Bolavé zuby...

Lia
4468
13.7.09 10:32

Bolavé zuby...

Holky, prosím o radu..

Zuby mám na pohled pěkné, ale těch plomb..
neměla jsem nikdy nějak zvlášť problémy se zuby, začalo to v těhu a úspěšně to pokračuje.
U doktora jsem už skoro častěji než doma..
Teď mi vylezla osmička, která má kaz, ale trhat ještě nechce, že je malá a kaz prý nemůže přejít na ostatní zuby (?? fakt ne?? a co kdyby se tak zkazil že by se rozdrolil..?)
No osma teď nijak zvlášť nebolí, ale dneska jsem byla vyvrtat další zub se zánětem, přestože tam nebyl kaz…
No každého půl roku něco a zuby pobolívají i v mezičase..
Zuby si čistím 3× denně šetrnou zubní pastou (lavera), hledám i alternativní příčinu bolesti zubů, a je to pořád stejné..
Zubař mi řekl, že není jak ty zuby posílit, že hrálo roli jak jsem o ně pečovala v dětství..

To se mi ale nezdá, opravdu není NIC?
Našla jsem třeba tyhle čaje, zkusím je a budu ráda i za jakoukoliv radu..
 http://www.001shop.cz/KANTAKARI-Teeth

P.S. Kojím syna, může to mít vliv na tu kazivost - nedostatekk vitamínů třeba..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8297
13.7.09 11:29

Ahoj,
asi nejdůležitější je, v jakém stavu máš dásně, jestli používáš mezizubní kartáčky a jestli jsi zkoušela zuby mineralizovat.
Já mám počínající paradentózu, kterou jsem si zřejmě přivodila sama chronickým zánětem dásní (nebolí).
Zubní kaz je způsobený baktérií, je to infekce, takže si myslím, že nechávat neošetřený kaz je nezodpovědné.
Dásně musí být velmi světlé, žádné červené obloučky kolem krčků. Aby byli opravdu vyčištěné, je potřeba používat mezizubní kartáčky a zubní nit. Je potřeba čistit i jazyk a dásně. Čistit správně, to znamená přes dáseň a krček ke špičce zubu pohyb jako Z.
Drolivost zubů znamená, že nejsou dostatečně mineralizované, zubní hygienistka mi to vysvětlovala tak, že povrch zubu je jako mřížka, ve které jsou zasazeny kamínky, když kamínky postupně vypadávají.
Na tohle je Elmex, dělá i takový mineralizační gel, nejlepší je to napatlat na osušené zuby a nechat co nejdýl působit. Po čištění jen vyplivat pastu, ale nevyplachovat.
A pokud máš tu možnost, zajdi k zubní hygienistce. Doktor je přeci jen spíš přes léčení, ale ne přes prevenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
13.7.09 11:42

Ahoj Kim, pokud to správně chápu, tak tě nejvíce trápí zubní kazy. Dbala bych tedy spíše na správnou techniku čištění zubů, správné pomůcky:

• jednosvazkový kartáček (výborný na nedostupná místa jako jsou osmičky)
  • mezizubní kartáčky,
  • zubní nitě
  • škrabka na jazyk
  • důležitý je i správný „normální“ kartáček. Zapomeň na šikmé štětiny, leštící lamelu, katráček musí mít rovnou čisticí plochu, husté měkké štětiny. (používám zn. Curaprox ultrasoft, nebo supersoft z lékárny)

Čištění je proces mechanický, tudíž na pastě tolik nezáleží. Důležité je, aby ti chutnala a nebyla zdravotně závadná (pasty made in China nebrat :wink: )

Ohledně četnosti čištění:
zubní plak začíná negativně působit na zubní sklovinu až za den nebo dva. Časté šmrdlání zubů bych tedy vyměnila za jedno pořádné večerní čištění. Já čistím u zpráv a trvá to tak 15 - 20 minut. Že jsou zuby opravdu čisté poznáš přejetím jazyka - musí být hladké.
Každý zub aspoň 4× přejedu, nedostupná místa jednosvazkovým, pak přijde na řadu mezizubní kartáček, popř. zubní nit, pak škrabka na jazyk a pak ústní voda.

Na posílení zubní skloviny by ti mohl pomoci Elmex gel http://www.lekarna.cz/…zubni-gel-1/

Dále by možná nebylo od věci navštívit zubní hygienistku. Poučí tě o správné technice čištění, vyleští zuby, odstraní zubní kámen…

Další věc - abys nepřenesla zubní kaz na své dítě, je důležité neolizovat dudlíky, nejíst z jedné lžičky, neocucávat mu lahev, nelíbat na pusinku, nedovolit, aby ti strkalo ručky do pusy.

Čaje jsou určitě fajn, na posílení skloviny pry pomáhá i obyč. zelený čaj.
Já bych tu kazivost na kojení ani na těhotenství jako takové nesváděla, ale pokud zařadíš do jídelníčku vitamíny pro kojící, jistě tím nic nezkaziš.
Co vím od kamarádek, kazily se jim zuby proto, že jim bylo šoufl z kartáčku v puse, tudíž nedostatečným čištěním.

Omlouvám se za dlouhý popis a poučování, ale snad ti aspoň něco pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4468
13.7.09 16:08

Holky, díky za rady…

Ale..pijeme často z jedné lahve - když mu naliju, nechce, jen to co mám já..budu to muset vymyslet jinak..
a nedávat pusinky..no jeje..než mi to vytrhne to bude určitě rok jak ho znám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
13.7.09 17:56

Kim ,
pokud jsi davala doted, tak uz je to asi jedno. Ty bakterie má člověk v puse furt, jen když se to tam nějak oslabí a mají kde zahnízdit, tak se pomnoží a napadnou zub.
Ještě jsem chtěla dodat, že pokud bys měla zánět dásní, tak je potřeba odstranit i poddásňový zubní kámen. Brr. ještě teď mi z toho brní zuby

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4468
14.7.09 16:53

Čičinko: no to snad nemám..
Každopádně nevím, kde v Ostravě hledat zub. hygienika, nic mi to nenašlo 8O
Jinak zub přestal bolet, hurá…
Akorát to že je otevřený není moc příjemné, dneska jsem na to omylem skousla auuuu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
14.7.09 19:28

Musíš hledat DENTÁLNÍ HYGIENISTKA

v Ostravě jsem našla třeba tohle:
http://www.hygienistka.net/

http://www.addh.cz/index.php?…

ale kdyby měl někdo osobní zkušenost v Ostravě, sem s ní :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4468
14.7.09 20:14

Gina: já ji mám vedle baráku :lol: :lol:
Myslela jsem, že to jsou nějací lepší, dražší zubaři :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
15.7.09 12:33

Njn, není to zrovna levná záležitost, ale zas když si člověk spočítá na kolik ho vyjdou umělé zuby :wink: Tak snad budou dobří a kdyžtak se pochlub jaks dopadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
26.12.11 18:57

Holky, synovi lezou zuby (první stoličky). Lezou mu 3 naráz a vůbec nespí. Je nevrlej. za posledních 48 hodin spal jen 8 hodin!! :zed: Jak mu pomoci? Okusuje vše okolo, jak příbuzné, tak nábytek. Ohrádku dokonce pomalu rozkousal. Calgel mu nezabírá :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4415
26.12.11 18:59

zkus homeopatika chamomilla vulgaris, nám lezou čtyři stoličky naráz a homeopatika nám teda moc pomáhají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16783
26.12.11 19:48

no bohužel čípky viburcol nejsou nikde skladem tak nevím jestli jsou ještě nějaký homeo na zoubky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
26.12.11 20:50

díky, zkusím se na to poptat v lékárně, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.15 17:55

Holky, mám u zubů trochu prosvítající sklovinu v dolní části zubů, myslím tím vždy krajem, co se kouse (snad pochopíte). Chtěla bych si koupit ten elmex gel…pomůže to? zpevní se zuby a ta pruhledna část se opět zaplní? Koukala jsem, že se používá jen jednou týdne, zabírá to nebo použít dvakrát týdne?

• Citovat
  • Upravit
26270
7.10.15 18:52
@Anonymní píše:
Holky, mám u zubů trochu prosvítající sklovinu v dolní části zubů, myslím tím vždy krajem, co se kouse (snad pochopíte). Chtěla bych si koupit ten elmex gel…pomůže to? zpevní se zuby a ta pruhledna část se opět zaplní? Koukala jsem, že se používá jen jednou týdne, zabírá to nebo použít dvakrát týdne?

Ne, nezaplní. Je to prevence, ne léčba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.