TEST: Co dětem na talíř? Trávu, semínko a úsměv

Když se mi podařilo po šesti nejdelších měsících mého života rozhýbat kojení, cítila jsem se na vrcholku blaha. Pocit, že nejsem schopna nakrmit své dítě, byl velice zraňující. Navždy ho ponesu v srdci. Měla jsem ale štěstí a vymodlené se stalo skutečností. Výživu považuji za jeden z významných aspektů ovlivňujících zdraví lidí a dětí nevyjímaje. Společně ruku v ruce s úsměvem na rtu a pohybem na čerstvém vzduchu. Proto když přišel čas prvních příkrmů, věděla jsem, že chci pro svou maličkou to nejlepší.

Vždyť každý z nás si k výživě buduje celoživotní návyky již v dětství a to, co se v mládí naučíme, neseme si celým životem. Poté někdy v průběhu přicházejí snahy o změnu, nevydařené diety, změny stravování kvůli zdravotním problémům aj.

A často opět upadáme zpátky k tomu starému dobrému špatnému návyku, protože ten je zakořeněn hluboko, je to jednoduché, pohodlné, naučené. Proto jsem cítila, že mám jedinečnou šanci své dítě obdarovat. Malý člověk potřebuje potravu pro duši v láskyplném vzájemném vztahu s matkou, a potravu pro tělo, aby rostlo a správně se vyvíjelo.

Co tedy u nás doma neodmyslitelně patří na talíř jíž od dob zavádění prvních příkrmů?

Udělejte si malý TEST, který vám ukáže, jestli zastáváte podobnou stravovací filozofii jako u nás doma.

1. OBILNINY, A NE LEDAJAKÉ! CELOZRNNÉ

Otázka číslo 1: MAJÍ VAŠE DĚTI NA TALÍŘI CELOZRNNÉ OBILNINY JIŽ OD DOB PRVNÍCH PŘÍKRMŮ?

Potraviny z neloupaných obilných zrn jsou významnou složkou naší výživy. Celé zrno je příklad dokonalosti přírody. Vždyť ze zrna se rodí celá rostlinka.
Zrno je složené z obalu neboli otrub, moučného jádra a klíčku neboli zárodku. Obal je zdrojem vlákniny, obsahuje většinu minerálních látek včetně tolik potřebného vápníku či železa. Moučné jádro je bílý vnitřek, který obsahuje nejvíce bílkovin (zejména lepek), škrob a málo živin. Klíček obsahuje zejména cenné oleje – tzv. nenasycené mastné kyseliny a v nich rozpustné vitamíny.

A co se udělá při výrobě mouky? Obilné zrno se v mlýnu nejprve obrousí a tak se zbaví nejcennějších částí: otrub a klíčků. Ze zrna tak zbude jen škrobnatá část a ta se pomele na mouku. A proč? Protože tato mouka má delší trvanlivost. Jenže my dostáváme na živiny chudou potravinu plnou jednoduchých cukrů namísto bohaté škály živin z celozrnné mouky.

Sacharidy by měly pokrývat 50 % potřebné energie. Celé zrno by tak mělo být nezbytnou součástí každodenního jídelníčku dětí a dospělých a tvořit významný zdroj energie.
Mezi obilniny řadíme pšenici, ječmen, žito, oves, jáhly, rýži, kukuřici a pohanku. Kojencům do konce sedmého měsíce věku (některé zdroje uvádějí až od 1. roku života) podáváme jen obilniny bez lepku – jáhly, pohanku, kukuřici, rýži, amaranth (nepatří mezi obilniny, ale jako obilnina se používá).

TIP 1: Do bramborové kaše často přidávám pohanku, jáhly či amaranth. Také do zeleninových či masových karbanátků (všichni už si zvykli, museli:).

TIP 2: Upečte dětem domácí chléb z celozrnné mouky. Když do něj přidáte oleje a semínka, získáte opravdu boží dar. Cítíte, jak voní? O recept si když tak napište, ráda vám ho dám. :)

2. OVOCE

Otázka číslo 2: PŘIDÁVÁTE DO KAŠÍ ČERSTVÉ OVOCE?

Jako zdroj důležitých látek, které děti potřebují pro svůj zdárný vývoj a růst. Obsahuje hodně vitamínů, minerálů, vlákniny – ale to všichni známe.

Již se zaváděním prvních příkrmů jsem do kaší menší část ovoce velmi jemně nastrouhala či umixovala v čerstvém, tepelně neupraveném stavu. Od prvního roku tepelně neupravuju ovoce vůbec, zachovají se tím veškeré vitamíny a enzymy. Přijde mi škoda, pokud nemusíme, ovoce tepelně upravovat.

Zvláštním „nešvarem“ je loupání jablíček. Vzpomeňme si na obilné zrno, které se zbavuje obalu a tím ztrácí významnou část živin. Stejně to funguje i u ovoce. Neloupejme. Strouhejme dětem jablíčko i se slupkou. Nechejme děti, které již sedí samy, přikusovat celé jablko či hrušku.

TIP: čerstvé ovoce strouhám do kaší a jogurtů. Je to také dobrý tip, jak „oklamat“ ovocné nejedlíky.

3. SEMENA A OŘECHY

Otázka číslo 3: PŘIDÁVÁTE DO KAŠÍ, POLÉVEK, PŘÍLOH, OMÁČEK, KARBANÁTKŮ, PEČIVA, BUCHET, SEMENA A OŘÍŠKY?

Semínka a ořechy v sobě mají ukryto tajemství celé „evoluce“ rostlin. Proto je množství živin vzhledem k jejich velikosti až neuvěřitelné. Jsou významným zdrojem minerálních látek včetně vápníku, který je z rostlinných zdrojů mnohem lépe využitelný než například z kravského mléka, bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů. Semínka a ořechy jsou významným prvkem, který našim dětem na talíři často chybí.

Od sedmého měsíce (a to bych dala extra tučným s vykřičníkem) můžeme začít přidávat do kaší špetku (1/2 čajové lžičky) sezamových semínek, slunečnicových a dýňových semínek, 1 čajovou lžičku strouhaných vlašských nebo lískových oříšků a máku (u ořechů a máku sledujeme případnou alergickou reakci).

Já takto obohacuji snídaňové kaše ořechy, oběd semínky, chleba má asi pět druhů semen – dobře, spočítáme to: kmín, fenykl, sezamové semínko, lněné semínko, dýňové semínko, slunečnice, chia semínka = 7. :) Semínka do příkrmů dceři přidávám již od zmíněného sedmého měsíce věku. Vždy jsem před mixováním přidala do kaše a mixérem společně s ostatními ingrediencemi umlela. Ořechy se dají strouhat nebo mixovat ručním mixérem. Semínka či ořechy střídám dle nálady a obohacuji jimi téměř každé jídlo.

TIP: mám vždy namlety cca 3 druhy semínek a sypu je do polévek. Dalším zdrojem semínek je u nás doma chléb.

4. LUŠTĚNINY


Otázka číslo 4: NAHRAZUJETE OBČAS MASO LUŠTĚNINAMI? (bonusová otázka: JAK ČASTO JÍTE LUŠTĚNINY VY SAMI?)

Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžeme omezit příjem živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví (ostatně jako vše v přehnaném množství – asi i luštěniny v přehnaném množství by dobrotu neudělaly. :)

Obsahují také zdravé tuky, mnoho minerálních látek, vitamínů a velmi důležitou kyselinu listovou. V minulosti se luštěniny konzumovaly běžně. Dnes se luštěninám z nějakého důvodu vyhýbáme. Luštěniny ovšem do jídelníčku dítěte i dospělého patří. Mezi luštěniny, které můžeme podávat již od 8. měsíce věku dítěte, patří u nás tradiční hrách (zelený i žlutý), červená čočka, cizrna, fazole (i mungo či adzuki). Vždy však v minimálních množstvích (1-2 lžíce, ideálně v zeleninové polívčičce), dobře uvařené a zpočátku i propasírované.

Po prvním roce věku můžeme podat i ostatní luštěniny, ale nezbytné je důkladné namáčení, vaření s protinadýmavým kořením (fenykl, anýz) a ideálně je kombinujte v jídlech s kořenovou zeleninou. Výborným způsobem, jak zlepšit stravitelnost luštěnin, je jejich nakličování. Naklíčit si můžeme mungo, čočku, cizrnu či adzuki.

TIP: luštěniny přidávám do zeleninových polévek, zeleninových či masových karbanátků. Hezky se tam „schovají“. Protože já osobně je v oblibě, co se týče do chuti, moc nemám.

5. ZELENINA


Otázka číslo 5: JEDÍ VAŠE DĚTI DENNĚ SYROVOU ZELENINU?

Na nenahraditelnosti a nepostradatelnosti zeleniny se shodnou snad všechny stravovací filozofie. I tak ji naše populace konzumuje žalostně málo. U dětí si však toto pohlídá každá maminka. Pokrmy připravujeme ze sezónní zeleniny v době její přirozené zralosti, používáme lokální a čerstvou zeleninu. Je důležité střídat všechny možné druhy.

Část zeleniny vaříme a to jen velmi krátce, na jaře stačí jen 5-10 minut, tužší letní, podzimní a zvláště zimní a uskladněné druhy zeleniny vaříme 20-25 minut. Již se zaváděním prvních příkrmů jsem do kaší menší část zeleniny, která se dá konzumovat v syrovém stavu, velmi jemně nastrouhala či umixovala v čerstvém, tepelně neupraveném stavu.

TIP: A co když děti syrovou zeleninu odmítají? Nastrouhejte jim ji do polévky, bramborové kaše, na chleba.

6. PLANÉ BYLINKY A ZELENÉ NATĚ


Otázka číslo 6: POJÍDAJÍ VAŠE DĚTI TRÁVU?

Po celou historii se z rostlin využívaly hlavně zelené natě. Například řepa se do novověku pěstovala hlavně kvůli listům, které se dusily jako zelí.

Zelené natě jsou důležitým doplňkem správné výživy nejmenších, obsahují významné množství minerálních látek včetně vápníku, který je z rostlinných zdrojů mnohem lépe využitelný, a vitamínů. Podáváme je čerstvé, tepelně je neupravujeme, přidáváme do horkých polévek a necháme 10 minut stát. Do polévek, obilných kaší přidáváme pažitku, nať petržele, řeřichu, vojtěšku alfa alfa, mrkvovou a celerovou nať, drobné mladé lístky ředkviček, kedlubny, květáku, brokolice a červené řepy.

TIP 1: vypěstujte si zelené natě doma. Stačí odkrojit celer cca 2 cm a část, kde byly původně listy „posadit“ do vody. Za pár dní se nám vypustí nové mladé lístky.
TIP 2: dostáváte zeleninu od babiček? Poproste je o zeleninu včetně zelených natí.

7. BÍLKOVINY


Otázka číslo 7: NEMAJÍ VAŠE DĚTI PŘEBYTEK MASA A MLÉČNÝCH PRODUKTŮ?

Kravské mléko
Mléko není ani zázračné, ani „jedovaté“, jak se v poslední době často píše. Mléko je velmi výživné, a právě proto těžko stravitelné.

Trocha teorie (pokud už jste slyšely, protože toto téma se dnes probírá ze všech stran, přeskočte).

Člověk je jediný živočišný druh, který konzumuje mléko i po odstavení, a navíc mléko jiného živočišného druhu. Intolerance tedy nesnášenlivost kravského mléka je přirozenost většiny savců, kteří po odstavení od mateřského mléka zastavují produkci enzymů, díky kterým trávili mléčnou stravu. Nesnášenlivostí mléčného cukru trpí cca 75 % celosvětové populace. Kravské mléko obsahuje 3× více bílkovin a 4× více vápníku než mléko lidské. Jeho složení je dokonale uzpůsobeno pro růst telete, které když vyroste, váží 3-4× více než dospělý člověk.

**
Z toho může vyplývat jen jediné: je to jako se vším. A všeho moc škodí. **

Maminky, které kojí děti 1-2× denně nebo podávají náhradní kojenecké mléko, nemusí svému děťátku přidávat mléko či výrobky z něj. Mateřské mléko s ostatními plnohodnotnými příkrmy je z energetického a výživového hlediska naprosto dostačující.

Nejlepší z hlediska stravitelnosti jsou kysané mléčné výrobky, jelikož dodávají do těla přátelské bakterie, tzv. probiotika. Mléčný cukr je bakteriemi „předtrávený“ a kysané mléčné výrobky jsou pro nás tímto přijatelnější.

TIP: Kaše připravuju své dceři z vody. Výbornou chuť jí dodá ovoce, oříšky a med. Do jogurtů přidávám čerstvé ovoce a tím jej jakoby „naředím“, vždy s kapkou kvalitního oleje. Máslo občas nahrazujeme avokádem. Kravské mléko lze nahradit mléky rostlinnými, ale na to už jsem nenašla „čas“ (ano, jsem na to lenivá). :)

Maso, vejce
Problém konzumace přiměřeného množství bílkovin u kojenců a batolat se vztahuje i na podávání masa a vajec.

Maso je samozřejmě výborný zdroj kvalitních bílkovin, které potřebujeme pro stavbu těla a tělesnou sílu. Podle čínské dietetiky je buněčná struktura masa podobná té naší, a proto jsou živiny z masa snadno a rychle využity. Konzumace malého množství masa je proto zdrojem vitality, podporuje tvorbu krve a životní energii – čchi. Rybí maso je vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin, zdrojem omega 3 mastných kyselin, minerálních látek a vitamínů.

Pokud dítě dostává plnohodnotnou stravu složenou z mateřského mléka nebo náhradního kojeneckého mléka a obilnin, zeleniny, ovoce, vhodných semen a ořechů a panenských olejů, pak není třeba maso do jídelníčku malých dětí zařazovat denně. Každá maminka si přeje, aby děťátko krásně papalo a rostlo, vše ale může jít ruku v ruce s přirozenou potřebou vyvíjejícího se organismu. Nedostatek minulosti nahradil přebytek současnosti, pojďme najít zlatou střední cestu.

TIP: Využívám jako zdroj bílkovin i luštěniny.

8. TUKY


Otázka číslo 8: STŘÍDÁTE ZDROJE TUKŮ?
Nejen pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích přidáváme do pokrmů z ovoce a zeleniny pár kapek rostlinného oleje nebo másla. Doporučují se panenské oleje (extra virgin), jsou lisovány za studena a jsou velmi cenné pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a dalších přírodních látek. Mezi výživově nejhodnotnější patří olej sezamový, olivový, dýňový a slunečnicový. Oleje pořizujeme v malých baleních a střídáme je. Podáváme je již do prvních příkrmů.

**TIP: Pořídila jsem si výše zmíněné oleje a do každého jídla přidávám pár kapek, vždy z jiného druhu. Ať už do ranní kaše, jogurtu s banánem, zeleninové polévky. **

ZÁVĚREČNÁ OTÁZKA, MAMINKO


Co obsahuje NAVÍC zdravý talíř oproti TOMU BĚŽNÉMU?
ANO! Nějaké to obilí, pár kapek oleje, kousek zelené trávy, čerstvá zelenina či ovoce, semínka či ořechy. A sem tam maso, mléčné produkty, luštěniny. Je to jednoduché, že ano? :)

OTÁZKA NA (MOJE) TĚLO: JAK JE TO SE SLADKOSTMI A JINÝMi NEŘESTMI?


Můj muž říká: „Hlavní je nebýt otrokem své ideologie.“ To razíme i co se týče stravování a věříme, že pevné základy dovolují občasné hřešení pro požitek náš i dítěte. :)

Moje malá je tím nejlepším dietním poradcem, ostatně jako každé dítko. Vždy hlídá, co si dáme do pusy, kontroluje a ochutnává stav našeho talíře, ruce za našimi zády pro ni signalizují nějakou nepatřičnost, takže pamlsky konzumujeme v malých množstvích pod závojem strachu z odhalení. :)

Toho jsme ale využili k vlastnímu prospěchu a zdokonalujeme svůj talíř… pro ni. Naši holčičku, které denně jdeme příkladem, jsme pro ni nejdůležitějším ukazatelem, jak, kdy, proč, kolik, za jakých okolností a kolikrát se stravujeme. Strava je nejenom výživou pro naše buňky, ale v dnešní době nadbytku plní i psychosociologický aspekt. Je umění se zorientovat a vybrat pro svou rodinu to nejlepší.

Naším požadavkem na stravu je, aby dítě prospívalo, bylo spokojené a zdravé, netrpělo nadváhou a stále častějšími civilizačními chorobami, obvykle způsobenými špatnými stravovacími návyky. Protože cítíme, že stravovací návyky ovlivňují naše zdraví, vitální energii, psychickou pohodu a možná i v přeneseném významu schopnost uplatnění a předpoklady pro spokojený život.

Děti nás učí. Dobrou chuť.

Váš příspěvek

Odesílám...
Napsat příspěvek
521
26.1.17 05:57
:potlesk: :potlesk:
  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 05:57

Nemas pravdive informace, nebo to mozna plyne z toho, ze nevim k jakemu veku.

  • Nahlásit
  • Zmínit
35229
26.1.17 06:18

Mam za to, ze deti by nemely dostavat celozrnne pecivo mnoho let - jestli mozna do deseti? (samozrejme obcas asi neva, obas nevadi nic, ani hrasnolky z KFC). Ono totiz dite neni zmenseny dospely, nemusi drzet dietu jako nesportujici kancelarka krysa na prahu prechodu.

  • Nahlásit
  • Zmínit
5138
26.1.17 07:59

Ani jsem to nedočetla, kdybych měla toto všechno řešit u nás doma v tom našem velkém provozu, tak se zblázníme zákonitě všichni. :nevim: :P

  • Nahlásit
  • Zmínit
285
26.1.17 08:03

Nesnasim filozofii „my to delame nejlepe“ a vy? :cert:

  • Nahlásit
  • Zmínit
8056
26.1.17 08:33

Jsem z těch, co jídlo dětí hodně řeší, přesto jsem zvládla dočíst jen po kaše. Na toto čtení „jsem odborník“ po ránu nemám :zed:

Příspěvek upraven 26.01.17 v 08:34

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 08:39

Text hodnotit nebudu - pro mne je to jak z jiného světa. Jen bych rada podotkla, ze můj manžel je z rodiny, kde se přesne řešilo co, kdy, jak a v jakem množství jist. Od te doby, co se odstěhoval, ji jen to, co mu chutná a v množstvím jaké chce a je šťastný jak škeble. Takže ne vždy platí, ze návyky těžce vstepovane v dětství přežijí do dospělosti.

  • Nahlásit
  • Zmínit
295
26.1.17 08:47

Me se „denicek“ líbí, zase neco jiného..je sice pravda, ze ne vse co je v něm obsažené je pravda(celozrnné je špatně stravitelné, tudíž dětem nedavat )ale dost me inspiroval :-) porad lepší, než nektere matky co jsou schopny dat 6ti mesicnimu knedlík se svickovou :zed: a haldy cukru takze dobry!!!Taky jsem zmenila své návyky kvůli dceři, aby ona svůj životní styl začala „správně“ :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
2830
26.1.17 08:53

Mně se teda tvé zpracování líbilo :) Nemám z deníčku pocit, že by sis hrála na největšího odborníka, jak tady někteří píšou, přijde mi to napsané relativně s nadhledem a obecně se s tvými náory ztotožňuji, stejně jakos názorem manžela :-D Zlatá střední cesta, ale všeobecně mám stejný přístup :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
876
26.1.17 08:58

Ahoj autorko, článek chválím, oproti jiným zdravovýživářům není fanatický, spíš zdravě motivační;) Možná bych tě v sekci syrové zeleniny na oplátku ponoukla míň to na něco strouhat a víc dělat prostě chutné saláty (tím zrovna nemyslím +majolka a dresink z Tesca:D). U nás to tedy funguje:) A pokud smím dat ještě jeden tip: podle mě jsou na luštěniny nejlepší nikoli „zdravé a moderní“ recepty, ale spíš ty tradiční, osvědčené… Naši předci toho jedli dost a dost.

Jinak díky, byla v tom spousta inspirace! Dlouho jsem už zanedbávala svoje lahvičky se semínky:D

  • Nahlásit
  • Zmínit
793
26.1.17 08:59

Slupky, semena, zrna dítě vůbec nedokáže strávit. Nevím, kolik vitamínů a minerálů si z nich vezme, ale mám podezření, že z toho má vaše dcerka tak akorát kvalitní stolici. Taky se snažíme stravovat zdrave, ale jídelníček dítěte přizpůsobuji jeho věku.

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 09:03

Diky holky za cas… Pisu clanecky z jineho duvodu, nez pro emiminkovsky denik. Tady jsem to postovala pro dalsi zpetnou vazbu. A zjistlila jsem, ze se Vam neumim zavdecit :*. Jen tak si uvazuju, jake jste v realnem svete, jestli chodite a vse na potkani negujete, nebo jestli to je ten virtualni svet… :think:? Jste zvlastnim zivocisnym druhem vy emiminkovky(ne vsechny :srdce: )!!! Clanek, ktery ma na konikovi oblibu je na emiminu trapne vychloubani :potlesk: :think:… Tak je treba pridat se ke svym, papa :* PEACE :dance:

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 09:07

@VercaKk @elibro @Pety2 :srdce: Dekuji:) papá :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit
1885
26.1.17 09:19

Tak hlavně se nemusíš urážet :DDD Neboť přesně to z tvého posledního komentáře čiší :D

Jsi se přidala, aby si se nechala po ramenou poplácat i zde?

Osobně jsem nedočetla asi ani do první třetiny.. Nebavilo mne to.

  • Nahlásit
  • Zmínit
285
26.1.17 09:24

@BioBrusinka
Pokud chces, aby ti lidi pouze placali po ramenech, tak nesmis clanky psat verejne. :D Ze se setkas s kritikou musis prece pocitat. Mej se.

  • Nahlásit
  • Zmínit
285
26.1.17 09:26

Osobne te vidim jako hysterickou slunickarku v dlouhe sukni, sandalech a 20cm chlupy v podpazi. Az se budou deti stravovat ve skole Buh s tebou, to asi nedas.

  • Nahlásit
  • Zmínit
Pov
226
26.1.17 09:33

Jste tu cimdal hnusnejsi devcata, premyslim cim to? jak nekdo vybocuje z rady, tak se na neho sesypete jak slipky na zrni :roll: ze vas to bavi, hrat si na drsnacky pres net. denicek je fajny, vychloubani nebo myslenku, ze „jen muj styl je spravny“ v nem rozhodne nevidim, vsak tak nemusite nikdo dite krmit, ale vzdycky se musi hnusnym komentarem ozvat ty,„ktere by tak rozhodne nekrmily, bo to neni normalni“ :mrgreen: radsi nekomentujte, kdyz nemate co hezkyho rict.

  • Nahlásit
  • Zmínit
10424
26.1.17 09:34

Musím říct, že jsem dočetla jen po neloupané jablíčko a pak jen zběžně prolétla. Se zaváděním celozrné stravy od prvních příkrmů zásadně nesouhlasím a za pravdu mi dá i hodně výživových poradců. Půlroční dítě prostě nestráví domácí celozrný chléb a jako bonus se může celými semínky pěkně přidusit. Totéž s oříšky. Víš, co udělá kousíček buráku vdechlý do plic? Já ano a není to pěkný pohled. Totéž to jablíčko-když se ti kojenec dusí slupkou a plive to, akorát si tak vypěstuje rovnici jablko=fuj. Dcera se takhle naučila jablíčka na měsíčky vykousat, aby se slupky vůbec nedotkla, už někdy v 9m :mrgreen:
Souhlasím, že dětem vštěpujeme základy stravování, které si nesou po celý život, ale ono opravdu ne nadarmo se říká všeho s mírou a odříkaného největší krajíc. Takže ano, učme je jíst zdravě, vyváženě, luštěniny, zeleninu, libové maso, čerstvé ovoce, celozrné pečivo atd., ale dopřejme jim také být dětmi. Víš, jaké je blaho vyžírat vnitřek bílého rohlíku? Nebo lepit si piškot na patro? Patlat se v Pribiňáčkovi? ;)
Nevím přesně, jak stará je dcerka, ale pozor taky na nástup do školky (pokud bude státní), protože s tímhle přístupem se ze školkové stravy zblázníš :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
1503
26.1.17 09:49

@melori to uz neni mozne toto, ten Vas komentar :zed:

Jako tu je negace… :poblion:

Mas to pekne napsano, v necem me to inspirovalo (musim delat vic salatu :)).

  • Nahlásit
  • Zmínit
727
26.1.17 09:53

Vzpoměla jsem si na Prostřeno… „Jasně, pečivo je domácí. Sýr je taky domácí. I rajčata, ty jsou z mojí bio zahrádky. A bio bazalka je z mé bio skalky. Jo, ty talíře jsem taky vyráběla já, příbory vyřezal manžel z chemicky neošetřeného stromu, co jsme měli za barákem… Domácí je nej.“

Každý chce dětem dát to nejlepší, ale každý podle svého rozumu :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit
1304
26.1.17 10:00

Kamaradka stravu deti resi, ale zdaleka ne tak dogmaticky…je uplne vyrizena ze skolkovske stravy, neustale to resi, ve skolce je totiz problem, aby nedostala maso na talir, protoze „pak by to bez masa chtely vsechny“,velky problem je dostat pouze suchy chleba misto tech pofidernich pomazanek, ktere mala nepozre…na prosbu z kamaradky strany, zdali by mala nemohla jist chleb suchy, negativni odpoved stejneho zneni-to by oak chtely deti vsechny, holkka se musi proste naucit jist jako ostatni atdatd, kamaradka uz pomalu kapituluje, mala chodi ze skolky hladova jak vlk…o kvalite jidla v mnohych skolnich jidelnach nemluve…nevim jak tohle budes „davat“,myslim to uprimne, bez sarkasmu, pproste priprav se na tahle stravovaci uskali v detskych zarizenich, ktera te pravdepodobne neminou :kytka:

  • Nahlásit
  • Zmínit
11782
26.1.17 10:12

@unuděná souhlasím s tebou do puntíku, co se názoru na stravování dětí týká, ale jak se tady často opakuje, co až dítě nastoupí do školky, u nás a v okolí všechny státní školky a školy, teda jídelny jedou v nějakém systému „zdravá škola“ a to je samá zelenina, ovesné vločky, kuskus, bulgur, tofu a cizrna, nepoužívá se vůbec uzenina, slanina, sůl
já se naopak děsím toho, jak mé dítě nastoupí do školky, že tam tuto přezdravou stravu nebude jíst, protože doma krom zeleniny a ovoce (které já nejím) zas až tak fanaticky zdravě nejíme, tak nevím jak jí bude chutnat tofu a podobné

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 10:23

@Andrea.Tom @melori nene to nepotrebuji, jen je zbytecne davat clanky nekam, kde si z toho lide nic nevezmou-to je ma myslenka. Spis mam ale radsi pristup, nelibi-necham byt a respektuji, libi-neco si odnasim. Tady na emimi se dost zbroji… :nevim: :cert:

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 10:24

@Pudloslava mám stejné informace o celozrném a tmavém pečivu, dětský trakt na to není stavěný. Autorko, tvé deníčky se mi nelíbí, nedočítám..nuda a rádoby dokonalost. Víš, že je na světě i něco jiného než mateřství? Máš vůbec ještě nějaké zájmy a koníčky nebo ti to dítě rozcupovalo komplet celou osobnost? 8o

  • Nahlásit
  • Zmínit
10424
26.1.17 10:27

@stinga Já tedy musím říct, že syn má školkovou stravu rád ;) Ale on je celkově dobrý jedlík, rád zkouší nové věci. Doma pečivo skoro nedostává, my ho jíme minimálně, ale co chodí do školky, tak často dá přednost té „pofidérní“ pomazánce s chlebem, kterou dostane na odpoledne domů, před svačinkou ode mě ;) A mě to zase nevadí, snídaně a večeře jsou v mé režii, co na tom, že má ve školce sekačku s kaší.

  • Nahlásit
  • Zmínit
888
26.1.17 10:29

Já sem si to teda přečetla celé. Některé věci řeším, jiné ne. Článek se mi líbil spíš jako nakopnutí co bych mohla do jídelníčku přidat. U nás chybí hlavně ty luštěniny, ovoce a zeleninu me děti naštěstí jedí ve velkém. Nechápu negativní vševědoucí příspěvky. Každá máme svůj názor a zkusenosti. Mě třeba ta jablka se slupkou jedl starsi bez problémů a mladší se slupkou dusi i skoro ve třech letech. To ale není důvod tu psát o slunickarich. Prostě na některé věci mám jiný názor než autorka, ale kvůli tomu není její článek špatný.
Ps. reakce autorky byla ale taky mimo mísu.

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 10:30

@BioBrusinka mrzi me, ze jsi zklamana z emimina, ale zrejme jsou tu holky vzdelanejsi, mozna kdyby jsi uznala sve chyby v prezentovanem clanku, tak by bylo lepsi.

  • Nahlásit
  • Zmínit
2874
26.1.17 10:36

Clanek zajimavy. V nekterych bodech inspirativni. AAALE- dle meho brzy zavadis celozrne pecivo, vlasske orechy (jeden z nejsilnejsich alergenu), med -zrovna ten by nemelo ditko do tri let pozrit. Dle meho zubare i dele. Rikal, ze to je to nejhorsi pro detske zoubky.
Male bych doprala i nezdrave mlsani. Ne vzdy ji budes mit pod drobnohledem a pokud ji nenaucis, ze na jistou davku cokolady/bonbonu patri jista davka zeleniny a ovoce, tak to skonci tak, ze se bude natajnacku prezirat a pokud nebude mit kapesne, tak vyzirat spoluzaky.

  • Nahlásit
  • Zmínit
10424
26.1.17 10:36

@jeřáb Ono spíš šlo o formu, jakou to napsala. „Děláte to taky takhle? Protože takhle je to nejlepší!“. To nase*e každou matku, protože samozřejmě si všechny myslíme, že děláme pro své děti nejvíc :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
8056
26.1.17 10:41

Abych svůj komentář uvedla na pravou míru, nedočetla jsem, protože mám ráda k snídani „příběh“, ne „naučnou literaturu“.
NESOUHLASÍM s komentáři, které argumentují budoucí školskou a školou.
Je mi jasné, že ve školce, škole, u babiček atd… bude mít dítě jinou stravu, nežbych si přála. Přesto kvalitní domácí strava má význam. (Když už nic jiného, tělem projde hnusů míň).

  • Nahlásit
  • Zmínit
5138
26.1.17 10:51

@Bebuše Jenže víš jak to je, odříkaného největší krajíc. Já jsem za normální domácí jídlo s dostatkem ovoce a zeleniny, ale myslím si, že dítěti neublíží čas od času ani ta svíčková, pokud se nejedná o kojence. Není nad to, když mi děti ze zahrady otrhají hrášky, meruňky a švestky. To na to nemusím jít ani odborně, abych věděla, že když jim zapeču vepřovou kotletu a uvařím k tomu rýži a na svačinu si pak dají domácí zeleninu a ovoce, že je to prostě pohoda. Abych ale rvala kojenci celozrnné jídlo a cpala rodinu trávou, tak na to fakt nemám kapacity. Místo toho je raději vezmu na zmrzku. Nic se nemá přehánět.

  • Nahlásit
  • Zmínit
2174
26.1.17 10:52

Nijak zvlášť nelíbí, nechávám být a respektuji :kytka:

  • Nahlásit
  • Zmínit
5138
26.1.17 10:53

Pobavilo mě toto:
„Maso je samozřejmě výborný zdroj kvalitních bílkovin, které potřebujeme pro stavbu těla a tělesnou sílu. Podle čínské dietetiky je buněčná struktura masa podobná té naší“…
Bingo, to bych neuhodla, že maso má podobnou strukturu jako maso. :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Zmínit
2194
26.1.17 11:03

Nechápu tu hysterii u svíčkové. Vždyť to není nic jiného než pyré z kořenové zeleniny, kus hovězího masa a přílohou nemusí být knedlík, ale třeba těstoviny. A i ten knedlík lze udělat ve zdravé verzi. Jo, když se omáčka zahušťuje jíškou, tak to je jiná, ale dělám ji z velkého množství zeleniny a tak jsem nikdy nezahušťovala. Dle mého jde tedy o postup u omáčky, protože skutečně vůbec nemusí být nezdravá :kytka:
K článku (jako deníček to nevnímám) jen to, že ok, děláte to podle svého nej vědomí a svědomí, já ale také a ostatní nejspíš rovněž. :nevim:

  • Nahlásit
  • Zmínit
285
26.1.17 11:07

Abych uvedla svůj komentář na pravou míru. Autorka si představovala profily nás - nesouhlasících, tím pádem nevhodných uživatelek emimina.
Opakuji, že mně vadí podání „já to dělám nejlépe“ a pokud nesouhlasíš, musíš být zticha.
Proč čekáš jen chválu? Každá máma si myslí, že dělá pro své dítě to nejlepší a myslím, že téměř každá to tak dělá. Pokud někdo dá v půl roce guláš a někdo nikdy každého věc. Osobně se také přikláním ke zdravé stravě, ale jelikož se tak také sama stravuji. Ono, aby to „fungovalo“ dle představ po celý život, (že hranolky a cola jsou horší než klekánice), tak musí mít dítě hlavně vzor a to je se vším.
Autorko, chápu, že tě mrzí, že očekávaná sláva jako na MK tě tu nepostihla, ale být naštvaný na ty, kterým tvé poselství nesedí je zbabělé. Hezký den.

  • Nahlásit
  • Zmínit
Lenka 80
26.1.17 11:29

@melori uplne presne :lol: :potlesk:

  • Upravit
1044
26.1.17 11:47

@lajovka přesně o tom jsme se včera bavily s jednou maminkou v šatně. Děti u nás mají na výběr s pomazánkou nebo suchý. A prý to byla jedna z věcí co vytkla inspekce. Vůbec by neměl být na výběr v suché variantě. Takže zase návrat do 80tek, ještě dnes vidím ten krajíc s rybičkovou jak na mě smutně kouká a já mám žaludek v krku 8o

  • Nahlásit
  • Zmínit
112
26.1.17 11:47

@Terisos :D :D :D To mě pobavilo, fakt.
Deníček/nedeníček jsem taky nezvládla zchroupat celý a taky mám pocit, že čeho je moc, toho je příliš. To ovšem neznamená, že článek či autorku odsoudím. Můžu se nechat inspirovat v míře, v jaké chci nebo vůbec. Každý ať si jede dle svého :D

  • Nahlásit
  • Zmínit
5
26.1.17 12:03

Ahoj, tak mě se deníček líbil. Nikomu nic nevnucuje a docela mě inspiroval. Taky se snažím najet na nějaký zdravější způsob stravování, nicméně mám tendence neustále sklouzávat do zajetých kolejí :zed:. Takže díky za článek, přečetla bych si i další :mavam:
PS: můžu tě poprosit do SZ o recept na chléb?

  • Nahlásit
  • Zmínit
521
26.1.17 12:21

@BioBrusinka Já bych také poprosila o recept na chléb :-)

  • Nahlásit
  • Zmínit
959
26.1.17 12:21

@BioBrusinka Pro mě to bylo přínosné čtení. Díky! :palec:

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 12:30

Souhlasím, článek zcela se mnou rezonuje, také to tak doma mám já a má nejmladší, starší sem tam sezobne nějaký ten oříšek a ovoce jí každý den. A velký pomocník je můj miláček smoothie mixér, jsem šťastná, že ho mám a vám přeji vše nej! :srdce:
A moc děkuji za článek, je super :hug: :palec:

  • Nahlásit
  • Zmínit
476
26.1.17 12:33

Já vyrostla na klasickém českém knedlo-vepřo ale stravuji se uplne opacne. Například luštěniny jíme obden. Není tedy pravda, že k zazitym vzorům stravování z dětství nelze uniknout. O lusteninach vím dost a proto bych je svému 1,5 ročnímu diteti rozhodne nedala. Stejne jako ořechy a už vůbec ne celozrnne pečivo. Ze čtení článku jsem získala dojem, že dane věci nerozumíš a inspirativniho jsem tam nenašla vůbec nic. Pokud chceš pro dite fakt to nejlepší, zkus třeba Misto ořechů a celozrnne bagety tapiokový pudink. To by verim mohlo byt pro někoho inspirativní. Ještě méně než tvůj deníček se mi nelibi ani Tvé urazene komentáře pod nim ‚na Konikovi mi za tento článek tleskali = na emiminu jsou podle zle ženštiny‘… mas zvláštní přístup k životu, fakt.

  • Nahlásit
  • Zmínit
6901
26.1.17 12:34

Neprijde mi, ze by si autorka hrala na to, ze je dokonala a vse vi nejlépe. Obdivuju, že někdo dokáže takto zdravě jíst. Mně to jde tak na pul. Z některých trapných komentářů si nic nedělej, věřím ze jsou tu matky, které vaří prostě jinak a denicek jim nesedí, ale dle mého jsou tu i takové, které jsou prostě jen líné varit jinak a lépe a tak z tebe udelaji " hysterickou slunickarku v dlouhe sukni, sandalech a 20cm chlupy v podpazi." Jak trapně napsala jedna uzivatelka viz výše. At si každý vaří jak chce, ale urážet nekoho, kdo vari zdrave, to je fakt ubohost. :roll:

  • Nahlásit
  • Zmínit
Doe_Jane
26.1.17 12:45

Mi se to moc nelíbilo, ale hlavně nechápu potřebu dávat fotky svého dítěte takhle veřejně :nevim:

  • Nahlásit
21379
26.1.17 13:09

Mně se článek celkem líbil, dlouhé texty mi nevadí. To celozrnné pečivo bych tak brzo nedala, ale rozemletá semínka mi nevadí. Ale nemám žádné výživářské vzdělání, abych dokázala oponovat, že to stejně dítě nestráví.
Ráda bych byla zlatý střed - ne narvat dítě vším, na co si ukáže, ale spíš rozumně nastavit pravidla stravování tak, aby jedl syn zdravé jídlo a sem tam i nějaký ten „jed“ s bílým cukrem a moukou. Aby nemělo tendenci utratit později všechno kapesné za čipsy a kolu.

  • Nahlásit
  • Zmínit
2303
26.1.17 13:11

@BioBrusinka Něco mě inspirovalo, pár tipů, jak vylepšit náš jídelníček jsem tam našla a to mi stačí. Výživové chyby v deníčku pomíjím, autorka má právo dávat např. celozrné potraviny tak malému dítěti, já to dělat nebudu ;)
Jinak deníček není vnucovací, až na asi dvě výjimky všude čtu „u nás doma“ „já to připravuju tak a tak“ „naším požadavkem na stravu je“… prostě popsala svou stravovací verzi :nevim: Až na ten chleba…

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 13:46

@BioBrusinka Ani, trošku mě nenapadla myšlenka, že by jste se vychloubala. Každý názor vypovídá něco i o člověku…

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 13:48

S tím celozrným pečivem jsem to četla taky, že by se nemělo malým dětem dávat. Autorko, na tuhle informaci si nikde nanarazila?

  • Nahlásit
  • Zmínit
26.1.17 13:49

@BioBrusinka Já už se nemůžu dočkat jara, až budu mixovat různé travičky, bylinky jupííííííííííííí, chlorofyl je super věc a také se těším na léto, až budu mixovat vše ze zahrádky a hlavně i nepostříkané jooooooo, se nemůžu už dočkat :) :) :) :) :)

  • Nahlásit
  • Zmínit