Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, ráda bych se s Vámi poradila, jelikož mám první mimčo a tak často tápu, zda vše dělám dobře a zda to tak má být či nikoliv…s mimčem vstáváme v 7 hod. ráno pohrajeme si na dečce, s hračkami, spolu, pomazlíme se, přebalíme a nakrmíme asi kolem 9:30 hod. kolem 10 hod. jsme byli zvyklý jít spát, ale malý najednou nechce… odmítá být v houpátku, odmítá být ve své postýlce, ve velké posteli(kde spolu v noci spíme) a ani na dečce se mu už nelíbí… nevím, zda má nějaké období vzdoru, ale je spokojený jen když ho nosím… pravdou je, že od mala ho dost tahám a chovám což asi není dobře… takže dnes jsem ho dala do postýlky s tím, že ho nechám chvíli plakat ( i když jsem četla, že u kojenců se to dělat nemá),ale byla jsem zoufalá…věnovala jsem se mu plné tři hodiny a už ho nic nebavilo a nikde nechtěl být a jelikož má 8 kg a já problémy se zády tak ho nemůžu furt tahat… jenže on řval, řval a řval až tak že to vypadalo skoro jako záchvat…šla jsem jej tedy vyndat z postýlky, uklidnit zabalila do zavinovačky a během 30 vteřin usnul…takhle to ale dělat nelze..poraďte prosím co dělám špatně… druhá věc je usínání-neusne mi totiž sám, když jej dám do postele, ale musím ho chovat třeba půl hodiny, někdy se úplně čertí, propíná, řve… přesto, že je unavený, spát nechce
ukládám ho kolem 18-20 hod. s tím, že spíme do 6 hod-7 hod.to záleží na času uložení ke spaní, pak jak jsem již psala si hrajeme atd. a usne potom od 10:00-12:00 hod. někdy i do 13 hod. pak už nespí až do těch 18-20 hod…přesto je večer opět problém s usínáním… děkuji předem za veškeré rady a omlouvám se za tak dlouhý sloh
Mimču byli čtyři měsíce..
Zkus si přečíst ve chvilce volna knížku Nejš´tastnější miminko v okolí, od Karpa… Myslím, že by ses tam „našla“
Má tam všeobecně hodně dobrých rad, holky si to tady chválily, já vlastní zkušenost zatím nemám…
Já jí mám, ale ještě jsem neměla čas jí celou přečíst
každopádně do těch 3 měsíců pomáhalo ho zavinovat a právě houpat, jak Karp radí, ale teď už ne… nechce nic a vzteká se o to víc, když ho chci zavinout… On je sám o sobě hodně živý, neustále kope nohama a mává ručičkama, ale když nespí od oběda, tak nevím proč v 19-20 hod. ještě furt nechce spát
Mám protáhnout dobu, kdy ho ukládám ke spánku na později? ![]()
My v devět koupeme a v půl desáté, nebo v deset už spí. Buď usne u flašky nebo uhoupu na balónu. Pak se budí kolem jedné v noci a to je tuhoš, usne hned u flašky, druhé mléko kolem půl šesté už je docela vzhůru, takže jde se mnou do postele a tam ještě usneme do osmi. Pak kolem deváté je mléko a pak mi usíná během dne v hrací dečce, uspávat během dne nemusím. Když jí vidím, že by spala, tak jí dám do postýlky s dudákem, zavřu a odejdu a usne si, ale to musím opravdu vidět že bude spát. Jinak jak jsem psala usíná v dečce, zavrtá se na bok a usne opět s dudákem. Když jsme třeba u tchýně, tak tam většinou houpat musím aby usla, jinak řve jak tur. Poslední spaní před koupáním je v sedm, tak do půl osmé. Pak ji už spát nenechávám a naštěstí už teď problémy s usínáním nemá jako když jí bylo pár týdnů.
Mám taky 4. měsíce staré miminko a nejsem žádný odborník, ale vždycky je větší rachot, když malou dávám spát hodně unavenou. Jinak já jsem jí od začátku učila usínat v postýlce, takže s tím nemá vůbec problém, jako není to položit, pusa a dobrou, ale když u ní chvíli posedím a pohladím po ručičce, usne sama. K tomu nošení - nemyslím, že existuje měřítko pro JE DOBRÉ a NENÍ DOBRÉ NOSIT. Ale podle mého názoru se děti rozmazlují jiným způsobem, než je kontakt s rodičem. Nejsem zastáncem vyřvávání, ale nošení ano (i když tvoje fyzické limity chápu a taky je mám).
A co usínání v kočárku?? Mě třeba malý spal doma jen dopoledne a odpoledne hlavně v kočárku. Lépe usnul ti drncáním a určitě i čerstvým vzduchem ![]()
Začla bych tím, že bych se dítě snažila něčím zaujmout a pak se na chvilku zdejchla, aby se naučilo se zabavit samo (ne ho nechat na dece řvát, ale dokud je potichu, tak není důvod mu asistovat). Pokud chce dítě chovat, není to rozmazlenost, spíš se nudí, chce vidět okolo. pořídit ergonomické nosítko nebo šátek - zádům se uleví.
A to co popisuješ z dneška mi zní jako přetaženost, dítě je ospalé a nemůže zabrat. Nechat ho vřeště v postýlce sis sama ověřila, že k ničemu nevede.
Když to popisuješ, tak mi přijde, že je vzhlru hrozně dlouho, mě tady skoro 4m vydrží tak půl hodiny a už zase mažu do postele, tahám prso a za chvíli je v limbu. Chce to pomalinku, polehounku zkoušet, aby se dítě zabavilo samo, třeba ho nechat ležet a mluvit na něj atd. Takový to hrc prc, jeden den chovanej ňuňánek a druhej den nechaný na pospas svému osudu v postýlce mi přijde nefér k dítěti, ono nemůže za to, že je matka unavená
Když se to bere postupně, tak to jde bez řevu, jen to chce holt trpělivost a nějakou dobu to trvá
A když ho dáš do té zavinovačky tak usne? psalas že jo…tak ho dávej spát v té zavince, ne? máš malej spal napevno zavinutý cca do pěti měsíců ![]()
pak mě ještě napadlo, zkoušelas ho dát spát odpoledne/k večeru? jestli neblbne s usínáním večer páč už je přetaženej… ![]()
jinak nevím, co poradit, dětem se ty uspávací intervaly mění docela často, co je problém teď za měsíc už nebude a nastane zase něco jinýho…
No a nakonec, pokud sis malýho navykla na věčné nošení, tak nebude moc jednoduché ho to „odnaučit“…není to o zlozvyku nebo o rozmazlenosti, ale prostě chce mít maminku u sebe, takže bych asi přemýšlela o nákupu šátku. A nebo, jsi prvorodička, tak nemáš blázinec s druhým dítkem - tak bych si s maličkým prostě sedla k telce, posadila se do polosedu, prcka si dala na hruď a relaxovala
on bude mít mámu, ty klid ![]()
Podle mě je spánek 1× denně pro čtyřměsíčního málo, syn má 11 měsíců a stále spí 2× denně, od 10 - 12 a pak ještě od 16 - 17 a chodí spát v 20. Být tebou zkusila bych ho uspat dopoledne kolem 9 a pak ještě min. jednou odpoledne. Třeba ho vzít do kočárku, jestli ti v něm usne. Mě malý takhle vyvádí, když je přetažený, to pak nemůže usnout, propíná se, vzteká se. Jinak jsem se mu taky věnovala celý den. A teď je samostatný a skoro celý den si hraje sám.
Musí se naučit usínat sám, protože jinak to bude potřebovat a vy žadovat víc a víc. Tvoje náruč se pro něho stane (stala) klíčem k usínání, kterou pak bude dloooouho potřebovat při jakémkoli procitnutí a nutnosti znovuusnutí. Je už dost velký na to, aby se uměl zabavit (mám taky 4měsíční)..tak bych ho víc a víc zvykala. Nechala ležet a byla u něho..hrála si, povídala, zpívala. Aby jako standart už neměl tvou náruč. Bude plakat, bude se vztekat, ale to musíš vydržet. Pochovat na chvilku, zklidnit..a zase položit. Dát najevo, že tak to prostě bude a tak je to správně.. A s večerním usínáním něco podobného.. Od chování, přejít ke společnosti, pak odcházet a vracet se v prodlužujících se intervalech. Nenechávat ho plakat dlouho samotného, aby věděl, že není „opuštění“, ale pokud má tvou společnost a je najedený a přebalený, měl by být spokojený. Zkus vydržet pár dní, týden a uvidíš pokrok. Ale ten týden bude na palici a nervy.
Taky jsem měla 3,5 měsíce uřvánka, po večerech jsme drncali na balonu, nic jiného nezabíralo a od 4. měsíce postupně zvykali, že takhle ne, že to bude podle nás a ne něho.
Držím palce a přeju pevné nervy.
A neboj, děláš vše dobře.. některé děti jsou prostě plakavější a vyžadují hodně chovat. Z rozmazlenosti se vyroste, z citové deprivovanosti nikoli
Jde jen o to, nastavit mu hranice, abys mohla taky ty fungovat. Zvládneš to ![]()
Ahoj,
podle me malo spi. Muj malej (4 mesice), vydrzi vzhuru tak kolem dvou hodin a pak uz zacne byt protivny a to je pokyn dat ho spat.
A jeste k tomu venovani se mu…ty se mu venujes 3hodiny
v kuse??? Dej mu trosku prostor, at se zabavi sam. DO budoucna jako kdyz najdes.
Děkuji holky moc za rady… co se týká toho zavinování, dnes to fungovalo, protože z toho řvaní byl očividně unavený tak ihned, jak jsem jej zavinula usnul, ale normálně třeba večer balit už nechce…Dříve jsem ho dávala spát i odpoledne, právě kolem té 15-16 hodiny…teď už ale moc nechce, dnes to zkusím..zatím mi od těch 10:30 hod. stále spí… budit jej nebudu, ale budu tedy pak sledovat jeho ospalost a uvidíme snad si ještě do večera zdřímne..on je strašně hyperaktivní a zvědavý vážně kdykoliv ho člověk položí tak kope a máchá rukama až to vypadá jak záchvat a směje se u toho
jak ale zjistí, že má jít spát je zle ![]()
@miisinkka píše:ano když jdeme ven spí,doma ale v kočárku neusne… já potřebuji aspoň ty dvě hodinky aby spinkal doma,abych mohla uklidit a uvařit a udělat něco do práce… ale jak jsem psala poslední dobou nechce spát ani dopoledne…
A co usínání v kočárku?? Mě třeba malý spal doma jen dopoledne a odpoledne hlavně v kočárku. Lépe usnul ti drncáním a určitě i čerstvým vzduchem
@Gladys píše:
Začla bych tím, že bych se dítě snažila něčím zaujmout a pak se na chvilku zdejchla, aby se naučilo se zabavit samo (ne ho nechat na dece řvát, ale dokud je potichu, tak není důvod mu asistovat). Pokud chce dítě chovat, není to rozmazlenost, spíš se nudí, chce vidět okolo. pořídit ergonomické nosítko nebo šátek - zádům se uleví.
A to co popisuješ z dneška mi zní jako přetaženost, dítě je ospalé a nemůže zabrat. Nechat ho vřeště v postýlce sis sama ověřila, že k ničemu nevede.
Když to popisuješ, tak mi přijde, že je vzhlru hrozně dlouho, mě tady skoro 4m vydrží tak půl hodiny a už zase mažu do postele, tahám prso a za chvíli je v limbu. Chce to pomalinku, polehounku zkoušet, aby se dítě zabavilo samo, třeba ho nechat ležet a mluvit na něj atd. Takový to hrc prc, jeden den chovanej ňuňánek a druhej den nechaný na pospas svému osudu v postýlce mi přijde nefér k dítěti, ono nemůže za to, že je matka unavenáKdyž se to bere postupně, tak to jde bez řevu, jen to chce holt trpělivost a nějakou dobu to trvá
děkuji zkusím to..na dečce si hrajeme spolu, ale i sám zvládne třeba 15 minut
to je celkem fajn… rád si hraje, chová se, mazlí to vše v poho, ale jak zjistí, že se má jít spát tak ne-e ![]()
Ano asi to bude přetažením… pokusím se tedy ho dávat spát ještě třeba kolem té 15-16 hodiny nelépe tedy venku a uvidím co večer bude vyvádět ![]()
@miisinkka píše:
A co usínání v kočárku?? Mě třeba malý spal doma jen dopoledne a odpoledne hlavně v kočárku. Lépe usnul ti drncáním a určitě i čerstvým vzduchem
Měli jsme to stejně. Dopoledne spal v postýlce, ale odpoledne musel do kočárku.
@lekarnicka28 píše:
Musí se naučit usínat sám, protože jinak to bude potřebovat a vy žadovat víc a víc. Tvoje náruč se pro něho stane (stala) klíčem k usínání, kterou pak bude dloooouho potřebovat při jakémkoli procitnutí a nutnosti znovuusnutí. Je už dost velký na to, aby se uměl zabavit (mám taky 4měsíční)..tak bych ho víc a víc zvykala. Nechala ležet a byla u něho..hrála si, povídala, zpívala. Aby jako standart už neměl tvou náruč. Bude plakat, bude se vztekat, ale to musíš vydržet. Pochovat na chvilku, zklidnit..a zase položit. Dát najevo, že tak to prostě bude a tak je to správně.. A s večerním usínáním něco podobného.. Od chování, přejít ke společnosti, pak odcházet a vracet se v prodlužujících se intervalech. Nenechávat ho plakat dlouho samotného, aby věděl, že není „opuštění“, ale pokud má tvou společnost a je najedený a přebalený, měl by být spokojený. Zkus vydržet pár dní, týden a uvidíš pokrok. Ale ten týden bude na palici a nervy.Taky jsem měla 3,5 měsíce uřvánka, po večerech jsme drncali na balonu, nic jiného nezabíralo a od 4. měsíce postupně zvykali, že takhle ne, že to bude podle nás a ne něho.
Držím palce a přeju pevné nervy.
A neboj, děláš vše dobře.. některé děti jsou prostě plakavější a vyžadují hodně chovat. Z rozmazlenosti se vyroste, z citové deprivovanosti nikoliJde jen o to, nastavit mu hranice, abys mohla taky ty fungovat. Zvládneš to
Dobře zkusím to ho trochu osamostatnit a nechávat usínat samotného, moc děkuji… ![]()
@jjanekk píše:
Ahoj,
podle me malo spi. Muj malej (4 mesice), vydrzi vzhuru tak kolem dvou hodin a pak uz zacne byt protivny a to je pokyn dat ho spat.
A jeste k tomu venovani se mu…ty se mu venujes 3hodinyv kuse??? Dej mu trosku prostor, at se zabavi sam. DO budoucna jako kdyz najdes.
Někdy ho nechám těch 15 min na dečce někdy na mě kouká jak třeba myji nádobí nebo vaříma, el zase vydrží 15-30 min, ale většinou jsem s ním.. právě že poslední dobou se pomalu nezvládám ani najíst, vysprchovat (myslím po ránu) a když mi ani nechce v deset usnout tak už jsem fakt vyčerpaná tak jsem to dneska řešila, že jsem ho nechala samotného, ale nepomohlo tak vyzkouším ostatní rady holek…i tobě děkuji za názor