3 roky - co čekat u psychologa?

11117
5.6.15 09:37

3r - co cekat u psychologa?

Jsme objednani s malym k detskemu psychologovi a tak jsem se chtela poptat, co tak na te prvni navsteve cekat? Je mi jasne, ze to je vsude jine, podle lekare i podle problemu, ale tak trochu nastin prubehu veci :lol:

My jdem, protoze maly nemluvi a obecne moc nekomunikuje ani jinak, moc si nepomaha ani gesty, je takova samostatna jednotka, s detma si nehraje, nas taky moc nepotrebuje. Moc si nedokazu predstavit, ze by jakymkoiv zpusobem komunikoval nebo reagoval na tu psycholozku. I kdyz je mi jasne, ze oni jsou zvykli na leccos. Ale uz z toho mam trochu nervy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9330
5.6.15 09:47

My jsme objednaní na září, podobné problémy, jenom mluví, ale zase má navíc hromadu rituálů. Je nám 3,5.Zatím tedy také nevím, ale mohla by jsi písnout potom, také by mě zajímalo co nás čeká :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9709
5.6.15 09:58

Tak jednak vás bude podrobně zpovídat, co se týče rodinné anamnézy, asi dostanete i na vyplnění domů papíry ohledně vývoje a chování dítěte. Pak psychologické testy jako stavění kostek, kreslení čáry,… jsou i nonverbální testy pro nemluvící děti, které vypadají, jako skládání hlavolamu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
5.6.15 10:12

Vzít s sebou zprávu z porodnice, příp. další zprávy - jestli byl např. na neurologii. Poprosila bych dětského o vyšetření na foniatrii, jestli dobře slyší.

Psycholog se bude ptát - těhotenství, porod, zdraví v rodině, vývoj po porodu. Kdy seděl, lezl, dělal pápá, ukazoval.

S malým bude navazovat kontakt. Ptát se na banální věci, jak reaguje. Možná něco nakreslit. Nebo sestavit jednoduchý obrázek. Nebo třeba postaví nějak kostičky a jestli on to dokáže udělat stejně. Všechno formou hry. Nijak ho nepřipravuj a nestresuj. Oni zkouší i úkoly pro starší děti, jestli je třeba v něčem napřed. Takže neměj obavy, když něco nesplní. Prostě jen zkouší, jak je v jednotlivých věcech vývojově daleko. Možná tě i požádá, abys šla na chvíli za dveře, aby viděl, jak reaguje na tvůj odchod. Nebo jak reaguje bez tebe - o samotě s cizím člověkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
5.6.15 10:53

@Micus @adna
no ja ho rozhodne nehodlam nejak pripravovat, to si totiz nedokazu ani realne predstavit :lol: ja si prave myslim, ze on tam neudela vubec nic, protoze on na nejake vyzvy nereaguje, dela jen to, co zrovna chce, pripadne to, k cemu ho clovek dost narocne motivuje. Nejake „namaluj mi obrazek“ absolutne nehrozi. no, jsem na to zvedava…
ale s nim nic nenadelam, ani nechci, spis jsem i tak uvazovala, co bude chtit vsechno vedet ode me, takze diky za tipy, aspon si to srovnam v hlavem, at tam dlouze nevzpominam, co kdy bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
5.6.15 10:57

@Ali-Ali Upřímně, nevím, jestli jsem byla s malou u dobré psycholožky, ale mě to připadalo jako naprosto zbytečná návštěva (to tedy v našem případě, poslal nás k ní neurolog, když dcera v noci špatně spala, byla ve spánku hodně neklidná, nervózní - tehdy 4 roky). Paní psycholožka mě vyslechla ohledně rodinné anamnézy, průběh porodu, dceřin vývoj. Pak malé ukazovala obrázky, ona jí říkala, co vidí. Chvíli si povídali (spíše paní doktorka povídala), dcera potom ještě malovala nějaký obrázek).
Dozvěděla jsem se to, co jsem už dávno věděla - že dcera nemá ráda změny, neznámé prostředí, nemá ráda velké kolektivy, chce mít svou jistotu, a že bude mít kladný vztah k umění (Dcera od malička miluje malování a tvorbu všeho druhu). Suma sumárum, potvrdila jsem si jen to, co jsem věděla sama a k vyřešení daného problému to nepomohlo vůbec.

Ale jak říkám, je to jen náš případ.

Jen si neumím představit, že bych šla k psychologovi kvůli nemluvení se synem. Ten začal mluvit až skoro ve čtyřech letech ve školce, do té doby si vystačil s pár slovy a netuším, jak by si tehdy povídal s psychologem :think: :lol:. Dneska je mu 11 a tu hubu nezavře a nezavře :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
5.6.15 10:58
@Ali-Ali píše:
Jsme objednani s malym k detskemu psychologovi a tak jsem se chtela poptat, co tak na te prvni navsteve cekat? Je mi jasne, ze to je vsude jine, podle lekare i podle problemu, ale tak trochu nastin prubehu veci :lol:My jdem, protoze maly nemluvi a obecne moc nekomunikuje ani jinak, moc si nepomaha ani gesty, je takova samostatna jednotka, s detma si nehraje, nas taky moc nepotrebuje. Moc si nedokazu predstavit, ze by jakymkoiv zpusobem komunikoval nebo reagoval na tu psycholozku. I kdyz je mi jasne, ze oni jsou zvykli na leccos. Ale uz z toho mam trochu nervy :roll:

na první návštěvě jen zkusí dr navázat s dítětem kontakt (osloví ho, nabídne hračky)ale pak bude mluvit hlavně s tebou.. tak to bylo u nás.

• Citovat
  • Upravit
11117
5.6.15 11:21
@tterka píše:Jen si neumím představit, že bych šla k psychologovi kvůli nemluvení se synem. Ten začal mluvit až skoro ve čtyřech letech ve školce, do té doby si vystačil s pár slovy a netuším, jak by si tehdy povídal s psychologem :think: :lol:. Dneska je mu 11 a tu hubu nezavře a nezavře :zed: :mrgreen:

no, nemluveni jako takove by nebyl zasadni problem, on je ve trojjazycnem prostredi, takze ma „narok“ byt trochu pozadu. ale on ma tech zvlastnosti trochu vic. no, uvidime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí