17-letá sama doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3585
22.2.22 11:16

Příklady typu „se sourozencem“ „s kamoškama na chatě“ „bydlela s klukem“ neberu,,, tam jsou dva a více lidí, to je ok. Kdybych měla děti dvě, tak to řeším míň.

No já taky nebývala doma sama, poprvé jsem byla sama přes noc cca v 19, když jsem se přestěhovala do Brna do svýho bytu. Nic to na mně nezanechalo, funguju takto už 30 let, takže útočit není potřeba. Proto jsem to tady nechtěla moc rozebírat a nechtěla se hádat. Prostě když někdo nebývá několik dní v kuse sám doma, protože prostě k tomu není důvod, tak to snad neznamená, že je nesvéprávnej a měl by být v ústavu. za zadkem jí nestojím, jen jsem jí prostě zatím neuvolnila byt, to je celé. Teď se to asi stane, protože se mnou a s rodinou odmítá jet o jarňácích na hory. Násilím ji tam asi tlačit nebudu, a doma kvůli ní taky sedět nechci. Tak jsem se jenom chtěla pojistit, případně získat to alibi no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
22.2.22 11:18

Prosimtě, vždyť už je skoro dospělá, vařit nebude, to vidím tak max na pizzu :D a snad nikoho taky nevytopi, za týden nemusí ani prát. Takže jediné co musí je, nezapomenout si klíče a to nějaké náhradní můžete nechat u té kámošky.

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
22.2.22 11:19

@Anik když si každý den napíšete, bude to opravdu ok, to dítě nebude dělat nic zvláštního a extra jiného, než když jsi doma.. bude víc ležet v posteli/na gauči a méně uklízet ;)

• Citovat
  • Upravit
2653
22.2.22 11:25

Tak holka je na prahu dospelisti. Samozrejme do tech 18 vykonavas tu rodicovskou zodpovednost, nesmis dite „opustit“…to ma jiny vyklad u rocniho ditete a u takrka plnolete holky. Predpokladam, ze pokud jste tuto variantu zvolili, tak dcera je rozumna, domluvili jste pravidla…budete si co den volat…ja bych se uprimne vubec nebaka. Kdyby se skutecne „neco“ strasnejo stalo, myslim, ze dovodit primou zodpovednost, trestnepravni myslim, rodice, by bylo hodne tezke…takze ja bych byla osobne v klidu. Samo je dobre mit dohodnuteho nejakeho dospelaka, na ktereho se muze v pripade nejakych nenadalych potizi obratit s prosbou o pomoc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
22.2.22 11:26

Jednou jsme nechali týden doma 15 letou. Zmínění prarodiče nebyli doma - na dovolenou jeli s námi. V záloze byl švagr ve vedlejší obci. Jediný problém který nastal byla uhynulá slepice, kterou dítě odmítalo odstranit z dosahu ostatních slepic - kanibalky jedny, hned kolegyni ozobávaly… pořešil to švagr s lopatou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
22.2.22 11:32

Mně takhle nechávali ve čtrnácti a nebylo to jednorázově. Jako bonus mi občas přibalili dvouletou neteř a nechali ji se mnou třeba tři dny. Tvoje holka je skoro dospělá.

• Citovat
  • Upravit
14719
22.2.22 11:33
@Anik píše:
Příklady typu „se sourozencem“ „s kamoškama na chatě“ „bydlela s klukem“ neberu,,, tam jsou dva a více lidí, to je ok. Kdybych měla děti dvě, tak to řeším míň.No já taky nebývala doma sama, poprvé jsem byla sama přes noc cca v 19, když jsem se přestěhovala do Brna do svýho bytu. Nic to na mně nezanechalo, funguju takto už 30 let, takže útočit není potřeba. Proto jsem to tady nechtěla moc rozebírat a nechtěla se hádat. Prostě když někdo nebývá několik dní v kuse sám doma, protože prostě k tomu není důvod, tak to snad neznamená, že je nesvéprávnej a měl by být v ústavu. za zadkem jí nestojím, jen jsem jí prostě zatím neuvolnila byt, to je celé. Teď se to asi stane, protože se mnou a s rodinou odmítá jet o jarňácích na hory. Násilím ji tam asi tlačit nebudu, a doma kvůli ní taky sedět nechci. Tak jsem se jenom chtěla pojistit, případně získat to alibi no.

Neboj, to zvladne. Ja te chapu, ze kvuli dceri nechces rusit dovcu. A dceru zase chapu, ze nechce jet s vami. Jestli se neboji ona, tak se neboj ani ty ;)

Nasi tehdy odjeli sami na tyden pryc a nas (me, segru a mladsiho brachu) chteli dat k babicce, ktera se netajila tim, ze nas nema rada, a tehdy nas mela hlidat poprve v zivote (mne a segre bylo 14, brachovi 7). Ja k ni odmitla jit, tak jsme to vyresili tak, ze jsem zustala sama doma. A to taky bylo poprve, do te doby ani pres noc. Kdyz teda nepocitam to, jak jsme par mesicu predtim stravily se segrou noc na zamcenem vlakovem nadrazi, proto nasim se pro nas nechtelo jet :cert: Nastesti se nas zlezelo nadrazakovi, tak nas pustil dovnitr, ac to bylo proti predpisum. Vracely jsme se tehdy ze zavodu v zahranici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.2.22 11:48

V tomhle věku jsem normálně chodila v léte na brigádu a naši byli s mladším bráchou pryč. :nevim:
Nicméně zákon na to není, od kdy a na jak dlouho může být dítě samo. Řeší se rozumová vyspělost daného jedince.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.2.22 11:51

@Anik Upřimně mě přijde od tebekrapet naivní, že si myslíš, že 17 letá bude chtít trávit týden svého volného času s rodinou a jsi překvapená, že má jiný názor (a plány).

Pokud s námi budoi chtít děti jezdit ještě po 15 roce na společnou dovolenou, budu to brát jako úspěch a plus, nikoliv samozřejmost.

Ji nech doma nějaké peníze na nákup a ať se o sebe týden stará sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
22.2.22 11:59

V tomto nejsem naivní, je to jinak, jezdíme tak každej rok s bráchou a jeho dětma, i letos se těšila, ale toto je truc, protože se prostě teďka něco stalo, tak truc, pomsta apod., o nic jinýho nejde. Já trošku doufám, že se z toho ještě vyspí a nakonec pojedem jak bylo v plánu.
Nechtěla jsem to takto rozebírat, právě proto, že jsem nechtěla řešit příčinu této situace,,,a ani nebudu,, takže fakt ještě jednou díky, zákon řešit nemusím, a o to mi původně šlo, zbytek se nějak vyvrbí.

@Svistice píše:
@Anik Upřimně mě přijde od tebekrapet naivní, že si myslíš, že 17 letá bude chtít trávit týden svého volného času s rodinou a jsi překvapená, že má jiný názor (a plány).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2776
22.2.22 12:01
@Svistice píše:

Pokud s námi budoi chtít děti jezdit ještě po 15 roce na společnou dovolenou, budu to brát jako úspěch a plus, nikoliv samozřejmost.

Ji nech doma nějaké peníze na nákup a ať se o sebe týden stará sama.

Tak u nás je to třeba tak, že nejstarší, 18 let chce s námi trávit čas a na dovolenou jede ráda, druhá, 17 let, nechce s námi od 14 let. Už jsem jí párkrát doma nechala, případně jsem jí donutila jet s námi, ale na výlety nechodila a zůstávala klidně 2 dny v pokoji.
Takže klidně s ní zakladatelka počítat může, záleží, jak moc dítě protestuje a teď prostě začalo víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.2.22 12:14
@Anik píše:
Příklady typu „se sourozencem“ „s kamoškama na chatě“ „bydlela s klukem“ neberu,,, tam jsou dva a více lidí, to je ok. Kdybych měla děti dvě, tak to řeším míň.No já taky nebývala doma sama, poprvé jsem byla sama přes noc cca v 19, když jsem se přestěhovala do Brna do svýho bytu. Nic to na mně nezanechalo, funguju takto už 30 let, takže útočit není potřeba. Proto jsem to tady nechtěla moc rozebírat a nechtěla se hádat. Prostě když někdo nebývá několik dní v kuse sám doma, protože prostě k tomu není důvod, tak to snad neznamená, že je nesvéprávnej a měl by být v ústavu. za zadkem jí nestojím, jen jsem jí prostě zatím neuvolnila byt, to je celé. Teď se to asi stane, protože se mnou a s rodinou odmítá jet o jarňácích na hory. Násilím ji tam asi tlačit nebudu, a doma kvůli ní taky sedět nechci. Tak jsem se jenom chtěla pojistit, případně získat to alibi no.

Jenze ono je to opacne, cim vic lidi, tim vetsi dokazou vygenerovat prusvih.
Samotne dite doma je vic v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.2.22 12:15

@safina Tak jasně, já taky budu ráda, když děti budoiu chtít jet a pokud jim dovolená s námi přijde atraktivní.

Ale také si umím představit, že dítě bude chtít dělat všechno možné, jen ne jet s rodiči někam chodit po horách nebo opečovávat chalupu. :nevim:

Ale jako přijde mi naprosto absurdní očekávat, že na samostatný pobyt 17 letého skoro dospělého člověka se v ČR vztahuje nějaký zákon. A úderem 18 dostane jedinec neomezenou svobodu?
Tohle myšlení má moje hyperprotektivní švagrová, která nenechala 10 leté dítě doma samotné ani 30 minut mezi odchodem jednoho rodiče a návratem druhého rodiče. Výsledkem je 15 letý samostatně prakticky nepoužitelný puberťák.

Do kdy chtějí mít dnešní rodiče 100% kontrolu nad dítětem? Jak ty děti mají pak jednou obsstát v samostatném životě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
22.2.22 12:17

Jako 17letá ještě nebyla nikdy přes noc sama?! To jí k té neschopnosti spíš sami pěstujete.

Jinak, pokud není úplně vymatlaná, jako jedna má dřívější kamarádka, která se snažila vařit v rychlovarné konvici špagety atd. Ví jak si zapnout sporák, uvařit třeba nějakou rychlovku. Ví, že k vám nemá tahat divné individua, vychlastávat a kašlat na školu. Tak v tom nevidím problém. Alespoň zkusí jaké to je, být dospělá, což už mimochodem skoro je.

Pokud nemáte rodinu ve stejném městě, která by ji zkontrolovala. Zkuste to s nějakými přáteli, kteří ji znají - že by tam třeba během toho týdne jednou, dvakrát zašli a zkontrolovali, jestli se tam neděje něco, co by nemělo.
Nebo třeba poprosit sousedy, že dcera bude doma sama a kdyby se jim něco nezdálo (velký hluk, křik, nebo že by vůbec nevycházela atd.) Že by vám zavolali, nebo ji zašli zkontrolovat.
Případně si ho dohodnout s dcerou, že vám zavolá každý den (přes whatsapp nebo messenger.)

Samozřejmě, že pokud se stane průšvih, jde to na triko rodičů. Není ještě plnoletá. Ale jako 17 letá už by měla být schopná přežít týden sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.2.22 12:22

@LilyJane Ono i pokud by se něco stalo (vyhoří apod.), tak nikdo nebude ty rodiče popotahovat ve smyslu, co že si to dovolily nechat 17 leté „dítě“ doma samotné. A po 15 roce má dítě již trestní zodpovědnost, byť omezenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný