekutého stavu. Pokud má být zachována původní kvalita medu, nesmí jeho teplota převýšit 42 °C. Pokud chcete rozehřát zkrystalizovaný med, dejte jej přes noc na topení. Při rozpouštění v lázni na sporáku hůře uhlídáte správnou teplotu (bez teploměru vůbec). Nikdy neohřívejte med v mikrovlnné troubě!

Kdo má med jen do čaje, nemusí mu krystalizace vadit, med ale nerozpouštějte v horkém čaji (hned po zalití), vysokou teplotou se ničí drahocenné látky jako enzymy, vitamíny aj.


Reklama


Reklama

 Váš příspěvek
 
Dejuska
Kecalka 489 příspěvků 21.02.17 07:08

Lepsi koupit med, ktery cukernati u vcelare nez s primichanym sirupem z obchodu. Osobne mam radeji cukernaty…lepe se nabira :mrgreen: Mam napad na clanek…jak poznat sizeny med ;)

Příspěvek upraven 21.02.17 v 13:00

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 07:14

@Dejuska Dobrý nápad, díky :-)

 
Uživatel je onlineTichošlápek
Extra třída :D 10106 příspěvků 21.02.17 08:25

Ja kvůli cukernateni kupuji pastovy med nebo jak se tomu nadává :) hrozne mi to totiž vadí a jsem lina na rozpouštění :mrgreen:

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 08:27

@Tichošlápek Holky, tak píšu - necukernatí, krystalizuje :mrgreen: Jj, pastový je super, taky ho mám moc ráda. Ale i ten mi ztuhl chladem tak, že se nedal ani nabrat…

 
Uživatel je onlineTichošlápek
Extra třída :D 10106 příspěvků 21.02.17 08:29

@LuckaHor pardon pardon, ale obavám se, ze pro mne uz navěky bude med cukernatet :mrgreen:

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 08:35

@Tichošlápek Jasně ;)

 
JetLi
Kecalka 152 příspěvků 21.02.17 10:02

Proč nesmí med do mikrovlnky? Mám chuť ho tam teď stoupnout a sledovat co se stane :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 10:15

@JetLi Mikrovlnka ničí vitamíny a enzymy.

 
Vlaďka 83
Ukecaná baba ;) 1054 příspěvků 21.02.17 12:47
Akátový med

A jak je to s „akátovým“ medem - ten přece za normálních okolností nekrystalizuje. Teda až na výjimku, kdy jsem ho přes noc nechala v -12°C v altánu, tehdy zkrystalizoval a už tak zůstal.

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 13:05

@Vlaďka 83 Akátový krystalizuje také, ale ze všech našich medů nejpomaleji. Trvá mu to rok a déle.

 
LLenule111
Závislačka 3357 příspěvků 3 inzeráty 21.02.17 15:05

Kvalitní med nikdy nezůstane dlouho tekutý, vždy časem ztuhne..a když je pořád tekutý, není to pravý med od včel.

 
lisma
Ukecaná baba ;) 1383 příspěvků 21.02.17 15:23

Super, díky za užitočný článok :)

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 15:57

@LLenule111 Jj, máš pravdu :)

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 16:01

@lisma Děkuju, pochvala vždycky potěší :hug:

 
JetLi
Kecalka 152 příspěvků 21.02.17 18:42

@LuckaHor

Ahaaa, já myslela, že to bude bouchat nebo bublat :-D

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 21.02.17 19:36

@JetLi Bublat možná :lol:

 
Danča_87
Kecalka 325 příspěvků 21.02.17 21:21

Teď jsem dostala chuť na med. Pastovaný i klasický už mám skoro snězený. U nás doma padne i sklínka měsíčně. Jsem hovádko a někdy si dávám med i do drahé kávy :-)

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 22.02.17 10:14

@Danča87 To Vám chválím :-) I když se říká, že stačí lžička denně… Manžel taky nabízí návštěvám med do kávy, protože cukr nevedeme, a návštěvy odmítají…

 
slavuska1
Vesmírná mluvilka 31648 příspěvků 24.02.17 02:57

A já mám ten zkrystalizovanej nejradši, víc mi chutná. Si pamatuju, jak jsem jako dítě jednou obrečela, že ho máma rozpustila v kyblíku s teplou vodou :lol:

 
Annci
Zasloužilá kecalka 787 příspěvků 24.02.17 06:28

Díky za tu teplotu, nevěděla jsem, že stačí tak nízká. Budu opatrnější při rozpouštění.

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 24.02.17 06:43

@slavuska1 Fakt? :lol: No, vidíš. Tak to máš dobré :)

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 24.02.17 06:43

@Annci jj, je škoda přijít o cenné látky…

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 24.02.17 13:48

Teď o víkendu slavíme první narozeniny syna. Začátkem týdne vložím další pokračování a uvidíme, kdy jej admini pustí do světa ;) Hezký víkend všem :mavam:

 
sissi001
Ukecaná baba ;) 1030 příspěvků 03.03.17 08:21

Nedávno sháněla paní na fb med, ale aby NECUKERNATĚL! Někdo jí prý řekl, že je to tím, že jsou včely krmeny spoustou cukru… Někdo jí tam zkopíroval odkazy o „cukernatění“a rozpouštění medu, ale paní si vedla dál svou - rozpouštění medu ničí vitamíny… Takže každá osvěta dobrá :potlesk:
Med miluju :mavam:

 
LuckaHor
Kecalka 282 příspěvků 21 inzerátů 03.03.17 08:47

@sissi001 Díky, opravdu si to myslí hodně lidí…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama