Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já myslím, že je to dobrá věc. Pořád lepší dát dítě do BB než hodit do popelnice a vzít mu šanci na život.
Jsem příznivkyní babyboxů. Lepší odložit dítě tam než do popelnice. Ne každý se může nebo chce o mimčo starat a tak má alespoň šanci dostat se k milujícím lidem.
Přesně tak. lepší než najít miminko v popelnici nebo ve křoví v igelitce.
Baby box určitě ano. Nedokážu si představit, jak by je matky mohly zneužívat. Pokud matka ví, že dítě nechce, nebo nemuže mít, tak co potom dělat. Sotva by tam dal dítko někdo, kdo by o tom nebyl přesvědčen. A myslím, že dětem duši nebere. Naopak, dává možnost žít život, mají nové možnosti.
Lepší než dítě pohozené na ulici, nebo na WC, nebo děti týrané, hladové a pod.
A nejen maminky, zneužívají toho i bezdomovci, puberťáci, hašišáci a jim podobné existence, které do babyboxů hází odpadky, v tu ránu BB začně pískat, sestry přiběhnou a tam? Pytel s bordelem …
Ale celkově - než dítě pohodit na poli, to raději BB, vždyť on ten provoz někdo zaplatí …
Zachraňují životy,určitě je to dobrá věc.Ještě lepší by však bylo,kdyby takových boxů nebylo vůbec potřeba.
Ja jsem pro, a myslim ze jediny kdo byl kdy proti je cirkev. Je to lepsi nez ty popelnice jak uz zde zaznelo. A k tomu zneuzivani, zneuzivalo se vzdycky vsechno, vzdy prijde nejaka novinka a na ni se najde grazlik co si z toho udela radoby legraci, bohuzel tomu se neda vyhnout, rozhodne bych je kvuli par blbcum nerusila.
Baslerinda píše:
A nejen maminky, zneužívají toho i bezdomovci, puberťáci, hašišáci a jim podobné existence, které do babyboxů hází odpadky, v tu ránu BB začně pískat, sestry přiběhnou a tam? Pytel s bordelem …Ale celkově - než dítě pohodit na poli, to raději BB, vždyť on ten provoz někdo zaplatí …
Tak to jsem nevěděla. Pak to teda nechápu
proč to dávají tam, to je fakt idiocie.
Já si nejsem jistá, zda babybox zachraňuje životy. Člověk, který jse schopen hodit dítě do popelnice, není schopen si najít, kde BB je a odnést ho tam. ![]()
Nicméně maličkým dětem dává možnost bez zbytečné úředničiny se dostat co nejrychleji do rodiny, kde budou chtěné a vítané. Takže místo trávení času v kojeňácích, místo toho, aby matka byla třeba nějak přemlouvaná, byla jí dávaná šance, o kterou nestojí, je to čistě a jasně vyřešené. Místo postýlky někde v ústavu, kde sestry a vychovatelky nemají šanci dát dětem citové zázemí, mazlení, chování kdykoliv dítě potřebuje, je čeká rychlý přesun tam, kde nebudou od malinka citově deprivované. To považuji za jednu z největších výhod babyboxů.
papavlinka33 píše:
Ja jsem pro, a myslim ze jediny kdo byl kdy proti je cirkev.
Tak do tohoto nevidím, ale už před mnohy sty lety fungovaly právě v klášterech takové schrány na miminko. Sice to byla jakási dřevěná kolíbka ve zdi a zvonek byl na provázku, ale princip obdobný. Takže zrovna církev by měla být k něčemu takovému vstřícná.
Zněužívání babyboxů bylo ze strany pracovnice sociálního odboru nastíněno tak - jako, že když žena přijde na sociálku a řekne svůj problém, vždy se najde řešení.
Jako řešení mě nyní napadá třeba azylový dům pro matky s dětmi, co nemají kde bydlet. Upřímně ze své vlastní zkušenosti (byla jsem jeden navštívit, znala lidi, co tam bydleli) pro mě je azylák až na posledním místě, kam bych chtěla s dítětem jít ![]()
Upřímně bych raději volila náhradní pěstounskou rodinu po dobu, než se ty největší problémy uklidní, já seberu síly, rozum a prachy a seženu si třeba podnájem ![]()
Jaký názor máte vy?
A kolik dětí zachránily babyboxy u nás? Nevíte? Já pamatuju na začátku 1-2 děti, které si pak ale maminky vzaly zpět domů?
A fakt je otázka, jak tu už někdo psal - kdo dítě do babyboxu opravdu dá? Třeba ho tam dají jen maminky, které by děti stejně nechaly rovnou v porodnici a takto to mají jednodušší a anonymní. ![]()
Ale lidi, co je budou chtít hodit do popelnice by žádný babybox nehledali?
Počet je tuším k 60 dětem v babyboxech, až na těch pár vyjímek, kdy se pak objevili matky a chtěli je zpátky, tak tuším, že všechny putovali během pár dnů do nových rodin ![]()
U nás máme 46 babyboxů, zatím se tam našlo 61 dětí (z toho např. chlapec s downovým syndromem a jedno mimčo bez mozku, které po pár dnech zemřelo:((
Tento rok se v babyboxu objevilo rekordních 21 dětí a to ještě tento rok neskončil ![]()
Aladina píše:
A kolik dětí zachránily babyboxy u nás? Nevíte? Já pamatuju na začátku 1-2 děti, které si pak ale maminky vzaly zpět domů?A fakt je otázka, jak tu už někdo psal - kdo dítě do babyboxu opravdu dá? Třeba ho tam dají jen maminky, které by děti stejně nechaly rovnou v porodnici a takto to mají jednodušší a anonymní.
Ale lidi, co je budou chtít hodit do popelnice by žádný babybox nehledali?
Ahoj.
Tento týden vyšel článek o tom, že je matky
v poslední době zneužívají, že dětem babybox bere duši, nemají možnost v budoucnu najít své biologické rodiče - a proč by vlastně měli? Díky za příspěvky.