Alergie na mléko - bezmléčná dieta

1490
3.2.08 20:17

atopický ekzém - klub - recepty

Tak děvčata vytáhla jsem pár receptů. Nejsem si tedy úplně jistá, zda je to vhodné pro atopiky, ale prostě to doma děláme. Takže pokud, budete mi někdo pocit, že to není vhodný pokrm, tak dejte vědět.

Jen doufám, že nám to tady Lessina nezruší a nepřesune mezi recepty. Lessino, prosím nech nám to tady. Díky.

pet

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

1490
3.2.08 20:25

OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA
3 kg ovoce (jablka, jablka+hrušky apod.)
2 pudinky (vanilkový, ananasový) Dr.Oetker
1 litr vody
30 dkg cukru/ lze nahradit Glukopurem
Ovoce oloupeme, pokrájíme a podlijeme půl litrem vody a povaříme. Pudinky rozmícháme se zbývajícím množství vody a povaříme s ovocem. Dle chuti osladíme (asi 30 dkg cukru). Naplníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme sklenice dnem vzhůru, abychom se ujistili, že netečou.

Dortík
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a rozvaříme.

1 kg jablek , cukr(glukopur), skořice
1 vanilkový pudink Dr.Oetker
dětské piškoty (třeba pohankové, kukuřičné)
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a rozvaříme. Podle chuti mírně přisladíme, přidáme trochu skořice. V hrnečku rozmícháme v malém množství vody 1 vanilkový pudink, nalijeme ho k jablkům a povaříme 5 minut. Do dortové formy, vyložené mikrotenovou folií, střídavě prokládáme vrstvou dětských piškotů a vrstvou jablečné kaše. Hotový dort necháme vychladit v chladničce.

Zeleninová polévka s kuřecím masem

2 brambory
2 mrkve
1petržel
kousek cukety
kousek květáku nebo brokolice špenát
kuřecí maso
1 lžička oleje

Očistíme zeleninu, omyjeme maso, vše nakrájíme a dáme do kojenecké vody vařit. Po důkladném uvaření přidáme olivový olej. Tady to obměňujeme. Jeden den dáme špenát, další ho vynecháme a dáme místo toho brokolici…, však to znáte. Lze taky maso (králičí,krutí atd.)

Zeleninová kaše

Rýžová kaše Hami, množství dle žádané hustoty
Hami mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezony
Olivový olej (1 lžička )
Zeleninový nebo kuřecí vývar - 100ml
Maso 20g
Rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje, můžeme přidat i maso

Vaření základní jahelné kaše

Jáhly přebereme, propláchneme vařící vodou a pak ještě vlažnou vodou. V kastrolu zalijeme připravené jáhly dvojnásobným objemem kojenecké vody a vaříme na mírném ohni 8 minut. Pod poklicí necháme asi 10 min. dojít.
Do všech základních kaší přidáme jednotlivé ovoce nebo zeleninu a tím získáme kaši přidané chuti.

Zeleninová polévka

Kousek mrkve, petržele, Špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60g zeleniny)
300 ml vody ½ lžičky oleje (olivového)
10-15 g těstovin nebo rýže (bezlepkové)
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině těstoviny nebo rýži (možno zahustit rýžovou kaší ).

Květáková polévka s vločkami
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka.

2 růžičky květáku (100 g)
300 ml vody
Asi 10 - 15 g ovesných vloček
1 lžička olivového oleje
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Rozmixujeme a přidáme uvařený a najemno vidličkou namačkaných květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a podáváme.

Králík se zeleninou

králičí maso
mrkev
dýně hokajdo /lze koupit běžně ve zdravé výživě/
pórek
brokolice
olivový olej

Na trošce olivového oleje osmahneme nakrájený pórek, přidáme kousíček králičího masa a zlehka orestujeme.Poté zalijeme vodou a přidáme mrkev s dyní.Těsně před dokončením varu přihodíme ze dvě růžičky brokolice, aby zbytečně neztrácela vitamíny,povaříme už jenom krátce.Vše rozmixujeme a podáváme nejlépe s těstovinami nebo bramborovým pyré.

Dušené těstoviny s jablky
Těstoviny rýžové uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát.

Dušená mrkev s rýží a vločkami
Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme.

Pudink rýžový nebo kukuřičný
Ve vodě vaříme do měkka kulatou rýži (nebo použijeme kukuřičnou instantní kaši) nejméně půl hodiny a zahustíme ji rozmíchaným pudinkovým práškem, který povaříme nejméně 2 minuty, lehce osladíme a dobře rozšleháme. Pudink podáváme vlažný

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.08 23:18

Tak tady prispivam tou kasi z quinoy, o kterou si rekla Katulinka.

Quinou properes na sitku pod tekouci vodou (dost dlouho, tak 2 minuty, aby se smyly vsechny horciny), potom ji ve vode uvaris do mekka. Doba vareni je individualni, zalezi na suchosti plodiny (jako u ryze). Ja ji varim klokotem tak 15-20 minut a musim si hlidat tu vodu, dolivam tak 2-3krat. Parkrat se mi podarilo spalit kastrol. :roll: Te vody davas tak dvojnasobek co quinoy. Pri dovarovani stlumim plamen a vodu uz nedolivam. Pak ji jen vypnu a priklopim poklickou a necham odstat tak 15 minut. Vetsinou se ti takrka vsechna voda vsakne. No a to je vse. Uvarim si kase do zasoby tak na 2 dny a uchovavam v lednici. Na veceri jen odeberu, podle potreby trochu rozredim a prihreju. Potom tam primicham podle chuti olivovy olej, trochu soli, podusenou nebo v troube na olivovem oleji upecenou zeleninku ( treba smeska cuketa, brokolice, sladky brambor je dobra) a maly se mi olizuje az za usima. Taky je dobra jen se lzickou nemlecneho margarinu a svestkovou presnidavkou. Fantazii se meze nekladou.

At vasim miminkum chutna. :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
5.2.08 10:36

Zabrousila jsem na stránky Sinlacu a tady pár receptů. Nemám je ale odzkoušené, takže spíše pro inspiraci. U některých bych dokonce i některé ingredience vzhledem k AE vyřadila (kakaový prášek, žampiony atd). Pokud je někdo z vás vyzkouší, dejte vědět, jak u vás uspěly. Díky.

pet

Pro zpestření jídelníčku při alergii na bílkoviny kravského mléka, bílkoviny sóji a při celiakii

Od 4. měsíce
BROSKVOVÁ PĚNA (1 porce - 150 ml)

Suroviny: 20 g Nestlé SINLAC, 100 g broskví nebo nektarinek 50 ml vody

Příprava: čerstvé nebo mražené broskve nastrouháme, prášek SINLAC smísíme bez hrudek s převařenou a vychlazenou vodou, základní pyré a broskvovou dužinu důkladně smísíme a trochu zpěníme.

ŠPENÁTOVÁ PĚNA (1 porce - 180 ml)

Pří:,–(y: 35 g Nestlé SINLAC, 100 g čerstvého špenátu, 10 g rostlinného oleje, sporýš, saturejka

Příprava: čerstvý špenát (můžeme použít i mražený špenát) osmahneme na oleji, poté podlijeme malým množstvím vody a ochutíme, uvařený špenát smísíme s práškem SINLAC, je-li to nutné, ředíme převařenou vodou a rozmícháme .

PĚNA Z ČERVENÉ ŘEPY (1 porce - 200 ml)

Suroviny: 40 g Nestlé SINLAC, 120 g červené řepy, 10 g oleje z kukuřičných klíčků.

Příprava: čerstvou červenou řepu nakrájíme na drobné kostičky, uvaříme v malém množství vody, dochutíme špetkou soli a malým množstvím cukru, pomocí ponorného kuchyňského mixéru uděláme z červené řepy pyré a poté smísíme s Nestlé SINLAC, je-li to nutné, ředíme převařenou vodou.

JABLEČNÝ PŘÍKRM (1 porce)

Suroviny: 30 g Nestlé Sinlac, 100 g sladkých jablek ,10 g slunečnicového oleje

Příprava: jablka nakrájíme na tenké plátky, v hrnci uvedeme do varu menší množství vody, poté vložíme plátky jablka a pod pokličkou dusíme 5 minut od okamžiku, kdy voda začne znovu vřít, plátky jablka rozmačkáme na kaši, poté smísíme s Nestlé Sinlac, je-li to nutné, sladíme cukrem a ředíme vodou, ve které jsme vařili plátky jablka.

Od 6. měsíce
Od 6. měsíce věku dítěte můžeme příkrm obohatit kuřecím nebo krůtím masem.

OVOCNÉ PYRÉ (2 porce )

Suroviny: 200 g ovoce dle výběru - loupané hrušky bez jádřinců, jablka, meruňky, banány, hroznové víno, švestky, melouny, borůvky, třešně, 5 lžic prášku Nestlé Sinlac 2 lžíce zahuštěné jablečné nebo hruškové šťávy.

Příprava: ovoce rozmixujeme a vytvoříme pyré, vmícháme Nestlé Sinlac tak, aby se nevytvořily hrudky, smícháme s jablečnou nebo hruškovou zahuštěnou šťávou.

Od 8. měsíce
BRAMBORÁČKY

Suroviny: 250 g Nestlé Sinlac 150 g margarínu bez mléčné syrovátky, 200 g brambor jodizovaná nebo mořská sůl

Příprava: margarín smísíme s Nestlé Sinlac, osolíme a zpracujeme s uvařenými a rozmačkanými bramborami, vyválíme na půl centimetrů tlusté těsto a dvakrát, třikrát přehneme, při posledním vyválení připravíme těsto o tloušťce 1 cm a vykrojíme z něj malé placky, vršky potřeme roztaveným margarínem, v předehřáté troubě (180°C) upečeme do zlatova.

Od 10. měsíce
KŘUPAVÁ ŽITNÁ PLACKA

!!! Pozn. Není vhodné pro celiaky !!!

Suroviny: 300 g žitné mouky 300 ml vlažné vody, 100 g Nestlé Sinlac 1 kávové lžičky jodizované nebo mořské soli.

Příprava: žitnou mouku dokonale smísíme s Nestlé Sinlac a solí, přidáme tolik vody, abychom dostali vláčné těsto, na válu posypaném moukou válíme tak dlouho, dokud to těsto dovolí a nezačne se trhat, těsto přikryjeme čistou mokrou utěrkou a necháme 2 hodiny odležet v nádobě vytřené margarínem bez mléčné syrovátky, rozdělíme na 8 zhruba stejných dílů, z každého dílu vyválíme kulaté placky (cca 28 cm), rozehřejeme pánev, vložíme těsto a opékáme.

Od 10. měsíce
DOMÁCÍ CHLÉB

!!! Pozn. Není vhodné pro celiaky !!!

Suroviny: 500 g pohankové, pšeničné nebo špaldové mouky 500 ml vody, 300 g Nestlé Sinlac, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 balíčky sušeného droždí 1 lžíce jodizované nebo, 100 g nesířených hrozinek mořské soli.

Příprava: vzájemně dobře promícháme mouku (1 šálek mouky dáme stranou), Nestlé Sinlac a droždí, vmícháme vlažnou vodu , olej, sůl, všechny suroviny navzájem dobře promícháme dokud nevypracujeme pěkné těsto, těsto necháme asi 30 minout vykynout na teplém místě, hrozinky namočíme na 30 minut do vlažné vody, necháme dobře okapat, obalíme moukou, kterou jsme si dali stranou a válečkem zapracujeme do těsta, celé těsto opět dobře vypracujeme, těsto naplníme do podlouhlé, hranaté formy a necháme péct asi 1 hodinu v předehřáté troubě při teplotě 180 °C, upečený chléb vyklopíme z formy, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.

ZAPEČENÁ JABLEČNÁ RÝŽE (2 porce)

Suroviny: 100 g rýže 1lžíce slunečnicového oleje, 150 g sladkých jablek 2 lžíce Nestlé Sinlac, 300 ml vody špetka jodizované nebo mořské soli, 1 lžička zahuštěné jablečné šťávy nebo kakaového prášku.

Příprava: do vroucí osolené vody vsypeme rýži a přivedeme do varu, snížíme teplotu a necháme 30 minut povařit, rýži dáme okapat do síta, propláchneme vodou a vmícháme olej, oloupeme jablka a vykrojíme jádřince, jablka nahrubo rozmixujeme a smícháme s jablkovou šťávou, Nestlé Sinlac smícháme s vodou tak, aby vznikla kaše, rýži dáme do menší formy na pečení, na vrch naklademe jablka a přes jablka dáme vrstvu kaše Sinlac, zapékáme v předehřáté troubě (180 °C) na prostředním roštu po dobu asi 20 minut, jablečnou rýži posypeme lehce kakaovým práškem.

Od 12. měsíce
KŘEHKÉ OPLATKY

!!! Pozn. Není vhodné pro celiaky !!!

Suroviny: 200 g pšeničné mouky 125 g margarínu bez mléčné syrovátky, 50 g Nestlé Sinlac 2 lžíce hruškového pyré

Příprava: smísíme mouku a Nestlé Sinlac, zapracujeme margarín, přidáme hruškové pyré, bez přidání tekutiny zpracujeme v hladké těsto, půl hodiny necháme odležet v chladničce, vyválíme na válu posypaném moukou a podle libosti vytvoříme z těsta obdélníčky nebo jiné tvary, každý kus propíchneme vidličkou, pečeme v předehřáté troubě (180°C) 15-20 minut, dokud se oplatky nepropečou a nezhnědnou.

OMÁČKA ZE SUŠENÉHO OVOCE (2 porce - 200g)

Suroviny: 50 g Nestlé Sinlac, 100 ml vody, 5 ks křížal nebo sušeného ovoce (švestky, hrušky, jablka, meruňky)

Příprava: sušené ovoce namočíme na půl hodiny do vlažné vody, rozmixujeme s 30 ml vody, ve které bylo ovoce namočené, prášek Sinlac a vodu rozmísíme bez hrudek, smícháme Sinlacové pyré a ovocný mix, dle potřeby dochutíme jablečnou nebo hruškovou šťávou, hotovou omáčku zdobíme šťávou z cikorky, podáváme s ovocem nebo ovocným pyré.

Od 18. měsíce
POLENTA (4 porce)

Suroviny: 300 g kukuřičné krupice (Polenta) 2 lžíce rostlinného oleje, 700 ml vody, česnekový granulát, jodizovaná nebo mořská sůl
na obložení: 50 g cibule, 4 hlavičky žampiónů, 2 čekankové puky, 1 lžičky zředěné octové esence, česnekový granulát, jodizovanou nebo mořskou sůl, sušenou majoránku, svazek petržele
na zapečení: 70 g Nestlé Sinlac, 200 ml vody 1 lžíce slunečnicového oleje

Příprava: osolenou vodu uvedeme do varu, za stálého míchání vsypeme kukuřičnou krupici, stáhneme plamen a promícháváme, ochutíme česnekovým granulátem
Na zapečení: Nestlé Sinlac rozmícháme s vodou a olejem tak, aby se netvořily hrudky
Náplň: nadrobno nasekáme cibuli, hlavičky žampiónů nakrájíme na plátky, očistíme čekankové puky, odstraníme nahořklý konec a nakrájíme na kolečka, zeleninu osmahneme na rostlinném tuku, mírně posolíme, dochutíme sušenou majoránkou, česnekovým granulátem a zředěnou octovou esencí, krupičnou kaši dáme do ploché zapékací mísy. Navrch rovnoměrně rozložíme zeleninu a potřeme kaší Nestlé Sinlac, dáme péci na střední rošt do rozpečené (150°C) trouby na asi 15 minut při teplotě 190°C, podáváme posypané nasekanou petrželko

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
159
7.2.08 22:21

Jehněčí dieta podle Rezzy a Cardiho:
100g jehněčího nebo králičího masa
40g kvalitního olivového oleje
70g rýže
1l vody
300 mg kalcia
300 mg soli
1l této diety odpovídá 750kaloriím a nahradí 1l mléka.
Příprava diety:
Jehněčí nebo králičí maso vážíme bez tuku a kostí a vaříme nakrájené na malé tenké kousky.Pak maso mixujeme s olejem, vařenou rýží a přidáme něco málo vody. Dobře rozmixovanou směs rozdělíme do skleniček s pevným uzávěrem a uložíme do lednice.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
25.3.08 17:45

Tak tady posílám pár receptů (zatím nevyzkoušených), které mě zaujaly pro svou jednoduchost vzhledem k AE.

Dědečkovi rýžoví mufínci.
Autor: Andinka - další recepty
Hodnocení: 3%
Suroviny:
175 g rozpuštěné hery - ne ještě horké
175 g pískového cukru
175 hladké rýžové mouky
3 vejce
1/2 prášku do pečiva
Postup:
Vše do hladka rozmíchat a nalít do řádně vymazaných a hrubou kukuřičnou moukou vysypaných mufínkových formiček.
Jsou vynikající a jednoduché. Můžete přidat i pár hrozinek nebo na drobno nakrájeného ovoce. U nás je oblíbený kompotovaný ananas.

Jen ta mouka musí být opravdu hladká!!!! ( např. rýžová od firmy Paleta je hrubší, z té peču chleba.)

Peče se 25 min na 180 stupňů.
Jablečný koláč/bezlepku/
Autor: Hájičková Dagmar
Hodnocení: 10%
Suroviny:
150 mouky pohankové
150 mouka sojová
3 vejce
400 na hrubo nastrouhaných jablek
1,5 prášku na pečení
200 másla

200 cukru krystal
Poleva-140 cukru moučka

1bílek vše vyšlehat
Postup:
Mouku spojím s práškem na pečení přidám cukr, vajíčka, jablka a na závěr rozpuštěné máslo/ne horké/ a vše promíchám.Naliji do

vymazaného /hera/ pekáčku a vysypaného kokosem
Navrch poleva.
Tento koláč je výborný a poživatelný pro každého.
Rýžový koláč s jablky
Myslíte si, že pokud držíte dietu, nemáte na žádný koláč nárok? Pak jste na omylu.
Ingredience:
200 g vařené rýže
70 g vločkové kaše
200 jablek
80 g rozinek
7 ml citrónové šťávy
5 g rostlinného oleje
skořice
Návod k přípravě:
Rozinky hodinu před pečením namočíme ve vodě s citrónovou šťávou. Rýži, která je vychladlá, smícháme s vločkovou kaší a polovinou pokrájených a namočených rozinek. Přidáme polovinu nahrubo pokrájených jablek a uděláme placku. Tu pak pečeme asi 20 minut na plechu vytřeném olejem.
Když je placka upečená, navrstvíme na ni směs, kterou připravíme tak, že druhou část jablek, rozinek a skořice podusíme.

Recept: Jednoduchá bezlepková bezvaječná bezmléčná buchta
Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy alergie na obilniny, celiakie alergie na sóju alergie na ořechy alergie na ovoce a zeleninu alergie na vejce alergie na maso a ryby GFCG dieta
Suroviny pro přípravu jídla:
TĚSTO: 2 hrnky bezlepkové mouky (já dávám 1 hrnek jáhelné a 1 hrnek rýžové, lze ale i jiné, např. amarantovou, atd.) 2 hrnky glukózy (nebo 1 hrnek obyč.cukru = sacharóza) 1/4 hrnku bramborového škrobu (Solamyl) 1 hrnek rostlinného mléka (např. Oves milk)- lze místo něj dát Alfaré, Nutrilon Pepti nebo Neocate 1/2 hrnku rostlinného oleje -Z těchto ingrediencí vytvoříme vláčné (ne moc tuhé ani ne moc řídké) těsto. Pak podle toho, jestli pečeme ovocnou buchtu dáme např. 3 najemno nastrouhané hrušky, nebo jiné ovoce, na které nemáme alergii (můžeme použít ovocnou přesnídávku), lze však takto péct i makovec- to pak místo ovoce přidáme do těsta mák (dle potřeby, jak kdo má rád).

Postup přípravy jídla: Jednoduchá bezlepková bezvaječná bezmléčná buchta
VARIANTA OVOCNÁ BUCHTA: Umícháme těsto z uvedených ingrediencí. Pak na plech vyložený pečícím papírem nalijeme na dno těsto (pouze tak, abychom pokryli dno pekáče), další vrstva bude nastrouhané ovoce (popř.ovocná přesnídávka) a zakončíme vrstvou zbylého těsta. Pak pečeme - při 170°C - cca 55 minut (trouba by měla být předem vyhřátá). VARIANTA MAKOVEC: Do těsta umíchaného z výše vypsaných ingrediencí přidáme namletý mák. Pak už těsto jen nalijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a peče

Recept: Mrkvová buchta II. bez vajec
Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy alergie na vejce
Suroviny pro přípravu jídla:
350g strouhané mrkve (můžou být i jablka), 250g cukru, 1 vanilk.cukr, špetka soli, 4 lžíce oleje, 350g polohr.mouky, 1 práček do pečiva

Postup přípravy jídla: Mrkvová buchta II. bez vajec
Vše smícháme a 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do bábovkové formy. Zbytek těsta obarvíme Karobem.
me v předehřáté troubě (péct při 170°C).
Recept: Božské sušenky
Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy alergie na sóju alergie na ořechy alergie na ovoce a zeleninu
Suroviny pro přípravu jídla:
100g celozrné mouky(popř.dle vaší chuti)dobrá je i špaldová nebo pohanková.50g nestlé sinlac, 50g bramborové moučky,50g třtinového cukru,4 lžíce oleje,2 lžičky skořice,2 lžičky kyp.prášku+ 1 lžička sody, 3 lžíce karobu.kůra z půl citronuvoda dle potřeby-aby nám vzniklo tuhé těsto. na obalení:moučkový cukr+1 lžička skořice

Postup přípravy jídla: Božské sušenky
do mísy prosijeme mouky z kyp.práškem+sodou, přidáme nestlé,karob,cukr skořici,cit.kůru, olej a zalijeme vodou.zpracujeme tuhé těsto které dáme na chvíli do mrazáku.těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary.pečeme asi 15min.při 170 stupních.ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.Jsou krásně křupavé jako pravé sušenky.pokud zbydou druhý den,tak jsou ještě lepší…

Recept na pokrm: Božské sušenky pro Vás připavil(a): MARGOTKA

Pečeme vždy ve vymazané a vysypané formě.
Těsto křehké - linecké
100g kukuřičná nebo rýžová mouka, 100g bramborový škrob, 140g tuk, 70g cukr, 2 žloutky, dle potřeby
trochu vody.
Do mouky tuk, vejce, žloutky, případně voda, vypracujeme těsto, necháme 30 minut v chladnu odpočinout.
Z tohoto typu těsta připravujeme cukroví, sušenky nebo mřížkový koláč.

Nacházíte se zde: Recepty > podle doby přípravy > 25 min > Rýžové kokosky

Rýžové kokosky
Kokosky tak trochu jinak.
Recept od: Martina Batelová , zobrazeno:3137×
25 min , cukroví
Fotky receptu od uživatelů:

(jen pro přihlášené)
Postup přípravy receptu:
V malém množství vody rozvaříme kokos.
Rozvařený kokos smícháme s rýžovou moukou a solí, vypracujeme tužší těsto.
Z těsta vyválíme placky a kokosky pečeme buďto nasucho, nebo na oleji.

Buchta
2hrnky (250ml) polohrubé mouky (já dávám 1+ 1 špaldové)
2 vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1 prdopeč
1 plechovka kouskovaného ananasu i se šťávou
2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

2 vejce
3 lžíce medu
200 g mrkve
200 g tuku(nechat rozpustit)
500 g hladké mouky
rozinky namočené v rumu nebo v čaji
kypřící mrášek
tuk a mouku na vymazání formy

Balkánský koláč
3 hrnky strouhaných jablek, 2 hrnky cukru, 1 lžička sody, 1 hrnek oleje, 1 hrnek vody, 3 hrnky hladké/polohrubé mouky.

Pří:,–(y smícháme dohromady a necháme 20min. odpočinout, pak přidáme 1 hrnek oleje, 1 hrnek vody, 3 hrnky hladké/polohrubé mouky. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu při polovičním výkonu trouby. [top]

Mrkvová buchta
350g strouhané mrkve (můžou být i jablka), 250g cukru, 1 vanilk.cukr, špetka soli, 4 lžíce oleje, 350g polohr.mouky, 1 práček do pečiva

Vše smícháme a 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do bábovkové formy. Zbytek těsta obarvíme Karobem. [top]

Balkánské hvězdičky
250g krystalového cukru, 250g mouky, strouhaná citronová kůra, 1/2 hrnku oleje.

Vypracujeme těsto, jež rozválíme na plát, vykrajujeme hvězdičky. Dáme je na plech a pečeme při mírném výkonu. Pečeme je několik dní předem, aby měly čas změknout.

Linecké cukroví
30 dkg hladké mouky,10 dkg cukru,12 dkg tuku Ceres soft (100%rostlinný),trochu vody,vanilkový cukr.

Zpracujeme všechny pří:,–(y,těsto necháme v chladnu uležet. Potom rozválíme,vykrajujeme kolečka a pečeme. Upečená kolečka slepujeme rybízovým džemem.Necháme uležet. Tento základní recept můžeme různě obměňovat(kolečka spojit falešnou ořechovou nádivkou,navrch dát rumovou či kávovou polevu,ozdobit sojovým oříškem nebo rozinkou apod.).

Linecké koláčky
140 g rostl. tuku, 70 g cukru, 1 lžíce pudinkového prášku (vanilkového), 2 lžíce vody, 210 g hladké mouky ( případně 180 g hladké mouky a 30 g kukuřičné mouky pro lepší barvu)

  • na slepování marmeláda ( nejlépe rybízová od babičky)
  • na zdobení čokoládová, karobová poleva

Vypracované těsto necháme v chladu ztuhnout, pak z vyváleného plátu asi 3 mm silného vykrajujeme jednoduché tvary. Pečeme na vymazaném plechu v předem předehřáté troubě. Můžeme slepovat, zdobit … [top]

Vanilkové rohlíčky
10 dkg rostl. másla,5 dkg cukru,15 dkg hladké mouky,5 dkg umletých opražených ovesných vloček,vanilkový cukr.

Zpracujeme všechny pří:,–(y,těsto necháme v chladnu odpočívat.Rohlíčky pečeme pomalu v troubě.Ještě horké obalujeme v cukru moučce s vanilkovým cukrem. [top]

Ovocné kuličky
400g cukru, 150g mletých ořechů, 250g nasekaných mandlí, 250g nasekaných fíků, 250g rozinek, 250g datlí, pomerančová kůra

V hrnci uvaříme cukr s trochou vody. Přidáme ořechy a zamícháme, pak odstavíme z ohně a přidáme vše ostatní a dobře promícháme. Z hmoty pak tvarujeme kuličky a obalujeme v cukru nebo kokosu, kakau a vkládáme do papírových košíčků. [top]

Kokosové sušenky
50 g kokosové moučky (jemné), 100 g cukru, 140 g rostl. másla, 200 g polohrubé mouky

Vypracované těsto necháme v chladu ztuhnout, pak z vyváleného plátu asi 3 mm silného vykrajujeme jednoduché tvary. Pečeme na vymazaném plechu v předem předehřáté troubě. [top]

Oříškové sušenky
140 g rostl. tuku, 100 g cukru, 70 g mletých ořechů nebo mandlí, 2 lžíce vody, 200 g polohrubé mouky

Vypracované těsto necháme v chladu ztuhnout, pak z vyváleného plátu asi 3 mm silného vykrajujeme jednoduché tvary. Pečeme na vymazaném plechu v předem předehřáté troubě.
Můžeme slepovat, zdobit … [top]

Vídeňské pomerančové pusinky (jednoduché).
220g másla, 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry z vosku zbaveného pomeranče, 80g pudrového cukru smíchaného s trochou vanilkového, 1 lžíce kukuřičné moučky, 225g polohrubé mouky, 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Pomerančový krém: 60g rostl. másla, 160g pudrového cukru, 2 lžíce pomerančové šťávy.

Našlehat máslo s cukrem a kůrou pomocí elektrického šlehače do hladka. Přidat mouku smíchanou s kypřícím práškem a dobře promíchat. Naplnit směsí cukrářský sáček se středně velkou ozubenou ná:,–(kou a nastříkat na vymaštěný plech 3cm hvězdičky v 3cm odstupu. Péct pusinky v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 12min., nebo až jsou velice mírně nahnědlé. Nechat je vychladnout na mřížce. Vychladlé slepit krémem a pocukrovat zbytkem cukru.

Pomerančový krém: Našlehat rostl. máslo s cukrem pomocí elektrického šlehače do hladka a potom zašlehat dovnitř šťávu. [top]

Raw Balls - cukroví z ořechů a sušeného ovoce
ořechy či jiná semena (mandle nebo vlašáky, lískáče, paraořechy, slunečnice, kokos či strouhaný kokos…) , sušené ovoce (nejlíp rozinky nebo datle) Volitelné ingredience: skořice, anýz, hřebíček a další oblíbená koření , sezam, mák, strouhaný kokos, karob nebo cokoliv čím chcete výsledné cukroví obalit

Vybrané ořechy nebo i směs rozmixujeme v kuchyňském robotu (lze použít i sekáček na ořechy nebo struhadlo a mlýnek na maso). Poté přidáme do sekáčku k ořechům přibližně stejné množství rozinek nebo datlí. Poměr ovlivňuje konzistenci a chuť, takže přidáváme podle chuti a v sekání pokračujeme až do vzniku jemnější lepivé drti. Následně přidáme koření podle chuti. Směs důkladně prohněteme (olej z mandlí a ořechů prospěje i vašim dlaním), pro zlepšení konzistence si můžeme vypomoci i trochou vody. Hotové těsto můžeme rovnou konzumovat nebo tvarujeme například kuličky, jež pak vyválíme v kokosu, karobu nebo čemkoli jiném co vám k tomu chuťově sedne.
Některé odzkoušené kombinace:

  • mandle, rozinky, skořice, kokosová moučka
  • vlašské ořechy, rozinky, kokosová moučka
  • kokos se slunečnicí 3 ku jedné, datle, kokosová moučka
  • slunečnicová semínka, rozinky, zázvor, mák
  • mandle, datle, karob
    Naše tipy:
  • Ořechy můžeme předem mírně namočit
  • Pokud těsto opravdu dobře vypracujete, nemusíte se omezovat na tvar koule
  • Může sloužit jako ideální vánoční cukroví
  • Po přidání hrubě mletých či celých ořechů a semen nebo rozinek můžete vytářet „muesli“ tyčinky

[top]

Mrkvové sušenky
Receptura: 180 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g rostlinného tuku, 300 g celozrnné mouky, půl sáčku prášku do pečiva, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary podle výběru. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké sušenky obalíme v moučkovém cukru.
Autor: Sonetaj

20.Pohankové cukroví
250 g pohankové mouky, 250 g rozměklého tuku /Hera nebo máslo/, 6 lžic bílého vína, moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Mouku, tuk a bílé víno rukama dobře propracujeme v těsto které necháme odležet v chladu /nejlépe 24 hod/. Potom jím naplníme lis na těsto a na vymazaný plech (nebo pečící papír) tvoříme cukroví. Pečeme v horké troubě. Hotové, ještě teplé cukroví, obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Autor: Sonetaj

200g jahel (orientační množství, dělám je od oka)
1 hrnek rýžového mléka
1 plechovka broskví
2-3 vejce
cukr
Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu. Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu jahel, vrstvu broskví a navrch zase jáhly. V mléce rozšleháme vejce a cukr, nalijeme na jáhly a zapečeme. Podáváme pocukrované. Varianty: místo broskví použijeme lesní ovoce, jahody nebo nadrobno nakrájená jablíčka.

44.Jablečný koláč
3 velká jablka nastrouháš, posypeš 200g pískového cukru a necháš 10 minut stát. Zatím si vymažeš formičku (cca20×25cm). Smícháš 300g mouky (já tam vrazila rýžovou, jizerku, sladký Shar a pohankovou) s jedním prdopečem a půl lžičkou skořice. Do mísy s jablky vzneš jedno vejce a 80g rozpuštěného, ale ne horkého másla. Moučnou směs nasypeš do jablečné, krátce promícháš, až se spojí v těsto, Nakonec můžeš přisypat hrst rozinek a hrst sekaných ořechů (já mandle). Naliješ do pekáčku a stěrkou srovnáš do roviny. Pečeš na 180 stupňů asi 30 minut do růžova.
Autor: Alanna

Splácaná buchta
4 vejce
200g cukru
200ml rýžového mléka
100ml slunečnicového oleje
150g bezlepkové mouky Michalík
50g rýžové mouky
50g kukuřičné mouky
1 vanilkový pudink
1 prášek do pečiva
1 lžička xantanové gumy
Vejce a cukr dobře ušleháme v elektrickém šlehači, přimícháme ostatní suroviny. Nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečeni, pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C. Tento recept vznikl úplně náhodu, když jsem doma měla spoustu sáčků se zbytky nejrůznějších mouk a nechtělo se mi běžet do obchodu pro novou. Zbytky jsem úspěšně zužitkovala a výborná kyprá voňavá buchta, co se nedrobí, byla na světě.
Autor: Hablina

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
25.3.08 18:02

Mrkvánky -(varianta od Pet - vyzkoušeno)

1 hrnek mrkve
1 hrnek rýžové mouky
1 hrnek jáhlové kaše Alnatura (jáhl. mouka v Bio potr. nebyla)
1/2 hrnku pohankové
1 vinný kámen
1 a 1/2 hrnku Glukopuru špetka soli
1 hrnek oleje

Vše dáme do mísy a uhněteme těsto, necháme 1/2 hod odpočinout v ledničce. Tvarujeme cokoliv - vzhledem k povaze těsta mi přišlo nejednodušší dát je do formiček od cukroví (na pněné ořechy). Péct v horkovzdušné troubě při 150 st. asi 15 min. Lehce teplé vyklopit.
Varianta: obalit ve vanilkovém cukru s fruktozou (lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy)

Chuťově je to určitě od klas. sušenek dost vzdáleno, malý je ale bez problémů jí. Takže příjemná změna. Příště uberu asi ten kypř. prášek (na můj vkus, tam je dost cítit). Dám jen půlku. Nejdřív jsem totiž přemýšlela, že se pustím do té buchty, jenže to těsto mi připadalo na to dost zvláštní. Jo a zkusila jsem jej vyválet a dělat tvořítkem sušenky, ale vzhledem k pracnosti, jsem se vrátila k variantě, vtlačit do formičky. Určitě by byly fajn i s kokosem či ořechy, ale to jsem ještě malému fakt dávat nechtěla.....

těsto se drolí, ale voda z mrkve to spojí :-)

upečeno

vyklopeno

obaleno

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
14.8.08 23:32

alergie na ABKM - strava

Zdravím,
brouzdam po netu s nemůžu najít žádnou diskuzi k ABKM a stravě. Jíme pořád to stejné a potřebovala bych nějakou změnu. Jste tu nějaká mamča, jejichž dítko trpí stejnou alergií? Kde berete inspiraci? Třeba stránky potravinové alergie jsou fajn, jsou tam i recepty, ale všechny stejně použít nemůžu, hledám něco vhodného pro 22.měsíční dítko. Už určitě máte vychytané, které sušenky může atd. Už mě nebaví, lítat po obchodě a číst všechny přebaly.

Díky za tipy.

pet

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17.8.08 20:52

Zdravim Petko.
Odepisuji primo tady, protoze i ja bych rada slysela jine maminky s podobnyma zkusenostma. I mi dochazi inspirace, cim maleho krmit a jak sama rikas, tipy na treba vhodne susenky pro deti s ABKM by mi taky sedly, protoze se pristi mesic opet chystam k navsteve domoviny a rada bych maleho i potesila nejakou tou dobrutkou. Nam to ovsem jeste navic komplikuji vejce.
Jinak navsteva u doktora byla presne, jak jsem ocekavala. Nic nechce a pry nepotrebuje resit. Ani exem, ani alergii, ani Theovu zacpu a ani to, ze mi uz od jara vtaci docela hodne spicky nozek pri chuzi dovnitr. Pry se to samo upravi. Na dalsi testy alergenu nas chce poslat az za rok, takze se v tom budu muset placat sama a domyslet se, co nam skodi a co muzeme. Na exem nerek ani popel. Jenom pry…„mo to pekne rozskrabane…nojo, kdyby se neskrabal, tak by to nebylo ani tak hrozne“. No rekni sama, neni to perla, ten nas pan pediatr? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :evil:

Zatim pa a uzivejte si leta na chalupe, Marketa

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
13.9.08 21:49

Ahojky,
koukám Markét, že jsme na to zase zůstali samy :-). Odepsala bych dříve, jenže pobyt na chalupě se nám protáhl.
Jak jste na tom s vejci? Už je můžete?

Jinak u nás to vypadá dost krizově:

snídaně: rohlík,veka, Perla s vitamíny, domací marmeláda/ šunka
svačina: čerstvé ovoce (bohužel zatím jen banán,hruška,jablko - ostatní tvrdě odmítá)/ hami Frutapura, piškoty/sušenky
oběd: vývar/zeleninová polévka
dušené/ pečené masíčko na zelenině/rýže/brambor/knedlík bez mléka (lze sehnat v Kauflandu), popř. omáčky (zelené fazolky,koprovka, rajská)
svačina viz dopo
večeře: kaše (s Nutrilon Alrgy Care mléko)/ těstoviny se zeleninou, rohlík s pomazánkou (kupované Hami příkrmy bez obsahu mléka - lehce ohřeju a natřu). Zkoušela jsem dělat vlastní (dušená zelenina, vařené nastrouhané kuřecí maso, trochu margarínu, ale neujalo se to:-)

Zkoušela jsem i holkami zmiňovaný Siváček, malinový byl trochu divný, třešnový nám chutnal, ale zdálo se mi to strašně sladké a Hami frutapura mi přišla rozhodně kvalinější do obsahu živin. Ale to je můj osobní názor. Syrová zelenina se nám pomalu poddavá, rajčata pomalu jí i okurku, no uvidíme, zatím to nejsou kvanta, jak bych si představovala.

Ze sušenek tedy zatím jíme: (abychom mohli i k jiným na návštěvu, malý by to nevydržel:-(

fa Lotus „Karamelové“ (mouka, cukr, rostl.oleje a tuky,sojová mouka,cukr.sirup,skořice,kypřidla) - jediné bez vajec (ale upozurňují, že závod je zpracovává)
Bebe Brumík Lodička (meruňkové,jahodové)
fa Dolcezza „Mramorky“, sušenky „KOKO“
kokosové sušenky (vozí tchýně z Polska (balené, ne z trhu!)
slané tenké tyčinky
vánočka - bez mléka (lze v některých pekárnách sehnat)
listové trubičky se sněhem (pekárna Dolní Lomná),(od nich taky linecké kolečko a šátečky s marmeládou)
Napolitanke (kakaové)
bábovka (doma pečená bez mléka)
hořká čokoláda na vaření (zcela bez mléka)

jo a poslední šokoujicí zpráva - zrovna v srpnové Máma a já, jsem četla, že se nedoporučuje dětem dávat zcela sójové výrobky. Prý podle nových studií, podávání sóji urychluje dozrávání pohlavního ústrojí (u děvčátek) nebo naopak zpomalení ( u chlapců).

Tak , jak válčíte vy? Zkoušela jsem ještě dělat malému puding z UM, ale byl to pěkný humus…

Jo a jak jsi plánovala na solavu druhých narozenin, nás to čeká za měsíc, tak to vidím na korpus piškot, džem na to sníh z bílků a nějaké ovoce.

petra

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
13.9.08 23:10

Ahoj Petko, jelikoz jsme tady zatim samy dve, pisi zde a ne SZ.
To je fakt bezva, ze muzete vsechny ty sladkosti. Ja abych se priznala, tak ani moc nezkousim, protoze tech blafu bez vajec a mleka za prve na trhu moc neni a za druhe moc sama nepecu. Jednou jsem zkusila tu tvoji recepturu na mrkvovou babovku a snedla jsem ji sama. Theo se ji ani netkl. Ale to bylo v breznu. Od te doby jsem vylozene pro nej nepekla nic. Jsem asi desna matka, ale rikam si, ze nedostatek sladkosti nakonec neni na skodu, hlavne kdyz mame ty divne hnede zoubky. Myslim jestli to Theo nebude mit z toho jecneho sladu, ktery vmichavam do te solne smesky na piti z lekarny, aby mel mekkou stolici, protoze jak vis, bojovali jsme dost dlouho se zacpou, ktera teda byla fakt udesna. Ten jecny slad je sam o sobe dost hnedy, lepkavy, sladky jak cicek (jak rikavala nebozka prababi :wink: ), tak snad z toho. Zuby mu ted drhnu jako blazen skoro po kazdem jidle, tak uvidime, jestli se to zlepsi. Ten jecny slad je jinak taky proti zacpe. Ma tu smesku dvakrat denne a od te doby se zacpa upravila. CHVALABOHU. :lol:
Ty vejce nesmime krome mleka taky. Naposledy jsme byli na testech pred vanoci a oboji se opet potvrdilo. Mliko ve stejnych mezich jako v Theove roce, no a to mliko ma silne tak, jak to asi jen jde. Po vpichu mel rucku oteklou dva dny. 8O :twisted: Takze si nedovolim ani tuk. Staci mu dat pusu a chleb s maslem, ktery jsem mela na snidani tak 10 minut pred tou pusou, zpusobi cerveny flek s dobancem uprostred. Rychle se to utvori a tak rychle to zase zmizi, ale nedokazi si predstavit, jak by reagoval, kdyby neco mlecneho treba snedl. :roll:
Zacli jsme brat kalciovky, po kterych se mi taky hned osypal (byl v tom manitol jako prirodni sladidlo), tak jsem je na dva tydny vy:,–(ila a zkusila ted znovu a zatim dobry. Tak jsem z toho zase jak ten jelen. Ten muj nestastny pionyr je povazuje za mlsani a natahuje se po krabicce jak divy. Ja beru kazde rano chlorellu a Theo ma calciovku. Tak spolu tabletkujeme. Taky mu desne chutnaji homeopatika ( je to taky sladke), ktere jsem mu ted davala na nachlazeni. Bodejd by ne, kdyz jinak nepoznal kolac, susenku, kex, cokosku, lizatko, bombon, zmrzku.
Narozky jsme oslavili u tchanovcu v cervnu. Theuv pamlsek byla zubni pasta od Weledy. Dostal totiz srackoblici chripku a stravil sve narozeniny s kyblem u hlavy v posteli. Byl slaby jak moucha, nic nejedl, jen jsem kojila (apropo uz jsme definitivne bez memicka, tzn mlika a Theo pije misto toho ovesne mleko s pridanym kalciem). U narozeninove kavy jsme snedli zmrzlinovy dort a on jen na nas zmoural a cucal zubni pastu, kterou jsem mu cistila zoubky po kazdem blinkani. Ta pasta je pry dobra i na traveni a stejne ji jen dojizdel. :oops:
S tou sojou mas recht, proto se snazim omezit jinak Theovy milovane sojove jogurty. Mliko jsem ani nezkousela, kdyz mu jede jako nahrazka ryzove a ovesne. Moje svagrova dela cinskou medicinu a preposlala mi clanek na danu problematiku. Vyrobky ze soji, ktere jsou „stare“ a osvedcene staletimi jako treba tofu, sojova omacka, miso pasta atd. jsou OK, protoze fermentacnim procesem se v nich ten prirodni estrogen znici. Mliko, jogurty, smetanky, deserty a jine novinky jsou ale estrogenem a jeste jinymi fujtajbly narvane a navic vyrobni proces je taky ne zrovna koser.
Jinak vas jidelnicek je velice pestry, aspon mi tak pripada. Ale rozumim ti, kdyz se furt tocis se sortimentem dokola. No ja mam stesti, ze aspon snidane je odbyta, protoze Theo jako pravy polofin basti kazde rano ovesnou kasi z BIO ovesneho mlina, kterou mi vozi znama (uz jsme toho snedli nepredstavitelnych 10 kg), varena jen ve vode se spetkou soli, lzici toho nemlecneho margarinu a dochucuji to treba indianskym cukrem, nebo strouhanym jabkem, nebo hruskou, pridavam hrozinky, suseny boruvkovy prasek (Theova oblibena…„modla kase“) a tot vse. Pije k tomu vodu. Nebozatko, jak se vyjadril x-krat muj otec. Maso davam vsechno. Kurata trochu omezuji, ale jinak vse ok. Theo ma moc rad ryby, tak aspon to je fajn. Ovoce skoro vsechno krome citrusu, ananasu, cerstvych malin a jahod. Zeleninu taky hodne bastime. Theo treba miluje „bramborove hranolky“. Ja tomu tak rikam, ale jsou to v podstate oloupane, rozosminkovane bramburky polite kvantem olivoveho oleje, posypane soli a tymianem a upecene dozlatova v troube. S olejem fakt nesetrim, jak pro vnejsi, tak vnitrni potrebu. :wink: Taky mame v oblibe avokado, ktere svacinkujeme treba s okurkem a nastrouhanou mrkvi.
Jinak strasne moc dekuji za seznam tech pamlsku, ale ja bych mu nemohla dat ani ty prvni bezvajecne, pac je tam skorice a to Theo neeeee. :roll:

Tak zatim cauky a uspesny boj.
P.S. to je zase elaborat.

Marketa

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
13.9.08 23:26

Ahojky,
ovesné mlíko jsem zatím nezkoušela, avokádo je taky dobrý tip. Vyzkoušíme.Se sladkostma se bohužel rozthl pytel, poté co je malý bez ekzému, tchýně je jak utržená z řetězu:-). Jelikož se po nich „zatím“ neosypává, tak to přecházím…
Jinak my snídáme taky vodu, a přes den opět jen vodu. ..což je tedy okomentováno stejně jako u tebe. Má mamča je pohodová, ale tchýně mu dopřává slazené čajíčky a ovocné šťávy. Ještě, že to dělá jednou za čas.....
Ryby jsem zatím nezkoušela, chci počkat do 3 let, tady se tvrdí, že jsou dost alergenní. Tvé „brambůrky“ bych vyzkoušela, musím se ale poohlídnout po čerstvém tymiánu. Jinak Máty je masový, takže než ty sladkosti nám jede maso v čemkoliv (já měla nutkání jíst ve velkým maso i jako těhotná:-)
jo, a chápu bez vajec se peče špatně i na kokosky potřebuješ bílek…

pet

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
4.12.08 21:55

alergie na mléko - bezmléčná dieta

Holky, tak nás je víc a víc, kterých se dotýká bezmléčná dieta, ať už dítěte, které konzumuje příkrmy nebo maminy,která ji drží při kojení kvůli svému potomkovi.

Poprosím Lessinu, aby nám ty diskuze spojila do jedné.

Navrhuji, ať se tady scházíme a vyměňujeme si recepty k vaření a jiné zkušenosti, výrobky, které můžeme koupit apod. (alespoň to bude jednodušší a nebudeme muse neustále sledovat, co nakupovat. Rozdělila bych to na potaviny a recepty.
Tak snad to něja půjde udělat:-)

zdraví vás

Pet a na bezmléčné dietě Matýsek

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2318
4.12.08 22:00

Hlásím se do klubu, oba kluci reagují přehnaně na mlíko, takže teď jedem na střídačku na rýžovým a ovesným. Ještě je moc dobrý jáhlový, ochutnávala jsem u známých, ale nemůžu ho nikde sehnat

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1490
4.12.08 22:05

Vánoční cukroví

VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Varianta 1:80g hladké mouky, 90g moučk.cukru, 1vanilk.cukr, 60g Flory light, kůra z 1/2citronu, 1vejce
Varianta 2: 10 dkg margarínu,5 dkg cukru,15 dkg hladké mouky,5 dkg umletých opražených ovesných vloček,vanilkový cukr.

LINECKÉ CUKROVÍ
30 dkg hladké mouky,10 dkg cukru,12 dkg tuku Ceres,trochu vody,vanilkový cukr.
Postup přípravy jídla: Zpracujeme všechny pří:,–(y,těsto necháme v chladnu uležet.Potom rozválíme,vykrajujeme kolečka a pečeme.Upečená kolečka slepujeme rybízovým džemem.Necháme uležet.Tento základní recept můžeme různě obměňovat(kolečka spojit falešnou ořechovou nádivkou,navrch dát rumovou či kávovou polevu,ozdobit sojovým oříškem nebo rozinkou apod.).
Varianta 1:
250g hladké mouky, 100g moučk.cukru, 150g Flory Light, 1žloutek
Varianta 2:
280g Flora light, 140g moučk.cukru, 2lžíce vanilk.pudinku, 4lžíce vody, 420g hladké mouky
Varianta 3:
350 g hladké mouky, 250 g margarínu, 120 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, pikantní zavařenina
FALEŠNÁ OŘECHOVÁ NÁDIVKA
10 dkg umletého máku,1 lžíce krupice,2 dl tekutiny,1 lžíce strouhanky,1 lžíce medu,5 dkg práškového cukru,1 lžíce zavařeniny,1 lžíce oleje,vanilka,skořice.
FALEŠNÁ OŘECHOVÁ NÁDIVKA - V tekutině(mléce)rozpustíme med,přidáme ostatní pří:,–(y a vaříme do zhoustnutí.Další nádivky(z ovesných vloček) viz kniha Strava jako lék(jáhly,kroupy,kukuřice…),str. 175.

Citrónová kolečka (pozor citrusy!) 200g hladké mouky, 120g tuku, 70g moučk.cukru, šťáva a kůra z 1/2 citronu
Těsto rozválíme, vykrájíme a ještě teplé obalujeme v cukru

Kokosové cukroví
1 1/4 šálku hladké mouky, 1 1/2 šálku moučkového cukru, 2 1/4 šálku kokosu, 250 g margarínu.
Mouku smícháme s cukrem a kokosem. Přidáme pokrájené máslo a zpracujeme těsto, které necháme hodinu v chladničce odpočinout. Potom malé kousky těsta v tenké vrstvě vltačujeme do vymazaných formiček. Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova. Horké cukroví vyklopíme z formiček a obalíme v cukru.

Pohankové sušenky
2 šálky pohankové mouky, 2 lžíce medu, 1/4 šálku oleje, 3/4 šálku mléka (rýžové)

Mouku smícháme s medem a olejem, vznikne drobenka. Přidáme mléko a zpracujeme na pomoučeném vále na hladké těsto. Vyválíme na 5 mm tloušťku a nakrájíme na čtverce. Pečeme v horké troubě 12 až 15 minut. Žloutkové oválky
250 g pohankové mouky, 150 g margarínu, 100 g cukru, 2 žloutky, citrónová šťáva a kůra, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (žloutky se dají vynechat, nahradí se trochou oleje)
Na vále zpracujeme těsto. Necháme do druhého dne v chladu. Pak z vyváleného těsta vykrajujeme oválky

Rýhované sušenky
250g Flora Light, 125g cukru, 300g polohr.mouky, 1/2prdopeč.
Vytvořit nelepivé těsto, udělat kuličky vel.ořechu a dát dál od sebe na plech. Vidličkou namočenou ve studené vodě a vytvořit z kuliček placičky rýhama. Péct 15-20minut při 180C

Nepečené kuličky
40g Flora light, 150g moučkového cukru, 1vanilk.pudink, 1lžíce rumu, trochu cukru krupice na obalení
Margarin, moučkový cukr a rum utřeme, pak přisypeme puding a vytvoříme těsto. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme je v cukru krupici. (Kuličky mají žlutou barvu, můžeme použít i puding s příchutí a tak vytvářet i jinak barevné kuličky.)

Nafouklá kolečka
150g hladké mouky, 150g Flory light, 1žloutek, , 2lžíce rumu

Vypracujeme těsto, dáme do lednice, vykrájíme V troubě hodně nabydou!!!
400g hladké mouky, 250g Flora light, 200g syrové strouhané mrkve, 1prdopeč, popř. 2lžíce vody
Vyválíme na silnější plát, těsto se celkem lepí. Ještě teplé obalujeme v moučk.cukru.

Křehké jemné vánoční cukroví
300g hladké mouky, 200g Flory ligth, 70g moučk.cukru, 1žloutek
Do mouky nastrouháme Floru light, přidáme cukr, žloutek a vytvoříme těsto. Vyválíme hodně slabé těsto a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na suchém plechu nebo pečícím papíře. Hotové slepujeme džemem, polijeme čoko polevou a posypeme kokosem

Kokosové věnečky ze strojku
40dky hladke mouky /dala jsme pul na pul s celozrnnou a bilou/,10dkg mouckoveho cukru, 25 dkg tuku /diane,flora light/,11dkg bíleho kokosu. poleva: 180mouckoveho cukru,2lzice vody,2lzice citronove stavy,lzicka stoprocentniho rozehrateho tuku,lzicka karobu

  • z mouky,cukru,tuku,kokosu vypracujem testo,ktere nechame v chladu odpocinout. Nandame do strojku a vytlacime kolecka,ktera na plechu spojime a nechame upect pri 170stupnich horkovzduchu. Vychladle pak namacime vzdy jednou strankou venecku do polevy-z rozehratehu stoproc.tuku,vody,citr.stavy,cukru a karobu do hladka uslehame lesklou polevu.

Medové pracny
250g hladké mouky,210g rostl.tuku,70g cukr moučka,50g medu,100g kokosu nebo ořechů,atd.,1 citr.šťáva,1bal. cukr vanilka,cukr moučka na obalování.

Ze surovin udělat těsto=tvarovat do formiček/já je do formičky pouze vymáčknu a hned vyklopím na plech ještě neupečené a pak peču/.předehř.trouba 180°C,horké obalit v cukru.

Čokoládovo-ořechové hvězdičky
1 vejce,1 žloutek, 125g cukr moučka,1bal.cukr vanilka,špetka soli,1vrch.lžička inst.kávy, 60g čokoláda na vaření,225g mleté lískové ořechy,na špičku nože kypřícího prášku. Poleva:50g cukr moučka,1bílek,popř.2-3 kapky vody

vejce+žloutek+cukry+sůl+káva=vyšleháme.Čokoládu ve vodní lázni rospustit a vlažnou přidáme do vaječné hmoty+ořechy promíchané s kypřícím práškem=zpracujeme=4hodiny odležet v chladu.poleva:z bílku ušleháme tuhý sníh a postupně přidáme mouč.cukr=hmota musí být roztíratelná.Vychladlé těsto vyválíme na moučkovém cukru na asi 1/2cm=vykrajujeme hvězdičky,které potřeme silnou vrstvou polevy,kterou necháme vsáknout do těsta 10min. a pak dáme péct.do předehřáté trouby 140°c

Vánoční placičky s medovými oříšky
250g hladké mouky,na špičku nože kypř.prášku,1žloutek,150g rostl.tuku,1bal. vanilkového cukru.Oříková směs:100g medu smíchat s 100g sekaných lískových oříšků.

Suroviny smíchat=z těsta vyválet dva válečky prům.asi 3-4cm=dát ztuhnout do lednice=válečky nakrájet na kolečka a dáme na ně oříškovou směs=upéct.do předehřáté trouby 180°C

Božské sušenky
100g celozrné mouky(popř.dle vaší chuti)dobrá je i špaldová nebo pohanková.50g nestlé sinlac, 50g bramborové moučky,50g třtinového cukru,4 lžíce oleje,2 lžičky skořice,2 lžičky kyp.prášku+ 1 lžička sody, 3 lžíce karobu.kůra z půl citronuvoda dle potřeby-aby nám vzniklo tuhé těsto. na obalení:moučkový cukr+1 lžička skořice

do mísy prosijeme mouky z kyp.práškem+sodou, přidáme nestlé,karob,cukr skořici,cit.kůru, olej a zalijeme vodou.zpracujeme tuhé těsto které dáme na chvíli do mrazáku.těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary.pečeme asi 15min.při 170 stupních.ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.Jsou krásně křupavé jako pravé sušenky.pokud zbydou druhý den,tak jsou ještě lepší…

Kakaovo - kokosové věnečky

200g jizerky+100g bramborové moučky+1 kyp.prášek,cca 250g perly,100g kokosu,100g cukru+1 vanilkový ,40g kakaa

Všechny suroviny smícháme ve vláčné né moc tuhé těsto a dáme do ledničky na 1 hodinu uležet.Poté strojkem děláme na plech kolečka a upečeme v předehřáté troubě.cca 15minut.Po upečení obalujeme v cukru.

Ježci vánoční cukroví
350g hladké mouky 100g másla a 100g sádla (nebo 200g tuku) 50g cukru krupice 1 vejce 80 půlek vlašských ořechů 50g čokolády na vaření kokos na obalení

1. z mouky , tuku , cukru a vejce vypracujeme těsto.Rozdělíme je na 80 kousků , do každého zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujemeježky , přičemž v místě očí uděláme špejli důlky. Pečeme přiibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout ¨ 2.V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu.Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Polevou uděláme také oči a čumáček.Doba připravy asi 1 hodinu.

Ořechové kuličky-nepečené
20 dkg vlašských ořechů,20 dkg cukru moučka, 2 vaječné bílky (nebo 12 dkg márgarínu).

Ořechy nastrouháme, smícháme s cukrem a vaječnými bílky(nebo s máslem). Vypracujeme hmotu, ze které v ruce vytvarujeme kuličky. Poté je můžeme ještě obalit v nastrouhaných ořechách, které jsme si trošku(cca 5 dkg)nechali stranou. Také můžeme půlky máčet v čokoládě.

Sladké piškotové kuličky
Dětské piškoty, rozinky,šťáva z kompotu, margarín Perla, kokos

Vánoční jáhelné kuličky
jáhelné vločky, voda, malinový džem St. Dalfour bez cukru, mandle

Jáhelné vločky nasypeme na hluboký talíř, zalijeme vařící vodou a přikryjeme dokud vločky nenabobtnají. Dáváme pozor, aby vody nebylo příliš! Necháme chvilku stát a poté přimícháme trochu malinového džemu St. Dalfour bez přidaného cukru. Z husté hmoty tvarujeme kuličky a klademe na tácek. Do každé kuličky můžeme zapíchnout 1 mandli na ozdobu. Obměna: místo malinového džemu můžeme kuličky obalit např. v kokosu nebo strouhaných oříšcích či skořici. V tomto případě by bylo dobré jáhelné vločky trochu osladit rýžovým nebo kukuřičným sladem.

Jednoduché kokosky
200g kokosu, 200g cukru moučky, 4 bílky

Bílky ušlehejte na tuhý sníh a vmíchejte cukr a kokos. Pomocí lžičky vytvarujte z těsta malé kuličky a pečte na pečícím papíru 25 minut při teplotě 150 stupňů.

Linecké cukroví z margarínu
210g hl. mouky 70g cukr moučky 140g margarínu ( př. SENNA delikatess) 1 žloutek 1lžička citr.šťávy

Všechny ingredience zpracujeme ve vláčné těsto, necháme aspoň hodinu odležet v mikroténovém sáčku v lednici. Poté vyválíme na pomoučeném vále a vypichujeme tvary dle libosti. Pečeme na pečícím papíru v předehřáté troubě na 180°C asi 10-15min. (na obměnu můžeme těsto obarvit kakaem) Dále slepujeme marmeládou, či pocákáme spec. čokoládou bez laktózy a ořechů,kupuji BIO CHOCO pomazánku v bio prodejně. Cukroví je brzy křehké, netřeba uležet.

Vánoční hrudky
1margarín, 3 vejce 25dkg hl mouky 25dkg oves vločky ochuceni kokos kakao ořechy Žloutkové rakvičky
16dkg moučkového cukru,4 žloutky,vanilkový cukr,pár kapek citronové šťávy
Formičky na pracny vymažeme olejem. Žloutky ušleháme se všemi ingrediencemi. Plníme formičky jen po dně. Nejprve pečeme v horkovzdušné troubě při 150°C po nafouknutí rakviček zmírníme na 100°C.Sušíme cca 1 hod.

Sádlové sušenky
140 g sádla, 140 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1-3 lžíce mletých ořechů
sádlo vymícháme do hladka, pak přidáme ostatní ingredience, vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme kuličky, které na plechu vyloženém pečícím papírem prstem rozmáčkneme na placičky. Pečeme zprudka ale opatrně, aby se nespálily. NEměli by o mnoho zhnědnout oproti syrovému stavu. Jsou výborné čerstvé, lepší když malinkou odleží

Základní recept na vánoční cukroví
1,5 kg mouky, 1kg tuku //,0,5kg cukru, 6 žloutků. Těsto rozdělím na několik dílů, podle toho,kolik druhů cukroví chci mít a do každé části přidám jiné pří:,–(y, např. oříšky, kokos, kakao a pod. Do lineckého přidám citronovou kůru.
Po zpracování nechám těsta odpočinout asi 2 hod v chladu a potom již vykajuji.Pokud je některé těsto lepivé, přidej trochu mouky, pokud je lámavé, přidej kousek tuku. Takto peču již několik roků a je to k nezaplacení a bez miniaturního vážení pří:,–(.

Marokánky:
1/4l mléka ( dávala jsem ovesný, ale používám hodně i rýžový)
200g cukru
100g másla ( dala jsem floru light, v tom není nic, co bychom nemohli)
40g hrubé mouky
300g směsi oříšků, různých semínek, rozinek a podobně

Postup:
všechny suroviny mimo tu směs oříšků se dá do hrnce a přivede k varu a 1 minutu vaří, měla by z toho vzniknout taková kaše, pak se přimíchají už bez vaření ty semínka a ořechy a dělá se na plech lžičkou hrudky( určo ale péct na pečícím papíru) no a potom se peče asi na 170C dokud nezezlátnou.
Je to rychlý, chutný, někdo ještě polévá čokoládou, ale tu my moc nemáme rádi. Jo a synovi kupuju občas hořkou čokoládu v bioobchodě, ale protože nemůžeme i soju, tak je to malej výběr

Sušenky
250 g tuku
1 vejce
1 hrnek cukru
2-2,5 hrnku mouky ½ lžičky prášku do pečiva špetka soli
koření dle libosti: skořice + rozinky, případně oříšky, vanilka…
Vše smícháme, lžičkou vytvarujeme malé sušenky, můžeme ozdobit rozinkou či mandlí.
(Upozornění! Tyhle jsem zkoušela: jsou chuťově výborné, ale dost se mi „rozjely" do stran. Estetický dojem jsem napravila tím, že jsem z nich nakonec udělala musli. Taky skvělé.)

Vosí hnízda
16 dkg strouhaných bezlepkových piškotů
6 dkg margarínu
16 dkg cukru
2 lžíce mléka či vody
2 lžíce kakaa
náplň: 10 dkg cukru
10 dkg margarínu
2 lžíce rumu (případně rumového aromatu)
trochu mletých piškotů na vysypávání formy
Z piškotů uděláme těsto: nesmí být příliš mazlavé, spíš aby se rozsýpalo. Náplň je lepší nechat v lednici vychladit. Tmavé kakaové těsto pak napěchujeme do formičky, vysypané mletými piškoty, dáme náplň, uzavřeme piškotem a vyklepneme (to je ta nejsložitější část, že).

Pidi müsli tyčinky
250 g sójových (či jahelných, nejlépe mix) vloček
180 g cukru (případně část nahradíme medem, javorovým či kukuřičným sirupem, etc.)
125 g margarínu
dochutit dle toho, co máte rádi a smíte: rozinky, oříšky, kokos, sušené ovoce, skořice, čokoládové bobečky Oetker…
Všechny suroviny dáme na pánev: vločky opražíme, přidáme cukr a sirup, a margarín. Hotovou hmotu rozložíme na plech a pak krájíme.

Měkké perníčky
250 g mouky (hladké)
60 g margarínu
60g cukru moučky
2 lžíce medu
2 lžíce kakaa
1 vejce
30g čokolády na vaření
půl pytlíku prášku do perníku
Smícháme tekuté ingredience, mouku a prášek do perníku přidáváme nakonec. Vykrájíme tvary a pečeme zprudka cca 5 minut.

Oříškové makrónky
3 bílky
2 lžíce citronové šťávy
200 g cukru
180 g lískových oříšků (případně kokosu)
Z bílků, cukru a citrónové šťávy ušleháme pevný sníh. Lehce do něj vmícháme najemno nastrouhané oříšky. Těsto naplníme do sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé pusinky. Zvolna pečeme, spíš sušíme v troubě při 130 °C asi 45 minut.

Kokosové sušenky bez mléka a vajec

Ingredience:
60 g jemné kokosové moučky,
120 g ovocného cukru,
150 g margarínu bez mléčné složky,
100 g celozrnné špaldové mouky,
100 g polohrubé mouky
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme v ledničce chvíli odpočinout. Pak z těsta vyválíme plát asi 4 mm silný a vykrajujeme různé tvary (třeba formičkami na vánoční cukroví). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 180 °C asi 6-7 minut. Podáváme jen tak nebo slepené s marmeládou

a ještě cukroví překopírované od Kalamajky z jejich diskuze s jejím svolením:

Mrkvové curkoví - 30dkg hl. mouky, 15dkg strouhaná mrkev, 1 omega (25dkg) ještě teplé obalujeme v cukru (přidávám vanilkový)

Kokosové tlačené - 10 kokos 10 cukr moučka, 20 tuk, 1 žloutek, 20 hl.mouka, citr. kůra, šp. skořice, van. cukr, zdobím čokoládou

Rumové věnečky - 19 hl.m., 11 cukr, 12 tuk, 9 ořechy, 1 vejce, šp.skořice, po upečení namáčet v rumu a obalovat v cukru

a jeden bonus pro matky na mateřské (peče se na plech a krájí až pak:o)
21dkg cukr, 21dkg tuk, 21dkg hl.mouky, 21dkg mletých ořechů, sníh ze 6 bílků (je-li těsto tuhé přidáme 2 lž mléka) upéct ještě teplé potřít polevou
poleva: 6 žloutků utřeme s 21dkg cukru
POLITÉ NECHÁME 24 HODIN SUŠIT NA VZDUCHU A PAK TEPRVE KRÁJÍME

Ani jedno cukroví jsem zatím nepekla je to ztáhnuto z webu www.potavinova-alergie.info, popř. z jiných. Pokud je tedy upečete, podělte se o zkušenost, zda byly dobré či ne :-).

pet

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama