Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den všem, chci se vás zeptat jaký máte názor na basmati rýži? Podle internetu všude píší jak má nižší GI co je i pravda ale chci se zeptat jestli se může konzumovat třeba každý den nebo obden? Nemůžou z toho být nějaké problémy? viděl jsem i na internetu že mužeš mít i z toho cukrovku atd.. ale to o normální rýží a nechápu proč píší že je to rafinovaný sacharid (cukr) když to má komplexní sacharidy? Budu moc rád za vaše názory děkuji 😊
My ji jime se synem pomerne casto, cca 2× - 3× tydne. O tom, co pises, nic nevim, ale mladej je dost pres ten zivotni styl, a nerikal nic, kdyby se ti nekde docetl, urcite by mi to vytroubil hned zatepla..
Nevim no, behem zivota v Japonsku jsem jedla v podstate kazdy den ryzi (treba i dvakrat denne) a nic mi to neudelalo.
Nebyla teda basmati, ale bude to podobne.
Se zeptej nějakýho asiata
ti se tím ládují od rána do večera ![]()
Cukrovka (2. typu) není ze sacharidů jako takových, ale obvykle z nadvahy/obezity. Takže pokud se rýží nebudeš přecpávat a budeš se hýbat, tak si ji klidně dej každý den. Rozhodně lepší než třeba knedlíky.
@Rudolf4t píše:
Dobrý den všem, chci se vás zeptat jaký máte názor na basmati rýži? Podle internetu všude píší jak má nižší GI co je i pravda ale chci se zeptat jestli se může konzumovat třeba každý den nebo obden? Nemůžou z toho být nějaké problémy? viděl jsem i na internetu že mužeš mít i z toho cukrovku atd.. ale to o normální rýží a nechápu proč píší že je to rafinovaný sacharid (cukr) když to má komplexní sacharidy? Budu moc rád za vaše názory děkuji 😊
Slyšela jsem to už několikrát. Zajímalo by mě, jestli je na tom něco pravdy.
No jestli budeš jíst jen bílou rýži, tak brzo umřeš.
Při vyvážené stravě nejsou zas až tak podstatné jednotlivé suroviny, bílá basmati je prostě bílá rýže - nutriční hodnoty nic moc, ale je chutná. Podstatné je kolik toho sníš a co jíš kromě toho.
Mi nechutná vůbec a smrdí myšinou. Takže tuhle rýži nejím. Mám ráda pouze paraboild rýží. Tu jim často.
Jak může někdo jist denně rýži???
Může mi to někdo vysvětlit? Mám z té čínské pomsty vždycky břichabol, do hodiny hlad a ta škrobová mazlavá pachuť mě často přesvědčí, že uvařím radši bulgur nebo pohanku místo té bílé s. račky.
@Betty MacDonald píše:
Jak může někdo jist denně rýži???Může mi to někdo vysvětlit? Mám z té čínské pomsty vždycky břichabol, do hodiny hlad a ta škrobová mazlavá pachuť mě často přesvědčí, že uvařím radši bulgur nebo pohanku místo té bílé s. račky.
Zkus se poptat v Asii.
I rýži můžeš koupit hnědou.
@Havlova píše:
Zkus se poptat v Asii.I rýži můžeš koupit hnědou.
Tak v Asii asi moc nemají na výběr, ti chudší. Ale já prostě nemám rýži ráda, kdybych ji měla jist denně, tak mě přejde radost ze života.
@Betty MacDonald píše:
Tak v Asii asi moc nemají na výběr, ti chudší. Ale já prostě nemám rýži ráda, kdybych ji měla jist denně, tak mě přejde radost ze života.
A zkusila jsi hnědou? Jinak, tam to jedí i bohatí.
@Havlova píše:
A zkusila jsi hnědou? Jinak, tam to jedí i bohatí.
Zkusila, o fous lepší, ale furt rýže ![]()
Tak jíst to můžeš, spousta lidí je na tom prakticky živa, ale je to taková vycpávka, takže to kombinuj tak, abys měl stravu pestrou. Třeba v rýži chybí vitamín A, takže v chudších vrstvách třeba v té Číně to způsobuje že mají časté problémy se zrakem… Ale jestli ti tak moc chutná, tak si ji jez, co by ne. ![]()
@klamonožka píše:
Tak jíst to můžeš, spousta lidí je na tom prakticky živa, ale je to taková vycpávka, takže to kombinuj tak, abys měl stravu pestrou. Třeba v rýži chybí vitamín A, takže v chudších vrstvách třeba v té Číně to způsobuje že mají časté problémy se zrakem… Ale jestli ti tak moc chutná, tak si ji jez, co by ne.
Tak si k tomu dá mrkev.
A potom asi projímadlo.