Medový deníček - O medech a "nemedech"

Medový deníček se bude věnovat tématu medu a vše kolem něj z pohledu jednoho malého včelařství.

*

Určitě už jste slyšeli o medu lipovém, akátovém, lesním, pastovém… ale i pampeliškovém, pekařském aj. Tento článek bude právě o těchto medech a „nemedech“. :)

Pohankový, lipový a jiný „ochucený“ med


Když mluvíme o medu lipovém, akátovém, javorovém, pohankovém, malinovém aj., máme na mysli med v drtivé většině z květů těchto rostlin a stromů. Včely mají totiž úžasnou vlastnost být věrny jednomu konkrétnímu květu – tedy druhu rostliny. V určitém časovém období sbírají nektar např. jen z řepky (řepkový med). Samozřejmostí je dostatek těchto rostlin a stromů v okolí, to je řešeno přistavěním úlů např. k řepkovému poli, lipové aleji aj. Je pak už jen na včelaři, dokáže-li tento druhový med zpracovat – oddělit. V žádném případě se tedy nejedná o příchuť uměle do medu přidanou (toto pak musí být uvedeno na etiketě - med s mateří kašičkou, med s ořechy apod.). Např. na polském trhu se lze setkat s medy míchanými s bylinkami aj..

Co je to ta medovice?


Medovice je hustá (lepkavá) sladká tekutina produkovaná různými mšicemi a jiným hmyzem, souhrnně označovaným jako producenti medovice. Ti při sání rostlinné šťávy filtrují bílkoviny a přebytečnou sladkou šťávu vylučují na listy rostlin a stromů, jehličí i větvě, aniž by prošla jejich zažívacím traktem. Medovice tedy není výkalem. Tuto sladkou tekutinu včely sbírají a tvoří z ní tzv. medovicový med (nepřesně označován jako lesní).

Pastový, pastovaný med


Pastový (nesprávně pastovaný) med je krémovité konzistence, kterou si uchovává už natrvalo (nedojde-li k zahřátí medu) a má vždy světlejší barvu než původní med, někdy až bílou připomínající sádlo. Pastování využívá krystalizace medu, kdy jsou krystaly pomalým častým mícháním rozmělňovány na mnohem jemnější strukturu. Ti, kdo nemají rádi zkrystalizovaný nebo naopak tekutý med, volí právě pastový med, který se snadno nabírá a roztírá. Pastový med má také jednu velkou výhodu – zde s jistotou poznáte, že med nebyl nijak šizený, ředěný sirupem nebo přehřátý (aby nekrystalizoval). Pastovat lze jen pravý a neporušený med.

Pampeliškový (ne)med


To, co většina lidí zná pod tímto pojmem, není žádný med. Jde o hustý zkaramelizovaný sirup získaný převařením cukru s pampeliškovými květy, případně dalšími dochucovadly. Jde sice o zdravou domácí potravinu, ale ta nemá s medem mnoho společného. Pokud včely nosí nektar z luk hojně porostlých pampeliškami, může včelař použít přívlastek „pampeliškový“. Označení ale má správně být: Med květový (nebo nektarový) pampeliškový.

Pekařský (ne)med


Pekařský nebo také průmyslový med. Už název naznačuje, že nejde o poctivý pravý včelí med. Jde o méně kvalitní či poškozený med pro kuchyňské použití. Vyhláška uvádí pod definicí pekařský med nebo také průmyslový med jen takový, který je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin. Může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřátý tak, že jeho přirozené enzymy byly zničeny nebo neutralizovány. Když vezmeme v potaz, že i medy v obchodech jsou různě pančované i přes zákazy, nedovedeme si představit, co všechno se pod touhle definicí může skrývat. Každopádně je určený jen na vaření a pečení.

Váš příspěvek

Odesílám...
Napsat příspěvek
5639
9.2.17 06:33

Med miluji a jim ho denne.Asi nemusim psat, jakou mam spotrebu :lol:
Dekuji za denicek. Zajimavy :kytka:

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 07:08

Děkuji :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
9.2.17 07:40

Opravdický med miluju, a pampeliškový nesnáším :lol: hezký článek, vzpomněla jsem si, jak nás strejda brával kouknout do úlů, když jsme byli malí :) a když jsem se zeptala, jak vypadá královna, on se rozhlídl, vzal včelu, co vypadala úplně jako ostatní, že to je královna, já na to, jak se to pozná, a on, že přece jednoduše, protože má na sobě namalovanou červenou tečku :mrgreen: to mi přišlo úžasný

  • Nahlásit
  • Zmínit
400
9.2.17 07:43

Pro mě moc pěkný a zajímavý deníček, spostu věcí jsem vůbec neznala. Med miluji, každé ráno ho snídám :srdce: Med máme od jednoho známého včelaře a je poznat, že to není žádný pajcovaný med z obchoďáku. Je prostě luxusní :palec:

  • Nahlásit
  • Zmínit
77
9.2.17 07:47

Super… :palec: Děkuji za informace… :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
9.2.17 07:58

Mela bych na vas dotaz, jak je to s vhodnosti medu pro male deti. Četla jsem někde, ze med se pro male deti hodí jen některý, aby nebyl například prave z repkovych poli kvůli pesticidům. Muze se opravdu něco takového do medu dostat?

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 08:07

@sinapis.alba Teď už se většinou lepí čísla… My ale matky nijak neoznačujeme, vedeme včely přirozeným způsobem bez zásahů do jejich života, takže matky nekontrolujeme a nehledáme (proto je nepotřebujeme mít označené). Ale značení matek je běžná praxe…

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 08:08

@Elísek22 Děkuji, ráda v něm budu pokračovat dále :) Ráda bych potom také vložila pár článků o naší přírodní kosmetice, ale nevím, jestli mi to zdejší admini povolí (kvůli reklamě).

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 08:12

@NapoleonovaDesire Zeptám se manžela, on je hlavní včelař :). Já vím, že se med nemá dávat dětem do jednoho roku kvůli botulotoxinům, které může obsahovat. Ale jde spíše o nekvalitní medy, které jsou vytáčeny dříve, než by měly být… My dáváme med malému od cca 8 měsíců.

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 08:15

Pesticidy v medu

@NapoleonovaDesire Tak manžel píše:

Pesticidy se objevily i v bio medu, co vím. Určitě jich bude více druhů, většinou ale létavky silně zasažené pesticidy z květů nebo rovnou postříkané během postřiku polí uhynou.

  • Nahlásit
  • Zmínit
9.2.17 08:30

Krásný, sladký a poučný deníček :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 08:32

@Petrušačka Moc děkuji :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 09:19

@NapoleonovaDesire My máme vždy květový smíšený. Ale moc ho nemáme, jsme teprve začínající včelařství. Respektive - včelaříme už pět let, ale teprve po svatbě (8/2015) jsme se začali prezentovat jako Včelařství a od loňska prodáváme svatební medíky a hlavně přírodní kosmetiku… Takže med máme zatím spíše pro vlatní spotřebu a pro rodinu. Jinak včelaříme v Ostravě, už jsem dala další příspěvek do deníčku o srovnání ostravského a bio medu (snad admini schválí a vyjde během pár dní)…

  • Nahlásit
  • Zmínit
5471
9.2.17 11:02

Hmm, my jezdíme ke starému včelaři až k Lipníku nad Bečvou (jak jedeme na Helfštýn), ale vás máme blíž. Prubnem, u Lipníku nemají kosmetiku a výrobky z propolisu - jen medy, svíčky, medovinu. Ale medů mají více druhů (lesní, takový co vypadá jako pasta a který necukernatí apod.). Nicméně aspoň můžeme nakombinovat a mít více možností.

Osobně med nemám ráda, dát si lžičku medu do pusy, tak se celá otřepu (každý med mi trochu páchne). Trochu ho snesu na chlebu s máslem (minimum), čaj mi zkazí. Beru ho jako zdraví prospěšnou věc, spoustu léků má taky hnusnou chuť - tak beru i med. Polknu, zapiju, přežiju. V cukrářských výrobcích mi nevadí. Rozmíchaný ve slivovici na krk mi taky nevadí. Ale není to nic, co bych vyhledávala.

Mám ho doma kvůli manžela, ten má med moc rád. Pro případy nouze jako konzervant a pro mě jako lék. Dcera (skoro 12 let) ho ráda nemá, nenutím ji.

Mám ráda výrobky z propolisu a mateří kašičky - opět jako lék ať vnitřně nebo zevně. Nikoliv pro chuť. Ale sto lidí, sto chutí. Rozhodně nasměruju manžela na vaše stránky a asi si uděláme výlet :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
402
9.2.17 11:33

Dotaz

Tento deníček je moc dobrý nápad. A hned ve mně vyvolal otázku - dostal se ke mně údajně pastový med. Co mi ale bylo divné, je dost tuhý (na chleba by rozhodně natřít nešel) a hlavně chuťově, mám z něj pocit takové cukerné pachuti. Dá se podle takového popisu aspoň odhadnou, jestli je v pořádku nebo spíš nějak šizený? Děkuji

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 12:25

@Apaji Dobrý den, u nás byste toho moc neviděli :D. Včelky máme u mých rodičů na zahradě a teď zimují. My zatím bydlíme v bytě a jezdíme se o včelky starat tam… Kosmetiku míchám doma, žádnou prodejnu zatím nemáme. Jak říkám, teprve začínáme…

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 12:26

@Ledge V tomhle ročním období může být ztuhlý chladem. My teď máme taky pastu úplně tuhou, určitě se nedá mazat. Zkuste dát na topení… Jinak k té cukerné pachuti - někomu se může zdát pasta sladší, nemá takovou tu „kyselinku“ jako brzké jarní medy. Takže těžko říct.

  • Nahlásit
  • Zmínit
5471
9.2.17 12:32

@VcelarstviHorakovi

Aha, dobře. Díky za reakci. Novinky asi budete aktualizovat na svých stránkách, že? Že si je hodím do složky oblíbených a budu sledovat nové info ;)

Kamarádka má dvě atopické dcery, tak ji taky navedu na vaše stránky.

Ať se daří a brzy ať máte otevřeno :palec: Zájemců budete mít, troufám si tvrdit, dost.

  • Nahlásit
  • Zmínit
326
9.2.17 18:15

Deda ma vcely a prodava med. Stalo se nam nekolikrat, ze nejaky neinformovany clovek dojel koupeny med vratit, protoze mu zacal krystalizovat - pry je zkazeny :-D

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
9.2.17 18:35

@Danča87 O krystalizaci medu se chystám také psát :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
35471
9.2.17 19:08

:palec: Milujeme med!

  • Nahlásit
  • Zmínit
9422
9.2.17 20:18

DOTAZ K

Super výklad. Mohu mít dotaz? Když med ztuhne a zcukernatí, chci ho rozehřát, prý se může dát do trouby. Na kolik stupňů maximálně, aby neztratil vitamíny? Event. kolikrát tohle rozehřátí lze opakovat? díky.

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
10.2.17 06:03

@tasa Zahřát med se doporučuje max. na 42 stupňů. Nejlépe tedy na topení nebo ve vodní lázni. Lze to opakovat kolikrát potřebujete ;-).

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
10.2.17 06:54

Další medový deníček vyjde 15. 2. :)

  • Nahlásit
  • Zmínit
9422
10.2.17 14:48

@LuckaHor Dekuju za info

  • Nahlásit
  • Zmínit
283
11.2.17 14:06

Přes 2 tisíce přečtení! Moc děkuji za Váš zájem o medové deníky :srdce: Krásnou sobotu všem našim příznivcům :hug:

  • Nahlásit
  • Zmínit