Brát, nebo nebrat antidepresiva?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
6.4.16 08:49

Jako je fakt, že v příbalovém letáku je napsáno, že může zvýšit takové riziko. Ale nikdy jsem se s tím nesetkala. Spíš, když ti nesednou, tak to hlavně řešit s doktorkou. Samotné mě první antidepresiva nesedly a bylo mi ještě hůř, doktorka je okamžitě změnila a pak se to jen a jen zlepšovalo. Díky bohu za ně. Moje chování už překračovalo hranice - poporodní deprese. Chvíli to trvá, než zaberou, nečekej změnu hned, ale třeba i pár týdnů to potrvá. Brala jsem je asi rok a půl a pak pomalu s dohledem doktorky vysadila a bylo to. Nevm, jak by to bylo u tebe. V mém okolí také dost ženských ATD bralo a nikdo se nezabil a nezhroutil :palec: Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.4.16 08:57

Docela jsem se toho Teda lekla ale uklidnily jste mě nechtěla jsem to do sebe cpát beru i léky na tlak… Jsem proti chemii když nemusím ale už nemůžu dál ty stavy co mám jsou hrozně napětí v celém těle vysoký tlak motolice a šílený tlukot srdce… Hrůza

• Citovat
  • Upravit
314
6.4.16 09:01

Na tritticu psali ze v prvnich dvou tydnech riziko sebevrazdy zvysuji (nez si sednou). Bala jsem se je proto zacit brat, ale pak jsem se odhodlala a nic se nestalo. Jenom proste ze zacatku clovek neciti zadny zlepseni, i kdyz si muze myslet, ze to prece musi zabrat hned. Tak mozna z toho zklamani, ze to hned nefunguje muze byt to zvysene riziko. Ja zadne zhorseni nezaznamenala (mam zkusenosti s cipralexem, tritticem, mirtazapinem, prothiadenem a valdoxanem a nic).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.16 09:15

@Shiroi.Ichigo a to jsou všechno antidepresiva nebo léky na bázi neurol co.jsi tady vypsala? A léčis se ještě?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.4.16 10:54

Holky já jsem asi hloupá ale já tomu nerozumím… Jak ty ad fungujou? jako když má třeba paní tady ty ataky a úzkost tak jak to jako zafunguje? :nevim: co se stane to jako ty ad ty obavy a úzkost jaksi odbouráji nebo co?

• Citovat
  • Upravit
314
6.4.16 11:18
@Anonymní píše:
@Shiroi.Ichigo a to jsou všechno antidepresiva nebo léky na bázi neurol co.jsi tady vypsala? A léčis se ještě?

Ne to jsou AD ktera resi problem ze mozku neco chybi (jaou to inhibitory/antagonisti) a berou se dlouhodobe. Asi nejlepsi byla pro me kombinace cipralex-trittico, ale valdoxan je taky dobry (jen se musi sledovat jatra), mirtazapin a prothiaden me moc uspavali. Neurol, lexaurin aspol jsou benzodiazepiny, bromadiazepany apod. a jsou to oblbovaky, ktery podle meho pomohou jenom kratkodobe pri velkyh krizich a navic se na nich rychle vytvari zavislost. Lecim se zase. Pred tehotenstvim jsem kompletne vysadila. Byla jsem nakonec na ivf, takze to trvalo dlouho co jsem byla bez nich a ke konci to jiz bylo hodne tezke. Vydrzela jsem pak jeste dva mesice trochu kojit a pak jsem se k nim zase vratila. Me se proste deprese cyklicky vraci: deprese - leceni - par let v klidu - deprese…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.16 12:54
@Shiroi.Ichigo píše:
Na tritticu psali ze v prvnich dvou tydnech riziko sebevrazdy zvysuji (nez si sednou).

To je asi preto, že prvé 1-2 týždne (resp. kým začnú zaberať), sa môže psych. stav dočasne zhoršiť. Treba sa na to prichystať a vydržať. Možno sa niekomu stalo, že nebol na to upozornený, a zľakol sa zhoršenia stavu, preto to riziko :nevim: Práve na to sú „ukludňováky“ ako Neurol, Frontin a pod. Pri veľmi zlom stave sa dá zbehnúť aj na pohotovosť na diazepam injekciu.
Anonymka, ale toho sa neboj, to zmákneš, a keď začnú zaberať, bude ti lepšie a lepšie ;)

• Citovat
  • Upravit
80515
6.4.16 12:59

Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu jsou v dnešní době nejčastěji předepisovaným druhem antidepresiv. Fungují na principu inhibice zpětného vychytávání neurotransmiteru serotoninu v presynaptickém úseku neuronu, čímž zvyšují množství serotoninu na synapsi. (Předpokládá se, že jednou z příčin vzniku deprese je nedostatek serotoninu na synapsích.) Tato skupina léčiv má mírnější nežádoucí účinky než skupina MAOI a tricyklických antidepresiv, ale u některých pacientů je také méně účinná. Mezi SSRI patří fluvoxamin, fluoxetin, sertralin, paroxetin, citalopram a escitalopram.
Pokud jsem to dobře pochopila, zvyšují prostě tím zpětným vychytáváním množství serotoninu, což je hormon štěstí - říká se mu tak.
Při braní trvá většinou tak měsíc, než se začne vliv projevovat, zpočátku jde člověk ještě dost dolů. Je třeba vydržet.
Ale pokud ještě zakladatelka řeší věci typu - abych nepřibrala - pak dle mého není pro AD důvod. depresivní člověk řeší otázky typu - mám tu ještě vůbec být? Nebude mi líp, když umřu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.16 13:04
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.4.16 08:48

Byla jsem u lekarky a napsala mi itakem jake jsou zkusenosti napsala jsem i na jine diskuse tak snad to nekdo bere a napise… nekd o tu myslim o nem psal

• Citovat
  • Upravit
12
3.5.16 07:20

Ano Moclob

Taky bych se ráda vložila do diskuse. Už trictvrte roku beru Ad, poté, co jsem vystřídala asi 6 druhů antidepresiv, dostala jsem se cca před 2-3 měsíci, už si přesně nepamatuji, na Apo-moclob 150 mg. Od začátku, když nepočítám postupné nasazení, beru 3 denně. Začala jsem brát ad pro panickou uzkostnou poruchu, kromě zvýšeného pocení a menšího tresu jsem nikdy neměla nežádoucí účinky, pouze u prvních Ad, které jsem si ale vzala jen 2X a pak se týden snažila zpamatovat. Co se týká fyzických potíží, nikdy mě netrapili, jen ty psychické kdy jsem prostě měla jakoby z něčeho strach, ale Nevěděla jsem z čeho. Abych se dostala k podstatě, po celou dobu užívání ad, ať už byli jakékoliv mě trápí pocítí omameni, když jsem třeba mezi lidmi, jdu po ulici, začne mi jakoby vynechávat mozek a já vše slyším tak nějak z povzdali, tento problém mě. postupne úplně vyřadil z běžného života, 4 měsíce jsem nevyšla z domu a kdybych kvůli práci nemusela občas někam vyběhnout, asi bych se z něj nedostala. Nějaké pokroky tedy asi jsou, ale co se týká těch výpadku kdy prostě nevím kde jsem a co se děje, tak ty mám pořád, v posledních dnech jsou zase ještě horší. Máte prosím někdo zkušenosti s těmito stavy a s ad Apo-moclob? Děkuji moc všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
12.7.16 15:49

Antidepresiva

Preji pekne odpoledne vsem…koukala jsem na prispevky a jsou tak trochu stare tak snad mi nekdo odpovi..vec se ma takhle zacalo to spatnym dychanim ten pocit kdy vas zacnou brnet ruce je vam na omdleni..zacala jsem se toho bat a dost jsem se na to upjala a v hlave mi porad bezelo co kdyz sebou nekde flaknu kdo se postara o syna kdyz to bude nekde na ulici je totiz postizeny..jakmile jsem se nato prestala upinat zmizelo to ale prisla dalsi vec hrozne motani hlavy a pocit ze v sobe mate dve sklenky vina…no a doslo to az sem…hrozna uzkost, bezmoc nejim nedokazu nomrlane zit a nemuzu se na sebe podivat do zrcadla pri pohledu do nej mam pocit ze to nejsem vubec ja…v pondeli jsem to uz nemohla vydrzet a zasla k psychiatricce sotva jsem dovrela dvere hned jsem zacala brecet a opet ten stav…napsala mi atarax a citalopram…jenze ja se bojim ho vubec jist…aby mi z toho nefouklo pod tasky…mate nekdo zkusenost s timto lekem? atarax je nato nez ty antidepresiva zacnou zabirat ale mam strach z tech vedlejsich ucinku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2451
12.7.16 16:28

Nejsem moc velky fanda leku na cokoli, protoze resi priznaky, nikoli problem samotny. Jen potlacuji stavy, ktere pak zase propukaji jinde. U tebe jde o nejaky typ uzkostne poruchy. Je potreba zjistit, co u tebe tu uzkost vyvolava. Kdy to zacalo? Po porodu, predtim? Co predchazi tomu, nez to propukne (pohadas se, jsi ve stresu apod.)??? Resila bych pricinu, leky jsou az to posledni. Telo a dusicka si rika o zpomaleni a zastaveni, poslechla bych a poradne se zamyslela a popravde si odpovedela na to, odkud vitr fouka. Nejsi-li toho schopna sama, spousta lidi neni, pak s doktorem. Preji brzke uzdraveni :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
12.7.16 16:48

Zjistit příčinu je samozřejmě důležité, je to věc psychoterapie, takže je dobré najít si psychologa, který pomůže příčinu najít a naučí člověka s těmito stavy pracovat. Ale určitě bych se nebála léků a nepsala, že je to až to poslední. Když si člověk zlomí nohu, taky to neřeší alternativně, ale má sádru a berle. Až noha sroste, může berle odložit. A stejné je to i s léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.16 16:51

@Karol69 Antidepresiva brát začni. Zároveň si ale najdi dobrého psychoterapeuta, který ti pomůže najít a řešit příčinu. Když jsem měla psychické potíže, začala jsem taky brát AD a zároveň si našla skvělou terapeutku. Dala mě do kupy, trvalo to asi půl roku, a nepotřebuju už ani jedno. Hodně jsem se přitom vysazení AD bála, aby to zase nebylo to samé. Je fakt, že někdy stavy úzkosti mívám, ale dokážu s nima pracovat. Držím palce, ať jsi brzy zase ve své kůži.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex