Agresivní pes za plotem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10425
18.8.23 07:11
@Lenia_Lenia píše:
Pocit máš veľmi zlý, ale nevadí… Je rozdiel ak je pes cvičený na obrany (obranám sa športovne, okrem iného, venujem) a je rozdiel ak je pes cvičený na stráženie objektu. To sú dve odlišné veci.

Tvrdiť, že ho netreba nič učiť lebo to má v sebe je rovnaké ako tvrdiť, že border kóliu netreba cvičiť pásť ovce :nevim: Tá to tiež síce v sebe prirodzene a silno má, ale bez tréningu to k našej spokojnosti nepôjde.

Nikto nie je povinný chodiť po verejnom chodníku okolo domov v permanentnom strehu, aby pomaly nezinfarktoval lebo jeho myšlienky z ničoho nič prehluší šteknutie psa za plotom. Za to naopak majiteľ je povinný zabezpečiť, aby jeho pes okolie neobťažoval (kam patrí aj štekanie na ľudí ktorí len nevinne prechádzajú okolo).

Hele a nepletes si pastevce a pracovniho psa? Pac pastevce proste jako odrostle stene soupnes nanpastvinu k ovcim a nechas ho tam a on dela svoji praci. Kamoska si privezla australandu z paseci linie z kanady, vzala ctyrmesicni mimino k ovcim, stala a koukala, jak stene samo pase a presne vim co ma a nema delat. Ano, uci povely a ovladatelnost kvuli soutezim, ale kdyby slo jen o pracovni uzitny paseni, nemusi delat vubec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42098
18.8.23 07:22
@MartinaIrena píše:
Tak na druhou stranu ulice. Nebo bych prostě šla jinudy. A nebo si zakladatelka může dopisovat s úřadem a nevyřeší se jako obvykle vůbec nic.

Jasně, lepší se nechat zajet, než jít po chodníku. Taky řešení problému. Chápeš, že všude není velkoměsto?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76675
18.8.23 07:28

Já nějak vůbec nechápu problém - proč tolika lidem vadí štěkající pes ZA PLOTEM? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
18.8.23 07:31
@Flyingfrog píše:
A on ten pes má štěkat na všechno živé, co se pohne? A nevěřím, absolutně nevěřím, že všichni ti uštěkanci za plotem jsou vycvičení. To by štěkali, až bych k nim ten plot přelézala.

Ono to není tak úplně sranda na něco takového vycvičit psa. Pokud někdo chce cvičit obrany, tak by měl mít zvládnutý základní výcvik poslušnosti. Pro některé psy (i majitele) to může být problém. Jedna věc pak je výcvik na cvičáku, druhá věc je, aby to pes uměl v prostředí, kde bude hlídat. To platí všeobecně, pes se musí cvičit za různých podmínek na různých místech, na cvičáku to rozhodně nestačí a nestačí to ani doma na zahradě.
Na výcvik pro hlídání objektu potřebujete parťáka, který hraje roli zloděje a snaží se překonat plot, nebo dostat do objektu. Psa pak majitel navádí a odměňuje. Prostě je potřeba psa naučit, co od něj chcete, aby dělal, když se někdo snaží dostat do objektu.
Pak už záleží na tom, jak je zkušený majitel a na povaze psa, protože ten je taky každý jiný.

Na druhou stranu, mít doma sice vycvičeného psa, ale mít ho vycvičeného tak, aby v případě překonání objektu štěkal, vrčel, případně cizího hosta chytil za nohavici, bundu,…, může být i problém. Jako požadované chování je to samozřejmě u zloděje. Průser je to u dětí, které jsou zvědavé a ne vždy musí být pod dozorem rodičů. Když si takové děcka chtějí psa pohladit, nebo neopatrností strčí prsty skrz plot a pes na to zareaguje, možná se budete odkazovat na cedulky na plotě, ale tomu děcku už to nepomůže.

Pes puštěný na volno, i když je na své zahradě nebo v objektu, který má hlídat, je vždycky problém. Jsou i případy, kdy přímo služební pes, který byl vycvičený na hlídání objektu, z toho objektu utekl. Majitel by měl mít vždycky psa pod kontrolou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76675
18.8.23 07:31
@Svetluska55 píše:
Dost často běhám přes různé vesnice a řekněte mi tedy, kudy se mám pohybovat..
Když už je chodník, tak tam na mě vyskakuji „hlidaci“ psi, kteri mě kolem plotu pronásledují a stekaji…
Na silnici mě přejede auto nebo cyklista.
Proč tito psi hlídají veřejný chodník? Do jejich prostoru nijak nezasahuju, jen se pohybuju okolo.

je naprosto nezdravé běhat po chodnících a silnicích, ničíš si tím klouby - tvrdé dopady, běhat se má v přírodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25114
18.8.23 07:36
@Havlova píše:
Jasně, lepší se nechat zajet, než jít po chodníku. Taky řešení problému. Chápeš, že všude není velkoměsto?

Dobře, co tedy navrhujes? Tohle je za mě nejjednodušší řešení problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
18.8.23 07:37
@sakota píše:
@Lucie_Sx to je marny. Nepejskari nevedei a nemaji zajem vedet (a je to uplne v pohode, proc by meli) ze existuji nejaky rozdily mezi plemenama, ze pracovni a sluzebni pes neni totez co pastevec a ze ovcak neni totez co pastevec a vubec. Ke stekajicimu rezrieverovi nebo i ovcakovi bych asi klidne vlezla. K pastevci ani kdyby lezel na zadech a vrtel ocasem.

K ovčákovi ani náhodou. Pokud je vycvičený na obranu/ostrahu, tak bych ke štěkajícímu ovčákovi nevlezl ani za zlaté prase. Pes určený k ostraze objektu byl zavřený v kotci. Byl relativně v klidu a odpočíval. Do kotce se mu hodila kožená rukavice. A ta agresivita, s jakou ji rozcupoval… Na vycvičeného psa a jeho majitele se vůbec neodvážím zle podívat. Nikdy nevíš, co všechno ten pes umí a k čemu ho majitel vede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13974
18.8.23 07:42
@stinga píše:
Já nějak vůbec nechápu problém - proč tolika lidem vadí štěkající pes ZA PLOTEM? :roll:

Tady nejde to za plotem, ale presne o to co psala @VitaminC, lékařské se, uslocis a přejede té auto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
18.8.23 07:50

Agresivní psy za plotem také nemám ráda. Štěkají na všechno, co se hne. Kdyby psi mohli, tak plot přeskočí a lidi na chodníku pokousají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
18.8.23 07:52
@stinga píše:
je naprosto nezdravé běhat po chodnících a silnicích, ničíš si tím klouby - tvrdé dopady, běhat se má v přírodě

Chodníky nepatří psům. Je to veřejná komunikace. Majitel si má psa zabezpečit, aby se nedostal na chodník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
18.8.23 07:54
@topazio píše:
Agresivní psy za plotem také nemám ráda. Štěkají na všechno, co se hne. Kdyby psi mohli, tak plot přeskočí a lidi na chodníku pokousají.

Pulka tech psu steka, protoze se nudi. Kdyby preskocili, tak nevedi co se sebou, pujdou se toulat nebo mazlit. Ale pak je tu samozrejme druha pulka a u tech clovek nevi. Ale stejne si myslim, ze vetsi cast tech psu by nezautocila na cloveka. Cimz to nijak nezlehcuju nebo neomlouvam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25114
18.8.23 07:57
@Pidulka1991 píše:
Tady nejde to za plotem, ale presne o to co psala @VitaminC, lékařské se, uslocis a přejede té auto

Já tomu rozumím, taky mi vadí unafani psi. Ale neexistuje žádná vyhláška ani zákon na to, že by psi měli mít zákaz štěkání. Jako ano, můžeš to řešit v občanskoprávním sporu jako obtěžování nadměrným hlukem, ale projeď si internetové diskuse na toto téma. Nevyřeší se většinou vůbec nic. Max. se to třeba u nás v obci u jedněch sousedů, co mají víc psů, řešilo domluvou. Na druhou stranu, je potřeba si uvědomit, že psi prostě štěkají. Je to pro ně přirozený způsob komunikace a zakázat jim štěkat je, jako kdybyste chtěli zakázat kokrhat kohoutovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
18.8.23 08:03
@MartinaIrena píše:
Já tomu rozumím, taky mi vadí unafani psi. Ale neexistuje žádná vyhláška ani zákon na to, že by psi měli mít zákaz štěkání. Jako ano, můžeš to řešit v občanskoprávním sporu jako obtěžování nadměrným hlukem, ale projeď si internetové diskuse na toto téma. Nevyřeší se většinou vůbec nic. Max. se to třeba u nás v obci u jedněch sousedů, co mají víc psů, řešilo domluvou. Na druhou stranu, je potřeba si uvědomit, že psi prostě štěkají. Je to pro ně přirozený způsob komunikace a zakázat jim štěkat je, jako kdybyste chtěli zakázat kokrhat kohoutovi.

Nikdo nechce zákaz psího štěkotu. Jen tu někteří píší, že psi agresivně štěkají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42098
18.8.23 08:10
@MartinaIrena píše:
Dobře, co tedy navrhujes? Tohle je za mě nejjednodušší řešení problému.

Jít s dětmi po frekventované silnici, když je v obci chodník? A ještě třeba po špatné straně? Nebo tak mají chodit i ty děti, třeba ze školy na autobus?
Ne, nejjednodušší je donutit majitele upravit plot.
A já osobně budu tedy raději pokousaná než sražená autem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25114
18.8.23 08:22
@Havlova píše:
Jít s dětmi po frekventované silnici, když je v obci chodník? A ještě třeba po špatné straně? Nebo tak mají chodit i ty děti, třeba ze školy na autobus?
Ne, nejjednodušší je donutit majitele upravit plot.
A já osobně budu tedy raději pokousaná než sražená autem.

Nejjednodušší je podle tebe donutit majitele opravit plot? Jednodušší, než chodit jinudy. :mrgreen: Tak to jsi mě pobavila. Může mu to nařídit úřad, ale podívej se, co jsem psala výše. Občanskoprávních sporů ohledně nevyhovujícího/nedostatečného oplocení jsou plné poradny. Musí proběhnout řízení, obeslat ho a vyzvat k odstranění závady. Pokud to neučiní, další výzvy a následně finanční postih. Ze své zkušenosti ti mohu říct, že většinou mají takový plot neplatiči, kteří tyto výzvy vesele hází do popelnice. Viz jako majitelé velmi podivného domu u nás v obci, kteří mají dva psy, kteří zdrhají a toulají se po vesnici. Jejich plot je rozpadlé pletivo, kde jsou díry o velikosti 1 metr. Řeší se to už několik let, stížnosti má úřad hafo.
Edit jinak tedy ano, zakladatelka má možnost, jak už jsem psala, podat podnět na úřad a do doby, než majitel plot spraví (pokud vůbec kdy), buď může nadávat na internetových diskusích nebo prostě chodit jinudy. :kytka:

Příspěvek upraven 18.08.23 v 08:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný