Poradna duly
Jana Čurdová
ahojky,
leni…to si ma celkom vylakala s tou teplotou. Asi by som minimalne zatelefonovala mojej Mudre co s tym. Pre klud duse. ![]()
…dychanie…ufffff…dufam ze to nezazijem, lebo neviem ci by som to rozdychala ja. Co presne treba v takej situacii urobit? Obratit dolu hlavou a trepat na zadicka?… ![]()
MS …ja som este vobec MS nemala. Kdesi som citala, ze ak je dieta plne kojene a papa vela (hlavne previdelne a casto) tak je normalne ze MS nie je. Tato pauza je vraj pre zenu velmi zdrava a preventivne posobi i proti rakovine, apod.
Tak si to zatial uzivajme
![]()
Papkanie a vaha …Anduli, nasi dvaja su na tom plus minus vahovo rovnako. No proste cvalici. Ja teda zatial stale ciste na MM, vyzera ze mu to staci. Akurat, to ako mi vsetci tvrdili ze sa pauzy zacnu natahovat ..tak to nehrozi. Ideme kazde 3 hodiny, v noci kazde 4 a to poriadne davky z obou prs. Zatial neplanujem ani kasicky, kym mu to staci a chuti, tak budem len kojit.
Druhe - kazdu chvilku ma prepada chut mat zasa miminko, ale problemy s manzou ma od toho odradzaju. O jedno mimco sa dokazem postarat aj sama, ale o 2…neviem, na to si netrufam.
Andy je nespokojny, tak bezim ![]()
děkuju za podporu, celý den máme 38´C. odpo jsem mu dala Nurofen sirup(manža dojel do lékárny), hned ho vyblil.(asi jak je zvyklý jen na MM tak nic jiného nechce),,taxme dali opět čípek,,za 10min ho vykadil se srajdou )ale myslím, že ta chvilka stačila, aby se vstřebala léčivá látka) =pak se zdálo, že to kleslo, dokonce se smál a povídal nám - a hrál si s hračkama. v 19h poplakával, tak sme ho dali do postýlky a spinká.
snad přežijem noc ve zdraví a zítra můžem navštívit naší Dr.
MS: no já měla po antiko-injekci těch 5 týdnů opravdovou MS (to bylo hoodně únavné) a ted nic,,,a nebudu mít. No a že vy nemáte MS - to je stopro tím kojením. ![]()
tak páááá a dobrou holčenky
Zdravim vas holky!
Doufam, ze jste prozily pekne vanoce.
U nas je tentokrat sice take zima, -4, ale snih jako vzdy zadny. No- tak alespon ne na blate…
S brouckem jsme byli pred vanocema ockovat, tak jsem si ho i v tech 4 mesicich zvazila. Kontrolu tu totiz mame az v 6 mesicich. Vazi 8100gramu, takze se stale drzi v lize tech tezsich miminek
Na ockovani (Prevenar soucasne s hexou) nebyla zadna reakce, tak vyborne. U meho detskeho si deli 1 praxi 3 lekari, vzdy dva soucasne, a povazuju za vynikajici jejich vymenu nazoru. Je tam jeden skoro 70 lety s hodne zkusenostma, jedna asi 50leta a jedna docela mlada, halt zase s „nejnovejsima metodama“ jeste cerstve v hlave. Maji na spoustu veci castecne odlisne nazory, a tak pak hledaji „nejlepsi“ cestu. Myslim, ze z toho jejich mali pacienti jen profituji.
Dell s tim tvojim chlapem je mi to fakt lito, kazda rada draha, snad jen mluvit, mluvit, mluvit…
3.dite neplanujem, teda zatim ne, ale jak pise Anduli, kdyby - tak jo… Ale mozna snad za par let, az maly pujde do skoly.
Prikrmujeme stale jen mrkvicku anebo pastinak, a to jednou denne v malem mnozstvi ( 1/2 sklenicky ), jen at proste muze jist s nama. Jinak se jen koji.
Pokud bych se k tomu jiz nedostala, tak vam vsem preju krasny novy rok, hodne stesti a hlavne zdravi, a peknou „nealko“ oslavu (-;
Leni tvojemu malemu jeste rychle uzdraveni. A nestrachuj se, jak jinak vypada v pohode, hraje si a pije, tak to vypada dobre… Mozna fakt i jen ty zoubky, jak zminovala myslim Anduli. Jen ten Diazepam bych bez jasneho doporuceni detskeho v zadnem pripade nedavala.
Ahojky holky
Leni, to je mi Tomulky moc líto, tak snad to brzo přejde a nebude to nic vážného. Já bych to tipovala na pátou nebo šestou nemoc. To je taky napřed teplota bez ničeho a když pak přejde teplota, tak se můžou trochu osypat.
MS také nemám a jsem tomu ráda. Po prvním porodu jsem ji dostala deset měsíců po porodu.
Noni, jj je to super mít kam s dětma vypadnout z města. Ještě raději ale s nimi jezdím na chatu na Šumavu k našim, tam je opravdu úžasnej vzdoušek a teď i spousta sněhu, takže si to tam hlavně Nelka fakt užívá. Jé už se těším, až tam zase vyrazíme.
Další miminko - tak já přesto, že už dvě mám, ještě minimálně jedno chci, nejradši bych ještě dvě, ale to asi neklapne.
Mějte se krásně, papa M.
hoj holky, tady penicilinová much ![]()
zdravím po svátcích … Ježíšek byl u nás pěkný
- i když to nejdřív vypadalo, že malá všechno prospí - tak nakonec koukala na stromeček, do toho zpíval božský Karel Tichou noc a svítily světýlka
… bylo to moc dojemné … pod stromkem pak cupovala papír o106 a pak si i pohrála se světluškou a přitom pokukovala po světýlkách … a pak z únavy pěkně spinkala … ale stejně myslím, že příští rok to bude ještě veselejší … ![]()
no někdo nám hezkej konec roku nepřeje
… na druhý den jsem se probudila celá zmlácená … nastoupala mi teplota na 39 a pomalu začalo bolet v krku
… to ty předchozí nedospané noci a je z toho angína jako bič … což by nebylo nic hrozného, akorát patálie s kojením jsou nepříjemné … nejdřív malá nechtěla vůbec mlíčko (asi bylo moc horké), pak když mi teplota klesla, tak něco vypila - ale ne moc - tak jsem rozmrazila zásoby MM z mrazáku - děláte to někdo? … je to normálně cítit igelitem - ani se nedivím, že jí to moc nejelo, vypila tak 30ml … no trošku jsme si poplakali, ale pak v noci ve spánku pila … no a teď baští, akorát ho zase dost blinká - ani se nedivím, ten penicilín je dost hořkej
… tak jím banány a sušený ovoce, abych jí ho aspoň trochu osladila
…koupili jsme pro jistotu piksli Nutrilonu - ale zatím funguje jen jako pojistka … malá baští sice trochu penicilínku, ale zároveň moje protilátky, tak snad už to přežijem …
jak se říká všechno zlé je na něco dobré
, tak manžel se skoro dva dny staral o malou skoro sám (kromě kojení a mého občasného pohlazení) a prohlásil, že mě obdivuje, že je úplně hotovej
…
jo a mamka a tchýně obnovily svoji cateringovou firmu ze šestinědělí, takže máme navařeno, uff, tohle bych brala pořád
............
Much mleko zmrazuju take, je to treba, kdyz tu nejsem, ale po igelitu citit nejde. Zmen znacku tech sacku na zmrazeni, ja jeste zadne na materske mleko ktere by po igelitu smrdely nepotkala, tak to si musela mit zatracene „stesti“.
Preju brzke uzdraveni!
Helli - no právěže Medela
… ale bylo říjnový … … naštěstí se rychle uzdravuju a už jsem ve fázi „příjemného stonání“ jestli se to tak dá nazvat - teplota opadla, v krku už skoro jen šimrání a ještě si oficiálně můžu polenošit a počíst v postýlce …
Much, no nazdar, koukám, že ty hnusné nemoci pořádně řádí kolem. fuj!
o mraženém mlíčku jsem četla v jiné diskuzi,,že holkám také „smrdělo umělotinou“. a mimochodem sáčky od medely jsou pěkně drahé. Já mám zatím jen dvě sklenky od přesnídávky,,na víc nebyl čas a ani nálada odtříkávat. ![]()
Tak malej spal dlouho=jedl ted po 6ti hodinách, tak sem mu dala kojit chvíli,,pak rychle malinko Nurofenu (předtím celý vyblil-taxem si řekla, že nasucho mu to asi nešlo) a takle fikaně,,,hned po spolknutí Nuráče zas prso,,vzal to. Měl ted jen 37,5. tak snad zas lék zabere a bude pěkně spinkat.
Jo: dstali sme od Lamaze knížku - máte ji někdo? řeknu vám,,nic moc! (a to stála 570kč-Ježíšek nechal cenovku). Já mu ji pověsila na špršle postýlky a to sem si dala, furt ji chytá a šustí.(to je „budíček“ hahaha)
tak dobrou,,jdem spát. Snad bude dobře.
MCH-zdrav se holka zlatá,,ať si brzy fit kurňa! ![]()
Leni - ať je Tomík brzo OK, Nurofen čípky jsou super ![]()
já jdu polknout penoš a taky mířím na kutě ![]()
noni jasne pokud kojis tak se MS dostavi malokdy, ja hned jak prestala do mesice byla tu
ta mi fakt nechybela. a k julincine vaze, no stydet se to jsem prehnala, to vis kdyz ti to lidi porad pripominaji jak je tezka a baculata a ona si pak na dr.uv povel papa klidne o jeden chod min, tak si rikam ze jsem ji ho mohla ubrat driv. ale to neva, vsak to vymakame.
Leni podej hlaseni jak vypada tomulka dneska.
Alo, no prave jsme rikali s manzelem, ze kdyby byli tak hodne jak julinka tak si udelame dalsich pet.
Marcco teda ctyri ty jsi borec, to je nadhera, a s chuti jsme na tom podobne, vecer se odpadne unavou takze nic moc. budem se muset snazit abysme si na to moc nezvykli, aby to nevedlo k problemum.
ahojíky,
Marrco, máš můj obdiv, 4 děti,,,no náhodou, já bych i do těch tří šla, chtěla bych mít velkou rodinu aby bylo veselo, ale vzhledem k bytovým podmínkám, finančním a jisté ztrátě zaměstnání(po taaak dlouhé mateřské by mně tam už nechtěli hihihi) - to by nešlo. ty dvě jsou tak průměr. ![]()
Jinak Tomík se po koju v 22.30(kdy dostal Nurofen) vzbudil až v 3h, neměřila sem ho, hlavičku neměl horkou, napil se a vzbudil se v 8h na kojení a měl 37,1´C!!!!Hurrrááá!
no radši nejásám předčasně, může se to během dne zvednout. ještě vyčkám. Ale k MUdr nepůjdu.(co myslíte? dělám dobře???ale k čemu, že? jiné příznaky nemá,,jen ta horečka včera)
Magdi: jak vlastně mluvíte na Julču? Oběma jazyky? a jak se vlastně „u vás“ její jméno vyslovuje? Džuli, Žili, Džulija???nebo jak?(sem to babka zvědavá) ![]()
zatím papapa, dnes budem ještě doma,,nechci ho brát do zimy.takže vysíláme taťku na velký nákup.
Kuk!
Beruš vytuhla po ranním šušňání, taťka zmizel do práce, takže dneska vegetíme samy … odpo dorazí tchýňka kočárkovat - budu muset malou zababušit, těch mínus 10 je na hranici kojenecké „venčitelnosti“ ![]()
Streptokoky hlásí ústup - vždycky si vybavím ten díl Macha a Šebestové, jak tam spolužákovi uklízeli v krku
…
Já se naštěstí uzdravuju rychle, ťuk, ťuk, sice ještě budem muset pár dní vydržet penicilínové mlíčko, ale to snad už zvládnem …
Leni - jak je Tomulkovi? Lamaze knížku nemáme, mám hmatací z Ikea - ta se nám moc líbí - a pak Ježíšek naježil dvě taková ta omyvatelná pískací leporela a ta jsou taky fajn. Jestli myslíš takový to Lamaze leporelo do postýlky, myslím psala Della, že to kupovala …
MS - taky coby aktivně kojící nemám od početí (očistky se nepočítaj) - a doufám mi to vydrží co nejdýl … předpoklady zatím jsou, protože se nám teď ty krmící intervaly zkrátily - hlavně přes den je to blbý, protože kojíme co 2h a v noci co 3h, nad ránem už taky 2h … naše osvědčené schéma 3h přes den 4h v noci se nám asi definitivně bortí a takhle to doklepeme ještě ten měsíc do příkrmů …
a propos holky příkrmářky , Elu, Helli, Duši … - jaké máte „nářadíčko“? Myslím nějakou mističku, lžičičku … asi se dá jakákoli lžička dětská, ale vím že existují takové ty zahnuté - s těma se líp krmí, co? Nebo ne? On měsíc uteče a tak se budu muset po něčem poohlídnout …
jo a samo gratulka 5m - Tobískovi a Riky - já si zase vždycky vzpomenu na ně, protože jsou asi o 10 dní starší než Emi a ještě Tomášci a Andy jsou zhruba o 14 dní mladší než my a Tobísek je o měsíc mladší než Tobísek
- takže gratulka ke 4m
no a prostě gratulujeme všem
![]()
Magdi - kojenec má být správnej michelinek
my už se taky hezky opolštářkováváme - asi si Emi dělá zásoby na lezení ![]()
Ale jojo, já bych si tohle asi taky vyčítala, ale myslím, že vůbec není co ![]()
Marrci - v chaloupce muselo být hezky ![]()
Váha - já teda „díky“ angíně vyjdu letos „šul-nul“ něco jsem vypotila + nebyla moc chuť k jídlu, ale tohle období rekonvalescence mě vždycky zase vyvede z marazmu hubnutí (přitom by mi to vůbec nezaškodilo, holt můj záchovnej organizmus je vždycky připraven ještě na horší časy
kdy ti hubení budou studení
........
Dell - uff, těšila jsem se, že napíšeš, jak vás svátky zase stmelily … to je mi líto … jak píše Helli: komunikovat, komunikovat …
Ahoj holky,
tak jsmez cest doma
Bylo to fajn, ale náročné - objeli jsem během týdne rodinu a dalo nám to zabrat (Třebon, Sokolov, Kraslice, Plzen)…Tomík to snášel moc dobře, je mezi lidmi rád…ale v noci se mu špatně spalo, takže jsem furt jen kojila… ![]()
ale fakt jsem ráda, že to máme za sebou - oni se sice všichni podivovali, že jezdíme s tak malým mimčem…ale aby se někdo z nich sebral a přijel za námi…to ne - a když jsme jim naznačovali, že nevíme zda přijedeme, že vše podřídíme Tomíkovi, tak se tvářili ukřivděně., že opomíjíme zrovna je…no děs ![]()
ale jinak dobrý - Tomík má cca 7 a půl kila a zase je o kus delší
určitě už má víc jak 70cm…
takže po novém roce přestupuje z hluboké korby do sportáku - dá se vypolohovat skoro do úplného lehu, sporták můžu otočit po směru i do protisměru jízdy, na MMB jsem mu za 100Kč objednala 98 cm vložnou tašku, takže nepozná rozdíl…naštěstí i boudička sportáku je docela velká a vypolstrovaná, tak to bude v pohodě, měla jsem z toho docela strach
![]()
plenky - mám doma poslední balík „3“, a k vánocům už jsme dostali „4“ - to je hrozný jak to letí
Dell - s manželem mě to mrzí, snad to bude dobrý… jsi asi až moc dokonalá a zvládáš to tak bravurně, že si myslí, že jeho pomoc ani nepotřebuješ - škoda že neposlouchá…přitom vypadá jako sympaták - vůbec bych to do něj neřekla
…a je vidět, že tchyně na tom má také svůj podíl ![]()
Noni - tak naše fyzioterapeutka říkala, že na poliklinice v Kopřivnici by se měla miminkům věnovat nějaká Gabriela Sekáčová - je to rehabilitace dětí, cvičí i vojtovku - cvičení je hrazené pojištovnou, stačí když si necháš napsat doporučení od neurologa, dětské nebo ortopeda…věnuje se dětičkám individuálně…tak jí vyzkoušej, určitě by pro vás něco vymyslela…přímý kontakt na ní nemám…na rehabilitaci Ti ho určo dají
…mrzí mě, že kočičku pořád něco trápí…no snad bude brzy líp
MS - zatím nemám, doufám že ještě chvíli mít nebudu ![]()
Much - brz se uzdrav!!!!!! Emička je zlatíčko ![]()
Leni brzo se uzdravte!!!!!! Tomík je statečný, je hodný i když je nemocný…náš Tomík mi nurofen sirup taky plival - je hrozně moc sladký, tak se mu ani nedivím
hlavně že už mu je líp!!!!
Alo - tchýně tedy děs běs
- asi si s ní ještě užiješ co?- nejhorší jsou věty končící slovy „…dělali jsme s dětmi to a to…a taky vyrostli“ - například: dávali jsme jim od narození černý čaj, ve 3. měsících pomerančovou štávu, v půl roce rozčvachtanej guláš…a taky vyrostli
![]()
druhé mimi - hrozně se těším - hlavně doufám že u druhého nezůstane a budeme mít 3
…akorát si budu muset pospíšit, abychom to věkově zvládli
![]()
tak pápá ![]()