Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Kdysi před pár měsíci jsem založila tuhle diskusi a stále jsem z tama nic neobjednala
Možná je to tu někde psané, ale než bych se tu toho dočetla, trvalo by to rok. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s tím placením. Vím, že když se nějaká věc objednává, tak se tam prý vloží číslo vaší karty a oni si z vašeho účtu vezmou příslušnou částku, je to tak? Jenže já mám z toho strach. A ještě se chci zeptat.. Chtěla bych si objednat tohle http://www.aliexpress.com/…7091659.html … No a tady tu částku 16,14 dolarů si musím převést na eura že? A jeden dolar na euro je 0,80… a pak tady tu částku 0,80 převedu na CZK a teprve vím konečnou cenu, je to tak?
.. a poradíte mi prosím někdo jak je to s tou kartou?
![]()
@Ellinka_J nahore vpravo si to muzes prepnout automaticky na eura. No a pak si to prepocti podle kurzu tve banky. Pokud mas debetni kartu, musis mit povolene platby pres internet. U nektere banky to jde nastavit online, u nektere musis zajit na pobocku. Neni na tom nic tezkeho ![]()
@Ellinka_J S kartou jsem nikdy problém neměl. Ano, během 24 hodin od platby si strhnou příslušnou částku. Já mám teda částky v dolarech, takže si to jen vynásobím aktuálním kurzem. Tak samo se to počítá i u nákupu. Aliexpress si od Vás vezme částku, která na Vašem účtu se přepočte podle kurzu ČNB (snad se nepletu) na české koruny. Žádné eura s tím podle mě nemají nic společného. Nemusíte se bát poplatků, vždy si strhli to, co jsem věděl, že si strhnou mají a nebyl nějaký problém. U zadávání informací o kartě jde o klasiku - číslo karty, expirace a zadní kód (to trojčíslí vzadu). Toho bych se nebál.
Navíc jsem získal zkušenosti s tím, že když si něco koupíte a následně vznikne důvod zrušení té objednávky. Počkáte 24 hodin od platby, kdy si Ali odečte peníze a pak v mých objednávkách to prostě zrušíte předtím, než to prodejce vůbec odešle. Tak za 7-10 dní by měly peníze přijít zpět.
@marek1234 píše:
@Ellinka_J S kartou jsem nikdy problém neměl. Ano, během 24 hodin od platby si strhnou příslušnou částku. Já mám teda částky v dolarech, takže si to jen vynásobím aktuálním kurzem. Tak samo se to počítá i u nákupu. Aliexpress si od Vás vezme částku, která na Vašem účtu se přepočte podle kurzu ČNB (snad se nepletu) na české koruny. Žádné eura s tím podle mě nemají nic společného. Nemusíte se bát poplatků, vždy si strhli to, co jsem věděl, že si strhnou mají a nebyl nějaký problém. U zadávání informací o kartě jde o klasiku - číslo karty, expirace a zadní kód (to trojčíslí vzadu). Toho bych se nebál.Navíc jsem získal zkušenosti s tím, že když si něco koupíte a následně vznikne důvod zrušení té objednávky. Počkáte 24 hodin od platby, kdy si Ali odečte peníze a pak v mých objednávkách to prostě zrušíte předtím, než to prodejce vůbec odešle. Tak za 7-10 dní by měly peníze přijít zpět.
No já to mám taky v dolarech, ale jedna paní mi říkala, že si musím zboří nejdříve převést na eura a následně pak na koruny, proto jsem se ptala.
@marek1234 A opravdu se mi nemůže stát, že by mi ztrhli z karty víc peněz? Já se toho fakt děsně bojíííím
… a ještě dotaz. Ony mi budou chodit i nějaké potvrzovací e-maily, že ano?
@Ellinka_J Ne, na Ali už mám přes 20 nákupů a vždy v pohodě. Platíte to, co si koupíte. A e-maily chodí, je to v pohodě. Taky si můžete pro vlastní jistotu koupit něco například za 0,19 dolaru a uvidíte sama na svém účte (v nezaúčtovaných platbách - trvá to), že Vám odečtou tolik, kolik mají. Ale to je jen pro Vás, jak říkám, mé zkušenosti hovoří jasně, je to OK. ![]()
@Ellinka_J nikdy se mi nestalo, ze by si obchod strhnul jinou castku a to nakupuji kartou vsude mozne. Emaily chodi, ale je v nich prd napsano, lepsi je se prihlasovat na ucet na Ali a kontrolovat to odtamtud. Jeste je dobre povolit si treba online platby pres internet, zaplatit a pak to zase zablokovat, pro jistotu. Ale nejde to u kazde banky.
@Ellinka_J nahoře v liště si změníš způsob zobrazování na € a nemusíš nic převádět, kurz je jak kdy, ted +- 28,10 Kč asi tak nějak, pořád se mění, někdy i během dne v bance, ráno zaplatím 27,8 večír už 28,7 třeba
@Ellinka_J píše:
@marek1234 A opravdu se mi nemůže stát, že by mi ztrhli z karty víc peněz? Já se toho fakt děsně bojíííím… a ještě dotaz. Ony mi budou chodit i nějaké potvrzovací e-maily, že ano?
Mám vše v pohodě, jak jsem psala včera, nakupuji tam hodně a hodně dlouho, v současnosti např. na cestě 108 položek, moje banka je Equa a ten účet mám jen na Ali na nic jiného, včera jsem platila hodně věcí postupně tak mi banka blokla nějaké platby navíc, ale to se mi už stalo a za 2-3 dny se mi to srovná, ale to je tím, že během cca 4 hodin, jsem platila kartou asi 20×, což se vám asi nestane
navíc to snad dělá jen ta Equa a co vím, dělalo to Fio jeden čas,
@Ellinka_J píše:
No já to mám taky v dolarech, ale jedna paní mi říkala, že si musím zboří nejdříve převést na eura a následně pak na koruny, proto jsem se ptala.
No já si myslím, jestli nemyslíte převody u mBanky. Ta prý totiž má nějaké složité převody - než strhne cizí měnu z účtu, tak ji nejdříve převede na eura a poté teprve odečte z účtu. Četla jsem to v diskuzi na stránkách mBanky. Samozřejmě zákazník to nikde nevidí, že je to 2× přepočet. Více zde: http://www.mbank.cz/…i-karty.html?…
Tam jsem se také dočetla, že toto speciálně dělá VISA. Takže kdo má kartu Visa, tak platí převod cizí měna - eura - koruny. Vysvětleno také viz výše.
@Ban09 píše:
No já si myslím, jestli nemyslíte převody u mBanky. Ta prý totiž má nějaké složité převody - než strhne cizí měnu z účtu, tak ji nejdříve převede na eura a poté teprve odečte z účtu. Četla jsem to v diskuzi na stránkách mBanky. Samozřejmě zákazník to nikde nevidí, že je to 2× přepočet. Více zde: http://www.mbank.cz/…i-karty.html?…Tam jsem se také dočetla, že toto speciálně dělá VISA. Takže kdo má kartu Visa, tak platí převod cizí měna - eura - koruny. Vysvětleno také viz výše.
já nvm, ale když platím na Ali, tak si mohu navolit zda chci platit v dolerech či eurech, je to úplně nahoře vlevo…
@S.Ivanka Ano, platit lze na Ali v různých měnách, ale jde o výhodnost a nevýhodnost jednotlivých měn, což je závislé nejen na bance, ale také na kartě - VISA si připočítává 2% poplatek za převod cizí měny na eura a teprve poté eura na kč. Takže platba v dolarech vyjde v konečné částce na výpisu dráž, než když se v tu samou chvíli zaplatí to samé zboží v eurech.
Proto moje banka nepřipočítává vůbec nic a platím pouze v eurech, zkoušela jsem dolary, ale těch pár halířů rozdílu + nebo - mě nezabije, stejně je to ve větší míře na obchod, takže to neřeším
Elinka, já se toho ali tak lekla, že jsem se tu dnes registrovala pro pomoc a radu…
Ahojte, chtěla jsem se zeptat, otevřela jsem spor, protože mi nedorazilo zboží a prodejce mi ho uznal, takže mi ali vrátí peníze, ale prodejce tvrdí, že zboží je na cestě a poprosil mě, že pokud dorazí, ať ho poté kontaktuje a zboží zaplatím. Tak přemýšlím, že jestli opravdu dorazí, jak zaplatit, aby mě platba na účet do Číny nestála majlant, protože už to nebude přes Aliexpress kartou.