Těšitelky aneb recepty na příkrmy I.- polévky
- Těhotenství
- pralinka
- 15.11.06
- Sdílet
Polévky
**
Mrkvové pyré
Postup přípravy:
Středně velkou mrkev nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým
množstvím vody doměkka. Pak jí propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na
hladkou kaši.
Bramborové pyré
Postup přípravy:
Středně velkou bramboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky, důkladně
vypereme a dáme vařit do horké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené.
Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a s 4 lžícemi kojeneckého
mléka vmícháme do hladké kaše.
Brokolicové pyré
Postup přípravy:
Menší růžici brokolice omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit
do horké vody. Uvařenou ji pak propasírujeme na hladkou kaši.
Květákové pyré
Postup přípravy:
Menší květák omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do horké
vody. Uvařenou jej pak propasírujeme na hladkou kaši.
Mrkvovo-bramborové pyré
1 středně velký brambor bez oček a zelených míst, 1 středně velká
mrkev nebo karotka, 200ml vody vhodné pro kojence, 1 lžička rostlinného
oleje
Brambor očistíme a nakrájíme na kostky, přidáme na kolečka nakrájenou
mrkev a zalijeme vodou. Povaříme doměkka. Pak vše rozmixujeme a na závěr
přidáme do pyré 1 lžičku oleje (olivový, slunečnicový, sójový).
Nepřislazujeme ani nepřisolujeme. Hotový příkrm můžeme uchovat
v uzavřené dóze do druhého dne. Nesnědený příkrm již znovu
neohříváme.
Jemná zelenina s jablkem
1 brambor, 1 mrkev, 1 jablko, 1 lžička rostlinného oleje
Brambor a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky a zalijeme vodou. Povaříme
doměkka. Ke konci varu necháme povařit oloupané a nakrájené jablko.
Rozmixujeme a přidáme olej.
Brokolice s bramborem
1 středně velký brambor bez oček a zelených míst, 3-4 růžičky
brokolice, 1 vařený vaječný žloutek, 1 lžička rostlinného oleje
Brokolici opereme a přivedeme k varu, vodu slijeme, pak přidáme na kostičky
nakrájený brambor s vodou. Povaříme doměkka, přidáme žloutek a vše
rozmixujeme do hladkého pyré a na závěr přidáme do pyré 1 lžičku
oleje.
Bramborová polévka
Od 4. měsíce
1 středně velký brambor (70g)
1 středně velká mrkev (50g)
1 kolečko petržele
250 ml teplé vody nebo vývaru
několik kapek oleje
1 žloutek
Zeleninu a brambor dobře očistíme a vložíme do masového vývaru nebo vody
a uvaříme doměkka. Do vroucí vody vmícháme žloutek, převaříme a vše
prolisujeme nebo rozmixujeme. Přidáme pár kapek oleje a podáváme.
Zeleninová polévka I.
Od 4. měsíce
Kousek mrkve 4 cm (20g)
Kousek petržele 5 cm (5g)
Kousek celeru o straně 1 cm (5g)
Kousek bramboru o straně 2 cm (10g)
1 lžička olivového oleje
Dobře očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme teplou
vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše
rozmixujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství
polévky je asi 100 ml.
Zeleninová polévka********II.****
***Kousek mrkve, petržele, špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel
(celkem 60 g zeleniny), 300 ml vody, 1/2 lžičky oleje (olivového), 10-15 g
bezvaječných těstovin nebo rýže
Nastrouháme mrkev, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku.
Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu
přisypeme k měkké zelenině bezvaječné těstoviny nebo rýži (možno
zahustit i rýžovou kaší Hami). Připravenou polévku rozmixujeme a
podáváme.
Zeleninová polévka s těstovinami
Od 6. měsíce
Kousek mrkve, petržele, celeru Špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel
(celkem 60 g zeleniny)
300 ml vody ½ lžičky oleje
10-15 g těstovin nebo rýže
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo
petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za
varu přisypeme k měkké zelenině těstoviny nebo rýži. Připravenou
polévku rozmixujeme a podáváme.
Zeleninová polévka s vločkami****
1 mrkev
2 růžičkové kapusty
kousek petržele
kousek kedlubny
2 lžíce vloček
Zeleninu podisíme s vločkami a mírně rozmixujeme. Můžeme vyzkoušet jen
umixovat jen zeleninu a přidat uvařené vločky i s vodou. Přidáme
lžičku oleje.
Zeleninová polévka se špenátem
Ingredience:
1 středně velký brambor
několik lístků špenátu nebo mladých kopřiv, kousky zeleniny (mrkev,
červená řepa)
1 lžička oleje
1 lžíce ovesných vloček
250 ml vody
Postup přípravy:
Očištěnou a na kostičky pokrájenou zeleninu vaříme doměkka. Do vroucí
polévky přidáme nadrobno nakrájený očištěný špenát, odstavíme,
přikápneme olej, vsypeme ovesné vločky a rozmixujeme.
Do vroucí polévky místo špenátu můžeme přidat nastrouhané ředkvičky.
Přidáváme je až nakonec po zahuštění vločkami, povaření a
rozmixování.
Květáková polévka
Od 6. měsíce
1 větší růžička květáku
250 ml vody
1 žloutek
1 lžička oleje
Dobře očištěný a opláchnutý květák uvaříme ve vodě doměkka.
Rozmixujeme, vmícháme lžičku oleje se žloutkem, převaříme a
podáváme.
Květáková polévka s vločkami
Od 6. měsíce
2 růžičky květáku
300 ml vody
10-15 g ovesných vloček
1 lžička oleje
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a
uvaříme hodně doměkka. Rozmixujeme a přidáme uvařený a najemno
vidličkou namačkaný květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a
podáváme.
Kuřecí polévka
Od 4. měsíce
Kousek malého kuřete bez kůže
100 g kořenové zeleniny
1 lžička oleje
Očištěné a dobře omyté kuře vaříme zároveň se zeleninou v 500 ml
vody do změknutí. Vývar, část zeleniny a část masa rozmixujeme a
připravíme polévku. Přidáme do ní olej, převaříme a podáváme.
**Krůtí polévka
Od 6. měsíce
Krůtí mase (80g) na vývar
Kousek mrkve, petržele
2 kostky brambor špalíček pórku
300 ml vody
Kousek krůtího masa uvaříme ve vodě. Ke změklému masu přidáme do
vývaru zeleninu a opět povaříme. Uvařenou zeleninu s kouskem masa
rozmixujeme a podáváme.
**Drůbeží zeleninová polévka
**Ingredience:
80 g drůbežího masa
kousek mrkve 20 g (4 cm)
kousek petržele 5 g (5 cm)
kostka celeru (1 cm) špalíček pórku
1/2 bramboru
250 ml vody
**Postup přípravy:
Nakrájenou zeleninu a maso uvaříme doměkka. Propasírujeme nebo
rozmixujeme.
Můžeme také užít vývar z drůbežího masa, ve kterém povaříme
zeleninu s asi 20 g kouskem masa, které pak propasírujeme nebo
rozmixujeme.
**Hovězí zeleninová polévka
Od 6. měsíce
20 g vařeného libového hovězího masa
1 kousek mrkve (20g)
1 kolečko petržele a stejné množství celeru
350 ml teplé vody ½ lžičky oleje
Omyté, nadrobno nakrájené hovězí maso zalijeme vodou a vaříme do
poloměka. Očištěnou a omytou zeleninu přidáme k masu a vaříme, až je
vše měkké. Maso a část zeleniny vyjmeme a necháme do masozeleninového
příkrmu. Zbytek rozmixujeme, přidáme olej, zamícháme a podáváme.
**Bramborová polévka v drůbežím vývaru
**Ingredience:
1 středně velký brambor (70 g)
1 středně velká mrkev (50 g)
1 žloutek
250 ml vývaru z drůbežího masa
1/2 lžičky oleje
**Postup přípravy:
Zeleninu vaříme doměkka v masovém vývaru. Do vroucí polévky přidáme
žloutek, převaříme, propasírujeme, přidáme pár kapek oleje a
promícháme.
**Rajská polévka****
***1 lžička rýžové kaše Hami ,1 středně velké rajče (40 g),
petrželka ,1 lžička oleje,Rajče spaříme vroucí vodou, ponoříme
krátce do studené vody,oloupeme a nakrájíme. Zalijeme asi 300 ml vody a
uvaříme doměkka. Takto připravenou polévku zahustíme dle chuti
1-2 lžícemi rýžové kaše Hami. Hotovou polévku zamícháme,přidáme
trochu oleje a najemno nasekanou petrželku.
``