ATB na zánět a antikoncepce

Anonymní
8.9.20 07:40

ATB na zánět a antikoncepce

Ahoj,
mám zánět močového měchýře a dostala jsem antibiotika Sumetrolim. K tomu beru ha Yollie. Ptala jsem se doktorky zda ATB ovlivňují antikoncepci a jasně mi řekla, že tyto ne. Poté jsem si léky šla vyzvednout do lékárny a tam mi řekli, že ovlivňují. V příbalovém letáku antibiotik je napsáno spoustu kategorií léků, ale antikoncepce ne. V příbaovém letáku ha jsou napsané nějaké látky, ale myslím že to není žádná z obsazených v ATB. Jsem z toho zmatemá a proto bych se vás ráda zeptala, jak řešíte ochranu v době brání ATB. Opravdu těhotenství teď nepřipadá v úvahu. Tak jestli je třeba jen trochu snížena účinnost nebo vůbec? Jestli to mám nějak řešit nebo aspoň teda přerušovat? Předem díky všem za rady

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6133
8.9.20 07:51

Ano, ATB snižují účinnost HA. Používej ještě jinou ochranu, ideálně kondom. Používala jsem vždy až do konce cyklu. Atb mají vliv na střevní mikroflóru (všechny) a jejím narušením při ATB se sníží vstřebávání HA. Tohle pak je jedno ze “selhání” HA, jak jsou pak některé překvapené, když otěhotní.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
14339
8.9.20 08:11

Takže ty nevěříš lékaři, nevěříš příbalvým letáků, ale věříš tomu, co ti napíšou na internetu?

A ne - není to tak že všechna atb snižují účinost antikoncepce, jedná se jen o některé typy a ty patří na výrazně rozvinutější a složitější záněty a nebo velmi specifické bakterie, nedotaneš je jako lék první volby u praktika.

Pokud panikaříš, tak do přštího plata používej kondom.

Ale především začni používat hlavu a nauč se správně přiřazovat váhu informacím. Ty z internetu jsou zcela a naprosto nevěrohodné.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
12649
8.9.20 08:14

V pripade jakychkoliv pochybnosti je nejjednodussi pridat dalsi formu antikoncepce pro dany cyklus, treba kondom, a mas klid. Za me je lepsi to s ochranou prehnat, nez ji podcenit.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5208
8.9.20 08:22

Ano, používala bych ještě i další ochranu pokud je těhotenství nežádoucí. A pokud se nepletu, tak zanet mocaku je pri styku nakažlivý, tak pokud si ho nechcete předávat pořád dokola tak je kondom stejně nutnost.

Příspěvek upraven 08.09.20 v 08:26

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
8.9.20 08:24

@Ou Já bych lékaři věřila, ale když hned lékárník na to řekne, že to tak není, tak si mám odpověď vybrat podle toho která je lepší nebo co?

  • Citovat
  • Nahlásit
6133
8.9.20 08:41
@Anonymní píše:
@Ou Já bych lékaři věřila, ale když hned lékárník na to řekne, že to tak není, tak si mám odpověď vybrat podle toho která je lepší nebo co?

Hele, @Ou za tebe případné dítě vychovávat nebude, navíc není ani lékař a ani lékárník, takže pokud nechceš být těhotná, používej další ochranu. Neposlouchej tedy ani ji. Sumetrolim není ve skutečnosti ATB, ale i po něm totiž můžeš mít průjem a ten může snížit účinek HA. Navíc pokud máš zánět močového měchýře, neměla bys souložit bez kondomu. Sumetrolim (Biseptol apod.) jsou sulfonamidy, kterými se běžně léčí záněty močových cest a pozor mají svá omezení - pobyt na slunci, kyselá jídla a pití atd.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
38
8.9.20 08:46

Je pravda, že ne všechna ATB ovlivňují účinnost HA, ale je takový problém do konce plata používat kondomy, nebo prostě nesouložit? (a teda souložit se zánětem močáku, to je věc pro fajnšmekry)
Věřila bych spíš lékárníkovi, než lékaři a konečná instance je příbalový leták, ten si snad čteme všichni, ne?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
8.9.20 11:03

Tak jasně že teď hned soulož není na pořadu dne, ale třeba po dobrání ATB ano a proto mě zajímalo, jak dlouho to snižuje účinek HA… toť vše

  • Citovat
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama