Bydlení v přítelově bytě

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
14611
6.5.22 17:24
@Ahep píše:
On plati hypo, ona neplatí najem. Win-win

No nevím nevím :lol: on si platí hypo a půl energii a jinak žije gratis ve svým, to je win spis pro nej.

• načítám...
bazi0506
6.5.22 17:24

@stinga Jasně, že bych měla kam jít, u rodičů mám vždy dveře otevřené, jenže kdo by chtěl bydlet v mém věku u rodičů, že… :) Proto jsem zmiňovala alespoň možnost být někde v nájmu. :think:

• Upravit
6160
6.5.22 17:26
@bazi0506 píše:
Ahoj všem, rozhodla jsem se sem napsat něco, co mě už delší dobu trápí a týká se to přítele a našeho „společného“ bydlení. S přítelem jsme spolu rok a půl, na začátku, když jsme se seznamovali, bydlel ve společném nájmu s jeho kamarádem, po čase se rozhodl, že si vezme hypotéku a koupí byt, (ten jsme vybrali spolu). V tu chvíli jsem to asi nijak nevnímala a nevadilo mi, že byt bude tedy psaný na něj. Od začátku jsme spolu plánovali, že budeme bydlet spolu a pořídíme si třeba společné zvíře, oba jsme milovníci koček. Pak se bohužel stala dost pitomá situace, na kterou jsem ani nevěděla, jak pořádně reagovat a zda ji přijmout nebo ne. 2 roky zpět, když byl ještě se svou ex přítelkyní, tak spolu měli kočku, rozešli se údajně v dobrém a kočka zůstala tehdy u jeho ex. Přišla ale situace, kdy se mu ex ozvala s tím, zda by si tu kočku nemohl vzít, jelikož si našla nějakého šamstra, který má psa a nešlo by to. Tuhle situaci se mnou přítel samozřejmě probíral, zda by mi to nevadilo, kdyby si kočku od ní vzal a že kočku má rád – mně to bylo po našich plánech poměrně proti srsti, sice mi bylo té kočičky líto, ale jeho ex ji mohla dát např. kamarádce nebo známým. Nicméně to dopadlo tak, že jsme si od ní kočku vzali, argumentoval mi tím, že to určitě bude v pohodě, že by jí rád měl u sebe apod.
Samozřejmě,… co přítel kočku přivezl, mu ex psala týden co týden, dost spolu komunikovali, což mi docela vadilo. :nevim: Myslela jsem, že nám dá zvíře a tím to hasne. Chtěla po příteli, aby jí posílal fotky kočky, psala dost často zprávy ať kočičku pohladí na dálku a vedli občas i debaty mimo. Ano, sice kamarádsky, ale i tak mi to bylo nepříjemné……. Nejhorší na tom je, že tím prostě naprosto zazdil možnost, abychom měli nějaké naše společné zvíře a doteď to nějak nemohu přenést přes srdce. ☹️ Kočku mám sice ráda, ale vnímám jí tak, že byla prostě v minulosti jeho a té jeho ex skoro 3 roky a měli to defacto jako své „dítě“, zní to hodně blbě ale je to tak. Hodně krát jsem se mu snažila vysvětlit, že mě to trápí, že mi není příjemné, že je v kontaktu s ex a hlavně se mi tím zprotivilo asi i to zvíře, které se tedy furt snažím nějak přejít, i to, že jsou všude nastlané chlupy, na oblečení, na posteli, na podlaze, na sedačce…… snažim se a chápu, že kočku pryč nedá a zvíře mít asi společné nebudeme, protože kočka je už dospělá a asi by jen tak další přírůstek nesnesla.. :zed:
Před pár měsíci jsem také načala téma o společné hypotéce, a že by bylo fajn se o tom třeba pobavit, protože se cítím, jako že v bytě nemůžu udělat vůbec nic, mám pocit, že mi tam nic nepatří, (doufám, že alespoň někdo pochopí…..) Na to mi tedy argumentoval, že menší věci tam koupit můžu a ty si vždy přece můžu odvézt, jenže to nic neřeší. Velmi ráda bych tam investovala a vnímala ten byt tak, že je to tam NAŠE. Také mě napadlo investovat do vlastního bytu, ale s momentálními cenami bytů sama na hypotéku nedosáhnu. Chci, abychom něco měli společného, ale nemáme společné ani to zvíře, jak jsme si plánovali, což mě utápí psychicky. Na téma společné hypotéky mi před týdnem řekl, že si myslí, že po tak krátké době, co spolu jsme asi není vhodné si společnou hypotéku brát, že nikdo nevíme, co do budoucna bude a že to je stejné jako si třeba pořídit po roce dítě. Zajímal by mě váš názor, co si o tom myslíte vy. :( Občas přemýšlím o tom, že půjdu sama do nájmu, nevím si rady. Příteli je 34 let, mně bude 28 – v bytě platím polovinu energií, kupuji věci do domácnosti, jídlo a vše ostatní si kupujeme napůl. Díky za názor všem. :kytka:

Já tě chápu, také bych chtěla mít nějakou jistotu a záruky. Vyhlídky společné budoucnosti. Už máš věk i na dítě, mluvili jste o založení rodiny? Myslím, že rok a půl je dostatečná doba na to, abyste váš vztah posunuli o krok dopředu. Dejte si nějaký termín a podle toho se zařiď. 🤔

• načítám...
1655
6.5.22 17:26

Co čekáš? Že byt, který je jeho, napíše půlku na Tebe? Z jakého důvodu? Proč by to dělal po krátké známost? To by musel být padlý na hlavu. Nebo máš 50% tržní ceny? Spíš působíš jako vyžírka, která chce půl bytu za cenu před x lety. Sorry

• načítám...
602
6.5.22 17:27

Jak to tak procitam, tak si říkám, zda není čas uzavřít tuhle kapitolu?
On si hraje na svém písečku, ty si odkladas peníze na svůj byt ( neber to jako kritiku, ve tvé situaci to chápu). Máš svůj věk, aby ti pak za dva roky neřekl, ať si posbiras své dekorativní polštářky do igelitky.
Asi bych od něj chtěla slyšet nějakou konkrétní vizi vztahu.

• načítám...
1655
6.5.22 17:28
@Semtex píše:
No nevím nevím :lol: on si platí hypo a půl energii a jinak žije gratis ve svým, to je win spis pro nej.

Zakladatelka neplatí nájem ani nepřispívá na hypo, tudíž má bydlení zdarma. Energie nepočitám, ty by musela platit všude. To je spíš win pro ni

• načítám...
bazi0506
6.5.22 17:29

@Claire00 Nikdo přece nechce, aby psal půlku bytu na mě? A pokud by napsal, tak snad budeme hypotéku platit oba napůl, ne? Nejsem žádná vyžírka, platím si všechno sama, včetně poloviny energií, on si splácí hypotéku na SVŮJ byt a mě může kdykoliv vypakovat.

• Upravit
1724
6.5.22 17:29
@Claire00 píše:
Co čekáš? Že byt, který je jeho, napíše půlku na Tebe? Z jakého důvodu? Proč by to dělal po krátké známost? To by musel být padlý na hlavu. Nebo máš 50% tržní ceny? Spíš působíš jako vyžírka, která chce půl bytu za cenu před x lety. Sorry

Na mě zas zakladatelka působí, že chce jejich vztah posunout někam dál a mít ve svém věku nějakou jistotu… A ne že bude s chlapem, co jí žádné jistoty nenabízí a vytáčí se ve stylu „uvidíme, co bude“.

• načítám...
3958
6.5.22 17:31

Já přítele chápu v tom, že chce mít byt psaný na sebe. Nejste spolu dlouho a vždycky se to může pokazit a pak jsou z toho jen problémy. Sama na hypotéku pochopitelně nedosáhneš, to v dnešní době málokdo. Já měla s manželem podobnou situaci. Když jsme se poznali, měl byt na hypotéku, zbývalo mu splatit už jen celkem málo peněz. Rovnou jsem mu řekla, že vše budeme platit na půl (energie, jídlo…), ale že mu nebudu platit nic navíc ve smyslu nájmu, kterým by umořoval svou hypotéku. Manžel (tehdy přítel) s tím byl v pohodě :lol: Já si mezitím šetřila, peníze dávala do fondů, aby se zhodnocovaly.
Co se týče zvířete, tak to taky chápu. Měli ho s ex spolu a přítel k němu má vztah, tak si ho převzal. Taky bych si své zvířátko od ex vzala. Že se o kočku ex zajímá, je celkem pochopitelné, měla bys příteli věřit, že miluje tebe a s ex už má společnou jen tu kočku. Když mají lidé spolu děti, taky musí komunikovat. Nevím, jakou má ta kočka povahu, ale znám lidi, kteří si ke kočce pořídili morčata a kočka byla v pohodě a skamarádila se s nimi :) Nebo zkrátka pořiďte ještě jednu kočku, ona si zvykne :)

• načítám...
1655
6.5.22 17:31
@bazi0506 píše:
@Claire00 Nikdo přece nechce, aby psal půlku bytu na mě? A pokud by napsal, tak snad budeme hypotéku platit oba napůl, ne? Nejsem žádná vyžírka, platím si všechno sama, včetně poloviny energií, on si splácí hypotéku na SVŮJ byt a mě může kdykoliv vypakovat.

Bydlíš zadarmo, tak na co si stěžuješ. Proč by převáděl půl bytu na Tebe?

• načítám...
bazi0506
6.5.22 17:32

@Giovanna1 Ano, asi bych to lépe nevystihla. ;) Snažila jsem se s ním o tom mluvit, ale tvrdí mi, že mi nic nechybí, že bydlím zadarmo, on koupil byt pro „nás“ a nechal by to tak, jak to je. Jenže chápete, to nic neřeší… :nevim:

• Upravit
3912
6.5.22 17:34

Váš problém není ta kočka. Problematický je přítel, který si nastěhoval Tebe a neumí se s tím popasovat.

Zbytečně do bytu peníze necpi. Kdo ví, jak dlouho tam budeš. Tvůj přítel i na mě působí, jako že s Tebou do budoucnosti moc nepočítá. Peníze, co tam nacpeš, už nikdy neuvidíš zpět.

Jestli má větší plat, energie a všechno plaťte poměrem. Když si chce sám investovat do svého bytu, tak ať si sám investuje, ale nesmí to počítat do společných výdajů. Takže hypo on a o běžnou režii se rozdělte v poměru platů. Pokud s tím nebude souhlasit, budeš hned vědět, na čem jsi.

• načítám...
858
6.5.22 17:34
@bazi0506 píše:
@Mariane.B Díky za názor. Zbylé peníze z výplaty se snažím šetřit na své bydlení, ale jde to těžko, když dneska menší byt stojí 3 miliony a výš. O svatbě i dětech mi řekl, že je na vše čas, nic víc.

A netlačíš moc na pilu? Proč musíte mít po roce a půl něco společného? Jako projev lásky společně se zadlužit? 8o

Spíš bych to brala jako příležitost něco sama ušetřit díky společnému bydlení :nevim:

A chápu správně, že platíte napůl energie i jídlo a pouze věci do domácnosti platíš sama? A co jsou věci do domácnosti? :think:

• načítám...
76675
6.5.22 17:36
@Claire00 píše:
Zakladatelka neplatí nájem ani nepřispívá na hypo, tudíž má bydlení zdarma. Energie nepočitám, ty by musela platit všude. To je spíš win pro ni

ale tady nejde ani tak o finance, jak spíš o to, že přítel zakladatelky s ní tak nějak ve svém dalším životě moc nepočítá

• načítám...
ludmilaadamkova
6.5.22 17:36
@Claire00 píše:
Bydlíš zadarmo, tak na co si stěžuješ. Proč by převáděl půl bytu na Tebe?

Ale ona nechce bydlet zadarmo ona naopak chce platit pulku hypoteky. :nevim:

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová