Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
potřebuji radu.
V 1 roce mi malá při chlzi kolem nábytku začala vytáčet levou nohu špičkou dovnitř a někdy ji za sebou táhla. V 15 m jsem byli na neurologii, dr řekla, že je to OK.
Letos na pozdim - 1 a 3/4 roku po obutí zimních botek (zkoušeli sjem troje a stále totéž) začala nožičky vytáčet znova, teď víc levou míň pravou a zas tahá špičku za sebou. A ne jen, když je v botách, ale o bosky. ![]()
Dneska jsme jí zkusila obout doma lehké tenisky z CCC opačně - levou na pravou, pravou na levou a kupodivu od 1 kroků chodila normálně, nevytáčela špičky, zvedala pěkně nohy..... Vím, že toto byla běžná praxe naších maminek a babiček. Je to tak stále? nebo už se ví, že je to špatně? ![]()
Máte nějaké zkušenosti???
Objednání na neurolku je tak nejdřív na 3 měs. čekání. ![]()
já jsem takhle dávala klárce bačkůrky taky (poradily mi to tety v jesličkách, protože mi vtáčela špičky dovnitř). a ještě bych doporučila na doma sandálky s pevnou vysokou patou. jinak jí se takhle zhoršila chůze i ve 4 letech loni v zimě z levných sněhulí
dávala jsem jí chůzi do kupy až do konce léta (pomocí kotníčkových kožených sandálů) a letos jsme investovali do pořádných bot.
Kamárádce poradila dr. dávat botky doma naopak, takže se to asi dělá, i když mi to přijde zvláštní. A doteď její malá (5,5) nosí místo bačkor vysoké pevné sandálky.
Petra8a píše:
Já bych zkusila dětskou rehabilitaci nebo ortopeda.
Ortopedka pošle na neurolku, jako mám v plánu tam jít, ale ty 2-3 měs. na kdy dostaneme termín už můžu zkusit pro to něco dělat.
Markit.Hl píše:Petra8a píše:Ortopedka pošle na neurolku, jako mám v plánu tam jít, ale ty 2-3 měs. na kdy dostaneme termín už můžu zkusit pro to něco dělat.
Já bych zkusila dětskou rehabilitaci nebo ortopeda.
Aha, tak to jsem nevěděla. Jsem myslela, že vám alespoň předepíše ortopedické vložky. Aby se to dál nezhoršovalo. Ono i na tu dětskou rehabilitaci jsou šílený termíny.