Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásný pozdni večer
Mám dotaz na maminky/tatínky turisty ![]()
S manželem jsme velcí milovníci hor, přírody, milujeme turistiku…mame skoro tříletého syna, ktereho vedeme stejnym směrem. Vylety po horach, skalách, zamcich, hradech apod si oblíbil uz v takto útlém veku a od dvou let s občasným poponasenim zdolava tůry nadsene s nami ![]()
S manzelem zvažujeme jestli začátkem léta nevyrazit někam dal…pro začátek treba Rakouské Alpy…rodina a přátelé se na nás dívají jako na blazny, že chceme vzit tříleté dítě na blint do hor se stanem na zádech. Chci dodat, že se nemáme v plánu měsíční vysokohorskou výpravu ale jen si tak deset dni posmajdat po horách ![]()
Popravde ano, je to risk, můžeme jet po dvou dnech klidně domů protože,…
Zajímá mě…podnikate někdo doma s detmi podobne dovolené? Jeli by jste? Případně kde jste byli v ramci Evropy a kde se vam libilo? Děkuji za kazdy názor, inspirace či užitečnost radu ![]()
@Ademe2 jela bych, proč ne? Akorát bych možná nevolila s ohledem na dítě stan (v zahraničí, u nás klidně jo), ale nějaký penzionek. My jsme chodili po horách s mnohem mladšími dětmi a viděla jsem tam i pidi miminka v šátcích. Záleží na rodičích a když to dítě dobře snáší, udělá mu to jen dobře ![]()
Ahoj, já jsem trochu chodila před dítětem a teď mám dvouleťáka a jela bych takhle klidně, ale jen s plnáem „pomalého přesunu“, tj. zústat 2-3 noci na jednom místě a pak jít dál. Nejlépe spát někde v ofiko kempu, abyste mohli vyrazit na jednodenní výlet bez všech věcí, omezí to tu nutnost dorazit do dalšího nocoviště každý den.
@Ademe2 Jedte
Na „rady“ lidi kolem bych nehleďela. Sama nejlepe vite, co Vy i Vase dite zvladnete. Krasnym prikladem je moje kamaradka Monika, ktera obrazi cely svet uz nekolik let. Nyni je i s prckama zrvn na Novem Zelandu a cestuji take stylem „batuzkari“. Vice informaci a fotek maji napr. zde: https://www.facebook.com/…79472682958/?… ale pisou i cestopisne knihy ![]()
PS: Tomu mensimu diteti je teprve rok a davaji to docela s prehledem myslim.
Pokud to date a uzijete si to, mate zlate dite, ktere zavidim
My jsme pred detmi byli s chlapem lehce podobneho zalozeni, ted mame 2 cacory (3 a 6 let) a dovolena s nimi vypada tak, ze mame pronajaty apartman se zahradou a hristem pod Tatrami, kazde rano vyrazime nekam do hor, odpolko ci navecer se s detmi vyblbnout do termalek a v mezicasech delaji binec tam, kde jsme ubyvovani ![]()
Ja bych s nasima velmi akcnima holcickama zatim nejela z duvodu, ze po par hodinach chozeni by chteli nejakou „zabavu“ - hriste, zmzlinu, aquapark, zviratka a tak. Nebo aspon hrat hry, blbnout… A ja bych si to neuzila, kdybych si po celem dni tahani tezkeho batohu (ktery by s detskymi vecmi byl dvakrat tezsi) mela jeste blbnout s detmi, v noci k nim vstavat a rano mit budicek podle nich. No proste jsme mekky ![]()
Na tremp s kamarady (5-6 dni s baglem nalehko, spani pod sirakem) chodime kazde leto bez deti, ty jsou u babicky ![]()
My jezdíme všude možně, roční syn už má za sebou nespočet výletů i zahraničních, ale bydlíme v hotelu nebo apartmánu, který máme jako útočiště. Se stanem na zádech si to dokážu představit tak 1,2 noci, ale možná je to o mojí pohodlnosti. Pro dítě to bude určitě zážitek, 3 leté už dobře spolupracuje a bude to mít jako dobrodružství, to že budete trochu mimo civilizaci a dál od nemocnice je fakt, ale podle mě je lepší takhle neuvažovat, doma si dítě přivodí úraz snáz…