Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny maminky.
Obracím se na Vás s problémem ohledně kojení. Už mi jste mi to moc pomohli v těhu. Malému bude teprve 14 dní a já už mám bradavky z kojení na maděru. V porodnici jsem kojila už od druhého dne po císaři. Měla jsem mnoho mleziva a mlíko se udělalo hned a je ho také hodně. Musím po každém kojení z druhého prsu upouštět odsávačkou. Bohužel už v porodnici mi malý rozpraskal bradavky a tak už od porodnice používáme kloboučky. Bohužel i přes ně mám strupy na bradavkách a trhliny až do krve. Přisátí bolí tak, že u kojení často brečím. V posledních 3 dnech jsem musela přes den třeba 2 kojení nahradit krmením odsátého mlíčka, aby se bradavky trochu zregenerovaly. První kojení je po té pauze vždy lepší, ale pak to jde zase rychle dolů a ráno už zase brečím bolestí. Nevím co s tím. Nevím jestli mohu na chvíli přejít na odstříkávání abych si bradavky zregenerovala a přikládat třeba jen v noci. Chci si koupit lepší odsávačku (Medelu elektrickou 2 fázovou), protože ta pákovka je na tohle hrozná a mám strach abych třeba nepřišla o mlíčko. Nevím co ted, jsem z toho na prášky. Z každého kojení mám doslova průjem, protože vím, co mě čeká. Dostala jsem od doktorky nějaká homeopatika, krémů na bradavky mám milion, nic nezabírá
Máte někdo podobné zkušenosti a pokud ano, jak jste tento problém řešili ![]()
Máte zkušenost s Medela PureLan 100?
Přidejte zkušenost s Medela PureLan 100Přečtěte si článek: Popraskané bradavky: Co vám zaručeně pomůže?
Ahoj, měla jsem to podobně.. pomohla mi odsávačka Medela (2fazová) cca 3 dny jsem pouze odsávala a nekojila, také jsem používala krém od Medely (lanolin) a náplasti od Medely na hojení bradavek - dali se do lednice/mrazáku vychladit a daly do podprsenky. Zkusila jsem mazat Bepanthenem, ale u mě nic moc.. lepší byl krém od Medely.
a další důležitá věc je větrat prsa na vzduchu!!
Měla jsem to samé. Po CS jsem kojila zezačátku jen vleže, sestry absolutně k ničemu, neporadily s technikou, nic. Nakonec jsem musela odsávat, malá pila mlíko i s mojí krví ![]()
Okamžitě si sežeň kontakt na laktační poradkyni (www. kojeni. cz) a domluv si návštěvu. Upraví ti techniku kojení.
Jinak doporučuju, zkus změnit polohu, nejlíp se dítě přisaje z tzv. fotbalisty. Všechno najdeš na stránkách www.kojeni.net. Je tam všechno o tom jak má být dítě správně přisáté atd. Když je správná technika, nebolelo mě kojení ani s popraskanýma bradavkama ![]()
Pokud nmáš pákovou odsavačku, nemačkej ji nadoraz, ale jen tak aby to nebolelo. Jinak větrej, větrej a mazej buď bepanthenem nebo lanolinem.
A opravdu si najdi laktační, sama si s tím asi neporadíš ![]()
Jinak jestli má prcek dudlík tak mu ho seber, techniku sání to kazí a to samé, jestli ho dokrmuješ odstříkaným mlékem z lahve. Dej radši stříkačkou ![]()
Děkuji moc,
o větrání vím, ale nějak mi to nejde. Mám opravdu hodně mlíčka…repsektive spoštěcí reflex nebo jak bych to nazvala. Jakmile odepnu podprsenku, tak mi teče mlíko i když odsavám. Těžko se větrá, když člověk všude trousí mléko. Určitě raději pořídím tu medelu, pro tyhle případy a zkusím i ten krém a náplast ![]()
Dostala jsem kontakt od svého gynekologa na poradkyni, ale účtuje si za hodinu 700,–, takže jsem ted nejdřív čekala, jestli to samo nepoleví, ale asi ne. Na technice určo něco bude. Občas sama zjistím, že zkusím trochu jinak přiložit a je to lepší, ale chce to odbornou pomoc.
Taky jsem měla a pomohlo mi mazání bepanthenem na střídačku s MM a hodně větrat.. spala jsem asi dvě noci jen tak a hodně to pomohlo.. já teda neodsávala, kojila jsem pořád a naštěstí se to stihlo zahojit
@iva-svist 700
Mrkni na ty stránky. Nevím odkud jsi, ale skoro v každém městě je alespoň jedna laktační. U nás si bere 100,– za poradnu a pro pacienty (dělá zároveň sestru u pediatra) je to zdarma
Přijde mi to hrozně přemrštěná cena ![]()
Plíseň, jak se to pozná…Četla jsem něco o bílé bradavce, ale já nevím, jak to má přesně vypadat.
No kdyz to ctu, vypada to, jako bych to psala já sama
Mela jsem uplne stejny problem.
Ja nevim jak ostatni, ale me prave pomohlo az to, ze jsem bud cely den odstrikavala a pak davala mlicko z lahve, nebo jsem se snazila kojit treba jeden den jen z jednoho prsa a z duheho odstrikavat a zas opacne.
U me tenhle problem trval nejak mesic a timhle zpusobem jsem o zadne mleko neprisla.Pak kdyz se bradavky uplne zhojily, tak uz vse bylo bez problemu!
Chtela jsem to kojeni kolikrat vzdat, ale vydrzela jsem a do pul roku kojila plne a pak dal jeste 4 mesice ![]()
Tak at se to brzo zhoji!
Mam a mela jsem uplne stejny problem. Na bradavky pouzivam Purelan to je ten lanolin od Medely, pak hydrogelove regeneracni polstarky ( naplasti) bud od Chica, Medely, Aventu. Taky jsem zjistila, ze me bolely bradavky prave z odsavacky, kdyz odsavam tak rucne ve vane, kde si prsa nahreji. Jinak taky kvuli citlivym bradavkam kojim pres kloboucky. Jo, a nepouzivej vlozky do podprsenky, me paradili nastrihat plenu a tu si dat misti tech co se prodavaji v obchodech, protoze ty drazdi bradavky jeste vic. Uz jsem take kolikrat chtela kojeni vzdat, hlavne po pislednim zanetu. Medela prodava i chranice na bradavky, jsou to takove vanicky nahore s dirama, aby prsa vetrala a zaroven zachycuji mlicko, co tece, davaji se do podprsenky.
@Anettkaa píše:
Ahoj, měla jsem to podobně.. pomohla mi odsávačka Medela (2fazová) cca 3 dny jsem pouze odsávala a nekojila, také jsem používala krém od Medely (lanolin) a náplasti od Medely na hojení bradavek - dali se do lednice/mrazáku vychladit a daly do podprsenky. Zkusila jsem mazat Bepanthenem, ale u mě nic moc.. lepší byl krém od Medely.a další důležitá věc je větrat prsa na vzduchu!!
Absolutne se ztotoznuji
God bless Medela!
Ten Purelan s lanolinem opravdu jediny prokazatelne hoji. Dle meho radeji zahod kloboucky - za prve si muze mimco zvyknout a tezko odvykat, ale hlavne pokud mas porusene bradavky, zavleces si tam bakterie. Radejibbych chvili jen odsavala, pokud to opravdu nejde vydrzet.
@iva-svist píše:
Plíseň, jak se to pozná…Četla jsem něco o bílé bradavce, ale já nevím, jak to má přesně vypadat.
To se pozna hlavne tak, ze to jakoby pichlave boli pri kojeni - udajne spise ke konci kojeni. Ze zkusenosti me pichalo a bolelo i kojeni se zacelenymi, zahojenymi bradavkami - proste asi mesic trvalo, nez si ty prsa vubec zvykly, pak se to upravilo. Vzhledem muzou byt jakoby malinove cervene, ale to byt nemusi.
Taky jsem měla bradavky na maděru. odsávala jsem odsávačkou, krmila přes prst stříkačkou a potírala fialkou - vyzkoušela jsem různé ale nepomohlo až fialka
@Pajule22 píše:
No kdyz to ctu, vypada to, jako bych to psala já samaMela jsem uplne stejny problem.
Ja nevim jak ostatni, ale me prave pomohlo az to, ze jsem bud cely den odstrikavala a pak davala mlicko z lahve, nebo jsem se snazila kojit treba jeden den jen z jednoho prsa a z duheho odstrikavat a zas opacne.
U me tenhle problem trval nejak mesic a timhle zpusobem jsem o zadne mleko neprisla.Pak kdyz se bradavky uplne zhojily, tak uz vse bylo bez problemu!
Chtela jsem to kojeni kolikrat vzdat, ale vydrzela jsem a do pul roku kojila plne a pak dal jeste 4 mesice
Tak at se to brzo zhoji!
Tak v tento průběh já marně doufám. Beru všechny rady, které jsem načerpala a jdu se na to vrhnout. K odsávačce tedy ještě opatřím lanolin, možná nějaké ty hojivé polštářky. Jinak i já už od včerejška nepoužívám ty vložky do podprdy, zatím jedu bavlněné kapesníčky, ale mám jich málo, tak nastříhám tu plenu. Pokudím se větrat, kdyby byly ty klobočky s větráním do podprdy, tak by to taky bylo fajn. Doufám, že s kvalitní odsávačkou a vybavením se bradavky brzo zhojí a mlíčko mi zůstane. Snad během těch dvou nebo tří dnů o něj asi nepřijdu a prcek se snad neodnaučí sát, když bych v noci přikládala. Mrknu na kojeni.net a případně zkusím poradkyni.
Díky moc a držte palce. Všem přeju zdravá a spokojená miminka a dítka ![]()