Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já si taky právě říkám, že tam by uplně stagnoval a myšlenka na to se mi moc nelíbila. Chceme ho dát do normální, snad ho přijmou. Jen nevím, jak to pak budu zvládat s docházkou na logopedii, když budu v práci. Jedna mamina se do telefonu v čekárně rozčilovala, že má přece nárok jít každých 14 dní se synem k lékaři. Což ikdyby to tak fakt bylo, zaměstnavateli se to asi líbit nebude ![]()
@1024 ale vy jste trochu jiný případ než zakladatelka
Tam pravděpodobně bude stačit ambulantní docházení, nějaké cvičení doma.. Pokud má dítě nějaký větší problém jak uvádíš, tak tam je ta logopedická školka na zvážení. Já o tom teda slyším prvně, že něco takového existuje ![]()
A právě u toho klasického docházení cca jednou za tři týdny na půl hodiny, jak máme my, tak tam je právě důležité to, že cvičíme a hlavně dítě opravujeme v běžné mluvě. Ne nějak násilně a drasticky, ale formou hry a tak.
@Titty bohužel není, ze západních Čech. Poptej se po kamarádkách, kdo má jaké zkušenosti, já k ní šla taky vyloženě proto, že si ji hodně chválili a byla jsem ochotná čekat, abychom se tam dostali. Syn měl první schůzku s ní taky problém, on se styděl, ona na něj šla trošku zhurta, nevěděla, že potřebuje chvíli na okoukání, ale srovnal se brzy a od té doby se tam těší. Dostává odměny, jedničky s hvězdičkou přes celou stránku a jakou má z toho pak radost ![]()
@1024 píše:
Já si taky právě říkám, že tam by uplně stagnoval a myšlenka na to se mi moc nelíbila. Chceme ho dát do normální, snad ho přijmou. Jen nevím, jak to pak budu zvládat s docházkou na logopedii, když budu v práci. Jedna mamina se do telefonu v čekárně rozčilovala, že má přece nárok jít každých 14 dní se synem k lékaři. Což ikdyby to tak fakt bylo, zaměstnavateli se to asi líbit nebude
to je blbé no, u nás se chodí dopoledne jednou za tři týdny, ale tak co vím od známých, tak to dělají tak, že třeba jednou jde matka, podruhé otec, někdy se to vykryje babičkama… já jsem teď na MD, takže na logo beru s sebou kromě syna i neteř, protože její rodiče pracují.. chodí s ní jen tak ob tři hodiny, když třeba nacvičují novou hlásku, aby věděli, jak má cvičit.. jinak já nebo babičky ![]()
@madi No vidíš, tak teď jsem z toho jelen, někdo píše do speciální školky dát, druhý nedát. Kluk má obě vývojové dysfázie, tzn.,že mluví špatně a ještě nerozumí složitějším pokynům. Je pravda, že za půl roku ušel kus cesty, ale pořád tam bude ta jeho porucha i v budoucnu a možná po celý život. Normální děti ho určitě potáhnou, jen se obávám těch učitelek, pokud se dozví, že je problematické dítě s vadou, u zápisu by ho mohli odmítnout, případně vyřadit z docházky. Což je napsáno i u souhlasu přijetí dítěte, že má dítě jakoby 3 měsíce zkušební dobu.
@madi To máš dobrý. Já budu nastupovat do býv. práce, tedy asi
a tam se tedy na tyto věci moc nehraje. Babičky nemáme poblíž a známé a jiné příbuzné také ne. Klidně bych ten rok s ním doma ještě byla, ale už teď jsem na neplaceném volnu a korunky dost chybí.
Nezlobte se, dámy, ale je opravdu docela vtipné, kam dokážete posunout diskusi o sotva čtyřletém dítěti, které správně nevyslovuje několik hlásek. Kdybych byla zakladatelkou, vystresovaly byste mne docela fest.
Chápu, že některé máte se svými dětmi výraznější problémy. Ale patří to sem? Do diskuse, kde jde o pár nepřesně vyslovovaných písmen ani ne čtyřletým dítětem?
Mám taky takové - a ani ve snu by mě nenapadlo tahat jej po logopediích dříve, než bude mít rok před školou. Starší dcera také špatné vyslovovala (sice jiné hlásky, ale také)… cca měsíc po pátých narozeninách se rozmluvila, prostě to samo přešlo… a bylo vyřešeno.
U zakladatelky to velmi pravděpodobně bude podobný případ. Neřeknu, jde-li o dítě, které opravdu výrazně neodpovídá tabulkám… u kterého je vada výslovnosti nějak zásadní, např. z důvodu rozštěpu či jakékohokoli jiného handicapu, s nímž se od narození potýká… ale dítě, které je jinak v pohodě, reaguje správně, slyší dobře a jeho jediný problém jsou v necelých čtyřech letech cca 3-4 hlásky, tam je skutečně dost času. Takovéto drobnosti není nutno řešit dříve než rok před nástupem do školy.
Tak moje dcera bude mit v cervnu 6 a totez neumi. Napriklad l uz jsem ji naucila ale r, r s hackem atd neumim naucit. Kdyz jsem chtela zacit pred patym rokem chodit na logopedii, pro doktorku bylo brzo i kdyz nas posilala i ucitelka, na logopedii mi bylo receno, ze jak neni doporuceni od dr, tak to musim hradit no a ted jsme v usa, kde se tohle neumi a neresi, takze nevim kdo ji to nauci spravne vyslovovat, tady ji to nechybi ale ja to slysim a rve mi to usi a az se treba jednou vrati do CR, tak vyslovnost bude hrozna. Ja jako dite take neumela vyslovovat l a r plus hacky, ale na logopedii me to logopedka naucila.
@1024 píše:
@madi No vidíš, tak teď jsem z toho jelen, někdo píše do speciální školky dát, druhý nedát. Kluk má obě vývojové dysfázie, tzn.,že mluví špatně a ještě nerozumí složitějším pokynům. Je pravda, že za půl roku ušel kus cesty, ale pořád tam bude ta jeho porucha i v budoucnu a možná po celý život. Normální děti ho určitě potáhnou, jen se obávám těch učitelek, pokud se dozví, že je problematické dítě s vadou, u zápisu by ho mohli odmítnout, případně vyřadit z docházky. Což je napsáno i u souhlasu přijetí dítěte, že má dítě jakoby 3 měsíce zkušební dobu.
Jo ale to fakt nevím, jak už jsem psala, vy jste trochu jiný případ, až tak dalece jsem to nezkoumala ohledně logo školek. Ani nevím, že existujou
Náš kluk žádnou diagnozu nemá naštěstí, pouze hůř mluvil, ale s pomocí to všechno dohnal
@1024 píše:
@madi To máš dobrý. Já budu nastupovat do býv. práce, tedy asia tam se tedy na tyto věci moc nehraje. Babičky nemáme poblíž a známé a jiné příbuzné také ne. Klidně bych ten rok s ním doma ještě byla, ale už teď jsem na neplaceném volnu a korunky dost chybí.
naše doktorka má pro tyhle případy i odpolední ordinační hodiny
ale tam je teda natřísknuto ![]()
@BohunkaP nikdo ji tady neděsí, jen jsme psali svoje zkušenosti. Já osobně bych nic rok před školkou nenechávala
Ale to je jen můj osobní názor
Zakladatelka nic neztratí tím, když se logo začne zajímat… než dostane doporučení, najde vhodného, objedná, může utéct klidně i půl roku
Takže má času habaděj a když vybere dobrého, určitě to dítě nijak nepoznamená, bude to brát jako hru a bude rádo, když se naučí něco nového. Naše doktorka naopak říká, že čím dřív tím líp - čím si dítě opraví ty špatné hlásky, tím líp - protože není těžké ho to naučit vyslovovat správně, ale dítě si to musí zažít, začít to používat samo od sebe - a to je pak těžké, když už to má zažito špatně ![]()
@BohunkaP Dcera (4) se sice s rozštěpem narodila, ale vyslovuje zcela normálně, v porovnání s dětmi, co jsem teď zapisovala, mnohem lépe. Proč? Protože se s ní pracuje od skutečně raného věku. Já zase nevidím důvod, proč chybně založené hlásky(a zakladatelka psala, že tam jsou, ale znění "divně - tedy ne, že je ještě nevyslovuje) nechávat až na dobu těsně před školou. Je prostě faktem, že pokud se hlásky upevní špatně, mnohem hůře se napravují, než když upevněné nejsou. A také nevidím nic stresujícího na radě kontaktovat logopeda a poradit se s ním.
Je to přesně jak píše @hanka.br., čím dřív se „zlozvyku“ zbaví, tím líp. Syn třeba neuměl vyslovit K, místo toho říkal T a trvalo dost dlouho než se to naučil v běžné mluvě odlišovat, i když říct to už dávno uměl.
A návštěvu logopeda rozhodně neberu jako návštěvu doktora, není to nic stresující, dítě si tam přijde pohrát a popovídat, nenacvičuje se tam jen řeč, malej si tam maluje, prohlíží knížky, učil se správně držet tužku.
A ještě co jsem chtěla říct - u nás první tři čtyři návštěvy (tedy cca ty 2-3 měsíce) byly hodně pozvolné, v podstatě si jen malovali a povídali, doktorka se snažila získat jeho důvěru a nadšení, teprve potom se začali zlehka něco učit!! Kdyby na něj vyrukovala se špachtlí první hodinu, akorát by ho odradila. Takže i s tím to je třeba počítat ![]()
Ahoj, holky. Dnes jsem byla ve skolce a ucitelka mi rekla, ze dcera by mela zacit chodit k logopedovi. Ma 3,5let a zda se mi brzy ji jeste nekam vodit, prece jen ji doma casto opravuji a lepsi se to. Neumi f, v, c, ale prece jen se ta rec vyviji a neni jeste cas? ![]()
Já nechápu, je to samý extrem. Na jednu stranu se řeší, že děti neumí kolem 4let některá písmenka a na druhou stranu kolem sebe vidím děti, které ve 4letech neumí téměř mluvit a matky to neřeší vůbec. Pak znám kluky kolem 9ti let co ještě neumí ani ř a r pořádně a opravdu jich není málo…
Je Pravda, že já nemám svou vlastní zkušenost, třeba bych se k tomu pak stavěla jinak. Naše děti uměly r kolem roku a ostatní se přidalo do jejich 3let. Ovšem od učitelky z MS jsem si vyslechla, že špatně vyslovuje dcera sykavky…přitom tam byly děcka jako ona, který měly plínku a nemluvily téměř vůbec
![]()