Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, nevíte některá zda mi může být provedena amputace, když podepíši souhlas s léčbou? Ne však s amputací? Již devět měsíců mi lékaři bezůspěšně léčí bércový vřed. Vyzkoušela jsem možné i nemožné. Na začátku mi doporučili amputaci končetiny,(mám i žilní problémy) s tím však nesouhlasím. Nyní mi tedy navrhla lékařka, že skusí ještě provést plastiku, ale výsledek nezaručuje. A já se bojím, že až mě uspí nohu mi amputujou a nějakou plastikou se již nikdo zabývat nebude. Nejradši bych byla, kdyby se dal zákrok udělat bez celkové narkozy abych se případně mohla bránit.
Pokud si nějak ošetříš předem klidně nějakým podkladem, poradila bych se i s právníkem tak ti nohu nikdo neuřízne!! To by si fakt nedovolili kor bez souhlasu.
Je mi to moc líto tato situace, drž se musí to být těžké
![]()
@mamina44 pokud přímo nepodepíšeš před operací souhlas s amputací, tak ti jí nemůžou amputovat. Amputovali by ti jí jedině v případě, že by tě ohrožovala na životě, což asi neohrožuje. Pokud amputujou bez souhlasu, tak je to na žalobu.
Jinak držím palečky ať to dopadne co nejlépe ![]()
@mamina44 píše:
Ahoj, nevíte některá zda mi může být provedena amputace, když podepíši souhlas s léčbou? Ne však s amputací? Již devět měsíců mi lékaři bezůspěšně léčí bércový vřed. Vyzkoušela jsem možné i nemožné. Na začátku mi doporučili amputaci končetiny,(mám i žilní problémy) s tím však nesouhlasím. Nyní mi tedy navrhla lékařka, že skusí ještě provést plastiku, ale výsledek nezaručuje. A já se bojím, že až mě uspí nohu mi amputujou a nějakou plastikou se již nikdo zabývat nebude. Nejradši bych byla, kdyby se dal zákrok udělat bez celkové narkozy abych se případně mohla bránit.
A zjišťovala sis, že by to nešlo bez uspání
tchýně když byla v nemocnici, tak tam nějaké staré babičce měnili kyčel bez celkové narkozy…vyprávěla tam co se dělo na sále.
Ať to pro tebe dopadne co nejlépe ![]()
@mamina44 nech si do souhlasu s léčbou přesně vypsat, s čím souhlasíš, tzn plastika a všechny drobnosti okolo. A nějakým způsobem tam zvýraznit, že si amputaci nepřeješ…
@Natyna píše:
A zjišťovala sis, že by to nešlo bez uspánítchýně když byla v nemocnici, tak tam nějaké staré babičce měnili kyčel bez celkové narkozy…vyprávěla tam co se dělo na sále.Ať to pro tebe dopadne co nejlépe
Endoprotézy se dělají většinou v lokální narkoze - spinálu, epidurálu… v celkové jsem je viděla dělat minimálně -) musela být kontra k vedení analgezie.
Takže já bych zkusila přes právníka a nechat si podepsat doložku ![]()
I nasemu pribuznemu v letech, ktery byl lehce mimo, davali podepsat souhlas s amputaci, takze by asi nemeli. A manzelovo babi vylecil v 80letech bercaky a otevrenou patu Hemagel, nakonec se kozarka priznala, ze ji x ket trapila prevazama, nemocnici a dalsima zbytecnostma, protoze je Hemagel jeste drahej a pri predepisovani by si vyplacala moc bodu
tchyne tam sla vyzbrojena informacema, nedala se a nakonec to slo. Zkousela jsi ho?
Před operací musíš podepsat souhlas takže tam jasně nech formulovat co ti smí udělat
amputovat ti nohu lékaři mohou jen v případě vitální indikace a to by jsi ty musela být v bezvědomí s kritickém stavu naopojená a plicní ventilaci a podobně
Já bych prvně změnila lékaře…hlavně je mi naprosto proti srsti když ten bércák vždycky vyčistěj a pak zavážou..to je jasný že se to jen tak nevyléčí ![]()
Rozhodně zkus tu plastiku. Moje babi měla bercáky na obou nohách, maso vyhnilé až na kost. Plastiku ji dělal nějaký doktor z Třince. Zacelilo se ji to krásně. Nohy už samozřejmě nejsou tak hezké jako předtím, ale jsou a nemusíš mít protézu. Kůži na překrytí ji brali ze stehen.
Tak urcite ti nemuzou udelat amputaci bez tveho souhlasu, to fakt ne! Jedine ze by to bylo behem te operace tak akutni, ze by se nedalo vubec nic jineho delat a tobe by to v tom pripade zachranilo zivot.
A na druhou stranu, je dobre, vyzkouset opravdu vsechny metody, cim by se dala noha zachranit, to jo, ale pokud uz nejde nic delat, tak ja si teda myslim, ze amputace je taky reseni a konec trapeni a behani po doktorech.
Nevim kolik ti je, ale znam spoustu lidi(mych pacientu)který jsou po amputaci a dostali protezu, naucili se v pohode chodit a ten zivot se jim zlepsil.
Jo a zakrok na dolni koncetine se da taky urcite delat bez celkove narkozy.Na to se informuj, pokud mas strach ![]()
Holky děkuji za podporu. Vůbec nevím co mám dělat. Jsem diabetik, vůbec se to nehojí, cévní operace problém nevyřešila a pro lékaře je to nejrychlejší způsob léčby. Bolí to jak svi…a za těch devět měsíců sem stresem zhubla 31 kilo. Když odmítnu zákrok, tak mi asi bude ukončena PN s důvodu nespolupráce. Mám ČID ale z toho se vyžít nedá a v práci stojím 8 hodin u lisu.
Shodou okolností, mám ve své rodině lékaře, který se tímto zabývá, napsal a zdokumentoval x studií na x pacientech s velikým procentem úspěšnosti, aneb k pointe - zkoušela jsi muší larvy?
@mamina44 před nedávnem jsem viděla jeden dokument, kdy podobné těžko hojícíí se rány léčili alternativně (teď to nazvu blbě) nějakýma speciálně vyšlechtěnýma breberkama. Bylo to na ČT2, německý dokument, frnacouzský pacient i lékař a ty breberky umí vypěstovat v Gruzii nebo tam někde. V Evropě to údajně není schválené, doktoři se toho bojí, sice zkoušeli nějaké ty kultury vypěstovat, ale jen jako univerzální „léčivo“ kdežto v zemi původu se pěstují speciální kultury individuelně pro každého pacienta podle jeho obtíží - vezmou stěry, nakultivují a najdou tu správnou „breberku“.
Nevím, možná je to už moc úlet pro nás, ale jim to tam funguje už hodně dlouho a evropa to nechce přijmoutprávě proto, že se musí pěstovat kultury individuelěn podle pacienta, nelze vyrobit jeden lék pro všechny a na něm zbohatnout. tak se do toho nehrnou a nechtějí to uznat.
Třeba by to mohla být cesta…
@mamina44 to je mi líto, co se ti děje
Každopádně pokud nedáš souhlas, amputovat nemohou, pouze pokud jde o život, je to možné, raději se ale zeptej právníka. Jinak na ty vředy, zkoušeli ti mřížky z aktivním uhlíkem nebo stříbrem? babičce jsem to aplikovali a krásně se to hojí a také hrozili amputací. Teď jí dávají i nějakou novinku s medem.